Satunnaiset kuvat

Harjus 47cm

Uusimmat

Blogin arkisto

002 Pisa-tutkimukset ja yhteiskuntarauha

Keskiviikko 1.1.2020 klo 16:17 - yrjöpoeka

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe oli kokonaisuudessaan itseäni miellyttävä. Puheessa nousi esille presidentin huoli yhteiskuntarauhasta, toisten kunnioittamisesta ja yhteiskunnan työntekijöiden työrauhasta. Yhteiskunnan selkärankana toimivat valtion ja kuntien työntekijät. He toteuttavat poliittisten puolueiden tekemiä päätöksiä arjessa. Näiden tyntekijöiden rauhaa on viimeisinä vuosina häiritty sosiaalisen median avulla. Suomi on hukassa mikäli virkamiehet, tuomarit ja poliisit eivät voi enää tehdä työtään rauhassa ja puolueettomasti lakeja ja asetuksia noudattaen.

Erityisesti äärioikeiston ja sen sisällä olevien pienten ryhmittymien suorittama maalittaminen ja vihapuhe, sekä selkeä uhkailu näitä tahoja kohtaan on kasvanut. Mikäli tämä meno jatkuu, on odotettavissa päivä jolloin joku siirtyy suoraan toimintaan. Mikäli tätä ei pystytä hyvin nopeasti suitsimaan, tulee seuraava vaihe, jossa näiden alojen työntekijät väsyvät ja siirtyvät muihin töihin. Töihin, joissa he ja heidän perheensä eivät ole uhattuina ja solvattuina. Jos on presidentti huolissaan aiheesta, niin sitä olen minäkin. Tunnen joitakin näiden alojen työntekijöitä ja he kertovat samaa. Väkivalta ja uhkailu ovat arkipäivää jo peruspoliisin työssäkin. Joka päivä pitää varautua siihen, että humalaisten kuskaamisesta voi tulla aivan muuta.

Samaa kertovat myös terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijät. Myös opettajat joutuvat elämään aivan erilaisessa maailmassa mitä ennen. Yksin työskentelevien amattilaisten on aina huolehdittava siitä, että uhkaavasta tilanteesta voi siirtyä turvaan. Toisten on varauduttava avunantoon, tai paettava itse. Vielä 2000-luvun alussa tilanne oli toinen. Sitä mukaa kun perinteinen puoluekenttä on rapautunut, niin tilalle on noussut huomattavasti äänekkäämpää joukkoa. Puheenparret ovat eduskuntaa myöten muuttuneet vihaisemmiksi ja tästä toisia loukkaavasta puheesta on tullut puolueissa arkipäivää. Sama vihapuheen arkipäiväistyminen on siirtynyt kansalaisten käyttöön.

Nyt some kiehuu ja pulppuaa sellaista tekstiä, jota kukaan ei uskonut vuosituhannen alussa kuulevansa. Silloin kohistiin Suomen hyvistä sijoituksista Pisa-vertailuissa. Olimme maailman huipulla koulutuksessa ja kaikkien kansalaisten tasa-arvoisessa sivistämisessä. Tänään me murehdimme, miksi olemme pudonneet rupusakkiin Pisa-vertailuissa? Koululaitoksen tutkimukset kertovat, ettei suomalaisilla ole kohta kunnollista luku- ja kirjoitustaitoa. Jopa poliisien koulutuksessa on havahduttu siihen, etteivät nuoret koulutukseen tulevat osaa kirjallista ilmaisua. Viimeisen 10-vuoden aikan pulpunnut somen vihapuhe on alentanut meidän kiirjallisen ilmaisumme kehitysmaiden tasolle. Lyhyissä älypuhelimen teksteissä ilmaisemme vain pelkkiä perkeleitä, paskaa ja vittua. Toista mieltä olevien käsketyään hirttämään itsensä, tai toivotaan heidän viemistä saunan taakse. Pisan tilalle on tullut viha.

Viimeiset vuodet olemme ihmetelleet Lähi-Idän kansojen vihaa toisaan vastaan. Olemme itse pikavauhdilla siirtyneet samaan tilaan. Uskonnosta on meilläkin tullut lyömäase. Meidän ei tarvitse kuin muistella, mitä mieltä olemme ulkomaalaisista tai sinne muuttaneista suomalaisista. He jotka työskentelivät turvapaikan hakijoiden parissa toivottiin tulevan raiskatuiksi.

Eipä ole enää ihme, että Pisa-tutkimus kertoo meidän muuttuvan eläimiksi. Jos et kuulu laumaamme, sinun käy huonosti.

Man is a wolf to man. Suomessa sama ilmaistaan:” Ihminen on ihmiselle susi.”

Avainsanat: presidentinuudenvuodenpuhe, yhteiskuntarauha, vihapuhe, maalittaminen, pisatutkimus, homohominilupus

193 Koulutuksen mallimaako

Torstai 29.12.2016 klo 19:02 - yrjöpoeka

Olen pitänyt Suomea mallimaana lukemisessa, kirjoittamisessa ja koulujärjestelmässä. Tämän läpikäytyään meillä pitäisi olla osaavia ihmisiä kaikilla aloilla. Näin pääsääntöisesti onkin. Meillä on huippuosaajia useilla aloilla. Yksi ala minua on hieman kummastuttanut viimevuosina ja se on rakennusala. Nimenomaan julkisten talojen rakentaminen.

Kaupungeissamme on pysyviä muistomerkkejä, eli sellaisia rakennuksia, jotka kestävät aikaa. 1970-luvulla alkoi rakentamisen uusaika. Tuli tasakattoa ja muovi mukaan rakentamiseen. Taloista piti saada niin tiiviitä, että sinne piti tuoda erillistä reittiä myöten ilmaa sisälle. Energiatehokkuus oli muotia. Tasakatot olivat erittäin vuotoherkkiä. Samalla tavoin tuli muotiin myös erikoisia kattoratkaisuja ja kaikki olivat haltioissaan.

Kukaan ei enää halunnut muistella, miksi Suomessa oli aiemmin haluttu rakentaa harjakattoisia taloja? Talot rakennettiin vieläpä korkeille kivijaloille. Tuulettuva alapohja oli vanhojen itseoppineiden rakennusmiesten hyväksi havaitsema tapa. Nämä tavat jäivät unholaan, koska Suomen koulujärjestelmä tuotti nyt niin viisaita insinöörejä. Valo, ilma ja ihmiset piti saada pullon sisälle.

Tänään Suomi on täynnä rakennusten sisältämiä ongelmia ja erikoisesti niiden sisäilma ongelmia. Paljon puhutaan homeesta, mutta enemmänkin täysin toimimattomista rakennusratkaisuista johtuvista sisäilmanlaadun ongelmista. Julkisiin rakennuksiin, erityisesti kouluihin, tuli huomattavasti matalammat huonekorkeudet. Se yhdistettynä ihmisten runsaasti käyttämiin hajusteisiin, aiheuttaa hyvin nopeasti ilmanlaadun huononemisen huonetiloissa.

Koska itse olen joutunut iänmukana kamppailemaan astma ongelmien takia, olen kiinnittänyt huomiotani muutamiin seikkoihin. Ensimmäinen on huonetilojen koko käyttötarkoituksiin verrattuna. Huonetilojen korkeus myös samoilla perusteilla. Joudun luottamustehtävieni takia istumaan runsaasti julkisissa tilaisuuksissa ja kokouksissa. Useat kokoustilat uudemmissa rakennuksissa ovat matalia ja pitkiä. Yksi ainoa tunti 10 – 15 hengenmiehityksellä tällaisessa huoneessa laittaa hengitysvaikeuksista kärsivän koetukselle.

Siksi ei ole ihme, että nuoret koululaiset matalissa ja liian täysissä luokkahuoneissa kärsivät aivan samoista ongelmista. Kun nämä 70-luvun jälkeen rakennetut rakennukset ovat lisäksi pulloja, niissä ei saa avata ikkunoiden tuuletusluukkuja. Oma havaintoni kuitenkin on, että kaikki koneelliset ilmastoinnit ovat enemmän tai vähemmän epäonnistuneita. Ne toimivat pienissä työhuoneissa, joissa työntekijät kärsivät vedosta. Valitettavasti ainoatakaan kokoustilaa en ole löytänyt, missä se toimisi. Ennenpitkää jonkun hermo pettää ja ikkuna aukeaa.

Nyt olen nähnyt uusia avaria kouluratkaisuja ja peräti puusta tehtyjä. Toivoa vielä on, että Suomi palaisi sellaiseksi rakentamisen mallimaaksi, jota se aiemmin olikin. Harjakatto, kunnon kivijalka, avarat (korkeat) huonetilat, painovoimainen tuuletus. Koulujen ja kokouspaikkojen ikkunat välitauoilla auki ja raikasta ulkoilmaa huoneisiin. Loppuu puhuminen homekouluista ja -ongelmista.

Suomen hallitus voisi perustaa yhden professuurin vaikkapa Aalto-yliopistoon, aiheena Rakentamisen ABC - Suomen oloissa.

Avainsanat: pisatutkimus, koulutuksenmallimaa, homekouluongelma, sisäilmanlaatu, pullonhenki