Satunnaiset kuvat

Kuva kertoo oleellisen

Uusimmat

Blogin arkisto

021 Terveyspalvelut saattohoidossa

Tiistai 8.3.2011 klo 21:20 - yrjöpoeka

Sotien jälkeen rakennettu julkinen terveydenhuolto on pikkuhiljaa rampautettu. Uuden sukupolven tehokkaat virkamiehet ovat poliitikkojen suosiollisella avustuksella saavuttaneet melkein lopulliseen päämäärän. Kansalaiset ovat pian valmiita yksityisten yritysten tarjoamiin tasokkaisiin palveluihin.

Näin vaalien alla, jokainen nykyisten suurten puolueiden kellokas huutaa julkisten palveluiden perään. Tosiasiassa julkinen terveydenhoito on jo terminaalivaiheessa. Kaikki eduskunnan tekemät toimet ovat pikkuhiljaa ohjanneet rahan, henkilökunnan ja lopuksi myös potilaat kohti yksityisiä palveluja. Julkiset terveydenhuollon varat on ohjattu yksityiselle puolelle. Julkisin varoin tuetaan yksityistä terveydenhuoltoa ja yksityistä työterveyshuoltoa. Nyt viimeisenä terminaalivaiheena, aloitetaan julkisin varoin tuettu yksityisvastaanotto terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Väliinputoajina ovat ne, joilla ei ole työtä, tai ovat pysyvästi työelämän ulkopuolella. Myös pienituloiset eläkeläiset ovat todella pahassa ahdingossa. Kaiken lisäksi Suomessa on asiakkaan omavastuu todella korkea ja enää ei voi puhua julkisesta terveydenhuollosta. Asiakkaan omavastuu Suomessa on 600 euroa ja naapurimaassa Ruotsissa alle 100 euroa. Pitäisikö meidän kerrankin käydä tutustumismatkalla naapurissamme?

Seuraavan eduskunnan on otettava ohjat käsiin ja tehtävä selkeä päätös julkisesta terveydenhuollosta ja sen rahoituksesta. Yksityinen voi olla vain täydentämässä julkisia palveluja ja sen on tultava toimeen ilman julkista tukea. Kansalaisten on saatava yhdenvertaiset hoitomahdollisuudet asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta.

Avainsanat: rampautettuterveydenhuolto, puolueidenkellokas, rahahanojenohjaus, julkistenvarojenyksityistäminen, omavastuukurjistaa, onkoruotsihyvämaa, yhdenvertaisuusasuinpaikastariippumatta