Satunnaiset kuvat

Vapojen kasausta/ kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

013 Kaikenlaista luistelua

Lauantai 23.1.2016 klo 14:57 - yrjöpoeka

Talven lajeihin kuuluu luistelu ja erityisesti retkiluistelu. Valitettavasti kotikunnassani ei ole sellaista isompaa intoa retkiluisteluun, että järville aurattaisiin pitkiä luisteluratoja, kuten Savossa tapahtuu. Onneksi on kuitenkin pienoinen retkiluistelurata yhdellä kevyenliikenteen väylällä. Kesäisin reitillä on paikallisia asukkaita, jotka ihastelevat Kiantajärveä. Talvisin ensimmäiset lumet tampataan sorapohjaan ja pikkupakkasilla lasketaan vettä sen päälle. Pikkuhiljaa siinä on oivallinen retkiluistelureitti.

Muuttaessani syrjäkylältä kunnan keskustaajamaan, jouduin muuttamaan myös omia liikunta tapojani. Eniten siihen vaikutti elimistöni muuttuminen ja erityisesti pienoiset ongelmat. Jouduin pakosta kevyen kävelyn piiriin. Sain tietää luistelureitistä ja päätin kokeilla sitä. Se oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä.

Kuusikymppisenä aloitin luistelun opettelemisen ja se jatkuu. Pikkuhiljaa olen päässyt siihen sisälle ja tämä liikunta on johtamassa siihen, että voin hiljakseen liikkua raudat jalkojeni alla tuntikausia. Tärkeintä on liike ulkosalla, ei se, kuinka paljon ehdin milloinkin ahnehtia kilometrejä. Niitäkin näyttää siinä sivussa tulevan.

Toisenlaista luistelua käydään Suomen hallituksessa. Samoin luistelua käydään ammattiyhdistysliikkeessä. Ammattiyhdistysliikkeen luistelu auttaa demareita ja sen galluptuloksia. Valitettavasti sen luistelu ei auta Suomen taloustilannetta. Se auttaa vain ja ainoastaan puolueitten julkisuusasemaa. Ketään ei tunnu kiinnostavan se, että maamme kilpailukyky on surkeassa kunnossa. Kaikki odottavat kevään lakkoja. Tilannetta, jossa satamat ovat kiinni ja tehtaiden tuotannot ajettuina alas.

Kaikkia kiinostaa vain se, miten voidaan eniten vaikeuttaa viime vaaleissa valitun eduskunnan ja sen valitseman hallituksen työtä. Kansalaisten mielestä hallitus ei edusta kansan tahtoa. Tähän luisteluun kuuluu se, että vaikka juuri nyt suoritettaisiin uudet vaalit, samat ongelmat olisivat uuden hallituksen edessä. Minusta on alkanut väkevästi tuntua siltä, että Suomessa tarvittaisiin pikaisesti virkamieshallitus.

Virkamieshallituksen ei tarvitseisi koko ajan pohtia sitä, mitä mikäkin gallup kertoisi. Sen tehtävänä olisi vain ja ainoastaan Suomen talouden pelastaminen. Minä odotin aluussa Sipilän hallitukselta todella suuria. Puheet ja tahdon ilmaisut olivat sen laatuisia. Halltuspohja oli myös vaalituloksen mukainen.

Hyvän alun jälkeen on sitten siirrytty pelkkään kuvioluisteluun. Mitään ei saada päätöksiksi. Välillä uhkaillaan ja nyt ne ovat muuttuneet epämääräisiksi mutinoiksi. Sitä mukaa galluptulosten muuttuessa luistelu on muuttunut eestaas sahaamiseksi. Mikseivät luistelijat todella muista tärkeintä asiaa. Luistelun pohjan antoivat äänestäjät. Mikään ei vaalituloksessa ole muuttunut. Nyt pitäisi tehdä päätöksiä. Ei pelätä galluppeja.

Kestävyysluistelu antaa jokaiselle harrastajalle kuntopohjaa kohdata elämän koettelemuksia. Vaalitulos on antanut hallitukselle pohjan kohdata talouden kovia realiteetteja. Nyt tarvitaan rauhallisia pitkiä potkuja. Keväällä odottavia vastatuulia ei pidä jäädä odottamaan. Kevään vastatuulet voivat muuttua kesän mentyä myötätuuliksi.

Minä teroitan luistimet. Hallitus tehköön teräviä päätöksiä!

Avainsanat: retkiluisteluratasuomussalmella, hallituksenkuvioluistelu, liikuntaluokuntopojaa

015 Hulluutta ja järkeä

Maanantai 1.4.2013 klo 9:33 - yrjöpoeka

Viimeisten kuntavaalien jälkeen Kainuu ei ole ollut entisellään. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta ja se on Puolanka. Kunta on jatkanut siitä, mihin se lopetti hallintokokeilun kaaduttua sen vaatimuksiin. Vaalien jälkeen puolueet neuvottelivat maakunnallisista paikoista sopimuksen ja se oli pohjana paikkojen jaosta. Puolanka oli Kainuun ainoa kunta, joka halusi estää kaiken yhteistyön perussuomalaisten kanssa omassa kunnassa. Kunnassa olevat puolueet liittoutuivat estääkseen yhdenkään paikan menemisen perussuomalaisille. Kunnassa on ehdoton yksinvaltius keskustapuolueella.

Puolangan kunnan johto huomasi jälkikäteen, että maakunnallisten neuvottelujen jälkeen kunnan perussuomalaisille oli tulossa naispaikka ja varapaikka Kainuun pelastuslaitoksen hallituksessa. Kajaani toimii pelastuslaitoksen isäntäkuntana ja se oli jo kerinnyt tehdä päätöksen paikkojen jaosta. Puolangan kunta teki silti vaatimuksen Kajaanin kaupungin valtuustolle päätöksen kumoamisesta. Vaatimuksena oli saada paikat keskustalaisille ja miehille. Melkoisen väännön jälkeen Kajaanin valtuusto hylkäsi Puolangan iltalypsyn.

Tämä sama kunta kaatoi kaiken yhteistyön muiden kuntien kanssa ja ei halunnut istua samoissa pöydissä. Koska kunta joutuu erikoissairaanhoidon ja kehitysvammahuollon takia pakolla olemaan tekemisiin muiden kuntien kanssa, kunta on muuttanut hieman kantaansa. Kunta on mukana yhteisessä päätöksenteossa vain näiden mainittujen asioiden kohdalla. Nyt heidän kellokkaansa ovat vaatimassa täyttä paikallaoloa ja päätöksentekoa kaikissa asioissa. He haluavat päättää muiden kuntien asioista! Ennen oli sanonta Suomussalmella, että ”se on puolangalta, lyökää”. Pitää valitettavasti paikkansa vielä tänäänkin.

Perussuomalaiset linjasivat ennen kuntavaaleja, että tulevaisuuden Kainuussa on kolme kuntaa. Yhtenä osana sitä oli myös vaatimus, että kunnat eivät täyttäisi yhtään uutta virkaa ilman perusteellista pohdintaa. Nyt Sotkamossa on esillä yksi virantäyttö. En tunne tilannetta tarkoin, mutta juuri Seppo Romppainen oli mukana laatimassa vaaliohjelmaa ja hän on sisäistänyt ohjelman hyvin. Toivottavasti muuallakin Kainuussa huomioidaan tilanne, eikä täytetä yhtään virkaa ilman tarkkaa kokonaisuuden arviointia.

Ostamani retkiluistimet ovat saaneet kyytiä. Säätila on pysynyt suosiollisena ja yöpakkaset ovat pitäneet jäätilanteen erinomaisena. Säätila näyttää hyvältä vielä tulevanakin viikkona ja sen ansiosta saan lisäkilometrejä lihasmuistiin. Toivottavasti kunta saa ensi syksynä retkiluisteluradan kuntoon aikaisin. Harva asia on saanut minua hurmioitumaan, mutta retkiluistelu on sellainen.

Aurinkoista huhtikuuta ja valoa. Sitä on hyvä toivoa jokaisen.

Avainsanat: luottamuspaikkaneuvottelut, kainuunpelastuslaitos, yhteistyö, tulevaisuudenkainuu, kuntaliitokset, retkiluisteluratasuomussalmella