Satunnaiset kuvat

Syysmyrskyn satoa

Uusimmat

Blogin arkisto

003 Noin 300 tyhmää allekirjoittajaa

Maanantai 2.1.2017 klo 18:19 - yrjöpoeka

Tätä aloin pohdiskella, kun olen lueskellut mielipiteitä paikallisen Ylä-Kainuu lehden sähköisiltä sivuilta. Mielipiteissä puolustetaan metsähallituksen oikeutta hakata omia metsiään. Näitä mielipiteitä alkoi tulla, kun noin 300 Suomussalmelaista allekirjoitti yhteisen vetoomuksen lähialueella olevan retkeilyalueen säästämiseksi hakkuilta.

Paperiversiossa on myös ollut jo useita hakkuita puolustavia kirjoituksia. Kaikissa hakkuita puolustavissa mielipiteistä saa sellaisen kuvan, että suojelua vaativat ovat jonkinasteisia kummajaisia, tyhmänoloisia. Itse en ole vielä tutustunut koko listaukseen nimistä, mutta kaikki ne jotka tiedän vetoomuksen allekirjoittaneen, ovat täysijärkisiä aikuisia ihmisiä.

Kummallista on aina tämä sama ilmiö. Mikä tahansa suojelualoite saa samat aktiiviset ihmiset hyökkäämään suojelua vastaa. Perustelut ovat aina samat. Tärkeät työpaikat ja metsähallituksen suuri rooli kunnan kannalta. Metsähallitus oli ennenmuinoin leivän isä ja merkitsi työpaikkoina erittäin paljon Suomussalmen kunnalle. Nyt sillä ei ole työpaikkojen suhteen juuri minkäänlaista merkitystä ja loputkin häipyvät pikkuhiljaa.

Muutettuani pitäjän pohjoisosasta asumaan tänne taajamaan, lähdin heti etsimään sellaista metsää, jossa voin vaeltaa talvella kaikessa rauhassa. Sellainen löytyi Säynäjäsuon soidensuojelualueelta. Hiihtelin ensimmäisenä talvena siellä usein ja myös vaelsin lumikengillä. Olen kulkenut siellä myös kesäkeleillä eri vuorokaudenaikoina.

Kalastusretkilläni ajelen usein Moisiovaarantietä ja aina näen useita autoja parkkipaikalla, josta polkureitti soidensuojelualueelle lähtee. Se kertoo paikan tärkeydestä taajaman asukkaille. Alue on helposti jokaisen saavutettavissa ja sen reitti on helppo. Mikäli soidensuojelualueen ympäröimä harjualue hakataan, muuttuu koko soidensuojelumaisema.

Ympäristöministeriön olisi pikaisesti tarkistettava kriteerejä, joilla tiukennettaisiin luonnon käsittelyohjeita suojelualueiden sisällä ja välittömässä läheisyydessä. Tässä nimenomaisessa kohteessa käsittelyä ei tulisi sallia, koska käsiteltävä alue harjumaisemana, on soidensuojelualueen ympäröimä.

Kiteytettynä. Metsät ovat meidän kaikkien omaisuutta ja meillä on siten oikeus mielipiteisiin metsien käytön suhteen. Me saamme puolustaa omia metsiämme. Metsähallitus koneistona on meidän metsissämme renkinä. Ei isäntänä. Allekirjoittajat edustavat erinomaisena kattauksena meitä Suomussalmelaisia. He eivät ole oppimatonta ja tyhmää takapajuista väkeä. Sivistyneinä ihmisinä he allekirjoittivat vaatimuksen omilla nimillään. Julkisesti ja rohkeasti. Juuri niin kuin pitääkin.

On helppo tukea heidän vaatimustaan.

Avainsanat: säynäjäsuomatalasuo, säynäjäsuonsoidensuojelualue, retkikartta.fi,