Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

208 Ruokinnalle päätepiste

Keskiviikko 1.11.2017 klo 10:41 - yrjöpoeka

Pohjoisessa Suomessa on menossa porojen massavaellus maanteitä myöten. Eteläiset paliskunnat rahtaavat eläviä vasaikäisiä poroja pohjoisten paliskuntien alueilta eteläisimpien paliskuntien alueille. Tätä on jatkunut vuosia ja paikallista mediaa asia ei ole kiinnostanut. Tämä johtunee siitä, että porojen rahtaamisella on liian vaikutusvaltaiset tukijat. Nyt näyttää siltä, että hiljaisuus päättyy.

Vihreä Lanka uutisoi tästä ilmiöstä. Nyt juttua on jaettu myös iltapäivälehden sivuilla ja myös Kainuun Sanomat ja paikallislehti Ylä-Kainuu uutisoi aiheesta. Tämä ilmiö on samankaltainen kuin oli aikoinaan Neuvostoliiton toimien arvioiminen. Juttu vuodettiin Ruotsiin ja sen jälkeen myös suomalaiset mediat referoivat sitä. Vihreänpuolueen kasvun johdosta sen puoluelehteä myös luetaan tarkemmin ja nyt jutun ansiosta tähän kauppatapaan voi tulla päätös.

On todella omituista, että kuollut poro tuo paremmat tulot kuin elävä. Suomessa on hyvä lainsäädäntö, mutta siinä on myös porsaanreikiä. Ihmisten luonteesta johtuen se reikä ennenpitkää löytyy ja sitä ryhdytään käyttämään. Kaikki eivät siihen toki alennu, mutta joukossa on aina niitä, jotka eivät katso ja arastele sitä, millä tavoin rahat tulevat omiin käsiin. Olen arvostellut sitä, että syksyisin porot kuljetetaan teitten varsille ja aloitetaan niiden talviruokinta alueella. Tästä johtuen poroja liikkuu erittäin paljon tiestöllä. Ei siis ole ihme, että vilkas liikenne tappaa poroja paljon.

Koska porot ruokitaan pääsääntöisesti talvella joko teitten varsilla, tai tarhassa, se ei ole enää villieläin. Kotieläinten vapaana pitäminen ei ole sallittua ja saman pitäisi koskea myös poroa. Mikäli lailla pakotetaisiin porot tarhattaviksi edes talvella, päästäisiin käsiksi suuriin säästöihin. Liikenteessä kuolleitten porojen määrä romahtaisi kokonaan. Autoille ja ihmisille aiheutuvat onnettomuudet porojen aiheuttamina talvisin loppuisivat. Aitaamalla huomattaisiin myös sellainen ihme, että petojen aiheuttamat vahingot tipahtaisivat minimiin.

Näillä eduskunnan aikaansaamilla päätöksillä säästettäisiin kymmeniä miljoonia jotka ovat uponneet petovahinkojen korvauksiin. Se summa mitä on uponnut autojen ja ihmisille aiheutuneiden vahionkojen korvauksiin on myös erittäin suuri. Koska olen pessimisti tiedän myös sen, ettei eduskunta ja sen valiokunnat tee tällaisia päätöksiä. Miksikö sanon näin? Tutkikaapa eduskuntavaalien jälkeen mikä taho syöttää ja juottaa parhaiten kansanedustajia. Mikä taho huolehtii kuntien poliittisten päätäjien hyvästä informoinnista.

Metsästysretkillä pohjoisessa kansanedustajilla on syöttäjiä ja juottajia. Keväiset sidosryhmien tapaamiset pohjoisten laskettelukeskusten ympäristöissä saavat myös sidosryhmät anteliaiksi. Tämä on sidosryhmiltä tietysti aivan normaalia edunvalvontatyötä. Toinen asia on, ovatko kansanedustajat sidosryhmien anteliaisuuden takia neutraaleja lakien laatijoita.

Myös pororajan siirto huomattavasti pohjoisemmaksi olisi otettava harkintaan. Mikäli eteläisillä alueilla joku haluaisi pitää poroja, niiden olisi aina oltava aidattuina kotieläiminä. Porojen ammattimainen ja luonnonvarainen kasvatus siirrettäisiin vain aivan pohjoisille paliskunnille.

Nämä ovat aivan omia arvioitani nykymenosta. Lisää on hatun alla.

Avainsanat: vihreälanka, petokorvauksiakäytetäänväärin, petovahinkokorvaukset, pororajansiirtosaamelaisalueenrajalle, paliskuntienyhdistyksenedunvalvontatyö