Satunnaiset kuvat

Kädestä pitäen/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

111 Näkökulmia tästä päivästä

Torstai 4.4.2019 klo 13:09 - yrjöpoeka

Edelliset sukupolvemme ovat rakentaneet suomalaisen hyvinvoinnin. Tämän me erimieltä olevat ihmiset hyväksymme ilman suurempia mutinoita. Jokainen syrjäalueilla asuva myöntää sen, että suomalainen tapa jakaa verotuksen avulla hyvinvointia ja koulutusta, on ollut hyvä ratkaisu. Jos tätä mallia ei olisi sotien jälkeen tehty, meidän maamme olisi tänään aivan erinäköinen. Syrjäalueet olisivat todella syrjäalueita ja koulutukseen pääseminen olisi etuoikeus vain hyvätuloisille. Tätä asiaa eivät enää muista kaikki, eivätkä edes halua.

Tämä nousi tänään esille sosiaalisessa mediassa käydyssä keskustelussa. Eräs maanomistaja, joka sai aikoinaan isiensä työntulokset perintönä, kertoi kiukkuaan mahdollisista verojen korotuksista. Isien ansiosta myös hän pääsi aikoinaan koulutukseen, kuten myös kaikki sisarukset. Hän kokee olevansa tänään hyväosainen ja omalla työllään omaisuutensa hankkinut. Nyt hän katsoo maksaneensa jo riittävästi veroja. Hän ei halua jatkaa sitä työtä mitä isät saivat aikaan. Hyvän tekemistä veroja maksamalla.Jotta myös tämän päivän heikoimmat saisivat mahdollisuuden tasavertaiseen koulutukseen.

Tähän on Suomi mennyt. Hyväosaiset eivät enää halua maksaa yhteiskunnan kuluja. He haluavat vain lisätä omaisuuttaan. He eivät omalta itsekkyydeltään pysty näkemään sitä, ettei köyhiltä ole mistä ottaa. Heiltä otetaan kyllä työpanos. Se käytetään yhteiskunnan hyväosaisten tulojen kasvattamiseen. Siksi hyväosaisten tulis maksaa ne verot, joita köyhät eivät pysty palkattoman työn takia maksamaan. ”Suomen arvoisia tekoja.”

Toinen näkökulma nousi esille Petteri Orpon aamuisesta puheesta. Hän on ollut kitsas sanomaan juuta ja jaata vanhustenhoidon tilanteesta. Vaatimukset korottaa hoitajien määrrää lailla 0,7 eivät saa häneltä sympatiaa. Hän näkee siinä ongelman. Suomessa on tämän vuosituhannen aikan menty mielestäni ojasta allikkoon sillä, että laitoshoitopaikat purettiin ja vanhukset hoidetaan entistä sairaampina kotonaan. Tämä on sitonut valtavan määrän hoitajia. Pitkien etäisyyksien Suomessa se on tietänyt kunnille vaikeuksia hoitaa vanhukset. Tällä on ollut vaikutus siihen, minkä verran on jäänyt varaa palkata hoitajia laitoksiin. Tämä on ollut poliittinen valinta ja siihen ovat syyllisiä kaikki puolueet. Yksityiset hoitolaitokset ovat oma lukunsa ja myös poliittinen valinta.

Nyt Petteri Orpo avasi ongelman. Hän pelkää, että vanhusten laitoshoitoon joudutaan siirtämään hoitajia kotihoidon piiristä. Tämä tietäisi samalla sitä, että ne kaikkein vaikeimmat kotona hoidettavat siirtyisivät auttamatta laitoksiin. Erityisesti kaikkein kauimpana asuvat. On tällä hetkellä jo täysin mahdoton tehtävä hoitaa vanhuksia satojen kilometrien päähän. Tämä Petteri Orpon avautuminen kertoo myös siitä, että kokoomus ei halua palata takaisin kuntien hallinnoimaan vanhusten hoitoon suurine laitoksineen. Mieluimmin hoidetaan kerran viikossa makuulla olevaa vanhusta kotiinsa. ”Luotamme Suomeen.”

Loppujen lopuksi kyseessä on on lyhyen ajan ongelma. Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat pian finaalissa ja ongelma poistuu. Tästä johtuu juuri tänään käsillä oleva hoitajien puute. Kyseessä on välivaihde ja nyt hyväosaiset eivät haluaisi maksaa hyvän Suomen rakentajille. Heti kun puhutaan vanhusten hoidosta, aletaan puhua valtionvelasta.

Luotamme Suomeen”. ”Suomen arvoisia tekoja”. Näillä lauseilla rakennetaan tänään maatamme. Hyväosaisten Suomeksi.

Avainsanat: hyvinvointisuomenrakentajat, hyvinvointivaltio, ikääntyväsuomi, vanhustenhoitajienmäärä, puolueidensloganit

088 Lindströmin pihvi

Perjantai 13.4.2018 klo 10:06

Hallitus on niin hyvin onnistunut nyt työssään, että se voi aloittaa työpöydän puhdistukset jo ennen Vappua. Kun luin ensimmäisen kerran uutista, jossa mainittiin hallituksen aikeista helpottaa irtisanomista alle 20 henkilön yrityksissä, se ei vielä hälytyskelloja soitellut. Lukiessani YLEn uutista työoikeuden professori Seppo Koskisen lausunnosta tajusin sen tarkoittavan valtaosaa yrityksistä. Sen vaikutukset työsuhdeturvaan olisivat järkyttävät juuri nyt.

Suomen talous on lähtenyt nousuun todella pitkän lamakauden jälkeen ja työvoimasta on pulaa useissa yrityksissä. Nyt hallitus haluaa heikentää työsuhdeturvaa ja en todellakaan ymmärrä miten sitä voisi perustella nyt nousukauden alussa? Luettuani Koskisen lausunnon en voi mitenkään ymmärtää työvoimaministeri Lindströmin vakuutteluja ettei mikään muutu. Entisestä ammattiyhdistysaktiivista ja pääluottamusmiehestä on kasvanut ministerinä ollessaan työläisen pahin vastustaja. Seura tekee kaltaisekseen. Keskustan isännät ovat aina vihanneet ammatiyhdistysliikettä ja kokoomuksen patruunoille se on yksi paha muiden joukossa.

Moni muu on jo ilmaissut, että aktiivimalli oli tähän verrattuna hyttysenpieraisu tämän rinnalla. Uskon siihen, että nyt viimeistään ay-liike ja opposition vasen laita hyppäävät toreille. Siihen on nyt muutoinkin hyvä syy. Vappu lähestyy ja kaikki muistelevat sadan vuoden takaisia asioita. Sadassa vuodessa ovat työntekijöiden oikeudet parantuneet todella paljon. Nyt uuden satavuotiskauden alussa hallitus on valmis murentamaan ne kaikki. Luulenpa soten ja maakuntamallin hukkuvan Vapun jälkilöylyihin.

Jokainen on jo kummissaan kun seuraa USAn ja Venäjän nokittelua ja sitä kummastusta lisäävät hallituksen toimet. Koko maailma näyttää menneen todella sekaisin ja kaikki aiemmin sovitut pelisäännöt ollaan kaikkialla valmiita heittämään romukoppaan. Uskoisin hallituspuolueissa olevan myös sellaisia kansanedustajia, joilla on ymmärrystä työläisen oikeuksista. Uskon ainakin useimman joutuvan nyt miettimään, miten he perustelevat hallituksen toimia. Useimmilla on edessään putoaminen eduskunnasta ja huoli hyvästä työsuhdeturvasta voi palautua nyt väkevästi mieleen.

Keskustan pyrkimys parantaa kannatustaan suurissa kaupungeissa on nyt lopussa. Sieltä sijaitsevat enimmät yritykset. Siellä ovat maamme työläiset. Siellä ovat keskustan tupaillat nyt taputeltu ja todella pitkäksi aikaa. Keskusta voi todella nyt sanoa omalle väelleen: On kotiinlähdön aika. Takaisin maalle, jossa ei ole muita kuin keskustalaisia.

Tämä löi viimeistään niitin kaikkien sinisten ryhmän pyrkimyksille seuraavissa vaaleissa. Näitä sinisiä äänestivät vaaleissa ne joilla ei ole paljoa ja nyt ne vähätkin ollaan viemässä. Sampo Terho voi nyt Lindströmin kanssa pyrkiä kokoomuksen puutarhaosaston jäseneksi. Kilttejä puudeleita sieltä puuttuukin.

Toukokuun kannatusmittaukset ovat hyväksi meille ja tiedätte miksi.

On saatu mitä on tilattu. Suomella on Toivo, kun on kotiinlähdön aika.

Avainsanat: irtisanomissuojaamurennetaan, työoikeudenprofessoriseppokoskinen, työvoimaministerilindström, aktiivimallijahyttysenpieraisu, puolueidensloganit