Satunnaiset kuvat

Syyskuinen aamu

Uusimmat

Blogin arkisto

039 Vanhoja muistellen tikulla silmään

Perjantai 9.2.2018 klo 12:03 - yrjöpoeka

Muistan omaa lapsuuttani ja radion merkitystä urheilun tarjonnassa. Televisio tuli mukaan vasta oikeastaan 1980-luvulla. Aikoinaan radio toi kuuluville muutamia suomalaisille tärkeitä lajeja. Hiihto oli pääosassa ja Pekka Tiilikainen ja häntä seurasi Paavo Noponen. Hiihdon lisäksi oli ohjelmassa luistelua, mäkihyppyä ja yhdistettyä. Suomi oli silloin urheilun suurvalta. Silloin kun saimme kuunnella radiosta lähetystä, kotona oli hiirenhiljaista. Jopa isäni kuunteli lähetyksiä, vaikka muulloin jurnutti joutavista ohjelmista ja paristojen kulumisesta.

Kotikylälläni oli runsaasti suuria perheitä ja paljon toimeliaita poikia. Kisojen aikana olivat ladut kunnossa ja jokainen kuvitteli olevansa joku Suomen hiihtosankareista. Jokainen mäki oli otettu käyttöön ja sinne rakennettiin isojen poikien avustuksella hyppyrimäet. Usein saimme kotosalla korvamakeata, kun katkoimme vaivalla tehdyt sukset. Kahvipurkkien ohut pelti oli hyvää korjausainetta ja iltaisin naputeltiin sukset kuntoon. Viikonloput menivät poikaporukalla mäenlaskuun ja pellon ympäryslatujen hiihtoihin. Tämä oli sillä oletuksella, ettei vanhemmilla ollut silloin tarjota työohjelmaa. Halkorante kutsui usein meitä poikia.

Iltaisin ei tarvinnut pohtia tuleeko unta. Ahtaassa kodissani levitimme olkitäytteiset patjat vieriviereen ja uni tuli takuuvarmasti. Aamuisin oli mukava herätä, kun äiti kolisteli uuninsuuluukkuja ja laittoi tulia uuniin. Kahvin tuoksu muistuu vieläkin tuoreena mieleeni. Vanhempana muistaa liiankin hyvin menneet ajat.Tänään olympiakisat ovat täynnä toinen toistaan kummallisempia lajeja. Minua ne eivät kiinnosta ja telkku ja radio pysyvät niiden kohdalla kiinni. Perinteiset hiihdot ja erityisesti väiaikalähtö, ovat minun suosikkejani. Samoin yhdistetty. Muut lajit saavat olla rauhassa.

Tämän lajitulvan takia, kisat ovat venyneet viikkokausien mittaisiksi ja hiihtojen osuus on pienentynyt olemattomiin. Kaikkein surullisinta on se, että perinteistä väliaikalähdön 50-kilometriä ei enää nähdä. Massalähtöisiä kisoja, jotka eivät sytytä. Eivät myöskään tekemällä tehdyt sprintti-hiihdot. Oikeasti pitäisi jonkun aloittaa vanhojen kisojen elvyttäminen. Näissä kisoissa pääosissa olisi hiihto, mäkihyppy, yhdistetty ja luistelu. Kaupan päälle väliaikalähdöin ampumahiihto. Kaikki muu hömppä saisi pitää omat olympialaisensa toisena aikana ja toisessa paikassa.

Olisipa helppo katsoa kisaohjelmaa ja suunnitella oma ohjelmansa. Nyt tuon sillisalaatin seasta on tosi vaikea löytää hiihto. Useissa ohjelmissa se on ilmaistu vain sanalla hiihtoa. Muusta hömpästä kyllä on jo pelkässä ohjelmassa aivan liikaa tekstiä. Kaikkinainen temppuilu sirkukseen pellehyppyineen ja pellepukuineen. Pellekenkien tilalle ovat kehitelleet erilaisia lautoja. Ne näyttävät aivan samankaltaisilta.

Huomenna tiedän ensimmäisen hiihdon tulevan ja siihen varaudun kuohuvalla (Zero-cokis) juomalla ja popcorneilla. Pieni Suomen lippu on varattuna elämöintiä varten. Kisat alkakoot.

Avainsanat: talviolympialaiset, suomenurheiluselostajat, pekkatiilikainen, paavonoponen, väliaikalähdönkuninkuusmatka, pelleohjelmatsirkuksessa