Satunnaiset kuvat

Ensimmäinen oikea LOHI

Uusimmat

Blogin arkisto

102 Työleiri päättyy hetkeksi

Maanantai 13.7.2020 klo 20:48 - yrjöpoeka

Sain facebookissa nähtäväkseni päivityksen vuodelta 2014. Istuimme iltaa vaimoni kanssa, kun olimme puurtaneet ostamamme omakotitalon remontin kimpussa. Silloinkin meni huomaamatta useita viikkoja, jolloin päivät täyttyivät pelkästä purkamisesta ja roskien lajittelusta. Juuri sinä iltana , eli samana päivänä kuin eilen, 12.7 olimme voiton puolella. Sama tilanne oli juuri eilen. Useiden työntäyteisten päivien jälkeen olimme voiton puolella uuden kotipaikkamme rempan kanssa.

Olen itsekseni pohtinut, olenko masokisti, kun muutaman vuoden välein syöksyn uusien haasteiden kimppuun. Ja erityisesti siksi, etten tunne itseäni mitenkään remonttimieheksi. Sen kyllä tunnistan itsessäni, että olen erityisesti purkamisen mestari. Osaan etukäteen pohtia seuraavar työvaiheet, kuinka edetä. Usein se vaatii vielä iltamyöhällä ja jopa joskus aamuyöstä, palaamista työpaiikalle tutkimaan miten ajatukseni täsmäävät todellisuuden kanssa. Kulunut viikonloppu oli todella orjatyöleiri, jonka itse järjestin itselleni. Tänään oli mieltyä ylentävä hetki nähdä, kuinka vielä viikko sitten täynnä romua ja sotkua oleva yli 100 neliön halln lattia oli tyhjä. Kaikenlisäksi sen betoni pinta sai juuri tänään ensimmäisen pohjustuksen.

Siitä syystä olo on helpottunut. Helpotusta lisää se, että seuraavalla viikolla on luvassa jokavuotinen kalastusretki Norjaan. Pelkona oli, etten ehdi tehdä kaikkea mitä olin mielessäni suunnitellut. Tänään tätä kirjoittaessani tuoksun maalilta. Yli 30-vuotta pölyä kerännyt halli on valmis uuteen elämään. On mielenkiintoista nähdä jossakin vaiheessa entisen omistajan ilme, millainen muutos hänen entisessä työpaikassaan on lyhyessä ajassa tapahtunut. Lyhyt aika tarkoittaa tässä tapauksessa reilua neljää (4) vuorokautta. Päivää pidentämällä onnistuu mahdotonkin. Olosuhteiden pakosta jouduin odottelemaan yhden kuukauden, mutta kun pääsin irti tulosta syntyi. Taidan aloittaa purkajan ammattinimen käytön ja perustaa toiminimen?

Tästä tulikin mieleeni, että Suomessa on ikärasismia liittyen yrittämisen aloittamiseen. Mietin pari vuotta sitten yrityksen perustamista, mutta se törmäsi yllättävään ELY-keskuksen satraapin ilmoitukseen. Kyselin ELY:stä mahdollisuutta saada investointi avustusta yrityksen aloitukseen. Investointia olisi tarvittu juuri vanhojen tilojen kunnostukseen tulevaa käyttätarkoitusta varten. Ideani oli johtajan mielestä hyvä, mutta ikäni esti investointi avustuksen saannin. Avustusta kuitenkin olisi mahdollista saada, kun ensin palkkaisin nuoren työntekijän yritykseen. Tähän sammuin mielenkiintoni yrityksen perustamiseen. Silloiselle ajatukselleni on edelleenkin tilausta ja se lisääntyy koko ajan. Koronakriisi jopa lisää sen tarvetta.

Jos olisin ollut yrittäjä ennen tätä kyselyäni ELY:stä, ongelmia ei olisi ollut. Avustukset olisivat tulleet kuin manulle illallinen. Ikä ei olisi silloin esteenä. Kyselin aiheesta yhdeltä eduskuntaan pyrkivältä yrittäjältä, mutta hän ei ymmärtänyt kysymystäni mitenkään. Äänestäjät huomasivat hänen ymmärtämättömyytensä, koska torppasivat edustajan uuden kauden.

Tästäkin huolimatta ihmisen on hyvä jatkuvasti uudistua. Viime päivinä se on erityisen vahvasti tullut todistetuksi. Ihminen kaipaa vielä ikääntyeessäänkin uusia haasteita. Eipä tarvitse lähteä kuntosalille. Jokainen paikka kehossa kertoo, että lihakset ovat saaneet tarvitsemaansa toimintaa. Ihan riittävästi.

Vierivä kivi ei sammaloidu.

Avainsanat: vanhanomakotitalonremontti, rakennukselleuusielämä, ikärasismi, vieriväkivieisammaloidu

053 Vihreä ongelma

Torstai 14.4.2016 klo 10:39 - yrjöpoeka

Katsellessani eilistä YLEn A-studiota, en oikein tiennyt itkeäkö vai nauraa. Toimittaja jatkoi vihreiden Heidi Hautalan aloittamaa vyörytystä, että tehty rajasopimus Venäjän kanssa ei käy heille. Presidentti piti eilen lehdistotilaisuuden Lapin kierroksellaan ja siinä hän kertoi selkeän Suomen kannan. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen oli toimittajan kohteena. MEP Hautalan argumentit olivat vähissä ja piti vain uskotella, että tästä ei hyvä seuraa.

Vihreiden pasmat ovat todella sekaisin. Hautala antoi eilen kuvan puolueesta, joka ei tiedä mitä ja miten ulkopolitiikassa toimitaan. Hän ei ole ainoa ja syy voi olla se, että useiden vuosien jälkeen he potevat jälkitraumaattista reaktiota. Useita vuosia he saivat rakennella pesäkkeitään ministeriöihin ja nyt niitä rakennelmia nakerretaan toisten puolueitten toimesta. Ministeriautojen leppoisa kyyti on vaihtunut tavallisten koppa-autojen täriseviin kyyteihin.

Eipä ole ihme, että puolueen entisiä näkyviä kellokkaita ahdistaa. Kaikkea mahdollista on vastustettava. Ydinvoimaa tottakai. Vesivoimaa tietysti. Tuulivoimaa kannatetaan, vain siihen asti kun siitä puhutaan. Sitten alkaa vastustaminen. Kansallismaisema tuhoutuu. Linnut ja lepakot kuolevat massoina roottorien lapoihin. Uhanalaisia elikoita tuhoutuu, mikäli maata liikutellaan. Kaivostoimintaa vastustetaan ja siihen he löytävät syitä aivan kaikesta.

Talvivaarasta, nykyisestä Terrafamesta he ovat kirjoittaneet useita kirjoja. Joutilaat hipit ovat tekemässä sieltä oikein elokuvia. Uraanin halkeamista alueen maaperästä pelätään. Vesistöt ovat tuhoutuneet Oulua myöten ja myös Vuoksen vesistön suunta on tuhottu. Välillä puhuttiin oikein television uutislähetyksissä, kuinka rikkoutuvan altaan vedet voivat huuhdella Kuopion toria. Toimittajat ovat saaneet maailmanlopun herätyksen ja heidän ansiostaan ulkopuoliset ihmiset todella luulevat koko alueen tuhoutuneen.

Terrafamen tämän päivän tiedoitustilaisuus kertoi selkeästi sen, että kaivos elää jälleen ja sen toiminta on mahdollista myös tulevaisuudessa. Tästä vihreät saavat todellista päänsärkyä ja se on heille hyväksi. Kainuulaisille jokainen tänne kannettu miljoona tuottaa hyötyä. Työpaikkoina, verotuloina ja aluetalouteen siirtyvinä hyötyinä. Kaivoksen olemassaolon aikana Kainuuseen on kannettu rahaa ja se ei ole mennyt hukkaan.

Keskelle korpea on rakennettu kaikkein nykyaikaisin kaivosteollisuuden keskittymä. Siellä on edelleen merkittävä määrä suoria työpaikkoja ja uskon niitä tulevan lisää lähivuosina. Kaivos tuottaa myös haittoja, mutta niitä on myös hyväksyttävä, jos täällä aiotaan asua ja elää. Kaiken lisäksi kaivos on asetettava oikeisiin mittasuhteisiin. Kaivoksessa käydessä, se tuntuu valtavalta. Heti kun nousee ilmaan, tajuaa sen mitättömyyden vihreän metsämeren keskellä.

Kalevalainen runous toi meille sanastoon Sammon. Uskon edelleen, että Talvivaara/Terrafame on sitä meille tulevaisuudessa. Sammon ansiosta täällä on toimintakenttää myös cityvihreille. He voivat kuvata televisiolle jotakin viemärin suuta. Purkuputken suuta he eivät kuvaa, koska sen vesi on liian kirkasta.

Heidi Hautalan oviremontti. Pimeää vihreyttä.

Avainsanat: heidihautalanoviremontti, jälkitraumaattinenstressi, kalevalansampo

040 Kesäduuni

Keskiviikko 18.6.2014 klo 20:46

Viime päivityksessä kerroin punaisesta tuvasta. Olimme vaimoni kanssa katselleet ajoittain ostettavia asuntoja ja yhtäkkiä asunnon osto oli edessä. Asunnon oston myötä saimme käsiimme salamannopean remontin kohteessa ja samalla yhtänopean muuton vuokra-asunnosta. Aikaa jäi vain kuukausi toteuttaa tämä kaikki. Millekään mulle ei ole ollut juuri aikaa. Muutaman tärkeän luottamustehtävän olen suorittanut ja vain yhden kohdalla olen joutunut lähettämään paikalle varamiehen.

Remonttiin on kuulunut pintojen uusimista ja maalaustehtäviä seinistä kattoon. Lattioiden hiomista ja uusien pintojen vaihtoa. Suurin yksittäinen muutos koski keittiötä. Purin sen kokonaan pois ja uutta vielä odotellaan. Nyt toimittajan kanssa sovitusta tilauksesta ollaan jo viikko jäljessä. Aikataulu menee todella tiukalle ja syy on yksinomaan keittiön toimittajalla. Kaikki muu ehditään tehdä ja muutto tapahtuu ajallaan. Harmittaa hieman, koska olimme sisäistäneet muuton juuri juhannuksen kunniaksi.

On ollut tervehdyttävää olla pois aktiivisesta puoluetoiminnasta ja kuulla niistä vain myöhäisuutisissa. On suorastaan huvittavaa huomata, kuinka neljän vuoden sykleissä tapahtuvat eduskuntavaalit aktivoivat ihmisiä oudosti. Kolme vuotta eletään hissuksiin ja viimeisen vuoden kääntyessä yllättävän moni kokee olevansa se, josta uusi tuleva kansanedustaja leivotaan. Huolimatta siitä, ettei halukasta ja omasta mielestään pätevää ihmistä tunne muut kuin lähiomaiset ja lähimmät naapurit. On mukavaa seurata vaikkapa oman puolueen jäsenäänestystä ehdokkaista. Jopa maksettuja mainoksia ostetaan lehdistä, jotta jäsenet saisivat tietää heidän olemassa olostaan.

Mikäli omat jäsenet eivät tunne ehdokkaita, on mielestäni turhaa lähteä edes pyrkimään ehdolle. On tehtävä itsensä omille tunnetuksi, olemalla mukana aktiivisesti järjestötyössä jo paljon aikaisemmin. Onkin todella mielenkiintoista nähdä jäsenäänestyksen tulos kesäkuun lopulla. Osa on niin aktiivinen facebookissa, että itse olen ajatellut olla katsomatta koko naamakirjaa juhannukseen asti.

Kirjoitin 15.5 saamastani asianajaja Johanna Karkian kirjeestä, liittyen Hyrynsalmen Esa Heikkisen tapaukseen. Sain aiheen tiimoilta postia Oulun syyttäjänvirastosta. Johanna Karkia oli tehnyt kirjoituksistani esitutkintapyynnön törkeästä kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää koskkevan tiedon levittämisestä. Johanna Karkian kirjoituksen mukaan Heikkinen tuntee syvää kärsimystä kirjoitusteni johdosta. Viisi (5) pitkää vuotta Heikkinen solvasi jatkuvasti Suomussalmen kunnan virka- ja luottamusmiehiä ja -naisia. Syvää kärsimystä tuntematta.

Oulun syyttäjänvirasto on nyt tehnyt päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta. Otan päätöksen vastaan suurella tyydytyksellä. Tämä asia on nyt päätöksessään ja toivottavasti myös pysyy.

Kesäiset säät virittävät mielen suureen keskikesän juhlaan Juhannukseen. Pientä pakkasta, myrskytuulia ja ravakoita sateita rakeineen ja lumineen jäähdyttävät useimpien kesämielen. Itselleni ei asiasta ole mitään haittaa muutosta johtuen.

Toivotan kaikille lukijoilleni ja juttujeni seuraajille Leppoisaa Juhannusta! Nauttikaamme siitä sellaisenaan kuin luonto meille suo. Laitetaan villapuseroa päälle ja rillataan!

Avainsanat: kesäduuni, asuntoremontti, perussuomalaistenjäsenäänestys2014, kesäsäät,

054 "Röntsy-markkinat"

Perjantai 4.11.2011 klo 21:48 - yrjöpoeka

Perinteiset kekrimarkkinat on jälleen pidetty. Väkeä kävi paikalla runsaasti ja kenttäkeittiön hernekeitto löysi tiensä markkinayleisön vatsoihin. Perinteinen markkina tapahtuma oli kokenut runsaasti muutoksia ja muutoksista voidaan olla montaa mieltä. Tapahtumaan oli liitetty sisätiloissa oleva kirpputori tapahtuma ja teatteri esiintymiset. Ulkopaikoilla oli vain kenttäkeittiö ja perussuomalaisten teltta, josta annettiin tapahtumayleisölle luettavaa mukaan.

Yleisön mieltä kaiversi todella paljon valtakunnan tason politiikka. Kreikka oli jokaisen mielissä ja Suomen lainarahoitus pankkien pohjattomiin säkkeihin. Kaikki juttusillamme käyneet antoivat kipakan palautteen nykymenolle. Mikäli olisimme pitäneet mielipidetiedustelun, olisimme saaneet murskaavan tuomion hallituksen toimille.

Kainuulaisista asioista markkinayleisöllä oli päällimmäisenä huoli koko Kainuun tulevaisuudesta ja sosiaali- ja terveystoimesta. Ihmiset haluavat palvelua, eivät turhia seiniä ja hallintoa. Jokaisessa Kainuun kunnassa olisi järjestettävä kansanäänestys, jossa ihmisiltä kysyttäisiin selkeillä kysymyksillä mitkä asiat ovat Kainuulaisille tärkeimmät. Ovatko kunnantalojen miljoonaremontit nykypäivää, vai pitäisikö kaikki liikenevät eurot siirtää palveluihin? Oma arvioni palautteesta on selkeä. Nyt on panostettava palveluihin ja kuntien rakenteita on höylättävä nopeasti ja virkoja on yhdistettävä.

Ensimmäisen kerran maakuntalehti otti todella asiallisesti lautakunnan huolet ensivuodesta ja kuntien antaman rahan riittämättömyydestä. Annan pelkkää plussaa nyt pääkirjoituksen laatijalle. Olen tehnyt useana vuonna esityksiä niin blokissani ja myös lehtikirjoituksissa erityisesti Ylä-Kainuun kuntien rakenteeseen. Nyt myös maakuntalehden pääkirjoittaja on tullut samoihin tuloksiin.

Tulevat vuodet sisältävät kaksi tärkeää asiaa, jotka vaikuttavat lisääntyvään rahoitustarpeeseen. Ensimmäinen on työntekijöiden nopea keski-iän nousu. Se tuo lisää sairaslomia ja se on kuluvana vuonna ollut selkeästi näkyvissä. Siihen auttaa vain ja ainoastaan uusi palkattu ammattitaitoinen työvoima. Toinen tekijä on koko väestön ikääntyminen ja sen aiheuttama paine terveydenhoidossa ja vanhustenhuollossa. Palkkojen ja kustannusten nousu on myös aiheuttamassa kestämättömän tilanteen.

Mikäli meno jatkuu nykyisenä ja kunnat päättävät jatkossakin rahoituksesta, kokeilu voidaan lopettaa. Yhtenä vaihtoehtona on, että sosiaali- ja terveyslautakunta lopetetaan tarpeettomana. Alimitoitetuista budjeteista päättäminen, ei ainakaan minua kovin pitkään miellytä. Samaan aikaan laitetaan rahaa esimerkiksi kunnantalon kattoon. Nykyaikainen ilmastointi on tietysti mukavaa, mutta se ei auta kuntalaisia. Kuntien tuottamat voitot siirretään toisarvoisiin asioihin.

Jatkan asioiden pohtimista taas tuonnempana. Nyt siirryn pohtimaan perheasioita vaimoni kainaloon.

 

Avainsanat: kekrimarkkinat, kenttäkeittiö, hernekeittoontodellahyvää, maakuntapolitiikkapuhuttaa, pelkkääplussaa, kuntarakenneonremonttiavailla, perheonparas

072 Liikaa aurinkoa

Torstai 13.5.2010 klo 23:41 - yrjöpoeka

On normaali kevät, selkä on tulipunainen ja tuntuu mukavalta käydä saunan löylyssä.

Miten tähän on taas tultu..?

Eilen teimme päätöksen suorittaa maalaustöitä remontoidulla kuistillamme. Aamulla aurinko paistoi ja talon seinustalla oli aikaisin todella kuuma. Suomalaisen rohkeasti paita pois, lämpötila oli jo lähempänä 15. Maalaaminen on kuitenkin hidasta puuhaa ja ajan kulumista ei heti huomaa. Saunassa sitten huomasin, selkä on todella ravun värinen. Remontoitu osa kuistia on nyt maalattu ja omakin silmä sanoo, että siitä tuli todella hyvä. Vaimon kukat ovat olleet kuistilla jo useampana yönä. Maalaamisen päätyttyä, sain vaimolta luvan lähteä hieman ajelemaan moottoripyörälläni. Keli oli todella hyvä ja aivan huomaamatta sain ajeltua vajaan 300 kilometriä.

Kuusamon paikallisella huoltoasemalla oli todellinen tungos, kauppojen ollessa kiinni, tämän ketjun asemat (marketit) ruuhkautuvat pahoin. Tämän kauppaketjun hallinto on miehitetty aina paikkakuntien suurten puolueiden valtuutetuilla. Jostakin kumman syystä, ketju saa parhaat kauppapaikat oikeilta paikoilta. Kuten keskustalainen pääministeri on sanonut, tämä on maan tapa. Berlusconin johtamasta valtiosta puhuttaessa, puhuttaisiin aivan muusta. Mafiasta ja korruptiosta puhuttaessa, kerrotaan sen auttavan asioiden hyvässä sujumisessa!

Suomesta on aina sanottu, ettei meillä ole korruptiota. Toisaalta kerrotaan heti, että meillä asiat sujuvat erinomaisen hyvin!

Mistähän kummasta tuo tuli oikein mieleen?

Ajellessa on aikaa mietiskellä ja jostakin mieleen tulvahti vaalirahoituskeskustelut. Viime päivinä pinnalla on ollut sitten Kreikan rahoitus kriisi. Molemmissa asioissa pieni osa kansaa rypee rahoissa ja pienituloiset maksavat viulut. Suomella ja Italialla ja Kreikalla on paljon yhteistä. Erojakin on, meillä ei ensimmäisenä polteta autoja kadulla? Pitäisikö joskus kokeilla, miten hallinto reagoisi? Thaimaassa, uutiset juuri kertovat, ajetaan panssarivaunut kaduille. Komentaisiko pääministeri Lahnanen samoin? Menisikö tekemään linnunpönttöjä omiin lähimetsiin, mene ja tiedä?

Näitä asioita tuli mieleeni ajellessani ja näistä asioista puhuttiin pyöräilijöiden kesken kahvitauoilla. Taivalkoskelta jäi erityisesti mieleen kadulla hoiperrellut nais ihminen. Kohdalle tultuani, hän toi julki mielipiteensä. ”Ee tarvi tulla leuhottamaan!”

Vähemmästäkin ymmärsin lähteä ”elvistelemästä” kylänraitilta pois. Monenlaisia asioita tulvi mieleen, mutta pisteet ja papukaija merkin sai tumma täti Taivalkoskelta!

PerusS liivini ovat saaneet positiivista palautetta! Olen saanut vastailla hyväntahtoisiin ja uteliaisiin kysymyksiin. Aika moni on nostanut peukalon ylös, nähdessään mitä liiveissäni lukee. Mikäli keli säilyy viikonlopun ajan hyvänä, aion pyöräillä oman kotiläänini alueella.

Kaiken kaikkiaan, selkänahan palamisen lisäksi, ajatukset kulkevat vallattomasti omia keväisiä polkujaan! Kotiremontti, moottoripyöräily, vaalirahoitus, korruptio ja lopullisena pisteenä, kohtalokas tumma nainen! Täydellinen helatorstai!

Selkä on muutoin todella kipeä.. :)

Avainsanat: kotiremontti, moottoripyöräily, vaalirahoitus, korruptio, lahnanen, berlusconi, linnunpönttö, mistänäitäoikeintuleemieleen, helatorstai

148 Remontti viikonloppu

Sunnuntai 6.9.2009 klo 21:04 - yrjöpoeka

 

 

Kuvittelin käyväni kalalla ja laittavani vaimon poimimaan marjoja. No, todellisuus oli toinen, vaimo patisteli tekemään remonttihommia. Mitäpä sitä ei mies tekisi muuta kuin tottelee, tyhjennettiin makuuhuone ja siinä vaihtui värit ja hieman huoneen ilme. Tänään oli aamusella pieni pouta jakso ja sain käydä ajelemassa jammulla muutaman tunnin. Olipa mukavan rauhallista ajella, todella vähän liikennettä, vain poroja piisasi.

Tänään tuli Ilona tyttö touhuamaan mummon ja ukin luo. Kyllä kuuluu kalakatus ja mummo saa olla leikkikaverina joka haluunsa.

Huomenna on maakuntavaltuuston kokous ja taas on lähdettävä ajoissa liikkeelle. Yöjuna asia on lopultakin tapetilla, erinomainen juttu.

Avainsanat: remontti, ilona, yöjuna