Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena..

Uusimmat

Blogin arkisto

097 Sääntö Suomi

Sunnuntai 22.4.2018 klo 20:30 - yrjöpoeka

Juha Sipilä uhkasi pääministeriksi tullessaan, että nyt alkaa sääntöviidakkojen perkaus. En tiedä mitä puolue aikoo säännöille tehdä ja mistä se aloittaa. Puolueen omat säännöt ovat olleet sen verran tulkinnanvaraiset, että siellä on jatkuvasti Väyrysen mentävä reikä.

Luen jokapäivä useita netissä näkyviä julkaisuja ja Maaseudun Tulevaisuus on vakioluettavaa. Nyt silmiini pompsahti uutinen eräästä säännöstä, joka on voimassa koko Suomessa. Lakia ei siitä ole, mutta suomalaiset viran saaneet ihmiset muuttavat järjen käytön kielletyksi. Raumalaisissa päiväkodeissa on tehty lasten kanssa leikkien lisäksi myös kotitöitä. Siellä töissä olevat haluavat säästää ja siksi aamupuuron jämiä ei heitetä roskiin. Muutamissa päiväkodeissa on leivottu sämpylöitä tästä aamupuurojen jämistä.

Nyt ovat pikkunilkit lyöneet nyrkkiä pöytään, että tuollainen ei sovi ja se on nyt siis kielletty. Syyksi on selitetty vain, että kun kaikissa ei tehdä näin niin se on lopetettava. Päiväkodeilla tulee olla näiden esimiesvallasta hurmaantuneiden mielestä samankaltaista teollista tuotetta. On sanottava, että esimiehet eivät ole sisäistäneet säästöjä ja kaiken ruoan hyvin tarkkaa hyötykäyttöä. Aamupuuron ylijäämän käyttäminen leipomiseen on suuressa osassa perheitä normaalia. Säästämisen lisäksi tämä on oiva keino kasvattaa lapsia pitämään kaikkea ruokaa arvossa.

Esimiesten järki on aina ollut kunnallisissa järjestelmissä jotenkin kadoksissa. Minä yleistän tätä ja teen sen siitä syystä, että olen toiminut kunnallisissa luottamustehtävissä kymmeniä vuosia. Samalla olen päässyt näkemään kuinka sääntöjä ryhdytään laatimaan heti kun jalat on saatu virkapöydän alle. Kainuun hallintokokeilun aikana vuosituhannen alussa sain kokea tuota samaa järjettömyyttä mitä Raumalla tapahtuu.

Suomussalmi on laaja pitäjä ja täällä oli rakennettu erittäin tiivis neuvolaverkosto sivukylille. Maakunnallisen soten alkumetreillä ne oli lopetettava ja syy oli se, ettei muissa kunnissa ollut vastaavia verkostoja. Virkanaisten mielestä harmonisointi oli tarpeen ja nyt neuvolapalvelut ovat kohta satojen kilometrien päässä, mikäli hallituksen sotesoppa valmistuu. Kaikki hallinnossa valmistelevat jo kaikessa kiireessä uusia sääntöjä, vaikka on hyvin epävarmaa toteutuuko sote.

Hallituksen toimet ovat mielestäni jatkuvasti pahentamassa sääntö Suomea. Työttömien aktivointimalli on siitä mielestäni erinomainen esimerkki. Sääntöjä joiden tarkoitus ei ole saada työtöntä työhön. Aktivointimalli on Sipilän hallituksen paras käyntikortti siitä, kuinka säännöt muutetaan aktivoinniksi.

Sääntö Suomi on näkyvissä myös toimittajien ja median tavassa käsitellä tapaus Harkimoa. Koska se ei sovi sapluunaan, sitä pidetään pelleilynä. Keskustelu siirretään Harkimon persoonaan ja hänen liikeyritystensä tilaan. Tulee mieleen ajat ennen ensimmäistä jytkyä. Kainuussa sain kuulla median ja muiden puolueiden satraappien toimesta, ettei tuollainen toimi ja turhaa pelleilyä. Silloinkin suuren yleisön parissa oli herkkiä korvia kuulemassa uudenlaista tapaa tehdä politiikkaa. Samoin on tilanne nyt.

Liike Nyt voi todellakin ravistella kenttää uudelleen ja tuoda puolueiden rinnalle avoimen kansalsjärjestön. Persut/Siniset laitostui puoluetukirahojen ansiosta vanhaksi puolueeksi.

Tässä kentässä on nyt saumaa. Siellä ovat petetyt äänestäjät.

Avainsanat: sääntösuomi, pääministerisipilänlupaus, maaseuduntulevaisuus, petetytäänestäjät

155 Monopoli peli

Keskiviikko 16.11.2016 klo 15:11 - yrjöpoeka

Kyllä suomalainen sääntöjärjestelmä tuottaa aina yllätyksiä. Suomessa on jo sanonta, että mahdollista vain suomessa. Lukiessani Hesarin mielipidettä ja siitä tehtyä uutisointia Iltasanomissa, en oikein tiennyt, voiko tässä kohden itkeä, vai pitäisikö nauraa?

Täysi-ikäinen Anttoni Saarinen oli ostoksilla Helsinkiläisessä ALKOssa. Yrittäessään ostaa itselleen pullon konjakkia, hän törmäsi todelliseen ongelmaan. Myyjä ei suostunut myymään täysi-ikäiselle suomalaiselle miehelle yhtä ainoata pulloa konjakkia. Normaalisti myyjä tarkistaa ostajan humalatilan ja tekee sen mukaan päätöksen, myykö tai ei. Mitäpä teki myyjä tässä tapauksessa?

Anttonilla oli mukanaan puoliso ja myyjä ryhtyikin tarkistamaan puolison henkilötietoja. Saatuaan selville sen, että puoliso oli 19-vuotia myyjä tylytti ostoaikeet. Myyjän mukaan oli mahdollista että puoliso alaikäisenä riipaisee siivut konjakista ja se ei käy. Myyjä tietysti esitti väkevät perustelut asialle. Laki kaikessa ankaruudessaan oli tietysti hänen takanaan.

Luettuani tarinan tuli kyllä mieleeni se, että taas oli yksi pilkunviilaaja päässyt tärkeilemään ja näyttämään mahtinsa pullojenvartijana. Elävästä elämästä hän ei välittänyt mitään ja arjen todellisuudesta. Sai ainakin yhden mielen pahoitettua. Toivottavasti Anttoni siirtyy ostamaan väkevät juomat lahden takaa Virosta. Siinä on tietysti pelkona aivan samankaltainen pilkunviilaaja iskee satamassa tullimiehen arkisen karussa olomuodossa.

Miten on mahdollista, että meillä voi jokin pilkunviilaaja tehdä saman kuin tuomari? Normaali menettely lakituvassa on, että pitää olla selkeä näyttö lainvastaisuudesta. Nyt myyjä teki päätöksen pillkkuaviilatessaan. Myyjälle riittää pelkkä olettaminen? Olisiko myyjä viilannut pilkkua noin tarkasti, mikäli ostajana olisi ollut ulkomaalainen? Ei varmasti. Julkisuuden pelko olisi hillinnyt kokeilun. Onneksi meillä suomessa voi kurmottaa sääntöjä kunnioittavia alkuasukkaita.

ALKOn viestinvastaava Elina Tompuri pitää haastavana tehtävänä sitä, että jokaisen asiakkaan kohdalla on mietittävä mahdollisia väärinkäytöksiä. Tompurin mukaan aukioloaikoina tehdään ikärajatarkastus joka kolmas sekunti. Ei alkoholia voi muut väärinkäyttää kuin poliisit. He kaatelevat viinaa viemäreihin ja kaljaa pusikoihin. Normaali suomalainen juo viinat kuten kuuluukin tehdä.

ALKO monopoliasemassaan voi päättää kenelle myy. Heidän ei tarvitse miettiä mitä vaikutuksia sillä on ostajan elämään. Monopoli takaa tulon ja siinä voi välillä jakaa maanatai-ilmeensä myös asiakkaille. Tämä on mahdollista vain Suomessa.

Tämän jutun jälkeen aloin kaivata hallitukselta todellisia toimia sääntösuomen muuttamiseksi ihmistä palvelevaksi. Ensimmäin tehtävä on purkaa ALKOn monopoli. Suomessa on siirryttävä Eurooppalaiselle tasolle ja tavoille. Siellä ihmiset itse päättävät juomisensa. Ei sääntösuomen mahdollistamat pikkunilkit.

Nyt tuli jano. Minäpä lähden ALKOon.

Avainsanat: mahdollistavainsuomessa, alkonmonopoli, pilkunviilaajat, sääntösuomi