Satunnaiset kuvat

Metsäkurjenpolvi

Uusimmat

Blogin arkisto

028 Sokeat miekkailijat

Keskiviikko 2.3.2016 klo 17:12 - yrjöpoeka

Seurasin illalla Ministeri Olli Rehnin ja demareitten Antti Rinteen välistä sanailua työmarkkina osapuolten laatimasta sovusta. Kyllähän ne laativat jotakin paperille, mutta ja iso mutta. Keskustelu oli täysin turhanpäiväinen sokeitten miekkailu. Toinen puhuu jostakin ja toinen vastaa mitä sattuu mieleen tulemaan. Oli todella joutavanpäiväinen näytelmä parhaaseen katseluaikaan.

Työmarkkina sopimusta on värkätty 10 kuukautta ja viikonlopun jälkeen kaikki valmistautuivat allekirjoittamaan tuskalla laaditut paperit. Oli jo ennakoitavissa, että SAK lähtee iltalypsylle SDPn vaatimuksesta. SDP ei halua sopimuksen astuvan voimaan. Oppositiopuolueena sille on kaikkein parasta hallituksen runnomat pakkolait. Puolueelle ei merkitse mitään maan etu. Se hamuaa takaisin valtaan ja siinä auttaa parhaiten SAK.

Maanatai aamuna istuimme vaimoni kanssa aamukahveilla ja kuuntelimme aamun uutisia. Sanoin heti vaimolle, ettei sopimusta tulla hyväksymään ja sen kaatajana toimii Lyly. Muutaman tunnin jälkeen asia oli sitten selvä. Tuntuukin kummalliseslta, että muut osapuolet uskovat SAKn allekirjoittavan liittoineen paperin? Hallituksen toimesta on jo luvattu, ettei pakkolakeja oteta käyttöön. Uskomatonta typeryyttä. Kirves olisi pitänyt olla puun juurella pelokkeena.

Ihmettelen myös muiden neuvotteluosapuolten valmiutta allekirjoittaa välittömästi maanataina. Voihan se olla myös taktiikkaa. Tiesivät, että SAK haluaa lähteä iltalypsylle kokematonta pääministeriä vastaan. Ensi viikolla muut osapuolet voivat sitten sanoa, että kyllähän he olivat valmiita, mutta kun. Minusta tuntuu, ettei Suomi ole vielä riittävän huonossa hapessa. Meillä on varaa vitkutella ja kohta hallituskausi on puolessa välissä.

Edellinen hallitus ei saanut mitään kunnollista aikaiseksi, mutta tämä näyttää vievän voiton. Aloitus oli räväkkä ja uhkaukset jopa hallituksen hajoamisella näyttivät todellisilta. Nyt voi arvioida, että kaikki on ollut pelkkää sokeitten miekkailijoiden teatteria. Hallitus on tekevinään ja oppositio haastavinaan. Louskutusta piisaa hetken ja sitten odotellaan seuraavaa galluppia. Sen tuloksista saadaan taas oikeaa tekemistä haastatteluineen ja arviointeineen pariksi viikoksi.

Tulevina viikkoina hallitus terästää otettaan ja SAK ja demarit valmistelevat mielenilmausta työläisten puolesta. Hallitus on vienyt lapsiperheiltä ja opiskelijoilta jo suusta viimeiset siemenperunat. Punaiset banderollit pestään ja taistelulauluja hiotaan esitys kuntoon. Ihan vain varmuuden vuoksi. Pian on pääsiäisen piinaviikko. Osapuolet valmistautuvat kuumeisesti kevään merkkipäivään. Vappuun.

Työväen mielenilmaus toreilla ja turuilla aloittaa kevään kylvötyöt. Palavia puheita valmistellaan ja uhotaan yleislakolla. Mikä on yhden sokean, Antti Rinteen, paistatellessa salamavalojen loisteessa. Lyly peesaa ja louskuttelee hampaitaan, nyt riittää työväen kurmottaminen.

Toinen sokea, hallitus, on tilanteesta huolissaan ja kertoo tekevänsä kaikkensa Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Siis jatkaa sitä samaa purpatusta, mitä on tehnyt hallitustaipaleensa alusta saakka.

Jonkun pitäisi antaa näille osapuolille oikeat miekat. Tulisi edes jokin lopullinen ratkaisu.

Avainsanat: hallituksenpiinaviikot, suomellaonvaraalisävelkaan, pääsiäisenpiinaviikko

027 Piinaviikot

Tiistai 3.4.2012 klo 9:57 - yrjöpoeka


Pääsiäiseen sopiva aihe jatkuu vanhusten kotihoidon suunnassa. Samaan aikaan kun Kainuun maakunta ja sen vammaispuoli miettii säästöjen aikaansaamista keskittämisellä, vanhustenhoito miettii vaipoittamisella saatavia säästöjä. Maakunnan jokainen työntekijä joutuu omalta kohdaltaan käymään läpi jokaisen asiakkaan ja pohtimaan mitä voisi jättää tekemättä. Kaikki tämä tehdään nyt sen vuoksi, etteivät kunnat anna riittävästi rahaa kuntalaistensa hoitoon. Näillä toimilla vaurioitetaan hoitojärjestelmää tämän vuoden aikana lopulta peruuttamattomasti.

Ylä-Kainuu on tällä hetkellä ja pitkälle tulevaisuuteen alue, jossa ikääntymisen vaikutukset hoitojärjestelmässä tulevat eniten esiin. Ei riitä, että 75-vuotiaitten osuus kasvaa. Yhtäaikaa kasvaa myös vanhusten osuus, joita hoidetaan sängyssä. Tämä vaatii riittävästi nuoria osaavia käsiä hoitoketjuihin. Nyt katkaistaan kokonaan uusien hoitajien rekrytointi ja se voi vaurioittaa pahasti julkista hoitojärjestelmää. Onko kaiken takana siirtyminen entistä enemmän yksityisiin palveluntuottajiin?

Olen joutunut käymään viimeisten viikkojen aikana keskusteluja kehtysvammaisten asumisen tulevaisuudesta ja joudun jatkamaan suoraan vanhustenhoidon tulevaisuudesta. Palautetta on tullut molemmista todella runsaasti ja minua pelottaa se suunta mihin olemme menossa. Vaurioitamme yhteiskunnan palvelujärjestelmää pysyvästi vain sen takia, että saisimme pitää pystyssä menneen vuosituhannen kuntarakennetta. Kuntarakennetta puolustavat tällä hetkellä Kainuussa kunnajohtajat ja kuntien ylimmät virkamiehet. Luottamusmiehistä ja naisista on tullut yksipuoluejärjestelmässä vain joo-joo porukkaa.

Miksi näin on tapahtunut? Kainuun kunnissa on vuosikymmeniä toiminut yhden puolueen ylivalta. Kunnan suurimman valtuustoryhmän kokouksiin on osallistunut aina kunnanjohtaja ja pelkällä asiaosaamisellaan ja arvovallaan on nyt rapauttanut koko luottamusjärjestelmän. Valtuustoryhmiä on pikkuhiljaa ryhtyneet käytännössä johtamaan kunnanjohtajat. Nyt nämä satraapit vastustavat kaikkea muutosta hallintorakenteissa ja suurin puolue myötäilee kuin lampaat. Tulevia kuntavaaleja pelätään, koska ne tulevat tuomaan muutoksen entiseen käytäntöön. Kuntien asukkaat ovat jo huomanneet, etteivät vanhat kuntarakenteet turvaa palveluja.

Viikonlopun aikana kävin tapaamassa Kajaanilaisia kehitysvammaisten vanhempia Kontiomäellä. Tilaisuus oli mielestäni hyvähenkinen ja toivottavasti auttoi vanhempia siinä, kuinka edetä ja tulla kuulluksi omassa asiassa. Viikonlopun aikana oli useita tapaamisia myös vanhusten kotihoidon asioiden parissa. Maanantai aamun alkajaisiksi kävin keskustelemassa Suomussalmen kotihoidon päällikön Marja Heikkisen kanssa. Suorasukaiseen tapaani toivoin häneltä avointa yhteistyötä ja ettei tapaamisemme jälkeen lähdettäisi etsimään syyllisiä vuotoihin, kuten kehitysvammapalveluissa on tehty.

Tulen seuraamaan asioiden etenemistä, vaikka niitä yritettäisiin estää ja vaikeuttaa kehitysvammapalveluissa ja vanhustenhoidossa.

Elämme piinaviikkoa. Miten lienee ylösnousemuksen kanssa?

Avainsanat: piinaviikot, ylösnousemus, vaipoittaminen, yhteiskunnanhoitojärjestelmäuhattuna, hoitoketjut, yksipuoluejärjestelmä, satraapit, lammaskuuluupääsiäiseen, kuntavaalitpelottavat