Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena..

Uusimmat

Blogin arkisto

017 Tappamisen meininki

Tiistai 2.2.2016 klo 11:33 - yrjöpoeka

Eilinen päivitykseni sai puhelimen soimaan. En ole yksin ajatusteni kanssa siitä, että raiskaus tarinoita keksitään tietoisesti. Tarinoita käytetään hyväksi pelkojen lietsonnassa ja eräs soittaja kertoi pelon levinnee turhankin tehokkaasti. Soittaja kotikunnastani asui kerrostalossa ja kertoi naapureidensa olevan ahdistuneita. Ahdistus on tullut ulkomaalaisten pelosta ja kukaan ei kuulemma enää käy iltakävelyllä kylällä.

Uuninpankkopoika Sakari Timonen on ottanut myös kantaa aiheeseen. Lakimiehenä hän ei sitä ehdottaman varmasti sano, että tarinat ovat keksittyjä. Hän kuitenkin näkee asian samalla tavalla kuin minä. Tuntuu turhauttavalta että pelko on saanut tasaiset ihmiset valtaansa. Kuinka sitten, kun ensimmäiset pakolaiset sijoitetaan asumaan Suomussalmelle?

Otsikon aihe on sitten aivan toinen. Tappaminen tuli mieleen, kun kuuntelin ensimmäisiä uutisisa aiheesta. Suomessa ei tunnu onnistuvan hallituksilta mikään, vaan tuloksena on kansalaisten elämän vaikeuttaminen. Viimeisten vuosikymmenten aikana Suomessa on myyty kansallista infraa voittoa tavoitellen. Itsestäni tuntuu vaikealta ajatella, että myydään sellaista, joka merkitsee kuoliniskua kansalliselle huoltovarmuudelle. Tämä viimeinen myynti veroparatiisi yhtiöille koski sähköverkkojen omistusta.

Olen itse tuskaillut viimeiset kymmenen vuotta omakotiasujana sähkön hinnan muodostusta. Sitä mukaa, kun olen kehitellyt keinoja säästää sähköä, siirtomaksua nostetaan heti vastaavasti. Nyt siirtohintoihin on tulossa todella poskettomat korotukset. Millään sähkön säästöllä ei enää korotuksia peitetä. Onko niin, että jatkossa et kuluta itse sähköä, mutta maksat siirtomaksua?

Ministeri tason politiikot koettavat olla uskottavia ja kertoa kansalaisille, kuinka he tomerina selvittävät asiat. Valitettavasti he eivät voi asialle enää mitään. Yhtiöt toimivat itsenäisesti ja perustelevat korotukset selityksillään. Voi niistä keskustella, mutta se on kansalaisten kusetusta. Sähköverkkojen tulisi olla yhteiskunnan omistuksessa. Mielestäni se on ainoa oikea keino.

Fortum möi verkkotoiminnan kansainvälisille sijoittajille ja kääri siitä sievoiset voitot. Verkon ollessa yhtiön omistuksessa kerättiin asiakkailta maksujen sisällä tulevia verkon kunnostuksia. Uusi yhtiö paiskasi samoilla selityksillä todella rajut korotukset. Tavallinen kansa näkee näillä korotuksilla maksettavan johdon suuret palkkojen korotukset ja yhtiön voitot. Voittoa tuntuu tulevan hyvin, vaikka Suomi rypee taantuman suossa.

Kyllä nyt lypsävä lehmä todella tapetaan. Ainoastaan vihreät hykertelevät onnesta. Kun kansa ei pysty enää sähköä käyttämään, ydinvoimaloiden rakentamiselle ei ole enää tarvetta. Sitten sähköä tuotetaan auringolla ja tuulella. Toivottavasti säät suosivat kyseisiä sähköntuotanto keinoja?

Pitäisi kysellä syyllisten perään, mutta sillä ei taida olla vaikutusta. Vaaleilla valitut edustajamme ovat käyttäneet harkintaansa. Sen kanssa on elettävä. Millaisilta keinoilla tulevaisuudessa saadaan lämpö koteihin, kun puuta ei saisi polttaa? Oljyä ei saisi käyttää? Sähköön ei ole varaa? Kissan silittelyllä talot eivät lämpene.

Ainoa keino on aloittaa kapina. Muutoin me joudumme nahkurin orsille!

Avainsanat: pelkojenlietsonta, tappamisenmeininki, kissansilittely, nahkurinorsilla