Satunnaiset kuvat

Elokuun 2

Uusimmat

Blogin arkisto

025 Kunnossa kaiken ikää

Sunnuntai 21.2.2016 klo 16:45 - yrjöpoeka

Aloitellessani blogin pitämistä, minulla oli yksi vakava harrastus. Se oli kuntoilu kotipaikkani metsissä. Kesäisin pyörä oli allani ja alueen metsäautotiet tulivat tutuiksi. Hiihtäminen oli se itselle mieluisin liikkumisen muoto. Jäätyäni eläkkeelle jätin samalla myös tauolle yhteiskunnallisen vaikuttamisen. Keskityin kuntoiluun ja sitä sain tehdä talvet aivan yksin. Vain hiljaisuus seuranani.

Blogini päivitykset seurasivat myös liikettä. Ehkä joskus liikaakin. Elämänvaiheeni muuttui, kun muutimme syrjäkylältä kuntakeskukseen. Asuimme vaimoni kanssa kahden lasten lähdettyä maailmalle ja vaimollani oli oma yritys taajamassa. Pitkä välimatka, 60 kilometriä suuntaansa, kävi vaimolleni raskaaksi. Asuinpaikan muutos muutti myös omaa liikkumistani rajusti. Taajaman kadut kävivät hyvin pian tutuiksi.

Yhtäaikaa muuton kanssa elimistössäni tapahtui myös muutoksia. Olin usein huomannut, että kehoni ei enää toiminut kuten piti. Tutkimusten jälkeen minulle tuli kaksi todella hiljaista vuotta. Liikunta jäi minimiin ja lähinnä kävelyihin vaimoni kanssa. Viime talven aikaan lähdin liikkeelle uuden harrastuksen parissa. Taajamassamme on retkiluistelurata, joka talvisin avataan järvenrantaa myötäilevälle kevyen liikenteen väylälle.

Iceman.jpg
Tammikuussa oli pientä pakkasta

Luistelu omassa rauhassa omaan tahtiin sopi minulle. Talvi oli sääolosuhteiltaan todella vaikea ja rata oli usein lumen tukkima. Kaikesta huolimatta sain liikunnan tuoman hyvänolon tunteen takaisin. Myös elimistöni kesti rauhallisen kuntoilun. Tämän talven aikana olen saanut luistella huomattavasti paremmissa keleissä. Leuto talvi toi aluksi myös haittoja. Jäädyttäminen oli hankalaa ja ensimmäisen kerran pääsin luistelemaan jouluna.

Harrastuksilla on myös haittapuolensa. Olen huomannut tutkivani erilaisia sivustoja, joissa kaupataan uuden sukupolven retkiluistimia. Keveitä, hiilikuiturungolla. Näin se menee. Kunnon parantuessa myös välineiden kunto kiinnostaa entistä enemmän. Jokainen kuntoilija tunnistaa ilmiön. Perhokalastajana tiedän, ettei sitä viimeisintä välinettä ole vielä edes valmistettu.

Kuntoilua varten on myös polkupyöräni pystyssä harjoitusvastuksen päällä. Sitäkin pitää välillä polkaista ennen saunaan menoa. Hiki tulee lauteilla huomattavasti helpommin. Näillä eväillä kohti kevättä ja kesää.

Iceroad.jpg
Kieltomerkit eivät kosketa kävelijöitä ja koirankuljettajia. Valitettavasti.

Avainsanat: kunnossakaikenikää, sepelvaltimotauti, suomussalmenretkiluistelureitti

013 Kaikenlaista luistelua

Lauantai 23.1.2016 klo 14:57 - yrjöpoeka

Talven lajeihin kuuluu luistelu ja erityisesti retkiluistelu. Valitettavasti kotikunnassani ei ole sellaista isompaa intoa retkiluisteluun, että järville aurattaisiin pitkiä luisteluratoja, kuten Savossa tapahtuu. Onneksi on kuitenkin pienoinen retkiluistelurata yhdellä kevyenliikenteen väylällä. Kesäisin reitillä on paikallisia asukkaita, jotka ihastelevat Kiantajärveä. Talvisin ensimmäiset lumet tampataan sorapohjaan ja pikkupakkasilla lasketaan vettä sen päälle. Pikkuhiljaa siinä on oivallinen retkiluistelureitti.

Muuttaessani syrjäkylältä kunnan keskustaajamaan, jouduin muuttamaan myös omia liikunta tapojani. Eniten siihen vaikutti elimistöni muuttuminen ja erityisesti pienoiset ongelmat. Jouduin pakosta kevyen kävelyn piiriin. Sain tietää luistelureitistä ja päätin kokeilla sitä. Se oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä.

Kuusikymppisenä aloitin luistelun opettelemisen ja se jatkuu. Pikkuhiljaa olen päässyt siihen sisälle ja tämä liikunta on johtamassa siihen, että voin hiljakseen liikkua raudat jalkojeni alla tuntikausia. Tärkeintä on liike ulkosalla, ei se, kuinka paljon ehdin milloinkin ahnehtia kilometrejä. Niitäkin näyttää siinä sivussa tulevan.

Toisenlaista luistelua käydään Suomen hallituksessa. Samoin luistelua käydään ammattiyhdistysliikkeessä. Ammattiyhdistysliikkeen luistelu auttaa demareita ja sen galluptuloksia. Valitettavasti sen luistelu ei auta Suomen taloustilannetta. Se auttaa vain ja ainoastaan puolueitten julkisuusasemaa. Ketään ei tunnu kiinnostavan se, että maamme kilpailukyky on surkeassa kunnossa. Kaikki odottavat kevään lakkoja. Tilannetta, jossa satamat ovat kiinni ja tehtaiden tuotannot ajettuina alas.

Kaikkia kiinostaa vain se, miten voidaan eniten vaikeuttaa viime vaaleissa valitun eduskunnan ja sen valitseman hallituksen työtä. Kansalaisten mielestä hallitus ei edusta kansan tahtoa. Tähän luisteluun kuuluu se, että vaikka juuri nyt suoritettaisiin uudet vaalit, samat ongelmat olisivat uuden hallituksen edessä. Minusta on alkanut väkevästi tuntua siltä, että Suomessa tarvittaisiin pikaisesti virkamieshallitus.

Virkamieshallituksen ei tarvitseisi koko ajan pohtia sitä, mitä mikäkin gallup kertoisi. Sen tehtävänä olisi vain ja ainoastaan Suomen talouden pelastaminen. Minä odotin aluussa Sipilän hallitukselta todella suuria. Puheet ja tahdon ilmaisut olivat sen laatuisia. Halltuspohja oli myös vaalituloksen mukainen.

Hyvän alun jälkeen on sitten siirrytty pelkkään kuvioluisteluun. Mitään ei saada päätöksiksi. Välillä uhkaillaan ja nyt ne ovat muuttuneet epämääräisiksi mutinoiksi. Sitä mukaa galluptulosten muuttuessa luistelu on muuttunut eestaas sahaamiseksi. Mikseivät luistelijat todella muista tärkeintä asiaa. Luistelun pohjan antoivat äänestäjät. Mikään ei vaalituloksessa ole muuttunut. Nyt pitäisi tehdä päätöksiä. Ei pelätä galluppeja.

Kestävyysluistelu antaa jokaiselle harrastajalle kuntopohjaa kohdata elämän koettelemuksia. Vaalitulos on antanut hallitukselle pohjan kohdata talouden kovia realiteetteja. Nyt tarvitaan rauhallisia pitkiä potkuja. Keväällä odottavia vastatuulia ei pidä jäädä odottamaan. Kevään vastatuulet voivat muuttua kesän mentyä myötätuuliksi.

Minä teroitan luistimet. Hallitus tehköön teräviä päätöksiä!

Avainsanat: retkiluisteluratasuomussalmella, hallituksenkuvioluistelu, liikuntaluokuntopojaa

013 Pelastus

Lauantai 15.2.2014 klo 18:23

Kirjoitin aikaisemmin ihmisistä, jotka katsovat heillä olevan oikeus liikkua missä haluaa. Erityiseksi oikeudekseen nämä ihmiset katsovat liikkumisen hiihtoladuilla kaikilla muilla keinoin, vaan ei suksilla. Samoin heitä eivät kosketa rajoitukset, joita Suomussalmen kunta on asettanut retkiluistelureitille. Sinne on päästävä kävelemään, koska heillä on omasta mielestään siihen oikeus.

Lähdin luistelemaan eilen ennen puoltapäivää, koska olin odotellut, että paakkuuntunut lumi olisi poistettu siihen mennessä reitiltä. Kone ei ollut vielä ehtinyt sinne ja niinpä lähdin kokeilemaan, kuinka luistelu sujuu. Reitillä oli jo kuljettu polkupyörällä ja kävelemällä. Muutaman kymmenen metrin jälkeen pahin mahdollinen sitten tapahtui. Luistin tökkäsi kuin seinään ja seuraava muistikuva oli, että vartaloni kiertyi ja kaatuminen suuntautui selkä edellä kohti alustana olevaa jäätä.

Ilmat poistava isku munuaisten kohdalla ja pään paukahtava isku takaraivo edellä, sai keuhkot ja pään tyhjäksi ja sekaisin. Happea haukkoessani tiesin, että uusi tammikuussa hankkimani kypärä pelasti minut. Pussihousuisten rinteessä hyppivien nuorten suosima kypärä kesti ja pysyi todella hyvin päässä. Munuaisten huutaessa hoosiannaa kokoilin itseni horjuville jaloille. Silmissä näkyi oikeasti kipinöitä ja ryhdyin etsimään syytä kaatumiseeni.

Sillä kohdalla missä luistin tökkäsi, löytyi pikkusormen pään kokoinen murskejyvänen. Se oli kulkeutunut jäälle joko jalankulkijan kengissä, tai sitten pyöräilijän mukana. Luistimenterän sisäsyrjä koki kovia siinä kohtaamisessa. Hetken paikalla horjuttuani lähdin kuitenkin kokeilemaan, olenko luistelukunnossa. Varovaisesti liikkuen sain kilometrejä kertymään 21 ja totesin, että se sai nyt riittää.

Koko eilisen illan munuaisten kohta oli todella kipeä ja odotin mitä se aamulla. Aamulla olikin sitten aivan muut paikat kipeinä ja ovat sitä edelleen. Kaulan ja niskan lihakset ja jänteet ovat jäykkinä ja kipeinä rajun retkahduksen jäljiltä. Ylös noustessa on päästä pidettävä käsin kiinni. Tämän päivän ulkoilut on todella ulkoiltu minun osaltani. Hyvä kypärä pelasti paljon ja samoin kyynärsuojat. Nyt on harkittava, laitanko ylleni moottoripyöräilijän ja kelkkailijoiden käyttämän selkäpanssarin?

Tästä lähtien pysäytän jokaisen kulkijan, joka liikkuu luistelualueella ilman luistimia. Pidän mukanani kameran ja kuvaan heidät myös. Haluan kaikkien muidenkin tietävän, keillä on omasta mielestään oikeus kulkea luistelualueella kävellen, pyöräillen tai sitten moottorikelkalla. Kaiken lisäksi he aiheuttavat todellisen hengenvaaran luistelijoille. Kevyenliikenteen väylät ovat viimepäivinä saaneet murskekylvyn ja samoin tiestöllä on hiekoitusta käytetty runsaasti. Murske kulkeutuu todella helposti kengissä ja pyörän renkaissa ja telastoissa sinne, missä sitä ei missään nimessä saisi olla.

Koululaisten hiihtolomaviikot ovat nyt alkaneet ja luistelualueella on entistä enemmän liikkujia luistimilla. Nyt todella toivon sitä, ettei ajattelematon omaista oikeuksistaan kiinni pitävä aikuinen aiheuttaisi lasten lomille ikävää loppua. Hiekoitettuja kunnan hoitamia jalakulkuväyliä on kaikille aivan riittävästi. Retkiluistelualueita on vain tämä yksi.

Avainsanat: suomussalmenretkiluistelureitti, hiekkamurske, koululaistenhiihtolomaviikko, uvex

009 Minulla on oikeus

Maanantai 27.1.2014 klo 20:47 - yrjöpoeka

Olen kuullut ylläolevan lauseen viimevuosien aikana usein ja sitä on esiintynyt myös mielipidekirjoituksissa. Kaikista eniten sitä käytetään nimettömissä kommenteissa johonkin ulkoilujuttuun liittyen. Havaintoni olen tehnyt enimmäkseen kotipitäjässäni Suomussalmella, mutta uskoisin edelläolevan lauseen kuuluvan muidenkin alueiden ihmisten sanavarastoon.

Tämä lause kuuluu yleensä silloin, kun puhutaan liikunnasta. Talvisin se alkaa heti lumien tultua ja hoidettujen latujen myötä. On suuri joukko ihmisiä, jotka katsovat heillä olevan oikeus liikkua hiihtoladuilla kävelemällä. He katsovat veronmaksajina heillä olevan siihen oikeus. En aikaisemmin kiinnittänyt asiaan huomiota, koska asuin maaseudulla ja tein latuni itse hiihtämällä. Taajama-alueella se kiinnitti heti huomioni.

Tämä sama ilmiö on nyt siirtynyt myös Suomussalmen kunnan ylläpitämälle retkiluistelureitille. Retkiluistelureitti oli ensimmäisen kerran käytössä edellisenä talvena ja se rakennettiin rantaraitilla olevalle kevyen liikenteen väylälle. Valtatie-5 kulkee reitin sivussa ja sen reunalla kulkee koko pituudelta myös kevyenliikenteen väylä ja se on aina hyvässä kunnossa. Oletin juuri sen takia, ettei luistelualueelle tulisi liikkujia muutoin kuin luistimilla. Olettamukseni oli virheellinen.

Minulla on oikeus liikkua siellä missä haluan henkilöitä on tänä talvena ollut enemmän liikkeellä. Viikonlopun alla kävin lauantaina luistelemassa ja siellä oli kaikkea. Reittiä oli käytetty moottorikelkkailuun ja pehmyt jää oli rikkoontunut helposti. Törmäsin jaloissani olevilla luistimilla sellaiseen ja siitä tuli liukas lähtö makuuasentoon. Onneksi ei käynyt pahemmin. Samana päivänä reitillä oli polkupyöräilijöitä ja mopoilijoita. Kävelijät ovat tuttu näky ja koiran paskottajat samoin. En ymmärrä miksi liukkaalle jäälle tullaan muovisilla pulkilla, johon on sijoitettu pieni lapsi. Nämä pulkan vetäjät näyttävät olevan liikkeellä lastenlastensa kanssa. Turvallista se ei ole.

Tätä samaa oikeutta ajatellen tekee mieleni ehdottaa näille lukutaidottomille, että menkää paskottamaan koiranne Kiannon Kuohujen uima-altaaseen. Sekin on rakennettu verovaroilla ja teillä on oikeus liikkua siellä missä haluatte.

Luistelureitillä vauhti on helposti kova ja jää on kova elementti ja tekee kipeää kaatuessa. Talven parhaat hetket ovat edessä ja lasten määrä lisääntyy luistelureitillä. Reitti on kapea, mutta siinä on turvallista luistella ja ohittaa luistelevat vastaantulijat. Mikäli jäälle kulkeutuu hiekkaa ja muuta törkyä, se muuttuu hengenvaaralliseksi.

Odottaisin aikuisilta ihmisiltä vastuuntuntoa, etteivät he tulisi luistelureitille muutoin kuin luistimet jaloissa. Melkein kaikki havaitsemani kulkijat ovat aikuisia ihmisiä. Reitti on selkeästi merkitty ja sen varrella on kolmessa kohtaa selkeä opaste reitistä. Ohjeessa on selkeästi määritelty reitin käyttötarkoitus ja varoitettu muilla keinoin kulkemasta jäällä. Reitin yli kulkee kahdesta kohtaa moottorikelkkojen reitti. Siksi pidän, en väitä, pitkin reittiä ajelevia kelkkailijoita suoranaisina idiootteina. Vähän lumen aikaan telaston mukana reitille tulee aina muutakin kuin lunta.

Kunta on vastuussa reitistä ylläpitäjänä ja mikäli reitillä sattuu vakava loukkaantuminen, kunnan on mietittävä luistelualueen olemassaoloa vakavasti. Vetoan kaikkiin kanssakulkijoihin, jotta Suomussalmen kunnan monipuolinen liikuntaverkosto sisältäisi jatkossakin luistelureitin. Jokaisella meistä on oikeus ja velvollisuus huomioida eri liikunnanharrastajat ja antaa heille liikuntarauha.

Nautitaan valon lisääntymisestä ja harrastetaan liikkumista niille merkityillä reiteillä.

Avainsanat: suomussalmenretkiluistelureitti, uuslukutaidottomuus, liikuntarauha

017 Keskustan kotikunta huuto jatkuu

Maanantai 8.4.2013 klo 19:20 - yrjöpoeka

Viieme päivien aikana olen saanut kuulla ja lukea maakunta- ja paikallislehdestä uutisia, joissa kerrotaan uhkakuvista kuntauudistuksiin liittyen. Huutajina ja uhkakuvien luojina toimivat maakunnan keskusta satraapit. Maakuntaneuvos Timo A Säkkinen aloitti huudon Suomussalmella kokoontuneen kyläparlamentin tilaisuudessa. Tämä neuvos oli ottanut kantaa tuossa tilaisuudessa yhden kunnan Kainuuseen. Tilaisuudessa hän oli maalallut uhkia, kuinka Kajaanilaiset tulisivat keskittämään kaikki palvelut sitten Kajaaniin.

Tämä samainen Säkkinen oli merkittävässä roolissa hallintokokeilun aikana. Hän toimi maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja keskustan Kainuun-piirin puheenjohtajana. Keskustalla oli silloin ja osittain vieläkin, Kainuun kunnissa yksinvaltius. Hänen kaudellaan ajettiin maakunnan yksimielisyys alas ja nyt sitä samaa hajoittamista halutaan jatkaa keskustan toimesta. Kainuun Sanomien paperilehdessä maakuntaneuvos Säkkinen uhkaa vaihtaa maakuntaa, mikäli Kainuuseen tulee yksi kunta. Tuo pitäisi varmistaa, että onko tuo maakunnan vaihto varma lupaus?

Samaa meteliä jatkaa keskustalainen kansanedustaja Timo Korhonen paikallislehti Ylä-Kainuussa. Hänen mukaansa yhden kunnan malli olisi vaarallinen. Hänellä oli mielenkiintoinen vertaus nettilehden sivulla. Hänen mukaansa kuntien henkilöstö määrä on pysynyt ennallaan, vaikka tehtävät ovat lisääntyneet. Korhonen ei ilmeisesti huomaa sitä, että yhtäaikaa erityisesti kehys-kainuun kuntien väkiluku on tullut alaspäin kuin lehmän häntä. Suomussalmella väki on vähentynyt jo puoleen kunnan väkiluvun huipusta. 1965 kunnassa oli väkeä 15900, nyt kunnan väkiluku on pudonnut alle 9000. Kaiken lisäksi väki on keskittynyt kuntakeskukseen ja sen ympärille. 20 km säteellä kuntakeskuksesta asuu yli 80% väestöstä.

Meteli näyttää kuvien perusteella kaikuvan aika tyhjille seinille. Se on hyväksi kaikille ja erityisesti Kainuulle. Kainuu tulee tarvitsemaan selviytyäkseen yhtenäisyyttä. Keskustan opeilla halutaan edelleenkin jatkaa maakunnan yhteishengen hajoittamista. Tätä toimintaa he haluavat tehdä omista puoluepoliittisista syistään. Nämä satraapit eivät halua nähdä, että väestön vähetessä hallintoa on purettava. Tyhjiä kunnataloja eivät kuntalaiset kaipaa, vaan palvelua.

Talvi on jatkunut ja ulkoilusäät ovat pysyneet loistavina. Kuukauden verran opettelemani retkiluistelu sai tänään hyvää lisäpotkua. Lähdin aamun kovan pakkasen siivittämänä luistelubaanalle ja siellä vierähti sitten kotvanen. En ollut varustautunut pitempään luisteluun ja se meinasi kostautua. Koska keli oli mainio päätin kolmenkympin jälkeen kokeilla, kuinka paljon ehdin kilometrejä saada. Juoma loppui 50 jälkeen ja loppu oli vaivalloista ja hiki loppui viimeisillä kierroksilla. Saavutin tavoitteeni 20 kierrosta ja matkaksi tuli siten 70 kilometriä. Nyt olen saanut nestetasapainon kohdalleen ja olo on hyvä. Nilkat ovat vielä kireinä, mutta venyttelyllä ne siitä toipuvat.

Miten käynee huomenna? Maltanko jättää luistimet yhdeksi päiväksi. Todennäköisesti en, koska kelit ovat nyt päättymässä luistelun osalta. Aurinko tekee tehtävänsä ja säätila on muuttumassa.

Onnjeksi minulla on odottamassa seuraavaksi liikuntamuodoksi sitten moottoripyöräily!

Avainsanat: keskustasatraapit, maakunataneuvossäkkinen, suomussalmenretkiluistelurata, moottoripyöräkausialkaa

015 Hulluutta ja järkeä

Maanantai 1.4.2013 klo 9:33 - yrjöpoeka

Viimeisten kuntavaalien jälkeen Kainuu ei ole ollut entisellään. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta ja se on Puolanka. Kunta on jatkanut siitä, mihin se lopetti hallintokokeilun kaaduttua sen vaatimuksiin. Vaalien jälkeen puolueet neuvottelivat maakunnallisista paikoista sopimuksen ja se oli pohjana paikkojen jaosta. Puolanka oli Kainuun ainoa kunta, joka halusi estää kaiken yhteistyön perussuomalaisten kanssa omassa kunnassa. Kunnassa olevat puolueet liittoutuivat estääkseen yhdenkään paikan menemisen perussuomalaisille. Kunnassa on ehdoton yksinvaltius keskustapuolueella.

Puolangan kunnan johto huomasi jälkikäteen, että maakunnallisten neuvottelujen jälkeen kunnan perussuomalaisille oli tulossa naispaikka ja varapaikka Kainuun pelastuslaitoksen hallituksessa. Kajaani toimii pelastuslaitoksen isäntäkuntana ja se oli jo kerinnyt tehdä päätöksen paikkojen jaosta. Puolangan kunta teki silti vaatimuksen Kajaanin kaupungin valtuustolle päätöksen kumoamisesta. Vaatimuksena oli saada paikat keskustalaisille ja miehille. Melkoisen väännön jälkeen Kajaanin valtuusto hylkäsi Puolangan iltalypsyn.

Tämä sama kunta kaatoi kaiken yhteistyön muiden kuntien kanssa ja ei halunnut istua samoissa pöydissä. Koska kunta joutuu erikoissairaanhoidon ja kehitysvammahuollon takia pakolla olemaan tekemisiin muiden kuntien kanssa, kunta on muuttanut hieman kantaansa. Kunta on mukana yhteisessä päätöksenteossa vain näiden mainittujen asioiden kohdalla. Nyt heidän kellokkaansa ovat vaatimassa täyttä paikallaoloa ja päätöksentekoa kaikissa asioissa. He haluavat päättää muiden kuntien asioista! Ennen oli sanonta Suomussalmella, että ”se on puolangalta, lyökää”. Pitää valitettavasti paikkansa vielä tänäänkin.

Perussuomalaiset linjasivat ennen kuntavaaleja, että tulevaisuuden Kainuussa on kolme kuntaa. Yhtenä osana sitä oli myös vaatimus, että kunnat eivät täyttäisi yhtään uutta virkaa ilman perusteellista pohdintaa. Nyt Sotkamossa on esillä yksi virantäyttö. En tunne tilannetta tarkoin, mutta juuri Seppo Romppainen oli mukana laatimassa vaaliohjelmaa ja hän on sisäistänyt ohjelman hyvin. Toivottavasti muuallakin Kainuussa huomioidaan tilanne, eikä täytetä yhtään virkaa ilman tarkkaa kokonaisuuden arviointia.

Ostamani retkiluistimet ovat saaneet kyytiä. Säätila on pysynyt suosiollisena ja yöpakkaset ovat pitäneet jäätilanteen erinomaisena. Säätila näyttää hyvältä vielä tulevanakin viikkona ja sen ansiosta saan lisäkilometrejä lihasmuistiin. Toivottavasti kunta saa ensi syksynä retkiluisteluradan kuntoon aikaisin. Harva asia on saanut minua hurmioitumaan, mutta retkiluistelu on sellainen.

Aurinkoista huhtikuuta ja valoa. Sitä on hyvä toivoa jokaisen.

Avainsanat: luottamuspaikkaneuvottelut, kainuunpelastuslaitos, yhteistyö, tulevaisuudenkainuu, kuntaliitokset, retkiluisteluratasuomussalmella

014 Oppiiko vanha koira uusia temppuja?

Torstai 21.3.2013 klo 20:10 - yrjöpoeka

Tuo sanonta tuli mieleeni, kun laitoin elämäni ensimmäisen kerran luistimet jalkaani muutama viikko sitten. Hokkarit eli jääkiekkoluistimet tekivät kokeiluistani hoipertelua. Tilanne muuttui välittömästi, kun sain jalkaani retkiluistimet. Olen nyt käynyt useita kertoja matkaluisteluradalla ja homma on sujunut kerta kerran jälkeen paremmin. Vain yhden ainoan kerran olen kaatunut ja se tapahtui tänään. Radalla on muutamia heikkoja kohtia, joista olen antanut ylläpitäjälle palautetta. Nyt sellainen kohta sattui aamun lenkillä tuiskulumen alla kohdalle. Täytyy sanoa, että jää tuntui kovalta kyynärpäissä. Ja tuntuu yhä. Kelien puolesta luistelu tulee jatkumaan.

Suurten yhtiöiden johtajilla on vaikeuksia elämässä. Yksi vaikeuksiin joutunut on Gargotecin johtoon siirtynyt Finnairin entinen pomo Vehviläinen. Suurilla yhtiöillä on kuitenkin tapana huolehtia uusista työntekijöistä ja sitouttaa heidät hyvin työyhteisöön. Näin toimi nyt myös Gargotec ja maksoi 80 000 euroa Vehviläiselle, koska tämä joutui vaihtamaan asuntoa. Hyvin toimittu yhtiöltä. Valitettavasti tällainen huolehtiminen ei ulotu duunariportaaseen saakka.

Tällainen hyvä työnantaja ei valitettavasti ole julkinen työnantaja ja erityisesti Helsingin kaupunki. Entinen pallonpelaaja ja kaupungin liikuntajohtaja Anssi Rauramo olisi halunnut itselleen katumaasturin ja perusteli sitä kaupungin öljyntorjunta tehtävillä. Inha virkamies ei kuitenkaan tälle vaatimukselle näytä vihreää valoa. Virkamiehen mukaan kaupungilla on jo riittävästi siihen tarkoitukseen autoja. Jäin pohtimaan sitä, että ovatko nämä jo olemassa olevat öljyntorjuntatehtävissä vai muitten johtajien kauppa-autoina? Nyt pitäisi Helsingin johtavien poliitikkojen terhistäytyä ja vaatia pallonpelaajalle kunnon autoa. Kaupungin maine vastuullisena työnantajana voi olla vaakalaudalla.

Näistä Suurista ongelmista on hyvä virittäytyä päivän pääuutiseen. Hallitus pukkasi kehitysriihestä kansalaisille uutta pureksittavaa. Verohelpotukset joita tämä hallitus edellisten tapaan nyt jakaa, maksatetaan tavallisella kansalla. Mielenkiintoista kuulla erityisesti vasemman laidan selityksiä äänestäjilleen? Kokoomus kyllä toteuttaa omia vaalilupauksiaan täysimääräisesti. Hallituksen apupuolueet ovat joutuneet nielemään omia vaalilupauksiaan.

Suomalaisten työpaikkojen turvaamiseksi on myös tehty töitä. Kypros viimeisimpänä on takuuna työpaikkojen säilymiseen, vai miten se nyt meni?

Yritin kirjoittaa satiiria, mutta valitettavasti totuus on toisenlainen. Elämä on pelkkää satiiria.

Avainsanat: retkiluistelu, gargotec, sitouttaminen, liikuntajohtajaöljyntorjuntatehtävissä, hallituksenkehitysriihi, suomalaistentyöpaikatonturvattu