Satunnaiset kuvat

Hetki Tenolla

Uusimmat

Blogin arkisto

194 Syksyn satoa

Keskiviikko 11.10.2017 klo 18:55 - yrjöpoeka

Itsenäisyys on tämän syksyn painava uutinen. Useissa maissa Euroopassa ja Lähi-Idässä on alueita, jotka ovat jäänteitä entisten suurvaltojen mahdista. Aikoinaan Espanja ja Portugali olivat sotilaallisia mahtitekijöitä. Heillä oli sotilasvoiman avulla alistettuja kehitysmaita ympäri maailmaa. Englanti, Ranska ja Saksa kuuluivat myöhemmän ajan siirtomaaisäntiin.

Näiden maiden isännyys katkesi lopulta. Sitä ennen nämä valtiot ovat piirrelleet valtioiden rajoja viivotinta käyttäen. Pahin sellainen alue on Lähi-Idässä oleva Kurdistanin alue. Viivasuoria rajojka on vedelty isännän ottein ja nyt niitä hallitsevat valtiot kuvittelevat niitten olevan ikuisia. Syyrian, Irakin, Iranin ja Turkin rajaalueella sijaitsee Kurdistan. Sen alue jaettiin aikoinaan viivotinta käyttäen ja kurdit jäivät ilman omaa valtiota. Aina on tiedetty, että muiden määrittelemät rajat eivät ole pysyviä ja ne tulevat ennenpitkää muuttumaan siten, että kansallisuuksien rajat määrittävät valtioiden rajat. Lähi-Idässä lisukkeena kriiseihin toimii hiekan alla kupliva öljy.

Espanjassa on omat ongelmansa ja Katalonia on sitä ollut jo 800-vuoden ajan. Kahteen kertaan sen autonomia on lakkautettu ja nyt on mahdollisesti tulossa 3-kerta. Sanooko se toden, sitä en usko. Maailma on juuri tänään niin epävakaa, että juuri nyt kansallisuuksien itsenäisyysmieliset katsovat ajan olevan valmis. Toisen maailmansodan jälkeen kuviteltiin Euroopan valtioiden rajojen muuttuneen vakaiksi. Sitä se ei ollut. Jugoslavia hajosi yhden diktaattorin kuoltua ja se repesi useisiin itsenäisiin valtioihin. Mahdottomasta tuli mahdollinen. Ainoastaan Saksojen yhdistyminen sujui rauhanomaisesti.

Näin uskon käyvän tulevissa koitoksissa. Nykyaikainen sota tuo niin nopeasti sellaisen määrän uhreja, että siinä entisten suurvaltojen hallitsijat joutuvat katsomaan vielä totuutta silmiin. Mikäli Kataloniassa alkaa mekkalointi, se voi poikia hyvin pian epävarmuutta Englannin saarivaltion alueelle. Skotlanti on minun mielestäni ensimmäinen, joka katsoo itsenäisyyden kortit. Espanjalla ja Englannilla on entisen suurvallan syndrooma ja ne joutuvat joko nielemään kalkin, tai ottamaan asemansa asein takaisin.

Olemme joskus jutelleet näistä kavereitten kanssa ja moni pitää ajatuksiani liian katasrofaalisina. Suomessa on vallinnut niin pitkä rauhanaika, että se on sulkenut ihmisten silmät näkemään maailman raadollisuuden. Mikään ei ole muuttunut maailmassa kansojen välillä. Aina silloin tällöin valtaan nousee sellainen hörhö joka luulee vääntävänsä kahvasta maailman toiseen asentoon.

Historiaa mukaillen nyt on sellainen aika, että yhtäaikaa useissa maissa valtaan ovat nouseet tai nousemassa väkivaltaan ja muukalaiskammoon uskovat. Sellaiset tahot, jotka löytävät syyllisen kaikkeen ahdinkoon ja pahaan toisista ihmisryhmistä. Pienien valtioiden pullisteluista en olisi huolissani, mutta olen huolissani muutamien ydinasevaltioiden julkisesta uhitteluista. Diplomatia on unohdettu ja kaikki kulkee kohti sotaa ja välienselvittelyä. Viimeksi toisen maailmansodan aikana itsenäiset valtiot käyttivät demonisia ilmaisuja toisista valtioista.

Yksi asia pitää paikkansa muutuvassa maailmassa. Aurinko nousee idästä.

Avainsanat: siirtomaavaltiot, englanti, ranska, saksa, espanja, portugali, kurdistanhakeeitsenäisyyttä, katalonianmenneisyys, aurinkolaskeelänteen

111 On se aika vuodesta

Perjantai 19.5.2017 klo 18:41 - yrjöpoeka

Nyt en puhu naisten ovulaatiosta, puhun erityisesti miesten ”ovulaatiosta.” Nyt miehet kokoontuvat iltaisin, joko yksikseen, tai sitten kaveriporukassa. Yksin kiroillaan estottomasti ja muu perhe saa tuntea, kuinka hormoonit tässä ovulaatiossa saavat tunteet täysin valloilleen. Kaveriporukassa tsempataan toisia ja myös muita facebookin ja muiden sosiaalisten kanavien kautta. Kaikki kaveripiirissä myötäilevät tuskan ja kärsimyksen keskellä kieriskelevää hormooni hemmoa.

Huomasin viimeviikolla sen ajan olevan käsillä. Naamakirjassa lentelivät ärräpäät ja tulta ja tulikiveä manattiin niiden päälle, jotka eivät ymmärtäneet suurta tunteiden paloa. Kohtaukset olivat viimeviikolla kuin kolmesta muskettisoturista. Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta. Manausten herroina ja tunteiden tulkkina kirjoitetut toivotukset olivat vähintäänkin K12-luokkaa. Oireet ilmaantuivat sosiaaliseen mediaan iltauutisten jälkeen. Mekastus ja jupina jatkui vielä seuraavanakin päivänä, alkaakseen iltasella uudelleen.

Joku kysyy nyt, miksi ovulaatio ilmeni iltaisin? No, ensinnäkin oireiden helpottamista avustettiin yleensä oluella. Sillä on miehiseen tunteiden paloon hienoinen rauhoittava vaikutus ja sitä tarvitaan huudosta karhean kurkun kostuttamiseen. Oireet pahenivat heti kun televisio laitettiin auki ja ohjelmaksi valittiin Pariisin MM-kisat. Siellä pelataan suomalaisten pyhää kansallispeliä, jota jääkiekoksi kutsutaan. Viime viikko oli täynnä tuskaa ja osalliset kokivat koko maailman tuskat harteillaan. Kiekkoilijoiden pelaaminen kirottiin alimpiin syövereihin. Päävalmentaja Martikainen sai sitten ovulaatio hurmoksen aivan tappiin. Vaadittiin hänen eroaan, että miesten olotila helpottuisi.

Tämän viikon peli torstai iltana muuttui sitten Marjamäen ylistykseksi ja hänen nerouttaan verrattiin Pohjois-Korean Kim Jong Uniin. Kaikki oli anteeksi annettu ja sosiaalinen media täyttyi hurmoksesta. Lehtien toimitukset ylistivät peliä ja saivat koko miehisen lukijakunnan kyyneliin. Television useat hidastukset täyttivät koko Suomen huokauksillaan. Lukiessani tämän päivän aikana eri uutislähteitä, olen nähnyt viimeviikon kivittäjien muuttuneen täysin. Nyt on hurmosta ilmassa ja vanha tuttu Ruotsi tulossa vastaan. Nyt kaupoista ovat oluet loppumassa, koska tämä ovulaation loppuhuipennus koettelee miehisiä herkkiä tuntoja.

Olin 1995 tulossa Tampereelta junalla ja pakollinen pysähdys oli Pieksämäellä. Katselin asemaravintolassa silloisen ovulaation tähtihetkiä. Raavaat miehiset miehet itkivät kaulakkain ja osoittivat tunteitaan avoimesti. Ravintoloitsija loihti pieni shamppanjapulloja jokaiselle halukkaalle, tietysti sopivaan hintaan. Herkällä hetkellä kukaan ei ole köyhä ja kipeä. Asemaravintolassa oli suuri screeni ja siksi se oli täynnä miehiä. Siirryin varovasti vaimoni kanssa kahvittelemaan takimmaiseen pöytään ja seurasin menoa.

Noiden aikojen jälkeen maailma on muuttunut ja Suomi ja suomalaiset kokevat jääkiekon olevan maailman tärkein asia. Ehkäpä se on sitä siksi, että se vapauttaa miehisen ovulaation ulos. Pariisin kisat eivät liikauta paikallisia mitenkään. Ranskan joukkueen voitettua Suomen, täällä lehdet kirjoittivat kymmeniä sivuja ja voi sitä tuskan määrää. Toimittaja näytti varmasti piruuttaan televisiossa paikallista suurilevikkisintä lehteä. Jääkiekon tuloksesta oli muutama rivi. Ei yhtään kuvaa. Jalkapallosta 20-sivua. Repikää siitä.

Ranskalaisten miesten hormoonit syttyvät jalkapallosta.

Avainsanat: jääkiekonmmkisatpariisi, ovulaatio, päävalmentajamarjamäki, mmkisat1995, pieksämäenasemaravintola, jalkapallosytyttääranskalaiset

100 Mielenrauhaa

Sunnuntai 7.5.2017 klo 14:32 - yrjöpoeka

Siitä tiedämme kevään alkaneen, kun lehtien palstoilla alkaa keskustelu koiranjätöksistä. Puolesta ja vastaan keskustelu velloo muutaman viikon ja katoaa sitten alkaakseen seuraavana keväänä muuttolintujen mukana. Sitä olen kummastellut tässä jonkin aikaa, että lopettavatko koirat jätösten jakamisen kesän alettua?

Itselläni on melkein aina ollut koira perheessä ja niin on nytkin. Olimme reilun puolivuotta ilman ja pohdimme aina välillä vaimoni kanssa uuden hankkimista. Sosiaalinen media yllätti ja sain sieltä vinkin, että aikuinen koira etsii uutta kotia. Koska kyseessä oli sellainen rotu, (parson russell) jota olen aina ihastellut, otin yhteyttä omistajaan. Sen seurauksena kotonani asustaa erittäin ihastuttava pieni voimanpesä. Sen lempipaikka on nukkua sylissäni, Sitä se tekee antaumuksella.

Kevääseen kuuluu myös taivastelu siitä, onko kevät myöhässä. Siitä se jatkuu luontevasti ihmettelyyn ilmaston muutoksesta. Ihmisen muisti on jokatapauksessa niin lyhyt, ettei se tahdo muistaa edellisen vuoden kevättä. Kylmä ja kolea keli on nyt jatkunut todella pitkään ja se on antanut ihmisille kestopuheenaiheen. Kaikesta koleudesta huolimatta itse suhtaudun kevään tuloon kuten ennenkin. Lumet ovat todennäköisesti vähissä yleensä kesäkuun alussa.

Sitä olen kummastellut nyt viikonlopuksi, että mihin suomalainen YLE on oikein menossa. Eilisen illan uutislähetys pidettiin Ranskasta pitäen. YLEn toiminta on ajoittain todella kummallista. Nyt tohotetaan Ranskan vaaleista, aiemmin USAn vaaleista. Molemmissa vaaleissa on kyse näiden valtioiden päämiesten valinnoista. Suomalainen YLE pitää niitä niin merkityksellisinä, että unohtaa kaiken muun. Kansalaisille uskotellaan näiden vaalien olevan meille suomalaisille erittäin tärkeät.

Itse en näe niillä olevan meidän kannaltamme mitään erikoista merkitystä. Johtaja valitaan määräajaksi, mutta valtiokoneistot ja muut rakenteen toimivat kuten ennenkin. Rahoitusmaailma seuraa omia trendejään ja markkinat elävät omaa elämäänsä. Tuleva ilta on täynnä erilaisia dosentteja tai merkityksettömiä kirjailija persoonia, kuten eilenkin. Siinä tollistellaan ja puhutaan muka jotakin merkityksellistä. Suomalainen YLE on taas menossa samaan lankaan, kuin USAn vaaleissa. YLEllä on oma ehdokas (Marcon) ja hänen puolestaan meidän rahoillamme elävä laitos pitää mekkalaa yllä.

Mikäli käy kuten Trumpin valinnan jälkeen, krapula on taas sanoinkuvaamaton. YLE on maalaillut ruton ja koleran tulevan, mikäli vastaehdokas voittaisi. YLE on todellakin saatava tolkkuihinsa ja uutisoimaan maailaman menoa puolueettomasti. Tämän päivän maailmassa ihmiset saavat tietoa myös muualta ja sen takia tämä vedätys näyttää todella omituiselta. Alan pian olla sitä mieltä, että YLE on ajettava alas. Yksityiset toimijat tuottavat jo nykyisin huomattavasti oikeampaa ja uskottavampaa uutisointia. Pakko on ollut muuttaa omaa mielipidettään kansallisesta uutistoimituksesta.

Koiranpaskaa ja YLEn uutisointia. Nyt on jankutettava itselle mantraa, jonka omin kauhutoimittaja Ruben Stilleriltä.

Mielenrauhaa. Mielenrauhaa. Mielenrauhaa.

Avainsanat: koiranpaska, parsonrussell, myöhäinenkevät, ranskanpresidentinvaalit, marinenlepen, emmanuelmacron, mielenrauhaa