Satunnaiset kuvat

nuorimies

Uusimmat

Blogin arkisto

039 Poliittisenvallan alasajo

Sunnuntai 1.9.2013 klo 13:36 - yrjöpoeka

Kainuun hallintokokeilun aikana alkoi sote-viranomaisten vallankäyttö. Nykyinen sotejohtaja Ahopelto on vienyt vallankäytön kokonaan uusin mittoihin. Poliittisen päätöksenteon täydellinen vähättely ja huomiotta jättäminen loistaa kunnille osoitetun kirjelmän muodossa. Sote-toimialalta on vaadittu lisää säästöjä ja nyt on huomattu, että siirretään toimintoja takaisin kunnille säästöjen aikaansaamiseksi. Siitä huolimatta, että sotelautakunta on tehnyt linjaukset ja päätökset edellisellä kaudella ja valtuusto ne hyväksynyt. Kunnat ovat myös aikaisemmin pitäneet selviönä, että sosiaalitoimen alaiset tehtävät hoidetaan maakunnallisesti. Suomussalmi aloitti tämän toiminnan alasajon viimevuonna omilla päätöksillään. Suomussalmi otti itse hoitaakseen kuntouttavan työtoiminnan ja siitä Ahopelto on nyt saanut hyvän selkänojan toimilleen.

Kuntouttava työtoiminta on minun mielestäni mitä suuremmissa määrin pelkkää sosiaalitointa. Samaa mieltä ovat useimmat Kainuulaiset asiantuntijat. Kahden kokeilukauden (8v) aikana kunnista hävisi kokonaan sosiaalityön osaaminen ja nyt osa kuntien virkanaisista luulee osaavansa kuntouttavan työtoiminnan tarvitseman asiantuntemuksen. Mikäli virkanaisilla on tällainen luulo osaamisen suhteen, he ovat aivan väärällä alalla. Heidän pitää hakea sosiaalityön paikkoja, siellä on puute osaavasta työvoimasta. Kajaani ja Sotkamo tulevat tämän hetken tiedon mukaan tyrmäämään sote-johtajan kaavailut.

Tämä kannuksia etsivä virkanainen on myös huomannut, että valtuustot uusiutuivat kunnallisvaaleissa rajusti. Nyt on hänen mielestään oikea hetki sumuttaa uusia vallanpitäjiä. Kaiken lisäksi aikaisemmin tehtyjen linjausten ja päätösten mukaisesti, soten olisi pitänyt vakinaistaa useaan kertaan ketjutetut määräaikaiset työsuhteet. Valtio on työntämässä kokoajan uusia tehtäviä kunnille ja niin tämä ministeriön virkaa havitteleva prinsessa on suunnitellut myös tekevänsä.

Nyt on kuntien aika asettaa tämä herkkä prinsessa takaisin maanpinnalle. Samoin sote-lautakunnan ja -valtuuston on linjattava selkeästi, jatketaanko edellisen valtuuston ja lautakunnan (SLTK § 18.05.2011) tekemillä linjauksilla ja päätöksillä. Sosiaalityön vaatimia valmiuksia ja osaamista ei ole enää kunnissa. Kuntouttava työtoiminta on kokonaisuudessaan maakunnallisen soten työtä. Suomussalmi on kuvitellut osaavansa tämän työn, mutta tiedot kertovat aivan muuta. Kuhmon uusiutunut luottamusmies organisaatio meni jo halpaan ja teki prinsessan vaatiman päätöksen. Onneksi Kuhmossa on myös valtuusto olemassa.

Päivi Ahola-Anttonen on Kainuun aikuissosiaalipalvelujen vastuualuepäällikkö ja hänellä on rautainen ammattitaito ja osaava henkilöstö takanaan. Hän on kirjoittanut vastineen Ahopellon tekemään vaatimukseen kunnille. Hän tekee vastineessaan esityksen kuinka asiat pitäisi hoitaa ja kannatan ehdottomasti hänen tekemäänsä esitystä. Tämä esitys on alla:

”Esitän, että kuntouttava työtoiminta organisoidaan vuoden 2014 alusta lukien maakunnallisesti siten, että Kainuun sote-kuntayhtymässä varataan perhepalvelujen budjettiin aikuissosiaalipalveluiden vastuualueelle kuntouttavan työtoiminnan tulosyksikköön määrärahat kuntouttavan työtoiminnan tiimivastaavan ja kuntouttavan työtoiminnan ohjaajien palkkaamiseksi ja että kunnat lisäävät todellisia kustannuksia vastaavan summan kuntayhtymän rahoitukseen.”

Lause on pitkä, mutta asiaa. Tulen puolustamaan entisiä päätöksiä ja pidän ääntä niiden ihmisten puolesta, jotka eivät siihen itse pysty.

Herneitä tulee prinsessan vuoteeseen!

Avainsanat: poliittisenvallanalasajo, kainuunhallintokokeilu, kuntouttavatyötoiminta, sosiaalityö, prinsessa, urakiipijä, uusiutuneetvaltuustotvalinkauhassa

032 Päätös esitutkinnan rajoittamisesta

Tiistai 9.7.2013 klo 15:13 - yrjöpoeka

Sain yllätyksekseni kirjeen Oulun syyttäjänviraston Kajaanin palvelutoimistosta. Siinä ilmoitettiin, että esitutkinta allekirjoittanutta kohtaan lopetetaan prosessuaalisella perusteella. Tietämättäni prinsessaherkkä vajaamielishoitaja oli loukkaantunut viime vuoden keväällä tekemistäni blogi-päivityksistä. Ymmärsin kyllä keväällä 2012, että myös sote-johtaja Ahopelto oli erittäin loukkaantunut kirjoittelustani. Perhepalvelupäällikkö Kainulainen ja Ahopelto eivät sitä ennen olleet koskaan törmänneet minunlaiseeni tapaukseen. Tapaus oli se, että uskalsin julkisesti sanansäilällä ruoskia heitä taitamattomuutensa takia.

Ruoskinta oli todella tarpeen ja sitä taatusti tulen jatkamaan näiden molempien kohdalla. Kainuu on todella suurissa vaikeuksissa niin taloudellisesti, kuin henkisestikin. Kaiken kruunaavat nämä osaamattomat ihmissuhdejohtajat. He piiloutuvat asemiensa taakse ja eivät siedä mitään arvostelua toimilleen. Kainuun maakunta pelastuisi paljolta, mikäli näistä päästäisiin jollakin keinolla eroon. Toivottavasti sote-johtaja löytää sieltä ministeriöstä jonkin suojatyöpaikan. Valitettavasti siellä hänestä olisi siivoojanakin vielä enemmän haittaa koko Suomelle. Vajaamielishoitajan titteli on jo siirtynyt historiaan. Sinne joutaisi tämä mielensä pahoittaja Kainulainen. Kukaan ei jäisi kaipaamaan.

Palaan syksyn mittaan näihin molempiin mielensä pahoittajiin.

Varatkaa buranaa jo valmiiksi.

Avainsanat: esitutkinta, prosessuaalinenperuste, mielensäpahoittajat, prinsessaherkkä, burana

013 Prinsessoja liikkeellä

Tiistai 12.3.2013 klo 13:56

Kirjoitin viime vuonna ihmissuhdejohtamisesta ja sama meno tuntuu jatkuvan. Seurasin eilisen illan aikana tämän virkanaisen esiintymistä Suomussalmella ja piti hävetä paikallaolijoiden puolesta, millaista joutavanpäiväisyyttä tultiin Kajaanista asti kertomaan paikalle saapuneelle väelle. Tuherreltiin vähien papereiden kanssa ja käännettiin selkä yleisölle, koska siellä seinällä oli niin mielenkiintoista asiaa. Itselle. Ei yleisölle. Oikein pikkusievää pipertelyä.

Kuntayhtymä oli lähettänyt parhaat voimansa, ilmeisesti, liikkeelle kertomaan, kuinka ”Asumisen arki” kehtysvammaisten osalta Kainuussa jatkuu. Tilaisuuden ainoa ”selvä” asia oli se, että jatkossakin Kainuussa tarjotaan tasapuolisen huonoja palveluja kaikille. Kysyin kahteen kertaan kehitysvammaisten vanhempia kiinnostavasta asiasta, kuinka tulevana kesänä järjetetään työ- ja päivätoiminta? Sain kahdelta asiantuntijalta pitkiä asian vierestä kulkevia puheenvuoroja, vastausta kysymykseeni en kuitenkaan saanut. Toinen "selvä" asia oli, että asumisyksiköitä on Kainuussa aivan liikaa.

Paikalle tulijoita kiinnostaa eniten, kuinka palvelut aiotaan järjestää juuri tässä omassa kunnassa. Yleisiä jaaritteluja asiasta ja sen vierestä, voi järjestää luottamus- ja virkamiehille Kajaanissa. Annoin aiheesta palautetta paikan päällä tilaisuuden lopuksi. Toivottavasti meno paranee seuraavassa kuntatilaisuudessa. Sanonta on kyllä sellainen, ettei koira karvoistaan eroon pääse.

Nyt sitten loukkaannutaan oikein prinsessaherkästi antamastani palautteesta. Voin kuulla korvissani valitusta siitä, että joku uskaltaa sanoa jotakin ja kysyä jotakin aiheesta. Kuunnellessani esitystä vahvistui se viimevuotinen tunne, etteivät kaikki virkanaiset arvosta niitä ihmisiä, joille palveluja palkalla tuotetaan. Vielä vähemmän kuunnellaan maksajia. Korvat ovat niin kestovaikussa, ettei niistä arvostelu mene läpi.

Virkakoneisto elää aivan omaa elämäänsä. Tuleva kesä jatkunee sitten niin, että työ- ja päivätoiminta on kehitysvammapalveluissa tasapäisesti kiinni kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Ymmärrän kansanedustajien ja virkaihmisten pitkät lomat, mutta en tätä. Vanhemmat ja kehitysvammaiset kaipaavat kesään muutakin toimintaa kuin seinien tuijottamista. Työntekijät lähtevät lomalle ja sijaisia ei oteta. Asukkaat saavat kuntayhtymän tasapuolista luukut-kiinni toimintaa. Taantumisvaiheen jälkeen on ilo syksyllä aloittaa alusta.

Tällä viikolla puhutaan sitten tästä aiheesta. Pidän aihetta esillä omassa kunnassani eri yhteyksissä.

Avainsanat: ihmissuhdejohtaminen, asumisenarkea, prinsessa, kansanedustajankesäloma

001 Onnen aikaa

Maanantai 7.1.2013 klo 6:33

Vuoden vaihde on mennyt jouluineen ja uusinevuosineen. Maailmanloppua ei tullut ja päivä pitenee. Kaikki jatkuu kuten aina ennen. Näin se on aina mennyt ja siihen on meistä jokainen elämänsä aikana tottunut. Nyt olen joutunut itse pohtimaan tätä ajan kulumista ja sen muuttumattomuutta vuoden pimeimpänä aikana. Useita viikkoja oma keho on oireillut enemmän ja välillä hieman vähemmän. Fyysinen olotila on ollut useina aamuina kuin piesty ja päivät utuisia.

Eilen pystyin ensimmäisen kerran kolmeen viikkoon kokeilemaan kuntoilua. Varovaista kävelyä aamupäivällä ja iltapäivällä asensin pyörän vastustelineeseen. Jalkojen voimattomuudesta huolimatta sain hien pintaan ja kolmen vartin kuluttua, totesin elämän palaavan voimattomiin lihaksiin. Lihakset eivät menneet jumiin ja nyt yön jälkeen olotila on virkeä. Minun ei tarvitse tehdä uudenvuoden lupauksia kuntoilun suhteen. Elämäni läpi kulkenut kuntoilu jatkuu ja ajatukset on siirrettävä jo kesää kohti.

Otsikon aihe on hämäävä, mutta sille on selitys. Olen saanut elää sairastelun aikana myös isovanhemman parasta elämää. Joulun aikana lapset ja lapsenlapset ovat olleet mukana tuomassa iloa elämään. Huolimatta oman kehon kitinöistä, vuodenvaihde on ollut yksi elämäni parhaista ajoista. Tätä onnellista aikaa voi verrata 1980-luvun taitteessa. Silloin omat lapseni olivat pieniä ja elämä hymyili leveästi. Elämä hymyilee samalla tavoin tänään. Mitä parempaa ihminen voi saada, kuin yönlämmin pieni lapsi käpertyy syliin?

Ja lasten mummo nukahtaa kainaloon.

Kyllä tämä on onnen aikaa!

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää alkavaa vuotta 2013.

Avainsanat: onnenaika, ajankulku, kuntopyöräily, isovanhemmuus, prinsessadiana

030 Niin minä mieleni pahoitin

Torstai 12.4.2012 klo 0:04 - yrjöpoeka


Kirjoitin maaliskuussa ihmissuhdejohtamisesta ja sen jälkikaikuna olen saanut soten-virkanaiset lukemaan blogiani. Sitä seurataan nyt suurennuslasin kanssa ja pahoitetaan mieli yhtä usein kuin sivuni avataan. Nyt on kiireesti pyydettävä anteeksi, että olen maininnut vajaamielishoitajan tutkinnon suorittaneen nimen. Tutkinnon mainitsin, koska hän itse ilmaisi sen moneenkertaan 20.3 olleessa tilaisuudessa.

Koska hän on nyt niin mielensä pahoittanut ja kokenut tulleensa loukatuksi suurena johtajana, muutan ilmaisua. Vajaamielishoitajan tilalla käytän vastedes ilmaisua prinsessa. Tämä sana ilmaisee mielestäni hyvin sen, kuinka herkkiä tämän ajan suuret virkanaiset voivat olla.

Päivä on ollut uskomattoman raskas. Lautakunnan kokous kesti ja kesti ja päivän toinen tilaisuus siirtyi jo aikapaljon myöhemmäksi. Kotiin kuitenkin ehdin illaksi ja ajomatkan ajan olen saanut istua puhelinta kunnellen. Päivän raskautta lisäsi usean minuun yhteyttä ottaneen huoli omaisestaan ja huoli huomisesta. Kahden vuoden aikana Kainuu on muuttunut ihmisten mielestä todella paljon ja se on totta. Säästäminen ja leikkaaminen ajavat palveluja tarvitsevat asiakkaat ja maakunnan työntekijät uupumukseen ja toivottomuuteen.

Samaan aikaan kun maakunnan työntekijöille ei saa ottaa sijaisia, kunnissa on varaa lisätä kovapalkkaisia tyhjäntoimittajien virkoja. Kunnat huutavat johtajiensa suulla maakunnan sote-palveluille, että lähipalvelut on turvattava. Samaan aikaan pitää valmiiksi alijäämäisestä budjetista leikata lisää 6 miljoonaa euroa ja kuntien tahdosta. Yhtälö on täysin mahdoton.

Tänään on ollut musta päivä. Prinsessa-päivä.

Näillä mennään. Nyt on aika unelle vaimon vieressä.

Avainsanat: mielensäpahoittaja, prinsessamaineolo, vajaamielistätouhua, rappiollaonhyväolla, henkilöstöntoivottomuus, tyhjäntoimittajanvirka, hallintosihteeri, mustapäivä