Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

118 Loistavaa rahantuloa sekä uskoa tuonpuoleiseen

Tiistai 22.5.2018 klo 11:03 - yrjöpoeka

Sähköyhtiö Loisteen omistajat Kajaani ja Sotkamo suurentavat rahapussejaan. Oma yhtiö kerää verojen lisäksi kaikki muutkin eurot maakunnan asukkailta. Viimetalven tykkylumituhojen jäljiltä oli tiedossa se, että sähköyhtiö tulee perimään kaikki katkosten aiheuttamat kustannukset vielä kertaalleen ja varmaan vielä uudelleen ja uudelleen. Nyt sähkölaskut alkavat olla sillä kohdin, että siirtohinnat ovat jo kaksi kolmannesta koko sähkölaskusta. Saa siinä yrittää säästää sähkönkulutuksesta. Kun kulutus on lopulta nolla siirtohinnat vain raksuttavat. Nyt on valtion tuella kehitetty ikiliikkuja.

Viime kuntavaalien aikaan eräs paikallinen keskustapolitiikko sai äänivyöryn Suomussalmella lupaamalla laittaa Loiste kuriin. Tämä mies on vieläpä maakuntavaltuuston puheenjohtaja, joten hänellä on valtavan hienot mahdollisuudet kertoa oma tahtotilansa ja saada Loiste kuriin. Hiljaista on ollut sillä rintamalla. Varsin perinteinen keskustapolitiikko. Nyt hän kertoo jo äänestäjille, että kyllä hän, mutta muut eivät halua auttaa. Vaalien alla hän kyllä lupasi yksin kovalla ammattitaidolla laittaa homman kuntoon.

Samankaltaista on myös eduskunnan asettaman hallituksen toiminta sote-sopassa. Luvataan miljardien säästöjä ja kerrotaan kaiken olevan kunnossa. Nyt aivan loppusuoralla alkavat alan ammattilaiset rahoitusalalta kertoa koko totuuden. Lainaan Uuden Suomen artikkelia aiheesta:

Koska sote-uudistuksen kustannusvaikutuksia ei pystytä tällä hetkellä käytettävissä olevan informaation perusteella luotettavasti arvioimaan, pitää uudistuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä päättää muilla kriteereillä kuin uudistuksen mahdollisilla vaikutuksilla julkisen sektorin kustannuksiin, neuvosto toteaa. Jos uudistus halutaan tehdä niin, että myös kustannuksia voidaan uskottavasti arvioida, on uudistus syytä toteuttaa aluksi vain rajatulla alueella muutamassa maakunnassa.

Muistion ovat tehneet neuvoston puheenjohtaja, taloustieteen professori Roope Uusitalo sekä jäsenet, professorit Torben Andersen, Anneli Anttonen, Kaisa Kotakorpi ja neuvoston pääsihteeri Seppo Orjasniemi.”

Kun nyt seuraan tästä uutisesta aloitettua somekeskustelua näkee selvästi keskustan paikallisten satraappien tietämyksen ohuuden. En ole itsekään alan ammattilainen, mutta ymmärrän sen lainalaisuuden, kun valtio haluaa säästöjä ja antaa paljon vähemmän kuin nyt esimerkiksi Kainuulla menee. Väjäämättä se tarkoittaa useiden terveysasemien sulkemista ja samoin käy myös joillekin palveluasunnoille. Pienet maakunnat ovat tämän sotesopan suurimmat häviäjät. Kainuu todennäköisesti on pahnanpohjimmainen.

Mikäli uudistus menee lävitse ja toteutuu, maakunnat joutuvat rahojen antamissa raameissa lakkauttamaan toimintojaan. Keskustan paikallisten satraappien on sitten helppoa kertoa muistamattomille äänestäjille, että kyllähän me, mutta tuo valtio ei anna enempää. Luin yhden keskustan isännän lausuman somekeskustelussa ja se oli kuvaavaa. Hänen mielestään laskelmat ovat helppoja koska raha tulee valtion budjetista. Lisäksi kun vähän antaa niin se on siinä. Helppoa eikö vaan, hän lisäsi. On vastaansanomatonta argumentointia.

Ei paskankaan väliä mitä kunnissa ja maakunnissa tapahtuu, kunhan vain omat perintömaat tuottavat elannon. Huippuna uskonveli pääministerinä. Yhdessä rukoillen ja uskoen harhoihin Suomea johdatellaan suohon.

Avainsanat: sähköyhtiöloiste, sähkönsiirtohintojenkorotukset, talouspolitiikanarviointineuvosto, sotesopanhäviäjät