Satunnaiset kuvat

Usva aamu

Uusimmat

Blogin arkisto

003 Noin 300 tyhmää allekirjoittajaa

Maanantai 2.1.2017 klo 18:19 - yrjöpoeka

Tätä aloin pohdiskella, kun olen lueskellut mielipiteitä paikallisen Ylä-Kainuu lehden sähköisiltä sivuilta. Mielipiteissä puolustetaan metsähallituksen oikeutta hakata omia metsiään. Näitä mielipiteitä alkoi tulla, kun noin 300 Suomussalmelaista allekirjoitti yhteisen vetoomuksen lähialueella olevan retkeilyalueen säästämiseksi hakkuilta.

Paperiversiossa on myös ollut jo useita hakkuita puolustavia kirjoituksia. Kaikissa hakkuita puolustavissa mielipiteistä saa sellaisen kuvan, että suojelua vaativat ovat jonkinasteisia kummajaisia, tyhmänoloisia. Itse en ole vielä tutustunut koko listaukseen nimistä, mutta kaikki ne jotka tiedän vetoomuksen allekirjoittaneen, ovat täysijärkisiä aikuisia ihmisiä.

Kummallista on aina tämä sama ilmiö. Mikä tahansa suojelualoite saa samat aktiiviset ihmiset hyökkäämään suojelua vastaa. Perustelut ovat aina samat. Tärkeät työpaikat ja metsähallituksen suuri rooli kunnan kannalta. Metsähallitus oli ennenmuinoin leivän isä ja merkitsi työpaikkoina erittäin paljon Suomussalmen kunnalle. Nyt sillä ei ole työpaikkojen suhteen juuri minkäänlaista merkitystä ja loputkin häipyvät pikkuhiljaa.

Muutettuani pitäjän pohjoisosasta asumaan tänne taajamaan, lähdin heti etsimään sellaista metsää, jossa voin vaeltaa talvella kaikessa rauhassa. Sellainen löytyi Säynäjäsuon soidensuojelualueelta. Hiihtelin ensimmäisenä talvena siellä usein ja myös vaelsin lumikengillä. Olen kulkenut siellä myös kesäkeleillä eri vuorokaudenaikoina.

Kalastusretkilläni ajelen usein Moisiovaarantietä ja aina näen useita autoja parkkipaikalla, josta polkureitti soidensuojelualueelle lähtee. Se kertoo paikan tärkeydestä taajaman asukkaille. Alue on helposti jokaisen saavutettavissa ja sen reitti on helppo. Mikäli soidensuojelualueen ympäröimä harjualue hakataan, muuttuu koko soidensuojelumaisema.

Ympäristöministeriön olisi pikaisesti tarkistettava kriteerejä, joilla tiukennettaisiin luonnon käsittelyohjeita suojelualueiden sisällä ja välittömässä läheisyydessä. Tässä nimenomaisessa kohteessa käsittelyä ei tulisi sallia, koska käsiteltävä alue harjumaisemana, on soidensuojelualueen ympäröimä.

Kiteytettynä. Metsät ovat meidän kaikkien omaisuutta ja meillä on siten oikeus mielipiteisiin metsien käytön suhteen. Me saamme puolustaa omia metsiämme. Metsähallitus koneistona on meidän metsissämme renkinä. Ei isäntänä. Allekirjoittajat edustavat erinomaisena kattauksena meitä Suomussalmelaisia. He eivät ole oppimatonta ja tyhmää takapajuista väkeä. Sivistyneinä ihmisinä he allekirjoittivat vaatimuksen omilla nimillään. Julkisesti ja rohkeasti. Juuri niin kuin pitääkin.

On helppo tukea heidän vaatimustaan.

Avainsanat: säynäjäsuomatalasuo, säynäjäsuonsoidensuojelualue, retkikartta.fi,

165 Säynäjäsuo

Maanantai 28.11.2016 klo 18:37 - yrjöpoeka

Suomi valmistautuu itsenäisyyden 100-vuotis juhlaan tulevan vuonna 2017. Luonnosta puhutaan paljon ja tilastot kertovat, että juuri nyt ihmiset etsivät luontokokemuksia. Kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvussa. Kaupunkien ja suurten asutuskeskusten läheisyydessä olevat luontokohteet ovat erittäin paljon käytettyjä. Luontomatkailukohteita kehitetään. Samalla on syntymässä myös uusia yrityksiä, jotka tarjoavat opastettuja retkiä näille lähellä oleville päiväkohteille.

Suomussalmi on erämainen pitäjä ja valtaosa metsistä on valtion omistuksessa. Suomussalmen metsiä on vuosien varrella käsitelty todella kovalla kädellä. Valtion kirstun vartijat asettavat jokainen vuosi Metsähallitukselle tiukat tuottotavoitteet. Metsistä saavutetuilla tuloilla katetaan valtion budjetin pohjatonta kaivoa. Suomussalmella tämä tarkoittaa sitä, että metsähallitus on tavoitteiden saavuttamisessa jatkuvasti törmäyskurssilla paikallisten asukkaiden kanssa.

Jälleen kerran törmäys on näkyvissä. Tällä kertaa valtion kassan täytettä haetaan soidensuojelualueen välittömästä läheisyydestä. Säynäjäsuon alue on lähellä kuntakeskusta ja erittäin suosittu päiväretkien kohde. Alueella on valmiit reitit taukopaikkoineen. Alue on suoluonnoltaan erinomainen kohde luonnontilaisena nähtävyytenä. Juuri nyt, Suomi100 juhlavuoteen valmistautuessa ja Hossan kansallipuiston avajaisten aattona Säynäjäsuon lähialueet on otettu kohteeksi.

Ymmärrän erittäin hyvin, millaisessa saranassa metsähallituksen työläiset ovat. Valtio työnantajana esittää tavoitteen ja sitä on pakko noudattaa. Nyt metsähallitus on kuitenkin sellaisen kohteen äärellä, että vielä kerran pitäisi pysähtyä pohtimaan, mitä oikein ollaan tekemässä? Kunta on samaan aikaan suunnittelemassa ja kehittämässä luontomatkailua ja siihen liittyvää yrittäjyyttä. Sitä varten tarvitaan helposti saavutettavia kohteita. Säynäjäsuo on siinä erinomainen esimerkki.

Toimin kunnallisena päättäjänä kunnahallituksen pöydän ääressä. Yhdessä muiden virka- ja luottamusmiesten kanssa, meillä on vastuu kunnan kehittämisestä. Meidän tehtävänä on suunnitella ja miettiä Suomussalmen kunnan tulevaisuutta. Luontomatkailu on yksi meidän pääkohteistamme ja siihen olemme panostaneet. Minun mielestäni nyt on eri toimijoiden istahdettava yhteiseen neuvottelupöytään pohtimaan ratkaisua ongelmaan.

Minä en ole ensimmäisenä mieltä osoittamassa. Haluan ihmisten ratkovan ongelmat neuvottelupöydissä. Säynäjäsuon tapauksessa Suomussalmen kunnalla yhtenä toimijana, on varmasti paikallisten ihmisten tuki. Paikallisten yhdistysten tuki, sen kertovat yleisönosastojen mielipidekirjoitukset. Suomussalmella ovat paikalliset asukkaat kestäneet ympäristönsä karut hakkujäljet ja mieltä ei ole helposti osoitettu.

Nyt olen saamastani palautteesta ja yhteydenotoista saanut sellaisen kuvan, että pohja se kaivossakin. Siksi on syytä vaatia kunnalta aktiivista otetta asiassa. Suomussalmenkunta ja -asukkaat tarvitsevat Säynäjäsuon kohteena, joka on joka päivä erilainen luonnotilassa. Hakkuut tulisivat näkymään kymmeniä vuosia.

Nyt on aika pysähtyä. Säynäjäsuo ansaitsee sen.

Avainsanat: säynäjäsuonsoidensuojelualue.suomi100, hossankansallispuisto