Satunnaiset kuvat

Sorro siimoissa

Uusimmat

Blogin arkisto

176 Halkojen teon teesejä

Sunnuntai 18.10.2009 klo 19:11 - yrjöpoeka

Olen siirtänyt tekemiäni halkoja viikonlopun ajan taloni seinustalle. Puita peräkärryyn lastatessa on ollut aikaa ajatella, mitä kaikkea halontekoon liittyy.

Ensiksi pari kesää sitten, kaadoin ja aisasin metriset halot pinoihin metsään kuivumaan, laitoin kasojen päälle suojat sadetta vastaan. Se oli ensimmäinen kasaus, toinen kasaus oli sitten mönkijän peräkärrylle. Kolmas kasaus tuli maantien varteen pinoon, neljäs kasaus peräkärrylle. Viides kasaus talon seinustalle ja kuudes sitten kun sahaan halot määrämittaan ja siirrän varastoon. Yksinkertainen halon teko on loppujen lopuksi moninkertaista kasailua paikasta toiseen, ennekuin ne ovat päätarkoituksessaan, palamassa uunissa. Lopuksi tuhkat on poistettava uunista ja sitten vasta halkojen kierto päättyy.

On tietenkin helpompiakin tapoja lämmittää talonsa, mutta halkojen kasailu pitää ainakin minut hyvässä kunnossa!

Mielipide kirjoitukseni Ylä-Kainuu paikallislehteen on poikinut useita kommentteja viikonlopun aikana. Kehitysvammaisten vanhemmat tuntevat itsensä voimattomiksi järjestelmää vastaan ja arkuutta nousta vastustamaan päätöksiä, jotka koetaan mielivaltaisiksi. Suomessa tuntuu olevan sellainen kulttuuri, jossa lasten vanhemmat ja erityisesti kehitysvammaisten lasten vanhemmat, on lannistettu ottamaan vastaan kaiken järjestelmän tuottamat päätökset. Ilman mutinoita, korkeintaan saunan takana pidetään kättä nyrkissä.

Huomenna on tiedossa reissu kuntakeskukseen ja PerusS politiikan tulevaisuuden rakentamista erityisesti Ylä-Kainuun alueelle. Asiasta kerron tuonnempana lisää ja toivottavasti asia saadaan liikkeelle.

Tänään oli todella pitkä työpäivä ja vaimoni väsähti halkojen kasailusta täysin. Poikani Jyrki oli tänään elementissään, uudella pokasahalla tuli klapeja iso kasa. Huomenna on tiedossa lisää pokasahan sihinää, niin varmalta kuului poikani sanonta. Yhdessä oloa ja halkojen siirtelyä, sillä se viikko käynnistyy.

Avainsanat: halonteko, mielipide, kehitysvammainen, pokasaha

172 Jännetuppitulehdus

Sunnuntai 11.10.2009 klo 9:50 - yrjöpoeka

Ranne on vaivannut jonkin verran ja nyt se eilen otti todella ihteensä. Sain tutultani mönkijän käyttööni, jotta saan tekemäni halot pois metsästä. Päivällä tuntui välillä siltä, että pitäisi ajoissa lopettaa kun niin jomotti rannetta. Suomalainen mies ei hevillä usko, vaan ajelin iltamyöhäiseen ja pitkä pino puita ilmestyi tienvarteen. Lopetettuani työnteon käsi pääsi rasituksesta pois ja vähän ajan kuluttua kädellä ei voinut tehdä yhtään mitään. Kaiken lisäksi kyseessä oli tekevä käteni, eli oikea käsi.

Hyvä puoli asiassa oli illan mittaan se, että vaimoni halusi hoivata mies reppanaansa. Illalla ei voinut edes tietokoneen hiirtä liikuttaa, kylmägeeli pussi rauhoitti hieman. Ajatteli lähteä heti aamusta jatkamaan hommia, mutta käsi ei ole palautunut vielä. Harmillista erityisesti siksi, kun ilmat ovat todella suosiolliset. Pakkasta oli aamusella -9 ja aivan tyyntä, todella upea rapsakka työ ilma.

Tilanne ei kuitenkaan haittaa, puolilta päivin pitää olla menossa Kajaanin suuntaan kokoukseen. Perussuomalaisten piiritoimikunnan kokous on Kontiomäellä ja siellä valmistellaan tulevaa piirikokousta.

Poikani Jyrki on kaiken ikänsä ollut todella intohimoinen halon tekijä ja erityisesti puitten teko pokasahan avulla on ykkösasia. Illalla toin tullessani puukuorman talon nurkalle ja poika nukkui levottomasti, kun oli kiire sahatöihin. Ulkoa kuuluu työn ääniä juuri nyt, poika sahaa puita ja vaimoni kuljettaa halkoja varastoon. Minä itse yritän tehokkaalla kymmensormi järjestelmällä kirjoitella, siinä yksi toimii ja yhdeksän lepää. Ajelemme vaimon kanssa tänään yhdessä Kajaaniin ja vaimoni menee käymään Ilonan luona. Ilona oli eilen sanonut vaimolleni puhelimessa, että onpa hyvä, kun ukki ja mummo tulevat häntä paijaamaan.

Avainsanat: jännetuppi, mönkijä, reppana, perussuomalainen, pokasaha, ilona