Satunnaiset kuvat

Matti

Uusimmat

Blogin arkisto

036 Positiivisessa hengessä

Maanantai 13.2.2017 klo 18:34 - yrjöpoeka

On pakko hieman taas kaivella juttua politiikasta. Tarkemmin sanoen kunnallispolitiikasta. Niin kunta- kuin valtakunnantasolla. Poliittiset puolueet ovat oikein mellevinä tutkailleet galluplukuja ja miettineet omia sinisiä ajatuksiaan. Vaalisloganit alkavat olla hahmoillaan. Kysyttäessä jokainen puoluejohtaja suu messevässä ja maireassa hymyssä, katsoo kohti kameraa ja kertoo kuinka hyvä meininki ja hyrinä on puolueessa.

Useampi puoluejohtaja pohtii jo suurempia kuvioita siinä sivussa. Istuvat ministerit pelkäävät kuntavaalien jytkyä ja miettivät, kuinka selvitä vaaliveloistaan. Osaamiseltaan heikkoja ministereitä poispotkiminen suorastaan helpottaa. Sipilä lienee jo alamaistensa tuella tutkaillut erilaisia vaihtoehtoja tehdä hallitusremontti. Pienten oppositiopuolueitten puheenjohtajat käyvät ostoksilla katselemassa uutta pukua ministerinvalaa varten. Vain Rinne lihottaa puoluettaan ja itseään.

Kunta ja maakuntasolla satraapit kertovat ehdokasasettelun sujuvan mainiosti. Ehdokkaita kerrotaan tunkevan ovista ja ikkunoista. Toki tämä on täyttää potaskaa, mutta medialle on jotakin kerrottava. Kaikissa väestötappiokunnissa on todella vaikeata löytää jäseniä vaalilautakuntiin kuolleitten ja poismuuttaneiden tilalle. Mitä olen kuulostellut, ehdokkaiksi alkavat kelvata kaikki, joissa vähänkään henki pihisee. Terveys saa olla missä kuosissa tahansa, ei tarvitse muuta kuin antaa nimensä puolueen käyttöön.

Oman kuntani tilannetta olen jonkin verran tutkaillut enemmän. Valtapuolue keskusta on heittänyt väkevät verkot kaikkialle. Erityisesti heitä kiinnostavat perussuomalaisten viimevaaleissa olleet ehdokkaat. Sen verran hyviä täkyjä on jo luvattu, että ensimmäinen loikkaus keskustan ryhmään tapahtunee 21.2 olevassa valtuuston kokouksessa. Viimevuoden puolella ainoa naisvaltuutettu erosi puolueesta ja perusti oman ryhmän. Hän on saamassa seuraa samaisessa 21.2 kokouksessa. Perussuomalaisista vain yksi jää jäljelle.

Vihreät virittelevät verkkojaan ja hakevat myötätuulta Säynäjäsuon – Syväjärven metsäkiistasta. Voinen povata läpimenon olevan todella vaikeata. Kokoomuksen pitkäaikainen vahvamies jättää kuntapolitiikan ja siltä osin siellä on menossa uusjako äänissä. Mielenkiintoista nähdä, kuka sieltä nousee ja saako hän vahvaa asemaa kuntapolitiikkaan. Keskusta on jo niin suuri, että sen sisäiset rutinat vaikeuttavat vaalimenestystä. Voisiko syynä olla se, että vuosikymmenet valtaa pitäneet, eivät enää pysty pidättelemään nuoremman osaavan sukupolven nousua?

Vasemmisto porskuttaa ikääntymisestä huolimatta vahvasti. Heidän vaalivalttinsa on europarlamentikko Merja Kyllönen. Vasemmisto on aina osannut todella hyvin asettaa ehdokkaansa ja Suomussalmi on vasemmiston vahva tukialue. Todennäköisesti se on sitä jatkossakin. Demareilla ja muilla pikkupuolueilla ei ole sijaa kotikuntani Suomussalmen apajille.

Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka pienentynyt valta ja valtuuston koko, vaikuttaa ehdokasasetteluun ja vaalitulokseen. Jokatapauksessa 31 valtuutettua valitaan päättämään kunnan asioista seuraaviksi 4 vuodeksi. Itse toivoisin uusien kasvojen esiinnousua, koska pian ovat edessä maakuntavaalit. Näillä kuntavaaleilla on merkitystä, kun puolueet miettivät niiden vaalien ehdokkaita. Yksi asia on ehdokasasetteluissa jo varmistunut.

Jytky tuloo. Tämä jytky seisauttaa veret. Se on hyväksi demokratialle.

Avainsanat: kunnallisvaalit2017, vaalislogan, gallupkannatus, säynäjäsuosyväjärvi, merjakyllönen

021 Luonnosta luulemiseen

Tiistai 24.1.2017 klo 19:15 - yrjöpoeka

Tämä tästä vielä puuttui. Minua on nimitelty kaikenlaisilla Suomen rikkaan kielen mielikuvilla. Nyt minua nimitellään luontoihmiseksi paikallislehden nettiuutisoinnin yhteydessä olevassa keskustelussa. Toisessa viestiketjussa minut pitäisi asettaa vastuuseen perättömien lausuntojen antamisesta. Avataanpa hieman taustaa.

Otin kantaa keskusteluun jossa aiheena oli Syväjärvi – Säynäjäsuo. Tuo aihe on kuumentanut tunteita kotipaikkakunnallani ja erityisesti hakkuiden kannattajien puolelta. Parin kommentoinnin jälkeen olin asetettu ryhmään luontoihmiset. Olen pitänyt itseäni perin tavallisena kulkijana kotikuntani metsissä. Kuljen metsissä kaikkina vuodenaikoina ja nautin sen rauhasta. Aivan samoin kuin tuhannet muut kuntalaiset. Kantaa ottaessani ja ilmaistessani tukeani suojelua vaativille, aloitetaan leiman lyöminen. Tästä lähtien olen tietyn porukan silmissä pahan ruumiillistuma. Luontoihminen.

Toisessa uutisessa oli kyseessä viimeviikolla pidetyt matkamessut ja niiden anti Suomussalmelle ja Hossaan. Kirjoittaessani aiheesta, kerroin Hossan kävijämäärien kasvusta ja majoituskapasiteetin puutteesta. Se puute on todellinen, siitä kertovat alueen yrittäjät ja matkailuväki. Saas nähdä vastaako hän kysymykseeni, mistä minut asetettaisiin vastuuseen, jos kerron mitä edellämainitut kertovat. Saman tiedon saa kuka tahansa menemällä Hossaan kysymään yrittäjiltä. Kysymisestä ei kukaan aseta ketään vastuuseen.

Kaikkea sitä sattuu. Kukaan ei kirjoita nimellään ja sen takia on hieman vaikea pohtia itsekukaisen motiiveista mitään. Paikallisten ihmisten luulisi asiat tietävän, mutta ei taida olla niin. Luuleminen on kummallinen tauti.

Usea taloni ohi kulkenut on viimeisten viikkojen aikana kehitellyt erilaisia teorioita, kun ovat nähneet purkulavan pihalla ja rakennusmiesten häärivän alueella. Joidenkin mielestä kunnostan sivurakennusta vuokrakäyttöä varten. Kenelle täällä voisin vuokrata, kun halvalla saa ostettua esimerkiksi rivitaloyksiön 15000 eurolla.Toisten mielestä olen kunnostamassa sivurakennusta vaimolleni yrityksen tiloiksi. Se ei olisi ollenkaan huonompi ajatus mutta ei ole sekään.

Aikansa kuljettuaan luulo kiertää lopulta luokseni. Toivottavasti luulo muuttuu tiedoksi ja siitä saa parhaiten selvää reilusti kysymällä, jos näkee minut pihalla. Toinen vaihtoehto on seurata sivujani täällä ja naamakirjassa. Tiedoksi, korjaamme vesivahinkoa rakennuksessa.

The Ruthless Raja tapahtuma on pikkuhiljaa lähestymässä ja pitkistä hiihtotapahtumista tykkäävät voivat aloittaa suksiensa huoltamisen. Samoin heidän on muistettava huoltaa oma keho. Pitkäkestoiseen tapahtumaan valmistautuessa ravinnolla ja sen laadulla on merkityksensä. Ensikertalaiselle tapahtuma varmasti tarjoaa rasitusta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Sadan kilometrin jälkeen alkaa ihmisen mielessä henkien taisto.

Väsymys jäsenissä ja edessä viimeiset kymmenet kilometrit pimeässä Kainuun selkosessa. Epävarmuus jäytää ajatuksia. Tällaista on luvassa kaikille niille, jotka yrittävät läpäistä 150 kilometrin hiihdon.

Onneksi he eivät luontoa säikähdä ja luule mitään. He hiihtävät nauttiakseen.

Avainsanat: säynäjäsuo, soidensuojelualue, matkamessut, hossankansallispuisto, luuloeioletiedonväärti

003 Noin 300 tyhmää allekirjoittajaa

Maanantai 2.1.2017 klo 18:19 - yrjöpoeka

Tätä aloin pohdiskella, kun olen lueskellut mielipiteitä paikallisen Ylä-Kainuu lehden sähköisiltä sivuilta. Mielipiteissä puolustetaan metsähallituksen oikeutta hakata omia metsiään. Näitä mielipiteitä alkoi tulla, kun noin 300 Suomussalmelaista allekirjoitti yhteisen vetoomuksen lähialueella olevan retkeilyalueen säästämiseksi hakkuilta.

Paperiversiossa on myös ollut jo useita hakkuita puolustavia kirjoituksia. Kaikissa hakkuita puolustavissa mielipiteistä saa sellaisen kuvan, että suojelua vaativat ovat jonkinasteisia kummajaisia, tyhmänoloisia. Itse en ole vielä tutustunut koko listaukseen nimistä, mutta kaikki ne jotka tiedän vetoomuksen allekirjoittaneen, ovat täysijärkisiä aikuisia ihmisiä.

Kummallista on aina tämä sama ilmiö. Mikä tahansa suojelualoite saa samat aktiiviset ihmiset hyökkäämään suojelua vastaa. Perustelut ovat aina samat. Tärkeät työpaikat ja metsähallituksen suuri rooli kunnan kannalta. Metsähallitus oli ennenmuinoin leivän isä ja merkitsi työpaikkoina erittäin paljon Suomussalmen kunnalle. Nyt sillä ei ole työpaikkojen suhteen juuri minkäänlaista merkitystä ja loputkin häipyvät pikkuhiljaa.

Muutettuani pitäjän pohjoisosasta asumaan tänne taajamaan, lähdin heti etsimään sellaista metsää, jossa voin vaeltaa talvella kaikessa rauhassa. Sellainen löytyi Säynäjäsuon soidensuojelualueelta. Hiihtelin ensimmäisenä talvena siellä usein ja myös vaelsin lumikengillä. Olen kulkenut siellä myös kesäkeleillä eri vuorokaudenaikoina.

Kalastusretkilläni ajelen usein Moisiovaarantietä ja aina näen useita autoja parkkipaikalla, josta polkureitti soidensuojelualueelle lähtee. Se kertoo paikan tärkeydestä taajaman asukkaille. Alue on helposti jokaisen saavutettavissa ja sen reitti on helppo. Mikäli soidensuojelualueen ympäröimä harjualue hakataan, muuttuu koko soidensuojelumaisema.

Ympäristöministeriön olisi pikaisesti tarkistettava kriteerejä, joilla tiukennettaisiin luonnon käsittelyohjeita suojelualueiden sisällä ja välittömässä läheisyydessä. Tässä nimenomaisessa kohteessa käsittelyä ei tulisi sallia, koska käsiteltävä alue harjumaisemana, on soidensuojelualueen ympäröimä.

Kiteytettynä. Metsät ovat meidän kaikkien omaisuutta ja meillä on siten oikeus mielipiteisiin metsien käytön suhteen. Me saamme puolustaa omia metsiämme. Metsähallitus koneistona on meidän metsissämme renkinä. Ei isäntänä. Allekirjoittajat edustavat erinomaisena kattauksena meitä Suomussalmelaisia. He eivät ole oppimatonta ja tyhmää takapajuista väkeä. Sivistyneinä ihmisinä he allekirjoittivat vaatimuksen omilla nimillään. Julkisesti ja rohkeasti. Juuri niin kuin pitääkin.

On helppo tukea heidän vaatimustaan.

Avainsanat: säynäjäsuomatalasuo, säynäjäsuonsoidensuojelualue, retkikartta.fi,

185 Viimeistä viedään

Tiistai 20.12.2016 klo 14:08 - yrjöpoeka

Vuoden 2016 viimeinen kunnanhallituksen kokous lähestyy. Normaalisti se olisi myös valtuustokauden viimeinen. Uudistusten jälkeen seuraavat kunnanvaltuutettujen vaalit käydään vasta huhtikuussa 2017 ja uusi valtuusto aloittaa työn kesäkuun alussa. Niimpä edessä on vielä tiivis kevätkausi. Tuleva vuosi on juhlavuosi. Itsenäinen Suomi täyttää 100-vuotta ja Suomussalmenkunta 150-vuotta. Erilaisia tapahtumia riittää melkein jokaiselle kuukaudelle.

Viimeisessä kokouksessa on vielä runsaasti asioita. Normaalisti vuoden viimeisessä hyväksyttäisiin valtuuston päätökset ja kiiteltäisiin toisiamme. Sama toki nytkin käydään lävitse. Viimeisen vuorokauden levottomuudet pitkin Eurooppaa antavat vakavan sävyn tulevan kokouksen käsittelyssä olevalle kunnan turvallisuussuunnitelmalle. Ilman ennustajan lahjojakin, keskustelua varmasti käydään. Vakavista uutisista huolimatta, ne antavat hyvin paljon kosketuspintaa käsiteltävälle asioalle. Juuri nyt on erinomaisen hyvä aika käsitellä turvallisuuteen ja poikkeusoloihin liittyvät asiat.

Ilmoitusasiana on jo nyt kuntalaisaloite Säynäjäsuon soidensuojelualueen ja sen sisällä olevan harjumaiseman suojelusta  ja tulevaisuudesta. Noin 300 Suomussalmella asuvaa ehti allekirjoittaa aloitteen viikon aikana. Pidän aloitteen allekirjoittajien määrää suurena sen takia, että jokainen allekirjoitus on pyydetty henkilökohtaisesti kasvokkain, tai sitten puhelin keskustelun pohjalta. Jokainen allekirjoittanut on mukana vakavalla mielellä. Itse kannatan tehtyä kuntalaisaloitetta mitä lämpimimmin. Korviini on kuitenkin jo kuulunut kuiskeita, että metsähallitus ei odottele, vaan aloittaa hakkuut Joulun jälkeen.

Se olisi erittäin valitettavaa. Mikäli näin käy, ei aloitteen hyäksymiselle jää mitään mahdollisuuksia. Kuiskeita on kuulunut myös toisesta mahdollisuudesta. Silloin metsähallitus saa vastaansa aivan muita kuin kuntalaisia. Muualta tulleet eivät ole missään kiitollisuuden velassa kenellekään. Heidän tavoitteensa varmasti on selkeä. Estää alueen hakkaaminen. Metsähallitus on ilmoittanut, että hakkuut perustuvat yhdessä sovittuihin suunnitelmiin. Huomasin aamun Ylä-Kainuu lehdessä jo mielipidekirjoituksen, joka kertoi mitä se yhdessä suunnitteleminen on. Kuullaan, vaan ei kuunnella.

Perussuomalaisten yksi iskulause oli edellisissä vaaleissa. Saat mitä tilaat. Metsähallitus on saamassa juuri sitä. Vastakkainasettelua.

Asunnossani tapahtunutta vesivahinkoa kävi tänään arvioimassa vakuutusyhtiön valtuuttama erikoismies. Tutkimuksen alustavat tulokset kertoivat karusti sen mitä itse olin jo arvioinut. Paljon on revittävä tavaraa sisätiloista pois, jotta alapohja pääsee kuivumaan. Märkien levyjen, puutavaran ja eristeiden poistaminen käy työstä. Se on kaiken lisäksi kohtuullisen likaista puuhaa, sen tiedän kokemuksesta. Täysin varmaa on ylimääräinen rahanmeno. Sitä ei juuri nyt olisi kaivattu. Pitänee lohduttaa itseään sillä, että kaiketi kaikella tällä on oma tarkoituksensa.

Onneksi on olemassa myös hyviä asioita. Huomenna jos hyvin käy, eräs lapsenlapsistani saapuu jouluksi mummolaan. Heti seuraavana päivänä toinen. Siinä tohinassa unohtuvat pahimmat huolet. Silloin keskitytään olemassa olevaan hetkeen. Se juuri on lastenlasten tuoma ihanuus. Ei pohdita menneitä, eikä murehdita tulevia. Keskitytään yhdessä olemiseen ja tekemiseen.

Olen samaa mieltä kuin moni muu samassa tilanteessa oleva ikäiseni. Siunattuja olemme lastenlapsista. Elämä jatkuu.

Avainsanat: suomi100, kuntavaalitsiirretäänhuhtikuulle, suomussalmi150, kuntalaisaloitesäynäjäsuonalueenrauhoittamsiesta

167 Kansa on haistanut veren

Keskiviikko 30.11.2016 klo 15:10 - yrjöpoeka

Näin voisi ajatella, kun seuraa tämänpäivän somea. Jokaikisellä palstalla heitetään väite ja uutinen Sipilästä esiin. Sitten lyödään kuin vierasta sikaa ja kielenkäyttö ei muistuta enää sivistyneestä kansasta. Kun ei enää löydy mitään sanomista muiden heittoja vastaan, vedetään esille uskonto. Tämänpäivän perinteinen media elää sillä, että sen kirjoittamia juttuja klikataan riittävästi ja sitä jaetaan tuhansittain muutamassa sekunnissa.

Median ei tarvitse tehdä muuta, kuin heittää verinen raato esille. Muutaman jaon jälkeen toimittaja voi naureskella, kuinka homma on helppoa. Tämänkaltainen toiminta on juuri nyt näkyvissä tapaus Sipilän kohdalla. Itsenäinen ajattelu ei vaivaa väkeä some-aikakaudella. Facebookissa on nyt muutama henkilö, joka päättäväisesti nostavat esille samoja juttuja ja lataavat verisen kommentin perään. Samanmieliset yhtyvät huutoon. Sipilä ristille.

Ehkäpä nämä uskonnon esille vetäjät muistavat, kuinka kansa huusi Barabbaan vapaaksi eräässä valintatilanteessa. Veri ei enää riitä uutisten mukaan, vaan Keskon ammattiosaston väki on ryhtymässä tukilakkoon. Ihmisten älyllisyys on todella hukassa, kun tällaista mietitään. Ketään ei kiinnosta nostaa linkkinä uutista, jossa Ylen päätoimittaja Jääskeläinen kertoo tosiasiat. Jääskeläinen oikaisee uutisointia Sipilän painostamisesta ja kertoo, ettei sellaista ole ollut. Sitä ei kukaan enää kuuntele. Se kuitataan nuoleskeluna ja yrityksenä vaientaa alkanut kohu.

Kirjoittamastani jutusta Säynäjäsuo, siitä on annettu suullista palautetta ja myös muutamia sähköposteja. Saamani palaute on ollut poikkeuksellisen voimakasta. Koksaan aiemmin en ole mistään muusta aiheesta saanut näin paljon yhteydenottoja. Se kertoo osaltaan siitä, että asian koetaan koskettavan suurta joukkoa Suomussalmen väestöstä. Yhteinen nimittäjä heille on se, että Säynäjäsuo on heidän vakituinen hiljentymispaikkansa. On myös esitetty, että se on heidän kirkkonsa.

Poliittisten päättäjien osalta lienee niin, ettei kukaan oikein tohdi ottaa asiaan kantaa. Tähän vaikuttavat lähestyvät kuntavaalit. Voimakas vaikuttaminen voi karkoittaa mahdolliset äänestäjät kauemmas. Minä en tätä pelkää. Näin voimakas tahtotila kansalaisten suunnasta on otettava huomioon. Uudistuvassa kunnassa nimenomaisesti etsitään keinoja kansalaisten paremman osallisuuden suuntaan. Se on kirjoitettu myös lakiin. Onkin mielenkiintoista nähdä tämä Säynäjäsuon tapaus, tätä uutta mahdollisuutta vastaan.

Näen tämän sellaisena testinä, joka kertoo kansalaisille kuinka uskottavaa on kansalaisten oikea kuuleminen. Kuuntelemmeko, mutta emme kuule. Olen saanut itse kansalaisilta paljon kysymyksiä tästä aiheesta. Ihmiset ovat pohtineet sitä, miten esimerkiksi Suomussalmen kunta aikoo toimia ja millaisissa kysymyksissä. Heti alkuvuodesta aloitetaan Suomussalmen kunnassa uuden kuntastrategian laatiminen. Sitä ei laadi kunnanvaltuutetut yksin.

Siihen pääsevät heti alkuvuodesta ottamaan kantaa kylien edustajat kevään kyläparlamentti päivässä. Tilaisuus aloitetaan heti aamusta ja siihen on varattu aikaa. Minusta se on äärimmäisen tärkeä avaus. Voi olla, että siihen mennessä Säynäjäsuo on hakattu. Jos poliittinen järjestelmä ei ole sitä yrittänyt estää, voi olla vaikeaa vakuuttaa heitä uudesta osallistavasta ajasta.

Avainsanat: vierastasikaa, pääministerijuhasipilä, lestadiolaisuus, säynäjäsuo, osallistuvakansalainen

165 Säynäjäsuo

Maanantai 28.11.2016 klo 18:37 - yrjöpoeka

Suomi valmistautuu itsenäisyyden 100-vuotis juhlaan tulevan vuonna 2017. Luonnosta puhutaan paljon ja tilastot kertovat, että juuri nyt ihmiset etsivät luontokokemuksia. Kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvussa. Kaupunkien ja suurten asutuskeskusten läheisyydessä olevat luontokohteet ovat erittäin paljon käytettyjä. Luontomatkailukohteita kehitetään. Samalla on syntymässä myös uusia yrityksiä, jotka tarjoavat opastettuja retkiä näille lähellä oleville päiväkohteille.

Suomussalmi on erämainen pitäjä ja valtaosa metsistä on valtion omistuksessa. Suomussalmen metsiä on vuosien varrella käsitelty todella kovalla kädellä. Valtion kirstun vartijat asettavat jokainen vuosi Metsähallitukselle tiukat tuottotavoitteet. Metsistä saavutetuilla tuloilla katetaan valtion budjetin pohjatonta kaivoa. Suomussalmella tämä tarkoittaa sitä, että metsähallitus on tavoitteiden saavuttamisessa jatkuvasti törmäyskurssilla paikallisten asukkaiden kanssa.

Jälleen kerran törmäys on näkyvissä. Tällä kertaa valtion kassan täytettä haetaan soidensuojelualueen välittömästä läheisyydestä. Säynäjäsuon alue on lähellä kuntakeskusta ja erittäin suosittu päiväretkien kohde. Alueella on valmiit reitit taukopaikkoineen. Alue on suoluonnoltaan erinomainen kohde luonnontilaisena nähtävyytenä. Juuri nyt, Suomi100 juhlavuoteen valmistautuessa ja Hossan kansallipuiston avajaisten aattona Säynäjäsuon lähialueet on otettu kohteeksi.

Ymmärrän erittäin hyvin, millaisessa saranassa metsähallituksen työläiset ovat. Valtio työnantajana esittää tavoitteen ja sitä on pakko noudattaa. Nyt metsähallitus on kuitenkin sellaisen kohteen äärellä, että vielä kerran pitäisi pysähtyä pohtimaan, mitä oikein ollaan tekemässä? Kunta on samaan aikaan suunnittelemassa ja kehittämässä luontomatkailua ja siihen liittyvää yrittäjyyttä. Sitä varten tarvitaan helposti saavutettavia kohteita. Säynäjäsuo on siinä erinomainen esimerkki.

Toimin kunnallisena päättäjänä kunnahallituksen pöydän ääressä. Yhdessä muiden virka- ja luottamusmiesten kanssa, meillä on vastuu kunnan kehittämisestä. Meidän tehtävänä on suunnitella ja miettiä Suomussalmen kunnan tulevaisuutta. Luontomatkailu on yksi meidän pääkohteistamme ja siihen olemme panostaneet. Minun mielestäni nyt on eri toimijoiden istahdettava yhteiseen neuvottelupöytään pohtimaan ratkaisua ongelmaan.

Minä en ole ensimmäisenä mieltä osoittamassa. Haluan ihmisten ratkovan ongelmat neuvottelupöydissä. Säynäjäsuon tapauksessa Suomussalmen kunnalla yhtenä toimijana, on varmasti paikallisten ihmisten tuki. Paikallisten yhdistysten tuki, sen kertovat yleisönosastojen mielipidekirjoitukset. Suomussalmella ovat paikalliset asukkaat kestäneet ympäristönsä karut hakkujäljet ja mieltä ei ole helposti osoitettu.

Nyt olen saamastani palautteesta ja yhteydenotoista saanut sellaisen kuvan, että pohja se kaivossakin. Siksi on syytä vaatia kunnalta aktiivista otetta asiassa. Suomussalmenkunta ja -asukkaat tarvitsevat Säynäjäsuon kohteena, joka on joka päivä erilainen luonnotilassa. Hakkuut tulisivat näkymään kymmeniä vuosia.

Nyt on aika pysähtyä. Säynäjäsuo ansaitsee sen.

Avainsanat: säynäjäsuonsoidensuojelualue.suomi100, hossankansallispuisto