Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 046

Uusimmat

Blogin arkisto

107 Laintulkintaa tämäkin

Lauantai 13.5.2017 klo 21:05 - yrjöpoeka

Hossan kansallispuiston lain lopumetreille tuli ylimääräistä kutinaa, kun maa- ja metsätalousvaliokunta teki irtioton. Valiokunta sai tukea Suomussalmen Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajalta asiantuntijalausuntona. Se löytyy tästä. Kirjoitin aiheesta jo aiemminkin, mutta nyt oli aivan pakko palata asiaan. Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan pestin lisäksi Asko Keski-Nisula toimii myös Suomen Riistakeskuksen varapuheenjohtajana. Häneltä ilmestyi kirjoitus Metsästäjä-lehden numero kolmosessa (3).

Hän otsikoi aihetta kansallispuistokeitoksena. Hänen tulkintansa on todella ihmeellinen. Se tulkinta on kyllä linjassa hallituksen laista piittaamattoman toiminnan jatkumona. Hallituksen suunnasta on pitkin sen työuraa kuulunut viestejä, joissa on vähätelty perustuslakia. Ministerit ovat ääneen pohdiskelleet, että voimassa olevat lait estävät heidän työtänsä. Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ilmaisee oman roolinsa sanasta sanaa näin.

Lainaus alkaa:” Hermostuneessa ilmapiirissä helposti unohtuu, missä asemassa eri tahot lausuntojaan antavat. Hyvänä esimerkkinä ovat olleet riistanhoitoyhdistykset, jotka antavat lausuntonsa lakisääteisinä organisaatioina pyrkien kohtelemaan kaikkia metsästäjiä tasavertaisesti. Niiden tehtäviin ei kuulu edunvalvonta. Riistanhoitoyhdistyksen toimintaa ohjaa ja valvoo Suomen riistakeskus Maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa.” Lainaus päättyy.

Tämä lausunto on mielstäni todella käsittämätön. Useat tahot ovat lainkäsittelyn aikana kertoneet, että Suomussalmen kunta kuuluu alueeseen, jota metsästyslain 8§ käsittelee. Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja jatkaa samaa, mistä hän asiantuntijana ja lakisääteisen organisaation edustajana antoi lausunnnon maa- ja metsätalousvaliokunnalle. Suomussalmi kuuluu alueeseen, jossa metsästys ei ole tasavertaisena voimassa ulkopaikkakuntalaisten kanssa. Pykälä antaa mahdollisuuden olla eriarvoisessa asemassa ulkopaikkakuntalaisten kanssa.

Tätä aihetta olen käsitellyt aiemmin tässä kirjoituksessani. On täysin kestämätöntä lukea metsästäjien virallista lehteä, jossa varapuheenjohtaja unohtaa metsästyslain 8§. Varapuheenjohtajana hän on todella lähtenyt etelän metsästäjien kelkkaan murentamaan vapaata metsästysoikeutta. Lausuntonsa lopuksi ilmoitti valiokunnalle uhkauksen, että seuraavien kansallispuistojen käsittely on jumissa, jos metsästystä ei sallita kaikille Hossan kansallispuistossa. Olisiko aika miettiä Suomen riistakeskuksessa, minkälaisia lausuntoja sieltä annetaan.

Etelän herrat ja narrit löytävät aina hyväntahtoisia ja -uskoisia, joiden avulla vyörytetään pohjoisten asukkaiden oikeuksia etelän hyväksi. Nyt hallituksessa on niitä tahoja, jotka melskaavat kansalaisten tasavertaisesta kohtelusta ja haluavat unohtaa aikaisemmin säädetyt lait. Minä tulen puolustamaan pohjoisten ihmisten hyväksi aiemmin säädettyjä lakeja. Niin kalastuksen kuin metsästyksenkin osalta.

Osuvasti varapuheenjohtaja kirjoittaa, että kenenkä lauluja hän laulaa. Riistakeskus valvoo. Maa- ja metsätalousministeriö ohjaa. Siispä lausunto oli hyvin linjassa valiokunnan päätöksen kanssa.

Avainsanat: lakihossankansallispuistosta, jälkilypsyä, vapaametsästysoikeusuhattuna, sivistynytmetsästyskultturi, piispajärvenerämiehet, suomenriistakeskus

011 Normi talvea

Torstai 21.1.2016 klo 22:22 - yrjöpoeka

Viimeisen viikon aikana on pakkanen lopultakin äreytynyt normaaleihin lukemiin. Viime vuonna samaan aikaan nautittiin leudommasta talvesta ja silloin tuli lunta vaikka muille asti annettavaksi. Tämä talvi on vähäluminen ja nyt pakkanen pääsee maaperään helpommin. Kovina pakkastalvina 1980-luvulla luonto putsasi samalla haittaeläimistä minkin aivan yhdettömiin.

Silloin jäätyivät kaikki mahdolliset virtaavat vedet ja minkin ruokalistalle tuli eioota. Sama ilmiö toistuu jälleen ja se on hyvä. Kova pakkanen poistaa myös luonnosta heikoimmat yksilöt ja vahvimmat jäävät jäljelle. Olisi sittenkin pitänyt riistakeskuksella lyhentää reilusti syksyn metsästysaikoja maalintujen osalta. Tällaisena talvena juuri ne vanhimmat yksilöt olisisvat tarpeen suvun jatkumisen kannalta. Mutta se ihmisen ahneus!

Normi talveen kuuluvat myös ulkoiluun liittyvät seikat. Ensimmäiset äreät pakkaspäivät menevät totutellessa. Sen jälkeen muistuu hyvin mieleen kuinka pitää pukeutua. Samoin muistiin palautuu yksi tärkeimmistä pakkasen kestämiseen liittyvistä säännöistä. On syötävä hyvin ja keittoruoat ovat niitä pakkaspäivien parhaita tuotteita. Samoin riittävä nesteen saanti kuuluu toisena tärkeänä kohtana perus asioihin.

Katselin eilen vaimoa töihin viedessäni, kuinka nuorten pukeutumisen kanssa oikein on. Nyt alkoi olla jo käsineet käsissä ja lakit päässä, samoin muut asut olivat soveliaan näköisiä. Muutamalla tytöllä oli sitten ylävartalo hyvin puettu, mutta alosa oli peitetty ohkaisilla legginseillä. Suomeksi sanottuna pitkillä kalsareilla. Sääliksi kävi katsella, kuinka nuoret yrittivät kiskoa takkia alemmas peittämään reisiään. Kaikki on itse lasten kokeiltava, ennekuin uskoo.

Tästä äreästä talvesta on myös hyötyä maatamme koettelevaan ihmistulvaan. Lämpimistä maista tulevat ihmiset näkevät, millainen maa Suomi oikein on. Voi olla, että monen mieli vielä muuttuu. Pitkä pimeys ja kunnon pakkaset koettelevat lämpimien maiden ihmisiä. Ne jotka oikeasti turvaa hakevat, eivät varmaan säätilasta huolestu. Toisin voi olla niillä, jotka ovat lähteneet muuttovirtaan seikkailun halusta. Kotimaa voi muuttua yllättävän hyväksi vaihtoehdoksi, sodista huolimatta.

Normi talveen on kuulunut, että koirani on nukkunut aina talvella enimmäkseen ulkona. Koirallani on erittäin hyvä koppi ja siitä huolimatta päivät ovat menneet vahtiessa kulkijoita ja pikkuisen haukkumisen merkeissä. Tämän talven kuluessa koirani ei sitten ole halunnut tehdä muuta, kuin olla sisällä lämpimässä. Karvanlähtö on hirmuinen ja sitä tuntuu riittävän. Koirallani on ikää 10-vuotta. Narttukoirani ei ole penikoinut kertaakaan ja nyt ilmaantui nisäkasvain, joka piti leikata pois.

Tulin juuri vaimoni kanssa Kajaanista. Ajokeli oli erinomainen. Mennessä tasainen 31-astetta ja palatessa 33-astetta. Leijona merkkinen kulkupelini pelasi pakkasessa erinomaisesti. Koputan maalamatonta puuta. Huomenna nähdään, pitävätkö ennusteet kutinsa ja pakkanen lauhtuu.

Sitä odotellessa, huomenna keitän kunnon annoksen savuluukeittoa!!

Avainsanat: pakkastalvi1985, riistakeskus, savuluukeittoapakkaspäiviin