Satunnaiset kuvat

Kuningastaimen

Uusimmat

Blogin arkisto

153 Kivisydän

Sunnuntai 13.11.2016 klo 13:08 - yrjöpoeka

Kalastellessani Kuusinki-joella eräänä kesäisenä päivänä, silmiini sattui erikoinen kivi. Mitä kauemmin katsoin, sitä enemmän se näytti siltä, että siihen oli kivettynyt sydän. Otin sen varovasti joenpohjasta käteeni ja todentotta. Siihen oli aikojen saatossa takertunut jäkäläkasvustoa ja se oli muotoutunut juuri sydämen muotoiseksi. Nyt se sijaitsee kotonani keittiön vitriinikaapissa. Näen sen jokaisena päivänä. Se tuo mieleeni muistoja joelta.

Tänään isänpäivän aamuna se tarttui silmiini ja se puhutteli minua. Jäin miettimään sen sanomaa, kivettynyttä sydäntä. Juuri tänään isänpäivänä me isät tunnemme rakkautta ja saamme rakkautta läheisimmiltämme. Meidän sydämemme elävät siitä tunteesta. Elävä sydän tarvitsee muita ihmisiä kasvaakseen ja kehittyäkseen. Mitä enemmän ympärillämme on omia rakkaitamme, sitä paremmin me miehet jaksamme.

Miksi kivi juuri nyt puhui minulle? Se avasi pohtimaan kaikkea sitä, mitä kuluneen vuoden aikana on sydämmissämme tapahtunut. Kaikkialla kerrotaan ja näytetään mallia, kuinka kivettää sydämet. Meidän silmiimme piirtyy kuva vihaisista ihmisistä. Vihaiset ihmiset puhuvat vihaa uhkuen ja haluavat pahaa tuntemattomille ihmisille. Sellaisessa ilmapiirissä ei menesty elävä ja rakastava sydän.

Katsoin illalla YLE:n Teema-kanavalta dokumentin Jarmukin pianistista. Tarina oli rankka kuvaus sodan aiheuttamasta kaaoksesta Syyrian pakolaisleirillä. Pianisti Ayham Ahmad yritti kaiken kaaoksen ja raakuuden keskellä tuoda pakolaislapsille muuta ajateltavaa, kuin kuoleman näkemisen. Tunsin ohjelman aikana sen liikuttavan minua ja sitä katsellessani toivoin, että mahdollisimman moni kivettyneen sydämen omistaja katsoisi sen. Sen voi katsoa tästä 29 päivän ajan..

Jarmukin pianisti kertoo hyvin sen, miksi ensimmäisessä pakolaisaallossa tuli enemmän nuoria vahvoja miehiä. Heidän tehtävänsä oli tuoda viestiä siitä kaaoksesta ja hakea apua, jotta myös muutkin läheiset pelastuisivat varmalta tuholta. Sodan ja kaaoksen keskeltä tulleille avattiin sydämiä, mutta heille näytettiin myös kivettyneitä. Sodan ja pommitusten keskeltä apua pyytämään tulleille, on osa näyttämässä ovea ja paluuta takaisin kaaokseen.

Miehenä, isänä ja isovanhempana olen tuntenut oman sydämeni sulavan näiden apua pyytävien edessä. Siksi tämä itselläni vitriinissä oleva kivi puhutteli minua voimallisesti. Isänpäivänä omien läheistemme keskellä, voisimme avata sulavaa sydäntämme myös muille. Tätä kivettymisen poistamista minä toivon juuri tänään meiltä miehiltä. Meillä on varaa siihen. Mitä elävämpi sydän meillä miehillä on, sitä paremmin kaikki ympärillämme jaksavat.

Tämä kivi on minun paras isänpäivälahjani. Kauan se odotti hyllyssä. Nyt sen sanoma avautui minulle. Sinä päivänä joella liikutuin kiven kauneudesta. Nyt liikutuin sen sanomasta.

IMGP4214.JPG
Kivisydän

Hyvää isänpäivää kaikille lukijoilleni!

Avainsanat: kuusinkijoki, kivijäkälä, rakastavatläheiset, jarmukinpianisti