Satunnaiset kuvat

Se on siinä..!

Uusimmat

Blogin arkisto

046 Pitääkö uskoa

Sunnuntai 21.9.2014 klo 19:32 - yrjöpoeka

Uskosta ja sen puuttumisesta olen saanut kuulla viimeisten viikkojen aikana. Kyseessä on syksyn seurakuntavaalit ja uusien ehdokkaiden etsiminen luottamustyöhön. Saimme perustettua valitsijayhdistyksen ”Vaikuttava ääni” Suomussalmelle kohtuullisen helposti. Huomattavasti vaikeampaa oli sitten saada ehdokkaita listalle.

Ensimmäinen vastaus oli kysyttäessä heti, että ei hänestä ole kirkon tehtäviin. Jokainen kohtaamani henkilö pohti aivan ensimmäiseksi tilannetta uskon kautta. Ihmiset pohtivat suhdettaan kirkkoon ja totesivat olevansa niin maallisia, ettei heistä ole tehtävään. On todella mielenkiintoista, että kaikki kohtaamanai ihmiset asettivat uskon ensimmäiseksi kriteeriksi.

Itse olen pohtinut suhdetta kirkonluottamustehtäviin hyvin maallisesti. Jokaisen meistä tulisi olla hyvin kiinnostuneita siitä, mihin meidän jokaisen kirkolle maksamia kymmenyksiä käytetään. Samoin meidän pitäisi olla myös kiinnostuneita siitä, mihin kirkko on menossa? Onko kirkko koko kansan kirkko, vai parempiosaisten silittelijä? Kunnioitammeko vuosisataisia perinteitä, vai muutammeko kirkon osto- ja myyntiliikkeeksi?

Valitsijayhdistys asetti allekirjoittaneen yksimielisesti vaaliasiamieheksi ja sen vuoksi en itse voinut asettua ehdolle. Vaaleihin liittyen olen saanut käydä paljon mielenkiintoisia keskusteluja uusien ihmisten kanssa. Poliittisissa vaaleissa olen ollut mukana jo useasti ja väkisin olen joutunut nyt vertailemaan näitä rinnakkain. Molempiin pätevät samat lainalaisuudet ja myös poliittiset taustaryhmittymät. On selkeitä näkemyseroja kirkon suunnasta ja perinteiden kunnioittamisessa. Toiset kannattavat kaikkia mahdollisia sateenkaarenvärejä ja toisilla ryhmillä ovat perinteiset arvot etusijalla.

Vaalit ovat pian ovella ja on mielenkiintoista nähdä, saavatko perussuomalaiselta arvopohjalta valitut ehdokkaat kansan tukea? Kainuussa ei ole aikaisemmin ollut ainoatakaan valitsijayhdistystä, joiden tausta olisi ollut perussuomalaisuudessa. Kajaanissa on ollut joitakin ehdolla aikaisemmissa vaaleissa.

Huomenna, eli 22.9 ratkeaa myös oma kohtani eduskuntavaalien suhteen. Kansanedustaja Pentti Kettunen pitää tiedotustilaisuuden huomenna Kajaanissa, jossa hän kertoo oman ratkaisunsa. Valistunut arvaukseni on, että hän lähtee pyrkimään jatkokaudelle.

Näillä eväillä mennään.

Avainsanat: vaikuttavaääni, kirkonkymmenykset, perussuomalainenarvopohja