Satunnaiset kuvat

Täällä syntyvät taimenet

Uusimmat

Blogin arkisto

182 Itkevät toimitusjohtajat

Sunnuntai 2.9.2018 klo 12:41 - yrjöpoeka

Suomessa on vallinnut jo niin kauan työttömyys, että työnantajat ja eri yritykset ovat tottuneet saamaan ilmaista työvoimaa niin paljon kuin haluavat. Kunnat perustavat työpajoja ja samalla vääristävät kilpailua. Valtio antaa tulevanakin vuonna yli 26 miljoonaa kunnille tähän pajatoimintaan. Miksi eivät yritykset ja työnantajat älähdä tästä kysyy moni? Koska tämän valtion kunnille jakaman rahan he tulevat kuittaamaan suurelta osin ja kaupan päälle tulevat vielä ilmaiset työntekijät.

Nyt ovat yritykset uuden edessä, koska he eivät saa enää osaavaa työvoimaa. TWS Groupin toimitusjohtaja Kari Blomberg onkin aloittanut itkuvirsien esittämisen Talouselämä-lehdessä. Hän kertoo, ettei tarjottu työ aina kelpaa. Kaikenlisäksi ammattitaitoiset ihmiset saattavat vieläpä kertoa, että kaukaa kulkeminen ei lyö leiville. Työtä toimitusjohtajan mukaan olisi, mutta työvoimapulasta on nyt tullut pullonkaula.

En ole yrittäjä, enkä toimitusjohtaja, en myöskään mikään talousalan ammattilainen. Yhden asian kuitenkin tiedän. Mikäli yritykset haluavat kasvaa ja lisää tilauksia olisi tulossa, on vain yksi keino. Se keino on selkeästi euro, euro ja euro. Kun yritykset nyt joutuvat pitkän laman jälkeen kilpailemaan työvoimasta, he eivät tiedä muuta keinoa kuin itkeä julkisuudessa. Nyt yritysten johto kummeksuu sitä, että ilkeävät vielä epäillä kannattaako tulla töihin. Lama opetti yritykset saamaan kaiken haluamansa ja vieläpä valtion tuella.

Valtiokaan ei ole vielä huomannut, että talouskasvun aikana ei tarvita tempputöitä. Nyt tarvitaan oikeita töitä joista maksetaan oikeata palkkaa itse yritysten toimesta. It-alalla tämä on aikoja sitten huomattu, että mikäli heillä on sellainen tuote joka myy, he saavat palkattua osaavaa työvoimaa rahalla. Tänään sitä työvoimaa tulee it-alalle jo kaukaisista maista saakka. Kukaan ei tule ilmaiseksi ja se on näille yrityksille ollut alusta saakkka selvää.

Olisiko raskaan teollisuuden aloilla olevien yritysjohtajien syytä käydä tutustumismatkalla it-yrityksissä? Mikäli yritys haluaa talouskasvua, sen on satsattava työvoimaan. Työllä on aina hintansa ja kasvun aikana se tahtoo nousta. Toimitusjohtajilla palkat ovat toki nousseet lamankin aikana. Yritykset saivat hallituksen toimesta kiky-sopimuksen ja se on juuri tullut tiensä päähän. Kilpailukyky vaatii nyt satsauksia ja sen ovat myös työntekijät havainneet. Ei kenenkään tarvitse pelkästä isänmaallisuudesta lähteä itkeville toimitusjohtajille töihin.

Tässä olisi hyvä malli itkeville metalliteollisuuden toimitusjohtajille. Myös muilla yritysmuodoilla kuin it-alalla on liian paljon saatu ilmaista laman aikana. Lobbarit ovat itkeneet hallituksen käytävillä vuosikausia ja yritykset kuvittelevat kaiken olevan ennallaan. Luulempa seuraavan hallituksen aikana lopultakin huomattavan sen, ettei hallituksen tehtävä ole tukea yrityksiä maailman tappiin saakka.

Työttömyysluvut säilyvät aina ennallaan, jos ei lopultakin tehdä muutosta. Maksetaan suomalaiselle työntekijälle työnantajien toimesta oikeata palkkaa. Valtion on lopetettava 9 euron palkkamalli ja työntekijöiden kurmottaminen ja syyllistäminen. Se on tottavie todella tarttunut yrityksiin.

Sipilä on unohtanut missä työssä hän on tänään. Suomen valtion toimitusjohtajana. Pääministerinä. Ei itkevien toimitusjohtajien puudelina.

Avainsanat: kuntouttavatyötoiminta, twsgroup, toimitusjohtajakariblomberg, talouselämälehti, rekrytointiyritystalented