Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 046

Uusimmat

Blogin arkisto

019 Kirjoitus-sarja

Torstai 15.3.2012 klo 11:16 - yrjöpoeka

Kuntauudistusta käsittelevä kirjoitussarjani on nyt julkaistu maakuntalehti Kainuun Sanomissa. Ensimmäinen osa julkaistiin 23.2, toinen 9.3 ja viimeinen nyt 15.3.

Tiesin jo kirjoittaessani aiheesta, etten tule saamaan palautetta lehdessä ja muuallakaan julkisuudessa kainuulaisilta poliitikoilta. Palautetta olen saanut aivan tavallisilta kainuulaisilta. Vain kaksi palautetta antaneista on ollut vastaan ajatuksiani. Perusteluina ovat olleet epämääräiset puheet palveluiden turvaamisesta. Puolesta puhuneet ovat samaa mieltä kanssani, että muutos on pakollinen. Veronmaksajien väheneminen ja väestön ikääntyminen ovat kansalaisille arkipäivää.

Hallintokokeilun aikana väestö on oppinut siihen, että tärkeät päätökset tehdään yhdessä paikassa ja se on ollut maakuntavaltuusto. Kunnallispoliitikot ovat pudonneet kehityksestä, valitettavasti he vieläkin päättävät rahoituksen määrästä palveluihin. Kunnissa ymmärretään jotenkin muutoksentulo, nyt on havahduttu pelkoon omien paikkojen menetyksistä.

On mahdotonta ajatella, ettei väestön väheneminen vaikuttaisi hallintoon ja luottamusmiesten määrään. Kainuun väkimäärä oli parhaimmillaan yli 100 000 henkeä, nyt niukkanaukka 80 000. Silti Kainuussa on aivan saman kokoiset valtuustot. Lisäksi olemme saamassa kaksi eri maakuntakuntayhtymää. Utelias kansalainen alkaa väistämättä miettimään, turvaako raskas hallinto kansalaisten palvelut. Väestön väheneminen jatkuu samanlaisena ja ikääntymisen takia huoltosuhde muuttuu todella vaikeaksi. Palkkatyön saajien määrä laskee samaan aikaan.

Nyt on uskallettava pohtia, kuinka paljon me tarvitsemme hallintoa!

Avainsanat: kuntauudistus, hallintokokeilupäättyy, uusiamalleja, politiikkaonuhkapeliä, onmuutoksenaika, raskashallinto, kainuunsanomat

042 Kesäinen laiskuus

Tiistai 5.7.2011 klo 9:48 - yrjöpoeka

Päivitys laahaa todella pahasti jäljessä. Laiskuus on yksi syy ja elimistön hapanpuute toinen. Olotila on todella vetämätön. Hajanaisia ajatuksia politiikan parista putkahtelee aika-ajoin mielensopukoihin, mutta siivoan ne päättävästi pois.

Yksi mielenkiintoinen ajatus on alkanut itää päässäni ja on nyt valmis julkisuuteen. Kainuun maakunnan sosiaali- ja terveystoimi potee ajoittain todellista puutetta ammattilaisista. Kesälomien aikana ja myös muulloin töihin houkutellaan myös eläkkeelle jääneitä pitkän linjan ammattilaisia. Näin saadaan kesäsijaisten joukkoon kovaa ammattitaitoa ja siitä hyötyvät kaikki.

Yksi ammattiryhmä on mielestäni jäänyt todella huomaamattomaksi ja uskon sieltä löytyvän maakuntaa vaivaavaan osaajien pulaan apuja. Tämä ammattiryhmä on lääkärit.

Kainuun jokaisessa kunnassa on eläkkeellä olevia alansa huippuosaajia. Ensimmäisten eläkevuosien jälkeen uskon joukosta löytyvän kiinnostuneita muutaman työpäivän kuukaudessa tekeviä käsiä. Tätä ryhmää ei ole rekrytoitu julkisuudessa ollenkaan. Nämä ammattilaiset eivät tule pyytämättä. Olisiko nyt maakunnan sosiaali- ja terveystoimen pyydettävä heidän apuaan vaikeimmissa ongelmakentissä? Mielestäni kyllä.

Terveyskeskuksissa työskentelee erityisesti kesäisin nuoria ja vielä kokemattomia lääkärin alkuja ja juuri heille kokeneista lääkäreistä on eniten hyötyä. Näiden lääkärien työpanos tulisi käyttää pelkästään asiakaskohtaamisiin. Tietokoneen kanssa tehtävä työ on siirrettävä muiden tehtäväksi. Yhden eläkeläis-lääkärin päivän työpanos on korvaamaton meille kaikille!

Keskustelin erään eläkkeellä olevan lääkärin kanssa tilanteesta ja hän oli samoilla linjoilla. Hän haluaisi tehdä vielä asiakastyötä, mutta tietokoneen kanssa hän ei halua seurustella puolta työajastaan. Kyseinen lääkäri oli samaa mieltä siitä, ettei heitä ole pyydetty ja useilla olisi haluja tehdä edes jokunen päivä töitä.

Tulen tekemään asiasta aloitteen sosiaali- ja terveystoimelle syksyksi. Erityisen hyvä on aika nyt. Uusi sosiaali- ja terveysjohtaja on valittu ja hänellä ei ole taakkana menneisyyden painolastia maakunnasta.

Toinen juttu on, että koko maakunnallinen malli voi romahtaa nopeasti, hallituksen suunnitelmat kuntien valtionosuuksien leikkauksista pakottaa kunnat polvilleen. Maakuntajohtaja Jokelainen on asiaa jo ennakoinut ja ilmoitti olevan todennäköistä, että rahoitusneuvottelut kuntien maksuosuuksista avataan vielä syksyllä uudelleen. Hallituksen suunnitelmat satojen miljoonien leikkauksista tietävät Kainuulle miljoonien menetyksiä.

Hallinnon pystyssä pysymistä ei enää voi turvata sosiaali- ja terveystoimea supistaen. Valtakunnan päälehti julkaisi uutisen liittyen Kainuun malliin: ” Ongelmana on kaksinkertainen ja väkimäärään nähden raskas hallinto: kunnanvaltuutettuja on 242, maakuntavaltuutettuja 59 ja asukkaita 80 000. Helsingissä asukkaita on 590 000 ja valtuutettuja 85.”

Tämä epäsuhta on sellainen, että rahoitusta tullaan leikkaamaan. Leikkaus lopettaa eripuolueiden kunnallisjärjestöjä tehokkaasti. Nehän elävät valtuutettujen puolueverolla ja se on puoluetukea ja sitä saadaan kuntien valtionosuuksista. Kunnallisjärjestöt ovat toimineet valtapuolueiden vaaliorganisaatioina.

Toiminta siirtyy talkootyön varaan ja se on hyväksi isänmaalle.

Avainsanat: Kainuunhallintomalli, lääkäripula, valtionosuudenleikkauksetkunnilta, kainuumenettäämiljoonia, toisenasteenkoulutussupistuu, kaksinkertainenraskashallinto