Satunnaiset kuvat

Tammikuun sinen hetki

Uusimmat

Blogin arkisto

042 Syksy ja budjetit

Lauantai 21.9.2013 klo 9:43 - yrjöpoeka

Syksyn saapuessa puidenlehdet kellastuvat ja putoavat. Samalla alkavat putoilla ensimmäiset ehdotelmat uusiksi budjeteiksi ja saapuvat päättäjien pureskeltaviksi. Samat rituaalit toistuvat ja aina puhutaan leikkauksista, niin nytkin. Nyt kuntien taloutta kurittavat hallituksen leikkaukset valtionosuuksista entistä kipeämmin. Viimeisten vuosien aikana valtio on siirtänyt yhä uusia tehtäviä kuntien hoidettaviksi. Rahoitus tehtävin hoidosta jää kuntien harteille. Sama linja jatkuu tulevan vuoden suunnitelmissa. Tehtäviä tulee lisää ja ilman riittävää rahoitusta.

Suomussalmi kuuluu kuntaryhmään, jossa väestö ikääntyy ja verotuloja tuottava ikäpolvi siirtyy työn perässä kaupunkiseuduille. Samoin väestömäärä laskee joka vuosi, mutta ikääntyvän väestön palvelutarve ei laske. Suomussalmella riittäisi rakennettua infraa toiselle samankokoiselle väestölle. Nyt sen ylläpito nielee kuihtuvia varoja ja se aiheuttaa lisämenoja. Samaan aikaan osa väestöstä vaatii lisää palveluja ja kaikki uusi olisi edelleenkin tuotettava verovaroin. Verojen korotuksille ovat kaikki nihkeitä.

Näistä eväistä lähdettiin keväällä liikkeelle ja nyt on takana ensimmäinen tarkastelu. Useimmat päättäjät ovat samaa mieltä siitä, että sellaiset tehtävät, jotka eivät ole lakisääteisiä, joutuvat ensimmäisenä tarkastelun alle. Ajatus on aivan Ok. Käytännössä näyttää menevän niin, että kun se olisi leikattava ja tehtävä päätös, alkaa länkien veto. Peruuttelu ja jahkaileminen. Julkisuudella pelottelu kuuluu repertuaariin. Yksittäisen asian kohdalla vähätellään siihen laitettavaa rahamäärää, mutta pienistä puroista syntyy miljoonaluokan kustannukset.

Olen itse sitä mieltä, että kun päätös on tehty, rutina loppuu hyvin nopeasti. Toisekseen olen kuunnellut viimeisten vuosien aikana toreilla ja turuilla erikuntien väkeä. Siellä ollaan huomattavasti kriisitietoisempia kuin päättäjien enemmistö. Viesti on ollut selkeä. Turhista rönsyistä on päästävä eroon ja keskityttävä tärkeimpään. Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen kuntalaisille. Liikkumista parantavan tiestön kunto on toinen huolenaihe, se lisää samalla väestön turvallisuutta. Kukaan ei ole ollut huolestunut tyhjenevistä kunnantaloista. Nyt kun sosiaalipalvelut ovat siirtyneet kunnatalolta muualle, ei Suomussalmen asukkailla ole liiemmälti asiaa kunnanvirastoon.

Kuntavaaliohjelmassa Suomussalmen perussuomalaiset lähtivät siitä, että tärkeintä ovat palvelut, eivät tyhjenevät seinät. Koska kunnan talous on painumassa miljoonia miinukselle, on äärimmäisen tärkeää asettaa kunnan tuottamat palvelut tärkeysjärjestykseen. Sitä kautta on helpompi käsitellä tehtäviä leikkauksia. Perussuomalaisella valtuustoryhmällä ei ole puolustettavana mitään entistä. On ainoastaan annetut vaalilupaukset ja niistä tulemme pitämään päätöksenteossa kiinni.

Avainsanat: keltaisetlehdet, budjettiehdotus, kuntienlakisääteisettehtävät, rakennettuinfra, suomussalmi, vaalilupauksistaselkänojaa,