Satunnaiset kuvat

Lähiruokaa

Uusimmat

Blogin arkisto

064 Idässä muhivat muutoksen tuulet

Lauantai 11.4.2020 klo 15:51 - yrjöpoeka

Kaikkien parjaama korona virus voi aiheuttaa muutoksia Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Putin oli vielä jokin aika sitten samaa mieltä kuin Trump. Covid-19 oli ihan pieni tussaus ja siitä ei olisi haittaa. Valko-Venäjällä ei myöskään pelätä. Sikäläinen mahtimies Lukasenko kertoo taudin tokenevan, kun ottaa vodkaa riittävästi. Moskovassa on viimeiset kaksi viikkoa ihasteltu Venäjän ambulansseja. Niitä on jatkuavasti pitkissä jonoissa odottamassa vuoroaan, että saa potilaat pudotettua lääkäreiden käsiin. Paikalliset kuvaavat näitä ambulanssijonoja ja siinä on jotakin epätodellista. Missä vaiheessa osa potilaista jää kotiinsa kuolemaan, koska ikävää on odotella kuolemaa jonossa.

Sama tilanne on myös toisella puolella maapalloa. Kuvat New Yorkin joukkohautaus kaivannoilta kertovat myös karusti, kuinka rajusti koronavirus kurittaa erityisesti köyhempää väestöä. Korona on se, joka tyhjentää useiden suurkaupunkien asunnottomat katukuvista. Se ei häiritse Trumppia, hän joutuu pohtimaan vain kuinka hänen omaisuutensa kuihtuu. Trump todennäköisesti pääsiäisen jälkeen avaa yhteiskunnan, huolimatta varoitteluista. Virus on sellaisessa vauhdissa, että rajoitusten poistaminen tekee samaa kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Köyhän väestön keski-ikä on muutoinkin matalampi kuin koulutetun. Idässä tämä on vielä selkeämmin näkyvissä. Millainen vaikutus on Valko-Venäjän Lukasenkon puheilla vodkan erinomaisuudesta viruksen hoidossa? Miesten keski-ikä laskee jo pelkästään viinan takia.

Yksinvaltiaat voivat aikansa hallita maitaan, mutta uskon ihmisten hermostuvan, jos viruksen aiheuttamat kuolemat muuttuvat massa kuolemiksi. Aseita kyllä kehitellään, mutta oman maan terveydenhuollon tukehtumien on jotakin sellaista, että sitä on vaikea uskoa todelliseksi. Hallitsematon viruksen leviäminen voi tuoda eteen tilanteen, jossa itäinen naapuri ryhtyy tuomaan junilla väkeä Suomen rajalle. Olen tässä asiasta huolissani, koska muistissa on on turvapaikan hakijoiden tulva pohjoisesta. Se oli valtiojohtoinen ja loppui välittömästi kun Putin teki päätöksen. Moskovan kaduilla vaeltaa miljoonia muualta tulleita ja kun virus leviää tähän massaan tilanne ei ole enää kenekään hallinnassa. Ei edes Putinin. Mutta heistä pääsee kyllä eroon, kun täyttää junat ja lähettää kohti länttä.

Suomen tehtyä päätöksen rajojen sulkemisesta se on tuonut ainakin hetkeksi rauhan rajoille. Tämän jälkeen ei ole tullut yhtään turvapaikanhakijaa idästä, eikä myöskään lännestä. Venäjä on aina ollut epäluotettava ja erityisesti se on ollut sitä viime vuosina. Mikäli Venäjä aloittaisi invaasion ja tyhjentäisi Moskovaa irtolaisista, se olisi katasrofi. Lännen taloudet ovat nyt lujilla ja eivät kestä iskua. Venäjällä on myös halua vaikuttaa Suomen politiikkaan ja talouteen. Mikäli tilanne todella pahenee Venäjällä, on Suomen rajojen vartiointia vahvistettava. Toivottavasti myös valtionjohto on hereillä ja aivan erityisesti ulkomaan tiedustelu.

Tiedän joidenkin lukijoideni vierastava tätä vainoharhaisuuttani. Historia ja erityisesti lähihistoria on osoittanut, että Venäjän suhteen ei koskaan voi olla riittävän epäluuloinen.

Korona virus voi muuntua aseeksi. Ehkä liiankin houkuttelevaksi.

Avainsanat: rajojensulkeminen, turvapaikanhaku, moskovanambulanssijonot

092 Strutsit ja kehitysapu

Tiistai 12.3.2019 klo 10:25 - yrjöpoeka

Euroopassa on jo valtioita jotka sulkevat rajojaan muukalaiskammossaan. Unkari ja Puola ovat tästä parhaat esimerkit. Raja-aitoja rakennellaan ja samaa tekevät myös entisen Jugoslavian raunioille syntyneet valtiot. Tässä on kummallista muukalaiskammoa, kun samaan aikaan halutaan yhdentyä Eurooppan Unioniin. Sielläkin on muukalaisia. Myös Suomessa ovat melkein kaikki puolueet jo kääntyneet perussuomalaisten linjoille. Kansalaiset vaativat lisää rajavalvontaa ja samoin runsaasti poliiseja. Jokapaikassa puhutaan peloista ja kadonneesta turvallisuudentunteesta.

Historiasta meidän pitäisi löytää yhtymäkohtia nykymenoon. Aina kun kansa on lähtenyt vaatimaan lisää turvallisuusjoukkoja, se onkin lisännyt turvattomuutta. Aseistetut ja kurinalaiset joukot eivät ole mitään hymypoikia. He ovat koulutettuja väkivallan ammattilaisia. Siksi tulisikin tarkemmin miettiä mistä kumpuaa turvattomuus. Viime vuosituhannen loppupuolella murtuivat lähiyhteisöt ja sillä on ollut vaikutuksensa tähän päivään. Sotien jälkeen saimme elää useita vuosikymmeniä turvallsissa yhteisöissä. Oma suku ja kyläyhteisöt pitivät huolta siitä, ettei erikseen tavinnut kantaa huolta juuri mistään.

Hyvinvointivaltio kasvoi ja vaati kaikkia työelämään. Nuorimmat muuttivat ympäri maailmaa ja erityisesti kotimaan suurimpiin kaupunkeihin. Sukuyhteisöt hajosivat ja samalla se paras turvallisuuden antaja katosi. Nyt kammoksutaan kaikkia erilaisia ihmisä ja huudetaan, että nyt on yhteiskunnan järjestettävä turvallisuus. Tässä on se kummallisuus, että ensin muutetaan suuriin kansankeskittymiin. Siellä eletään turvattomasti. Lähiyhteisöä ei enää koeta turvaksi. Siihen tarvitaan aseistettuja yhdenmukaisiin pukuihin pukeutuneita joukkoja.

Kaiken huipuksi pelätään kaukaisten maiden ihmisten muuttavan pian tänne. Se lisää huutoja joukkojen perustamisille. Samaan aikaan vaaditaan lopettamaan kaikki kehitysapu köyhille maille. Köyhimmät ja suurimmat väestönkasvun alueet ovat Afrikassa. Tällä hetkellä arvioidaan Afrikassa olevan tulossa työmarkkinoille 800 miljoonaa uutta käsiparia. Väestön raju kasvu on köyhdyttänyt maaperät ja se ei riitä ruokkimaan uusia käsipareja. Siksi on väistämätöntä, että tulemme näkemään vielä suurempia väestönsiirtymiä vehreään pohjoiseen ellemme tee mitään.

Minä näen nyt ihmisten huutojensa lomassa laittavan päänsä hiekkaan kuten strutsi tekee uhan tullessa. Paljon hyödyllisempää olisi satsata reilusti muiden teollistuneiden maiden kanssa etäisten maiden maatalouden rajuun kehittämiseen. Meillä on siitä osaaminen ja meillä on siihen keinot ja välineet. Viljelty maa pitää kansat paikoillaan, koska se antaa heille perusturvallisuuden. Juuri ruoan puute ajaa heidät liikkeelle. Ei heillä ole halua lähteä lämmöstä kaukaiseen Suomeen.

Siksi nyt tulisi jokaisen pelkotiloissa elävän vaatia ehdokkailtaan sitoumuksia kehitysavun rajuun nostamiseen. Se on pieni satsaus meidän tulevaisuutemme kannalta. Sen tulevaisuuden, jossa haluamme yksin asustaa kaukaista maapalastamme. Rajoja vartioiden ja muukalaisia kammoten. Saamme asustella 5,5 miljoonan muun suomalaisen kanssa ja ruuhkaa ei ole. Meitä riittää keskimäärin 16 asukasta neliökilometrille. Suurin osa Suomea on kyllä täysin asumatonta korpea. 1300 kilometriä itärajaa on jo tyhjänä.

Täällä suurin pelko on siitä, että jäämme kuolemaan yksin.

Avainsanat: rajojensulkeminen, muukalaiskammo, perheyhteisöjentuki, päänhautaaminenhiekkaan, kehitysapu, suomenpintaala