Satunnaiset kuvat

Spu Varo ja minä ite

Uusimmat

Blogin arkisto

030 Ilmastonmuutos, nyt..?

Perjantai 26.2.2010 klo 17:00 - yrjöpoeka

Tänään oli aamulla poikkeava keli, pitkästä aikaa pakkasta oli vain -10 astetta. Autolla ajelu aamusella oli todella mukavaa, renkaat olivat muuttuneet taas pyöreiksi. Hieman lauhempaa on nyt luvassa ja sen mukana lisää lunta. Käväisin lumikengillä avaamassa latupohjia, tuiskun jäljiltä ei uria enää näkynyt, mutta jälki tuli taas ja huomenna lisää. Alvarin aamussa oli tänään oikein mukava käydä, keskustelu erilaisten ihmisten kanssa ehkäisee dementiaa.

Lueskelin päivän juttuja koneelta ja aihetta lievään hymyyn tuli tästä jutusta. Olen tässä pohdiskellut, kuinka ja miten aloitetaan kertomukset jäähtyvästä ilmastosta. Jäävuori on sitten vastauksena aiheeseen, yhtä uskottavaa tiedettä kuin aikaisemmatkin. Tässä ja nyt oleva media hallitsee jokaisen ihmisen mieltä ja siihen mieleen on todella helppo vaikuttaa. Voimakas rummutus jostakin aiheesta saa aikaan pian hysteerisen ilmiön ja se heiluttaa jo täysillä politiikkojen rahapussia. Kaikenlaisilla uhkakuvilla rahastetaan surutta ja erilaiset lisensiaatit kertovat ainoan oikean tiedon löytyvän vain heiltä. Oikean totuuden mukana löytyy myös oikea ja kiitollinen rahoittaja tulevaisuuden vaaleihin. Mikä rahastus keino keksitään nyt tämän jäävuoren siivellä, varmaan Pekkarinen laittaa heti kolme uutta ydinvoimalaa rakenteille.

Arkiston juttu 025 Säteileekö Kainuu, on tuottanut paljon kommentteja ja jatkoa on luvassa aiheesta ensiviikolla. Palaan myöhemmin aiheeseen, katsotaan sitten mikä vielä säteilee? Lontoon pörssi aiheuttaa Kainuun politiikalle voimakasta säteilyä ja raha on se joka häntää heiluttaa. Saa nähdä milloin Kainuu löytää lopullisen tien tulevaisuuteen, onko se säteilevä Kainuu, joka suhdanteiden sitä vaatiessa sulkee Talvivaaran? Aikaisemmin täällä on voimakkaasti luotettu tulevaisuuden pelastajaksi matkailua, joka perustuu puhtaaseen luontoon ja avaraan hiljaisuuteen. Kaikkea ei voi saada yhtä aikaa ja minua alkaa oikeasti pelottaa se aika, jolloin Vuokatin matkailu hiipuu. Kainuun matkailu on kasvanut Vuokatin varjossa ja on tuonut runsaasti ulkomaalaisia matkailijoita maakuntaan. Ulkomaalainen matkailija myös lähtee alueelta ensimmäisenä, jos mielikuva alueesta muuttuu. Maakuntaan jää sitten säteilemään vain alkuasukkaat, säteilevä Korhonen on siinä vaiheessa saanut poliittisen turvapaikan jostakin puolueen mandaattipaikasta.

Olen lueskellut myös Soinin plokia ja pikkuhiljaa alkaa vaalikone lämmetä ja se aiheuttaa vielä kaikenlaisia vaivoja muutamille puolueille. Mutta niin kuin sanottu, se on ihmiselle hyväksi.

Nyt on aika siivota viikonlopuksi ja pyykki on jo pestynä. Nyt odottelen vaimoa töistä, pääsen puluputtamaan maailman menosta hänelle. Sitä en tiedä onko se hyväksi..? :))

Avainsanat: ilmastonmuutos, lisensiaatit, ilmastopolitiikka, lamppujenvaihto, säteileväkainuu, uraanikaivos, ydinvoimapolitiikka, soinisisäministeriksi

026 Kylmää on

Torstai 18.2.2010 klo 7:51 - yrjöpoeka

Ilmalämpöpumppu ei jaksa tuoda lämpöä, kompressori huutaa epätoivoisena jo tuossa -25 ja se piti sammuttaa pois. Laitoin aamu 5 aikaan ison uunin lämpenemään ja kuuntelin radiosta ”lökäpöksyjen” kisahuumaa, hopeaa tuli. Aamun pakkaslukema on – 38 ja sen tehoa lisää kunnon luoteistuuli. Keli on armoton ja hieman huolettaa päästää vaimo ajelemaan töihin. Paketoin aamun Nissanin keulaa umpeen, jottei auto kylmäkäsittelyssä hyytyisi.

Keli on niin kuiva, että minun hengityselimeni ei sitä enää kestä. Astma oireet alkoivat eilen heti, kun yritin lähteä päivällä ulkoilemaan. Pois piti tulla, hengitys alkoi pihisemään siihen malliin. Kyllä ottaa päähän, talvi äreimmillään ja aikuinen mies sisätiloissa. Kannoin eilen soutulaitteen pyörän kumppaniksi, pitänee niitä päivällä kurittaa.

Maanantain Talvivaara info ei juuri ehtinyt jäähtyä, kun ensimmäinen kaivosvaltaus juttu tuli esille. Toin kokouksessa esille epäilykseni, että malmia aletaan tuoda muilta valtauksilta Talvivaaraan. Paltamosta tuli nyt uutinen alueelta, jossa viime vuonna haettiin valtauksia uraania varten. Nyt on nähtävissä tyyli, me emme tee uraani kaivoksia, haemme sinkkiä ja muita mineraaleja. Sinkkiä, kuparia ja kultaa löytyy sieltä mistä uraaniakin. Western Areasin edustajan mukaan, he eivät etsi tai testaa näytteistä uraania. Eihän sitä tarvitse enää testata, koska se jo tiedetään, että sitä juuri siellä on.

Säteilevä Kainuu, keskustan Korhosen lanseeraama matkailuvaltti on entistä lähempänä. Talvivaaran kaivoksen edustaja Lammassaari kertoi maanantaina ylpeänä, kuinka he ovat olleet lisäämässä Kainuun matkailua. Kaivoksella on rampannut väkeä tutustumassa ja se on matkailun lisäämistä. Miljoonien investoinnit voivat kärsiä inflaation Vuokatin alueella. Kiinteistöjen hinnat ovatkin olleet aika suolaisia ja kohta kaivoksen työntekijöille löytyy hyviä lomamökkejä työparakeiksi. Matkailun kasvulle tulee näistä uutisista hieman pohdittavaa.

Avainsanat: ilmastonmuutos, lökäpöksy, rasitusastma, uraanikaivos, säteileväkainuu, talvivaarankaivos, talvimatkailu

025 Säteileekö Kainuu?

Tiistai 16.2.2010 klo 9:59 - yrjöpoeka

Eilisen maakuntavaltuuston mukaan säteilee. Keskustan kansanedustaja Timo Korhonen halusi lanseerata Kainuun ja Sotkamon uuden brändin, ”säteilevä Kainuu tai säteilevä Sotkamo.” Hän oikein halusi pysäyttää käsien liikkeen niin, että valokuvaajat ehtivät ottaa oikeista asennoista kuvia. Kyllä näki nyt Timosta, että on käyty esiintymiskoulutuksessa.

Talvivaaran edustaja kävi esittelemässä uutta liuos menetelmää, jolla aikuisen oikeasti uraanin käsittelystä tulee neutraalia ja vaaratonta puuhailua. Ehdotin esittelijälle vaarattomuuden tueksi sellaista vaihtoehtoa, että omistajat ja kaikki geologit muuttavat asumaan kaivoksen alapuolisen vesistön varrelle. Siten, että kaivoksen haju-, pöly- ja säteilyhaitat tulevat vaarattomiksi todetuiksi. Vastausta asiaan en saanut, mutta toiseen kysymykseen sain ja se oli se tärkein. Kainuussa kuten muuallakin, on viime vuosina todella ahkerasti tutkittu uraani esiintymiä. Nyt näistä esiintymistä voidaan tehdä kaivospiiri valtaukset ja aloittaa vaikkapa sinkin, kuparin tai muun malmin louhinta. Tämä malmi louhos voidaan sitten kuljettaa liuotettavaksi Talvivaaraan ja sitten siitä voidaan uuttaa sivutuotteena uraani pois kuleksimasta.

Kaivoksen edustaja todisteli väkevästi, että Talvivaara ei ole uraani kaivos. Arvio kaivoksen tuottamasta uraani määrästä kertonee kuitenkin jotakin, Suomi saisi 80 % omavaraisuuden pelkästään Talvivaaran uraanista! Kaivoksen edustaja todisteli myös väkevästi, kuinka vaaratonta se uraani on. Hänen kertomuksensa mukaan tuollainen kuution kokoinen uutettu uraani möykky on yhtä vaaraton säteilyltään, kuin yksittäinen uraani atomi. Maakuntavaltuuston vihreät edustajat ottivat kaiken todesta, aivan kuten heitä ilmastoasioissakin vedätetään. Toinen edustaja kertoi kuinka se on eettisesti oikein ja toisen mielestä on oikein ottaa uraani hyötykäyttöön. Perussuomalaisten tekemä valtuusto aloite oli heille punainen vaate ja sitä pitää tietysti poliittisista syistä vastustaa. Kaivoksen edustajan kertomus vaarattomasta ja säteilemättömästä kaivoksen kuonakasoista vakuuttivat kaikki muut, ainoastaan perussuomalaisten jääräpäihin se ei uponnut. Kuinka ne nyt Suomessa muuttuisivat haitattomiksi, muualla maailmassa ne ovat ikuinen ongelma. Australian ja Kanadan alkuperäiskansat ovat saaneet tuntea sen kehoissaan, mutta heistä ei kai niin paljon lukua pidetäkään. Pelkään pahoin, että myös Kainuun vanhenevaa väestöä pidetään nyt niin vähäpätöisinä, että markkinavoimille annetaan siunaus. Maakuntavaltuuston 59 valtuutetusta oli eilen laskujeni mukaan vain viisi (5) eri mieltä. Päätöksen kaivoksen muuttuneesta ainesotosta tekee valtioneuvosto, mutta on tietysti hyvä, että asia otetaan innostuneesti vastaan.

Kuusamon uraani valtauksien osalta voi tulla nyt uudet tuulet ja siellä aletaan hakea sinkkiä, kuparia ja kultaa, ei uraania ja sitten louhinta aines kuljetetaan kumipyörillä Talvivaaraan. Louhinta pöly vain viehkosti tupruilee lämpöisinä kesäpäivinä autojen perässä. Siinä sitä turistin keuhkot saavat terveellistä ja vaaratonta uraania haistella ja Suomesta tulee uraanin suurtuottaja! Koillisenalueen raideliikenne selvitys saa tästä lisä tukea ja rautatie tulee Rukalle! Tästä säteilevästä ja uraanittomasta onnesta pääsee myös Pohjois-Karjala osalliseksi, tuomme uudenlaista valoa kehitysalueille. Meillä on keksitty todella säteilevä innovaatio koko maailman käyttöön. Kaiken lisäksi meillä ei ole uraani kaivoksia.

Valtuuston keskusteluista päätellen tämä aine on siunaus Kainuulle ja kaikille turisteille. Paljon enemmän erilaisia mielipiteitä saatiin aikaan aivan selvistä asioista ja niistä piti peräti äänestää vasemmiston vaalikuumeilun takia. Tässäkin kokouksessa paiskottiin uusia aloitteita vasemmiston vaalikuume tarpeiden takia. Aloitteita tehdään nyt sellaisistakin asioista, joita koko ajan on korjattu ja jotka ovat jo korjattu. Tekijöinä on samoja ihmisiä, jotka istuvat esimerkiksi sosiaali- ja terveyslautakunnan pöydän ääressä. Miksi pitää vaalitaktisista syistä kuormittaa lisää sitä paljon parjattua sosiaalitoimen henkilöstöä? Taas kuluu paljon aikaa ja tupakkia erilaisissa valmistelu töissä ja henkilöstö ei voi sinä aikana palvella maakunnanväkeä. Nukutun yön jälkeenkin, tuntuu ohimo suoni pullistelevan.

Jospa se siitä, kun aurinko hieman alkaa lämmittää, lähden luontoon jossa ei vielä säteile muu kuin aurinko.

Avainsanat: säteileväkainuu, tulosalueenrajapinnoilla, talvivaaraeioleuraanikaivos, uraanionvaaraton, uraanieisäteile, kyselytutkimukset, markkinavoimat, koillisenalueenraideliikenneselvitys, säteileväinnovaatio, vaalikuumeilu