Satunnaiset kuvat

Lohisaaren hopea

Uusimmat

Blogin arkisto

029 Suorat sanat

Torstai 19.3.2015 klo 19:42 - yrjöpoeka

Tänään oli heti aamusta kuntoilu mielessä ja niimpä suuntasin luistimeni rantaraitin luisteluväylälle. Kuntoillessa on mukava kuunnella radiota korvanappien avulla, erityisesti silloin kun kuntoilu kestää kauemmin. Tänään halusin kuunnella hyvää musiikkia Radio Kajauksesta ja sitä sieltä tuli. Todella hyvää kotimaista musiikkia. Ohjelmistossa on välillä aina muutakin, kun kyse on kaupallisesta radiokanavasta. Tänään sain kuulla vaaleihin liittyvän ohjelman, eli vaalimainoksen.

Ohjelmassa esiintyi Pentti Kettunen ja hänen aiheenaan oli EU ja siksi ajattelin, että ompas mukava kuulla ajatuksia tulevaisuudesta. Ohjelma kesti noin 15 minuuttia. Kettunen puhuu jaarittelemalla ja hän muisteli kuten muutkin ikääntyneet, nuoruuden aikaisia tekemisiään. Lähetyksellä oli nimenä, Suorat sanat- Selvät linjat. Linja oli tämän mukaan selvä. Suurkapitalistien talutusnuorassa ollaan. Vain hän itse ja Keijo Korhonen ovat olleet oikeassa.

15 pitkää minuuttia vanhojen muistelua ja lopuksi sitten ennustus tulevasta. EU hajoaa ja kotoinen markka saadaan takaisin. Tätä kuunnellessa ei voinut välttyä ajatukselta, että aika on ajanut hänen ohitseen. Tämä arvioni ei ole katkeroituneen mielen tuottamaa, jokainen voi arvioida sen itse. Se tulee vielä uusintana. Itse en enää jaksa kuunnella sitä uudelleen. Mikäli haluan muistella vanhoja, menen vierailemaan hoitokoti Kurimossa. Siellä on lisää muistelijoita. Vanhojen muistelu avaa silmiä kohtaamaan nykyisyyden.

Luistellessa oli aikaa seurata ilmavoimien lentoharjoituksia. Eilisen päivän aikana koneet aloittivat matalalla lentelyn ja sitten yli 10 kilomketrin korkeudella lennettiin vähän nopeammin. Muutama kunnon paukaus kuului, kun äänen nopeus ylittyi. Siitäkös media on innostunut tekemään uutisia. Raflaavia otiskoita saadaan ihmisten sanomisista, kuten esimerkiksi: Nytkö venäläiset hyökkäävät. Tai: Ovatko ne omia koneita. Parhaat naurut sain lukemalla tämän päivän maakuntalehteä, Kainuun Sanomia.

Siinä Kajaanilainen asukas oli soittanut lehteen ja siitä tehtiin iso puolen sivun juttu. Soittaja kertoi lehdelle asuvansa kerrostalossa ja jytinän takia oli syöksytty muiden ihmisten kanssa pihalle ihmettelemään. Ikkunat olivat kuulemma oikein helisseet. Huippuna tämä soittaja oli myös kertonut lehdelle, että velipoika oli kuullut saman pamauksen Paltamossa! Toimittaja kirjoitti kaiken pokkana lehteen ja kyseli vielä asiasta Paltamosta. Siellä ilmeisesti oli tämä velipoika ja hän oli pamauksen jälkeen nähnyt taivaalla kolme vanaa.

Luin jutun uudelleen ja naurukohtauksen jälkeen yritin ajatella, mitä siellä toimituksissa oikein tehdään? Ilmeisesti on juttupula ja ei jakseta itse mennä pihalle katsomaan noita tiivistysvanoja ja kuuntelemaan Hornet-koneitten jylinää. Toimittaja lisää vielä jutun loppukaneetiksi toteamuksen, että useat lehden lukijat ovat verkkosivuilla kertoneet kuulleensa tämän pamauksen.

Voe hyveä päeveä kirvesvartta, sanosi vanaha kansa. Tällä tasolla on jutut Kainuussa. Ikääntyvä maakunta dementoituu ja niille voidaan tärkeinä uutisina suoltaa lehdessä täyttä potaskaa.

Tulevaisuudessa on aika ennen ja jälkeen Kajaanin suuren pamauksen. Tässä on ainesta vuosipäiväksi!

Avainsanat: suomussalmenluistelurata, radiokajaus, suuripamaus