Satunnaiset kuvat

Lohi 8.7 kg

Uusimmat

Blogin arkisto

033 Suomalaiset jääräpäät

Maanantai 30.3.2015 klo 15:08 - yrjöpoeka

Jääräpäisyys on joillekin todella pakkomielle. Erityisen henkilökohtaisesti olen sen joutunut näkemään tämän talven aikana. Kyse ei ole suuresta asiasta. Kyse on Suomussalmen kunnan ylläpitämästä puistoluisteluradasta. Kunnan liikuntatoimi on halunnut monipuolistaa liikuntapaikkatarjontaa, jäädyttämällä Kianta-järven ranta-alueella sijaitsevan kevyenliikenteen väylän. Tämä väylä pidettäisiin muutoin suljettuna talven ajan.

Muutaessani syrjäkylältä taajamaan, törmäsin heti erikoiseen ilmiöön, jota ei ole syrjäkylillä. Täällä ovat muutamat jääräpäiset ihmiset ottaneet oikeudekseen kulkea kävellen hiihtolatuja. Sama ilmiö on nähtävissä nyt myös puistoluisteluradalla. Näiden jääräpäiden ainoa selitys tekemisilleen on se, että he ovat maksaneet kuntaan veronsa. Tämä antaa oikeuden tehdä mitä haluaa, heidän omien ajatustensa mukaan.

Törmäsin erääseen jääräpäähän viime perjantai aamuna. Hän oli katsonut oikeudekseen kävellä huippuliukkaalla jäällä. Juuri ennen kohtaamistani olin törmännyt jonkun kävelijän jättämään murskepalaan luistimilla ja terän sisäsyrjän kantti katosi välittömästi. Se nosti oman lämpötilan välittömästi. Karkeakuvioisilla kengillä kulkevat kävelijät jättävät kenkien pohjista murskekiven palasia jäälle. Ne ovat todellinen vaaranaihe. ”Keskustelimme” melko suurella volyymilla.

Luistimen osuessa murskepalaan on aina varmaa, että terä on sitä myöten käyttökelvoton. Tylsillä luistimilla jäällä ei voi luistella. Sitä voi käydä kysymässä todellisilta ammattilaisilta, jääkiekkoilijoilta ja taitoluistelijoilta. Kilpaluistelijoita unohtamatta. Riippuen missä asennossa luistimella kiveen törmää, se voi aiheuttaa ruhjeita ja vammautumisen, kun täydellä vauhdilla paiskautuu kivenkovaan jäähän. En ainakaan minä halua kenenkään lapsen loukkantuvan vakavasti, vain jonkun jääräpään oman käden oikeutuksen takia.

Viimetalven aikana törmäsin kaksi kertaa todella pahasti tällaiseen murskepalaseen. Kyynärpäissäni on merkit tömäämisistä edelleen. Tulen jatkossa pysäyttämään kaikki reitillä liikkuvat jalankulkijat ja kysymään, miksi he sen tekevät. Olen niin kyllästynyt tällaiseen yhteisesti sovittujen asioiden terrorisoimiseen, että tulen tekemään jatkossa rikosilmoituksia vaaranaiheuttamisesta. Nämä jääräpäät ovat sataprosenttisesti olleet iäkkäämpiä henkilöitä kuin minä. Kaikenhyvän lisäksi kaikki kohtaamani kulkijat ovat myös erisukupuolta kuin minä.

Minkälaiset olosuhteet ovat luoneet tällaisen ihmisen? Yhteisössä elämisellä on omat sääntönsä ja sen luomia sääntöjä ovat kaikki velvollisia noudattamaan. Mikäli kaikki alkaisivat elämään toisista piittamatta, olisimme hyvin pian anarkiassa. Ihmettelen myös sitä, etteivät tämän ikäiset ihmiset ymmärrä aiheuttavansa todellista vaaraa? Vai eivätkö he todella osaa lukea selkeitä ohjeita reitin lähtöpisteissä? Varmuuden vuoksi siellä on myös kuvalliset liikennemerkit.

Kaikenlisäksi vieressä kulkevan valtatien reunassa on hyvin hoidettu jalankulkuväylä koko radan matkan. Ja aivan vieressä kulkee samansuuntaisesti Ruukinkatu, jonka reunalla on myös hyvin hoidettu jalankulkuväylä. Tämä ei riitä jääräpäille. Koska he eivät luistele ja hiihdä, he haluavat terrorisoida muita. Veronmaksajina he voisivat käydä jäähallilla kävelemässä, koska kuntamme tukee koululaisten jääaikaa sinne. Sieltä voisi löytyä ulosmenoreitti melko helposti!

Jokainen lukija voi nähdä tästä kartasta, että reittejä vähenevälle väelle riittää. Tähän aikaan on myös Kiantajärvelle päivittäin avattuna pitkiä aurinkolatuja. Niitä latuja myös todella käytetään. Olen itse useana keväänä kävellyt myös melko tarkkaan taajama-alueen kevyenliikenteen väylät. Niitä riittää ja ne ovat hyvässä kunnossa. Jokaiselle suomalaiselle jääräpäälle riittää tilaa. Nämä reitit ovat kunnostamisen lisäksi hiekoitettuja.

Kunnan hoidossa olevilla jalankulkuväylillä kunta on vahingon sattuessa korvausvelvollisuuden edessä. Luisteluradalla kaatuneen kävelijän loukkaantuminen vastaavasti ei ole. Se on selkeästi kielletty turvallisuus syistä. Jääräpäiden pitää itse huolehtia vahingoista. Samoin hän voi joutua korvausvelvollisuuteen, jos kävelijä aiheuttaa luistelijoille tapahtuneen vahingon. Samoin kunta voi vaatia korvauksia ylimääräisistä kunnostamistoimenpiteistä. Näitä tapauksia on ollut jo useita tämän talven aikana.

Jääräpäiden aiheuttamat lisäkustannukset maksavat muut kuntalaiset. Sen on loputtava!

Avainsanat: suomussalmenkunta, puistoluistelurata, veronmaksajanoikeus