Satunnaiset kuvat

Nainen elämässäni

Uusimmat

Blogin arkisto

002 Vastauksia kysyjille

Maanantai 2.1.2017 klo 12:56 - yrjöpoeka

Tehtyäni loppuvuodesta päätökseni ja kirjoitettuani siitä blogiini, olen saanut tänään epätietoisia kysymyksiä. Minulta on kysytty mitä ilmoitukseni oikein sisältää? Olenko enää ehdolla kevään kunnallisvaaleissa? Olenko oikein vakavasti harkinnut nyt kaikkea? Voisinko peruttaa eroni?

Kirjoitin omasta mielestäni kohtuullisen selkeästi, mutta käyn lävitse nämä kysymykset nyt tarkemmin. Minun ilmoitukseni sisältää uutisen erosta Perussuomalaisesta puolueesta. Ensikevään kunnallisvaaleja en ole miettinyt ja sillä ei ole ollut merkitystä päätöstä tehdessäni. Minä olen vakavasti ja hyvin pitkään, joutunut pohtimaan suhdettani puolueeseen, sen harjoittamaan politiikkaan ja puolueen sekavaan julkisuuskuvaan. Minä en aio peruuttaa enää tekemääni päätöstä, se pitää.

Hieman taustaa tälle päätökselleni, koska sitäkin minulta nyt kysyttiin. Olen tehnyt kovaa kenttätyötä puolueen eteen useita vuosia Kainuun toreilla. Sitä työtä teimme yhdessä Jaana Sankilammen kanssa. Silloin ei ollut vielä tungosta puolueeseen. Aktiivinen työ palkittiin ja puolueestamme tuli merkittävä vaikuttaja maakunnassa. Puolueemme on Kainuun toiseksi suurin. Vielä. Eduskuntavaaleissa 2011 Kainuusta oli neljä (4) ehdokasta ja saimme imuroitua hyvän tuloksen ja Kainuu sai oman kansanedustajan.

Seuraaviin vaaleihin tullessa niin puolueessa kokonaisuudessaan, kuin Kainuunpiirissäkin alkoi vimmattu valtataistelu. Ehdolle pyrkijöitä tulvi jokaisesta ovesta ja ikkunasta. Oli hyviä ja päteviä. Yhteistä kaikille näille oli se, ettei puoluetyö kentällä heitä kiinnostanut. Sen työn sijaan he liittoutuivat vanhan smp-unia näkevän kaartin kanssa ja aloittivat parjauskampanjan kaikkia niitä kohtaan, jotka olivat puolueen nostaneet vahvaan asemaan Kainuussa.

Sen seurauksena olemme nyt tässä. Kaikki ne aktiiviset kenttätyöntekijät ovat joko erotettu tai eronneet ja minä olin viimeinen. Minun erottamiseni eteen perussuomalaisten Kainuunpiirin silloinen johto teki kaikkensa viime eduskuntavaalien alla ja erityisesti sen jälkeen. Puoluehallitus kuitenkin piti minut vielä kirjoissa ja kansissa. Näiden kiemuroiden jälkeen, olen jättäytynyt kokonaan pois aktiivisesta toiminnasta puolueen eteen.

Olen kauhulla seurannut tämän vaalikauden työtä puolueessa. Kaikki lupaukset heikommassa asemassa olevien huomioimisesta on unohdettu. Työttömät saavat hallitukselta kurinpalautusta. Tärkeintä on istua ministerin autossa ja antaa kentällä olevien kiehua omissa liemissään. Kentälle puolue on antanut itsestään kuvan puolueena, jolla ei ole kuin kaksi asiaa ajettavanaan. Maahanmuuton vastustaminen ja mellastelu Ruotsin kielen asemasta.

Puoluetta ei kiinnosta ne asiat, jotka kansalaisille ovat tärkeimpiä. Sote- ja kuntauudistus ei ole ollut puolueen mielenkiinnon kohteena. Suurin inhon kohde puoluetta kohtaan kannattajieni ja äänestäjieni mielestä on se, että puolue muuttui avoimen yhteiskunnan vastustajaksi. Turvapaikanhakijoiden nimittely turisteiksi ja rajojen sulkeminen heidän takiaan. Muuttuminen täysin ääriliikkeeksi turvapaikanhakijoiden saavuttua oli viimenen niitti suurelle osalle tukijoitani.

Minä allekirjoitan kaikki nuo ihmisten mielissä syntyneet kuvat. Täältä Suomussalmelta katsoen, se on juuri noin. Ylä-Kainuu on kirkon suorittamissa yhteisvastuu keräyksissä ollut aina valtakunnan huippua. Huolimatta muuta maata huonommasta toimeentulosta, täällä on aina huolehdittu köyhimmistä ja vaikeuksissa olevista. Turvapaikanhakijoiden tultua se auttamisen henki siirtyi tekemiseen ja apua annettiin. Täällä ei syntynyt ääriliikkeiden marsseja. Täällä syntyi yhteisvastuun henki.

Odotin vuoden loppuun asti puolueelta ryhtiliikettä. Puolueen olisi pitänyt julkisesti puhdistaa ulos ne, jotka eniten ovat julkikuvaa vahingoittaneet jatkuvilla tempauksillaan. On kiemunkia, on tynkkystä, on hakkaraista ja monia muita, jotka julkisuutta hakeakseen möläyttelevät suustaan ulos moukkamaisia puheita. Niin ei käynyt. Puolue on vahvasti samaa mieltä näiden möläyttelijöiden kanssa. Puolueesta on sinä aikana erotettu muita. Niitä jotka vielä ovat edes yrittäneet saada tolkkua tekemiseen.

Tein vuoden 2015 alussa päätöksen, että odotan vielä vuoden ja jos muutosta ei tule, minä lähden. Viimeinen niitti oli Tynkkysen konttaaminen vaipoissa Helsingin tuomiokirkon rappusilla. Hävettää on miedompi ilmaisu siitä, miltä minusta tuntui. Toisaalta tämä oli myös hyvä. Se suorastaan alleviivaa sen, millaisessa alennustilassa puolue on.

Päätökseni jälkeen minun ei tarvitse enää hävetä. Minun ei tarvitse yrittää selitellä puolueen tekemisiä. Omia tekemisiäni Suomussalmen kunnanvaltuutettuna minun ei tarvitse hävetä. Toukokuun loppuun teen työtäni kuten tähänkin asti. Toisia kuunnellen. Toisia arvostaen. Yhdessä tehden.

Tässä tuli tällainen pieni kattaus aiheesta. Hieman enemmän kuin ne kuuluisat stubbin kolme pointtia.

Avainsanat: puolueestaeroaminen, tynkkyskohu, kiemungintuomio, yhteisvastuunhenki, suomussalmi

195 Viimeistä viedään

Lauantai 31.12.2016 klo 16:48 - yrjöpoeka

Vuoden 2016 viimeinen päivitys on nyt alkamassa. Eilinen päivitykseni on saanut paheksuvaa huomiota, koska tappaja oli tuomittu lakien mukaan ja minä olisin halunnut kovennettua. Onneksi syyttäjä on samoilla linjoilla ja haluaa nähdä muuttuuko tilanne hovissa. Sitä odotellessa on pakko tyytyä nykyiseen tuomioon. Mielipiteeni ei ole muuttunut aiheesta miksikään, se paheksuville ja tappajan ymmärtäjille tiedoksi.

Olen sinnikkäästi uskonut, luottanut ja toivonut, että puolueeni reivaa linjaa oikeille raiteille. Valitettavasti se usko on nyt taputeltu loppuun. Laitoin postia puoluetoimistoon, jossa ilmoitin erostani tällä päivämäärällä. Yksi aikakausi on nyt taputeltu päätökseensä.

Tästä eteenpäin on hyvä lähteä. Vuosi vaihtuu ja itsenäisyyden juhlavuosi on aivan pian käsillä. Juhlavuosi on nimensä mukainen. Suomi100-juhlavuosi käynnistyy lukuisine tapahtumineen. Ensimmäisenä aktiivisena tapahtumana on helmikuun 4 päivä alkava The Ruthless Raja hiihtotapahtuma. Huhtikuun 7 päivä Suomussalmella juhlitaan 7.4.1917 annettua itsenäisyysjulistusta, joka tapahtui silloisessa Suomussalmen kirkossa. Suomussalmi oli silloin aktiivinen edelläkävijä ja on sitä vielä tänäänkin.

Suomi100-vuoden tärkein juhla Suomussalmella on Hossan kansallispuiston avajaiset. Avajaisia juhlitaan yhden viikon ajan Hossassa huipentuen virallisiin avajaisiin 17.6.2017. Pitänee laittaa toivomus säiden suhteen jo vireille, jotta juhlakansa voisi nähdä Hossan kevään kirkkaimmillaan.

Suomussalmen kunta täyttää syksyllä lokakuussa 150-vuotta. Sitä myös halutaan juhlia näkyvästi. Olen saanut olla mukana suunnittelemassa juhlavuotta ja minä olen tyytyväinen siihen mitä on tulossa. Pääjuhlassa julkistetaan silloin tilataideteos, joka on samalla pysyvä maamerkki. Tilataideteos liittyy omaan historiaamme. Juhlatoimikunnan kummastukseksi valtuuston budjettikokouksessa kukaan ei kyseenalaistanut siihen budjetoitua euromäärää. Tuleva vuosi näyttää auvoiselta ja sitä tietysti juhlistaa myös keväällä valittava uusi kunnanvaltuusto.

Avioliittomme saavuttaa syksyllä 40-vuoden rajapyykin. Tätä juhlaa en ole vielä suunnitellut mitenkään. Hienoa olisi kyllä kuulla Taisto Tammen laulamana Raili-niminen kappale. Taisto Tammi oli pinnalla nuoruudessani ja kas kummaa on vieläkin. Kestotuote, kuten on avioliittommekin.

Omat suunnitelmani siitä, mitä teen jatkossa, ovat vielä auki. Uskon kuitenkin kaiken järjestyvän, kuten se aina ennenkin tapahtunut. Onneksi en ole yksin. Vaimoni kyllä neuvoo, mikä on suunta. Lapset ja lastenlapset ovat siinä hyvänä apuna. Vinkkejä kaikenlaiseen vapaaehtoistoimintaan on jo esiintynyt. Todennäköisesti pian tulee lisää, kun tieto tänään tehdystä päätöksestäni leviää.

Sitä odotellessa, vaihdetaan vuosi iloisesti juhlien. Pidetään toisistamme tulevana vuonna hyvää huolta. Toisiamme kuunnelleen. Toisiaamme arvostaen.

Suomen itsenäisyys on yhdessä tehty ja rakennettu. Saman toivomuksen liitän nyt tähän. Tehkäämme tulevaisuus yhdessä.

Avainsanat: puolueestaeroaminen, suomi100, theruthlessraja, itsenäisyysjulistus741917, suomussalmi150vuotta, hossankansallispuistonavajaiset