Satunnaiset kuvat

metsakurjenpolvi3

Uusimmat

Blogin arkisto

061 Siltarumpupolitiikasta Eurooppaan

Perjantai 9.3.2018 klo 19:22 - yrjöpoeka

Mielessäni on kaksi sellaista suurta hanketta, jotka pitäisi pikaisesti polkaista jalalle. Molemmat maksavat miljardeja. Molemmat tuovat suunnattoman määrän työtä rakennusaikana ja niiden vaikutus jatkuu siitä eteenpäin satoja vuosia. Tämä sillä arviolla, ettei ihmiskunta ammu itseään jalkaan.

Ensimmäinen ja nopeimmin jalalle lyötävä hanke on Jäämeren rata. Nyt liikenneministeri Bernerin tiedoitustilaisuudessa on esitelty reitti Rovaniemeltä Kirkkoniemeen Norjaan. Hankkeen hinta olisi nyt 2,9 miljardia euroa. Näistä 2 miljardia jäisi Suomen vastattavaksi. Hankkeessa on esitetty mitä se palvelisi, mutta minä lisäsin siihen välittömästi henkilöliikenteen. Junayhteys jäämerelle on muuttuvassa ja ympäristöystävällisessä maailmassa todellinen kilpailuvaltti. Keskikesän yöttömässä yössä aurinko paistaisi koko vuorokauden matkailijan silmiin joka lähtisi aamulla Helsingistä. Jäämeren rannalle alkaisi nousta hotelleja ja Kirkkoniemestä sen keskus.

Se toinen asia, joka samalla liittyy tähän ratahankkeeseen on tunneli Viroon meren alitse. Kaikki tavara joka tulisi pohjoisesta pääsisi Suomen lävitse Euroopan sydämeen. Samoin myös toiseen suuntaan. Tällaista junayhteyttä ei ole missään Euroopassa ja Suomi olisi siitä välittömästi eniten hyötyä saava osapuoli. Tunnelin hinta on tietysti melkoinen ja puhutaan kymmenistä miljardeista. Sen jälkeen kun se on saatu valmiiksi, sen kustannukset alkavat laskea ja tunneli ja rata ovat olemassa sukupolvelta toiselle.

En ole itse laskutaidoiltani riittävän hyvä arvioimaan kannattavuutta. Ajatelkaapa rata Roomasta Jäämerelle, rata Pariisista Jäämerelle, rata Ateenasta Jäämerelle, rata kaikista Euroopan kaupungeista Helsinkiin ja siitä Suomen läpi Jäämerelle. Se on jotakin sellaista mitä tässä ajassa tarvitaan. Samalla kun näitä hankkeita valmistellaan ja töitä niiden eteen tehdään, pitäisi maassamme saada runkorata (1) kunnostetuksi Eurooppalaisille nopeuksille (200-400km/h).

Kaikki nämä työt nostaisivat työllisyyden uusiin lukemiin ja muuttaisivat samalla pääradan varrella asutusten luonnetta. Valtava määrä työtä ja toimeentuloa tuo myös vastaiskun. Vihreä maailma huolestuu siitä, että Suomi menestyy. Jo nyt kuulen älämölöä siitä suunnasta. Saamelaisuudesta ja poroista otetaan vauhtia. Suomussalmen Hossa nimettiin uudeksi Suomi100 kansallispuistoksi. Kävijämäärän nousu sai heti vihreät liimanhaistajat suunniltaan. Suomussalmen matkailu on vireytymässä ja Hossan alueelle ollaan suunnittelemassa uusia matkailuun liittyviä majoitushankkeita. Heti alkoi valittaminen, että Hossan luonto on uhattuna.

Tätä kirjoittaessani kävin puhelinkeskusteluja ystävieni kanssa ratahankkeesta. Jokainen on samaa mieltä, että tämä on erinomainen hanke. Hinta ei saa olla este, koska tämän pitkäaikaiset vaikutukset ovat haittoja suuremmat. Sivusimme keskusteluissa myös muita reitti vaihtoehtoja. Kaikki olivat samaa mieltä kanssani, että Kirkkoniemi on paras. Ja Norjaan sijoittuvat yleensäkin. Kukaan ei halunnut vaihtoehtoa itään. Se ei ole vaihtoehto. Kyllä suomalainen on oppinut vuosisataisen historian aikana.

Seuraavalla hallituksella on tuhannen taalan työllistämisen taakka. Samalla sillä on tuhannen taalan paikka muuttaa kuihtuva Suomi Euroopan sydämeksi. Neljän vuodenajan Suomi. Yöttömänyön junareitti Helsingistä Jäämerelle.

Ei siltarumpupolitiikkaa. Työtä ja toimeentuloa. Näin minä sen näen.

Avainsanat: ratahankejäämerelle, tunnelihelsingistätallinnaan, liikenneministeriberner, yöttömänyönjunareittihelsingistäkirkkoniemeen, junallaroomastajäämerelle