Satunnaiset kuvat

Antti Sorron teoriatunti/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

100 Leluja pihalla

Sunnuntai 28.8.2016 klo 18:17 - yrjöpoeka

Olen saanut viettää ikimuistoisen kesän lastenlasteni kanssa. Tänään läksi mummolasta nuori neiti Aliisa. Reilun viikon reissu itsetietoisen neidin seurassa antoi minulle ukkina paljon. Siitäkin huolimatta, että neiti ajoi ukin mummonsa vierestä evakkoon. Määrätietoinen neiti kertoi tullessaan, missä on hänen unipaikkansa. Ukkina olen tottunut naisten määräysvaltaan ja alistuin helposti. Toisin sanoen mielelläni.

Lasten kanssa touhutessa ei ihmisen tarvitse kuin olla oma itsensä. Lapset erottavat hyvin tarkasti sen, mikä on aitoa. Ukilta ja mummolta vaaditaan vain pelkkää läsnäoloa ja lämmintä syliä. Mummolan pihalta kuuluvat vielä yhden lastenlapsen äänet tämän viikon ajan. Sitten vasta koittaa hiljaisuus ja sitten kerätään kaikki lelut pihalta pois. Viimeisten viikkojen aikana olen itsekin huomannut, kuinka piha näyttää asutummulta, kun lasten leluja on ympäriinsä.

Rauli-myrsky ei saanut aikaan täällä vahinkoja. Yön aikana myrsky oli kovimmillaan ja talon rakenteet natisivat puuskaisen tuulen alla. Eilisen päivän aikana sain olla mukana seuraamassa kunnan edustajana Raatteen-maratonin läpivientiä. Lauantai aamun säätila näytti huonolta, mutta sää selkeni ja suurimmalle osalle juoksijoista sää oli kohtuullisen hyvä. Hitaammin kiiruhtavat saivat sitten iltapäivällä niskaansa rakeita, vettä ja myrskyistä tuulta. Kaikesta huolimatta tapahtuma saatiin vietyä onnellisesti lävitse.

Kisojen tiimoilta olen saanut jo nyt palautetta, erityisesti järjestelyjen suhteen. Osa mukana olleista järjestysmiehistä oli huomioinut asioita, joita pitäisi muuttaa turvallisempaan suuntaan. Itse huomasin aamuliikenteessä, että suomalaisilla rekkareilla ajaneet huomioivat erittäin hyvin alentuneet nopeusrajoitukset juoksureitillä. Itäisen maan ökymaasturit eivät niistä perustaneet. Siltäosin olis toivottavaa, että myös poliisi seuraisi liikennekäyttäytymistä kilpailun aikana.

Kisojen loppusuoralla alkanut sade ja myrskyinen tuuli toivat juoksijoille halun saada jotakin suojaa siksi ajaksi, kun hengitystä ja oloa tasattiin. Sain palautetta kilpailijoilta siitä, että kaikki telttakatokset olivat täynnä muita kuin kilpailijoita. Jatkossa on oltava suoja säätä vastaan, kun kilpailija toipuu. Maaliin tulijoita odotellessa toimitsijat antoivat selkeitä ohjeita, missä yleisön tuli olla. Sen jälkeen sitä ei valvonut enää kukaan ja yleisö valui merkittyjen alueiden sisälle. Samalla he veivät kilpailijoilta tilan. Siksipä maaliintuloa varten on jatkossa oltava lisää järjestysmiehiä ja naisia ohjaamassa yleisöä ja kilpailijoita.

Jatkoa ajatellen on otettava opiksi, kuinka kuulutuslaitteisto on tarkastettava riittävän hyvin ennen kisaa. Varajärjestelmä, tai laitteet toisivat katselijoille jonkinlaisen selkeyden tilanteesta. Nyt kuului ajoittain yksittäisiä lauseita ja tilannekuva oli kaikille täysin epäselvä. Kaikesta huolimatta tulokset ja järjestys saatiin selville. Seuraavaa yleisöä se ei kuitenkaan lämmittänyt.

Kuitenkin kaikitenkin. Kisat on kisattu. Jatkoa on varmasti luvassa.

Sitä ennen seuraan vielä hetken lasten lelujen liikettä pihallani. Sitten syksy saa tulla.

Avainsanat: lelujapihalla, raulimyrsky, raatteenmaraton2016