Satunnaiset kuvat

INKA

Uusimmat

Blogin arkisto

001 Jytkeen jälkeen

Perjantai 1.1.2016 klo 20:32 - yrjöpoeka

Eilinen ilta- ja viimeyö, olivat melkoista jytkettä. Pauketta piisasi ja loppuhuipennuksen aikoihin, ääntä oli kuin talvisodassa. Koirat olivat kylällä taas kerran aivan hiljaa. Normaali iltoina ihmisten kävellessä katuja pitkin, koirat saattaavat äänillään kulkijat seuraavan koiran tontin äärelle. Oma koira oli sisätiloissa ja painui makuukoppaansa todella tiukasti.

Kävimme päivällä kävelemässä vaimoni kanssa ja paikoin oli melkoinen määrä räjähteiden jämiä ja kuoria. Koirat olivat jälleen kotoisissa tunnelmissa. Kylällä on muutamia todella isoja koiran rötväkkeitä ja ne röhinällään lähinnä naurattivat. Onneksi olivat häkeissä. Pienemmät koirat tiksuttivat tutusti. On hyvä asia, että tuo jytke on vain yhtenä iltana vuodessa. Koirat kiittävät.

Olen sitä pohdiskellut, että pitäisikö taajama alueilla ilotulitukset järjestää yhden tahon toimesta. Sillä tavalla vahingot jäisivät minimaalisiksi ja kansa voisi kerääntyä yhdessä nauttimaan ilotulituksen jytkeestä. Tapahtumaan pitäisi järjestää muutakin yhdessä tekemistä. Pientä kisailua eri kyläkulmien välillä. Voisi alkaa vaikka tutusta köydenvedosta. Sprintti-hiihdot olisi helppo järjestää ainakin omassa kuntakeskuksessa. Yhdessä tekeminen, kokeminen ja näkeminen kantavana teemana.

Muutoinkin tulisi kiinnittää tämän vuoden aikana huomiota yhdessä tekemiseen ja kokemiseen. Maailma ja oma maamme on niin levottomassa tilassa, että väkeä pitää yrittää saada puhaltamaan yhteen hiileen. Oma kokemukseni on, että ihmiset kaipaavat levottomina aikoina toisiaan. Nyt jos koskaan tarvitaan kunnan, eri järjestöjen, liikuntaväen ja kulttuuripuolen ponnistuksia yhteisten tapahtumien järjestämiseen.

Itse aion tehdä sen minkä pystyn tekemään. Olen saanut liikkeelle erään tulossa olevan ultra-hiihtotapahtuman. Helmikuun alkuun kaipailemme sellaisia hiihtäjiä, jotka pystyvät hiihtämään yhden vuorokauden yksillä silmillä. Tämä hiihto olisi testihiihto. Vasta tämän jälkeen päästäisiin rakentamaan seuraavan vuoden (2017) tammikuun viimeiselle viikonvaihteelle kunnon kisa.

Kilpailuhan siitä tulee armoitettujen hiihtäjien toimesta. Samalla tapahtuma antaa jokaiselle mahdollisuuden testata omia kykyjään. Tällaista ei ole vielä missään. Ajankohta takaa sen. Olosuhteet takaavat sen. Pakkasta voi olla ja hiihtokeli kitkainen. Reitti on sellainen, että sitä ei ole missään. Valoja ei näy muualla kuin omassa otsalampussa. Vain latu näkyy edessä. Suurimman osan matkasta kuljet vain lampun valossa. Päivänkajo voi olla minimaalista.

Tämä vuosi olkoon meille kaikille hyvän tekemisen vuosi. Älkäämme puhuko toisista pahaa, etenkään selän takana. Kannustakaamme ja tukekaamme muita hyvistä suorituksista. Etsitään kaikista asioista ensin hyvät puolet. Mietitään ja pohditaan, ennekuin otetaan kantaa sosiaalisessa mediassa. Harkitaan todella tarkasti, levitämmekö sellaisia juttuja, joiden todenperäisyydestä ei itsellä ole takeita.

Sosiaalinen media on tässä asiassa ollut viimevuoden aikana erittäin paha. Oppikaamme lukemaan sosiaalista mediaa. Käyttäydytään kuten järkevät ihmiset. Suomalaiset. Juuri tästä hitaudesta ja järkevyydestä meidän kansanluonnettamme usein ulkomailla kiitetään.

Olkaamme edelleenkin jäyhiä suomalaisia. Tämä on hyvä maa asua ja elää!

Avainsanat: talvisodansuomussalmi, pelkäävätkoirat, ultrahiihtoa, yhdessäkokeminen