Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena

Uusimmat

Blogin arkisto

211 Ilmasto vs. biosellu

Keskiviikko 10.10.2018 klo 17:57 - yrjöpoeka

Muutaman viimeisen päivän aikana olemme saaneet ahdistukseen asti kuulla ilmastonmuutoksesta kertovia uhkakuvia. Muistuu mieleeni reilun kymmenen vuoden takainen asia. Sekin liittyi ilmastoon, silloin kohkattiin otsonikerroksen tuhoutumisesta. Tämän uhkakuvan luomisessa onnistuttiin todella hyvin. Tavalliset mökin mummot ja papat kokoontuivat viikoittaisella kauppareissullaan markettien auloihin päivittelemääm asiaa. Ikänsä ulkosalla työskenneelleet vanhat miehet läimivät istuessaan reisiään ja tenhottivat, kuinka nyt aurinko oikein polttaa ihoa. Koskaan ennen he eivät muka olleet kokeneet vastaavaa käristystä.

Pikkuhiljaa kohkaaminen rauhoittui ja samoin rauhoittuivat myös ihmiset. Kaiken lisäksi on oltu kohtuullisen hiljaa siitä, että ne tutkitut otsoniaukot ovat korjaantuneet ihan luonnon omin voimin. Toki ihminen haluaa kertoa, että olemmehan mekin jotakin tehneet. Se on kyllä totta että otsinipäästöt ovat uuden tekniikan avulla pudonneet merkittävästi. Päästöjä kuitenkin tapahtuu ja ne tapahtuvat Kiinan, Intian ja koko Indokiinan alueella. Samoin muissa kehittyvissä maissa. Jokatapauksessa luonnon omat mekanismit säätelevät ilmastoa ja ihminen voi ainostaan hillitä sellaisia toimia jotka voivat kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Teollisesti kehittyneet maaosat ovat tässä asiassa eturintamassa.

Euroopan valtaapitävät ovat nyt päässeet jonkinlaiseen sopimukseen päästöjen vähentämisestä. Näyttääpä tekevän tiukkaa niille valtioille, joilla on suurta autoteollisuutta. Niillä on niin tehokkaat lobbarit, että ne keikuttavat myös Saksan Merkelin valtaistuinta. Kuunneltuani paripäivää tätä messua yksi asia on alkanut todella mietityttää. Suomi on nyt lopullisesti nousemassa tikunsilmään hiilinieluna runsaine metsävaroineen. Maailman ilmatieteen järjestö WMO on kertonut, että parasta metsänhoitokulttuuria on sellainen, jossa metsiä hakataan ja tilalle istutetaan jatkuvasti uutta. Tämä sillä ehdolla, että hakattu puu käytetään esimerkiksi puuataloteollisuuteen ja sellaiseen, jossa puuhun sitoutunut hiili säilyy vuosikymmenet.

Tästä päästäänkin sitten Suomen bio-sellu kuumeeseen. Suurten tehtaiden rakentamista on perusteltu vain ja ainoastaan sillä, että Suomen metsät kasvavat ennätysvauhdilla. Siitä aiotaan oikeasti jalostaa vain puhdasta sellua Kiinalaisten lisääntyneeseen vessapaperi tarpeeseen. Minusta näyttä nyt siltä, että saamme sulkea suunnitelmat uusiat sellutehtaista bio-liitteineen keskustan kuuluisaan perunakellariin. Suomi on tikunnokassa runsaine metsineen ja joudumme muuttamaan rajusti metsien käyttöä. Tämä muutos pakottaa myös metsien käytön osalta siihen, että niitä ei enää saa kaataa vain Kiinalaisten tarpeita varten. Kiinalaisten kuuluisat rahavarat ovat muutoinkin sulkeutumassa.

Mikäli EU aloittaa vaatimukset Suomen metsien käytön suhteen, Suomen on myös vaadittava Euroopalta korvauksia hiilinielujen kasvattamisen takia. Jos muu Eurooppa haluaa lisätä hiilinieluja juuri Suomessa, on kohtuullista vaatia muita maksumiehiksi. Yhtäaikaa muuttuvan ilmastopolitiikan takia, on aloitettava entistä tehokkaampi suunnittelu puun pitkäaikaseen käyttöön. Tähän asti olemme voineet höllötellä ja vaatia sellukattiloita. Se tie on tulossa päätökseen ja nyt saammekin kuulla itkua selluteollisuuden suunnalta.

Nyt voimme aloittaa puhumisen oikeasti kestävästä metsien käytöstä.

Avainsanat: ilmastonmuutos, suomenhiilinielut, biosellu, puurakentaminen, kestävämetsienkäyttö