Satunnaiset kuvat

Kesä 2003

Uusimmat

Blogin arkisto

003 Vaara vaanii kotikadulla

Tiistai 2.1.2018 klo 10:51 - yrjöpoeka

Lumen tuloa ei voi estää. Lauhasää jatkuu ja tykky puissa kasvaa. Tähän saakka on puhuttu tykyn vaikutuksista sähköverkkoon. Katkoja toki on jatkossakin taatusti esillä. Nyt pitäisi jo puhua muista vaaroista, mitä tykky aiheuttaa.

Kävin eilen hautausmaalla ja siellä tykyn aiheuttamat vaarat ihmisille konkretisoituivat. Hautausmaalla on runsaasti valtavan suuri mäntyjä ja niiden oksat valtavan pitkiä ja paksuja. Satoja kiloja lunta ja puuta voi siellä tulla salamannopeasti alas. Sitä ei ehdi väistää nuori ihminen, saati sitten alueella eniten kulkevat vanhukset.

Kuntakeskuksen keskellä on juuri nyt omasta mielestä todellinen vaaranpaikka. Suuria mäntyjä on liikekeskusten seinustoilla ja katujen yllä. Osa puista on jo vaarallisesti kallistunut. Jatkuvasti satava lumi lisää puiden päällä olevaa taakkaa ja on vain ajankysymys, kun joku vanhus jää putoavan oksan tai kaatuvan puun alle. Siinä ajellessani minulle tuli mieleeni soittaa 112 ja kertoa huolestani. Sainkin keskustella hyvän tovin ja kuunnella neuvoja joista minulla pitäisi olla tieto ennen soittamistani.

Toisaalta puhelimeen vastanneen mielestä asia ei edes minulle kuulunut. Minun olisi kuulunut ensin ottaa selvää kenen tontilla vaaralliset puut sijaitsevat. Sen jälkeen minun olisi kuulunut ottaa omistajiin yhteyttä. Omistajan tehtävä olisi sitten soitella hätäkeskukseen. Minä yritin vastustella ja kertoa, että valveutuneena kansalaisena minun ei kuulu tietää kenen omistama puu on. Minun mielestäni taajamissa vaaraa aiheuttava ilmiö on ilmoitettava hätäkeskukseen ja heidän tehtävänsä on ilmoittaa asiasta pelastuslaitokselle.

Pidän todella kummallisena ajatusta, että vaaran havaittuani minun pitäisi aloittaa itsetutkiskelu ja selvitystyö. Olen tähän ikään saanut opetuksen, että vaaran havaittuani minun tulee siitä ilmoittaa. Niin tieliikenteessä kuin muuallakin. Tämän opin mukaan olen elänyt ja se on toiminut tähän aamuun saakka. Onneksi hätäkeskus nauhoittaa saapuvat puhelut, jotta muillakin on mahdollisuus miettiä, miten asia niinkuin omasta mielestä meni.

Piitkähkön keskustelun tuloksena ja jankuttamiseeni väsyneenä vastaaja (nainen) kyllästyneenä aikoi ilmoittaa pelastuslaitokselle. Eikä aikaakaan kun puhelimeni soi ja palomies tarkensi mistä puusta oli tarkemmin kysymys. Viidensadan (500) metrin matka ei aikaa vienyt kuin hetken. Siellä vielä odotettiin kunnan puolelta ympäristösihteeriä paikan päälle jatkamaan yhteistä pohdintaa siitä mitä nyt tehdään. Vartavasten valittu hätäkoneisto kyllä tietää mitä tehdä ja keille kaikille asia kuuluu. Minulle kuului vain sen vaaran havaitsemisen ilmoittaminen.

Puita on rojahdellut myös omalle kotikadulleni ja lisää on tulossa. Olisiko paikallaan naapureiden katsella vanhusten kotipihoja sillä silmällä? Vaara on nyt todellinen ja lunta ja räntää on luvattu viikoksi eteenpäin.

Minä soitan seurakuntaan.

Avainsanat: tykkylumi, sähkökatkot, hätäkeskuslaitos, pelastuslaitos, vaarastailmoittamisvelvollisuus, huolenpitonaapureista

001 Sähköä siirtämisestä

Maanantai 1.1.2018 klo 14:19 - yrjöpoeka

Viime päivinä Kainuuta ja kotikuntaani Suomussalmea ovat vaivanneet sähkökatkokset. Retkikeitin on pitänyt kaivella varastosta ja lisälämmitin tuotava sisälle. Sähkön puute on taajamissa asuville melkoinen ongelma. Useimmilla ei ole puulämmitteisiä uuneja ja lämpö karkaa helposti harakoille. Onneksi talvi on ollut leuto, se pelastaa paljolta. Toisaalta se tuottaa lisää sähkökatkoksia. Tykkylumen jäljiltä metsät ovat juuri nyt vaarallisia paikkoja.

Kävimme vaimoni kanssa tänään hautausmaalla siivoamassa kynttilöitä haudoilta. Hautausmaa oli kuin talvisodan jäljiltä. Valtavia petäjän oksia rojotti jokapaikassa. Siinä kävellessämme vilkuilimme puita ja kuuntelimme mahdollisia varoittavia rutinoita. Yhtään oksaa emme nähneet käyntimme aikana putoavan. Kotipihani puut ja pensaat ovat rurtistuneet maata myöten. Omenapuita ravistelin taakan alta pois. Lunta on luvattu lisää joten lysti jatkuu.

Sähköstä puhutaan ja useimpien mielestä on kummallista mihin ne sähkönsiirto miljoonat oikein menevät. Kainuussa Loiste-yhtiö perii maamme huippuhintoja. Yhtiö perustelee sähkönsiirron huoltovarmuudella korkeita hintojaan. Vuosien keräämisen jälkeen yhtiö on kupannut ja tulee valtiovallan suojeluksessa kuppaaman lisää miljoonia. Miksi kummassa yhtiö ei ole kaivanut sähköverkostoa maahan? Rahaa on ollut, mutta nyt Kajaani ja Sotkamo omistajina kuppaavat ilmeisesti sähkönsiirtorahat omien budjettiensa tukkeiksi.

Viime kuntavaaleissa kuntani keskustan listoille tullut Matti Mulari aikoi valintansa jälkeen laittaa Loiste yhtiön kuriin. Äänestäjät menivät halpaan. Mularilla ei ole mitään puhevaltaa yhtiön asioihin. Maakuntavaltuuston puheenjohtajana hänellä olisi nyt jatkuvasti foorumi rummuttaa Loisteen ryöstämistä miljoonista. Samalla Mulari voisi kovistella Kajaania ja Sotkamoa laittamaan yhtiö aisoihin ja korjaaman siirtoverkoston maksetuilla miljoonilla. Valitettavasti vaalien jälkeen ei hänellä ole ollut enää mitään puhuttavaa. Oikea keskustalainen kuntapolitiikko. Lupaa ja sitten unohtaa. Pettäjien puolue on hänellä.

Uusivuosi otettiin vastaan kotosalla herkutellen vaimoni osaavien käsien tuotteilla. Alkuillan käyntimme Ämmänpäreen julkistamistilaisuudessa antoi paljon puhuttavaa. Tänään on luvassa lumusadetta ja pitänee käydä katsomassa sitä nyt erilaisessa säätilassa. Eilen oli täysikuu ja pilvet hajosivat taivaalta juuri ennen julkistamista. Teoksen valot vaativat ilmassa olevan sumua, vettä tai lunta. Olin mukana juhlatoimikunnassa päättämässä asiasta. Viimekädessä valtuusto päätti siitä budjetin yhteydessä.

Teos on upea ja juhlistaa Suomussalmen 150-vuotis juhlavuotta erinomaisesti. Kuulin jo eilen paikanpäällä ihmisten suusta ihastelevia kommentteja. Vastaanvaäittäjiäkin varmasti löytyy. Onneksi heitä ei ollut päätöksenteon hetkillä. Nyt Suomussalmen keskustan kohdalla on maamerkki joka huomataan ja siitä tullaan puhumaan. Teos on mielestäni samalla tavoin alkuvoimainen kuin on Reijo Kelan Hiljainen kansa. Teos on jokaisena vuoden päivänä ja eriaikoihin erilainen. Koskaan se ei ole aivan samanlainen.

Olen tyytyväinen tähän Ämmänpäreeseen. Olen tyytyväinen päätöksenteko koneistoon ja sen yksimielisyyteen. Hyvä me!

Avainsanat: huoltovarmuus, sähkönsiirtoverkosto, sähkökatkotyläkainuussa, tykkylumenaiheuttamatmetsätuhot, mattimularinlupaukset, loistekuriin, ämmänpäre