Satunnaiset kuvat

Harjus 47cm

Uusimmat

Blogin arkisto

005 Kainuun sähkögate

Perjantai 5.1.2018 klo 11:22 - yrjöpoeka

Tällä sanalla kuvaa paikallinen media sähkönsiirto häiriöitä Kainuussa ja erityisesti täällä Ylä-Kainuussa. Kainuun pelastuslaitos on ottanut eilen 4.1.2018 klo 14.15 johtovastuun pelastuslain perusteella koko Kainuussa. Ongelmia on paljon ja sähkö ei ole se ainoa, mutta tämän päivän elämässä sillä on useita heijastusvaikutuksia. Talojen lämmitys, tiedonsiirto tarvitsee sähköä toimiakseen ja vesi pysyy kaivoissa sekä verkoissa ilman sähköä. Kaikkia näitä ongelmia olen itsekin saanut kokea.

Pahin ja mielestäni vaarallisin haitta ovat tykkylumen painamat puut. Kenenkään ei pidä mennä nyt metsiin samoilemaan näillä alueilla ellei ole pakko. Jos on mentävä, on siitä ilmoitettava ainakin omille läheisilleen. Seurasin eilen kadulla kulkijoita ja juuri yksikään ei katsonut missä kohden kulki. Valtavia mäntyjä, päällään tuhansien kilojen taakka sijaitsee jalankulkijoiden reiteillä. Erityisesti männyn oksat ovat vaarallisia. Kun sen kestokyky loppuu, se on maassa sekunnin sisällä. Mikäli sen alle jää, ei ole mitään selviämisen mahdolliusuuksia. Tiedän jo yhden todella läheltä piti tilanteen hautausmaalta. Oksan putoaminen lumilasteineen aivan vanhahkon ihmisen viereen, oli saanut hänet suorastaan toimintakyvyttömäksi.

Lumen kaatamia puita on ollut nyt jokapäivä paikallisilla kaduilla ja teillä. Hiihtäjien ilona ovat laduille kaatuneet puut ja oksat. Pidän hiihtämistä huollletuillakin reiteillä nyt erittäin vaarallisena. Olen saanut kuulla, että pitää väistää putoava oksa ja kaatuva puu. Vaikka olisi kuinka nopea, se voi jäädä viimeiseksi muistikuvaksi. Nähtyäni itse kuinka satoja kiloja lunta tulee oksan kanssa alas, haluan katsoa mistä kuljen. Tänään sataa lisää lunta ja yön pikkupakkasen jälkeen ennuste kertoo sään hieman lauhtuvan. Lumi takertuu entistä tiukemmin puihin. Oma ennusteeni on, että on ajankysymys ihmisen jäämiseen lumikuorman alle.

Loiste sähköyhtiöstä on Ylä-Kainuulaisilla paljonkin sanottavaa. Sitä en tiedä, mistä syistä paikallinen media kirjoittaa sähkögatesta? Loisteen siirtohinnat ovat meitä puhuttaneet ja se ei varmasti vähene tämän jälkeen. Yhtiön perustelu on ollut sähkönsiirron huoltovarmuus. Vuosia kerätyt miljoonat eivät sitä ole parantaneet, joten siksi voi puhua jopa sähkögatesta. On varmaa, että yhtiö ilmoittaa tämän jälkeen siirtohintojen nostosta perustellen sitä vanhoilla argumenteilla. Takuuta ei yhtiön toimituksilla ole ja pitkistä katkoista kärsineet eivät taatusti tule saamaan vahingonkorvauksia.

Eilen illan MTVn klo 19.00 uutisissa eräs pelastusalan maitoparta Pohjois-Karjalasta kertoi, etteivät suomalaiset osaa varautua tällaiseen. Hän oli vailla mallia Japanista. Siellä on asukkailla oltava pakollinen kolmen (3) päivän pelastuspakkaus. Vettä, ruokaa, paristoja ja muuta pientä. En tiedä missä maailmassa tämä untuvanaama on elänyt, mutta täällä ihmiset selviävät takuulla viikon vähillä ongelmilla. Erityisesti nyt, kun on leudot säät. Täällä on opittu elämään talven kanssa. Nykytekniikka se on joka ensimmäisenä pragaa. Mitä pidempään tämä sähkögate jatkuu, sitä enemmän ihmiset huomaavat, kuinka tärkeätä on fyysinen yhteys naapureihin ja sukulaisiin.

Nämä päivitykset ovat nyt arpapeliä. Milloin tahansa sähkö voi kadota verkosta. Onneksi on tuo pieni UPS. Se mahdollistaa tallennuksen ja sitten vain odotellaan virran paluuta.

Avainsanat: kainuunsähkögate, kainuunpelastuslaitoksellajohtovastuu, pelastuslaki, tykkylumiongelmasuomussalmella