Satunnaiset kuvat

Usva aamu

Uusimmat

Blogin arkisto

149 Sininen uni

Torstai 10.11.2016 klo 13:01 - yrjöpoeka

Kirjoitin etusivulleni vuoden alussa kuvatekstin ja mietin tuoko kuluva vuosi sinisiä ajatuksia. Vuosi on ollut mekoista myllerrystä Suomessa, kotimaakunnassani ja politiikassa. Ihmisten mieli on ollut levotonta ja herkästi tuulia haistelevaa. Eilinen Amerikan-jytky lisäsi vain levottomuutta. Ihmiset eivät enää luota julkiseen ja totuttuun tiedoittamiseen. Tilalle on astunut media, jolla ei ole enää mitään estoja. Sen julkaisemat raa´at, härskisti valehtelevat jutut ja vihaa uhkuvat kommentoinnit ihmisistä ja kansanryhmistä kiehtovat tänään ihmismieltä.

Voiko tässä ajassa elää ja asua Havukka-ahon ajattelijan kaltainen persoona? Kyllä voi ja niitä on, mutta he eivät seuraa mitään vaihtoehtoisia medioita. Heille riittää koulutuksen ja elämän luoma viisaus ymmärtää olemassaolevaa ympäristöä omin aivoin. He eivät kulje laumana massan mukana huutamassa samoja iskulauseita. Heitä on, mutta heidän viisautensa on hukkunut levottoman median huutomyrskyyn.

Keskustelin useiden ihmisten kanssa eilisistä vaaleista kuntakeskuksessa asioidessani. Heidän julkilausumansa oli, että tulevissa vaaleissa eivät enää voita tavalliset järki ihmiset. Heidän mukaansa Trump osoitti, kuinka voi härskisti ensin valehdella ja panetella vastapuolta ja siten voittaa vaalit. Heti sen jälkeen pokkana ja lipevästi vakuutella kaikille, että ei tässä mitään. Kaikki on hyvin. Yhdistetään kansakunta. Jututtamani ihmiset eivät ymmärrä, mikä saa aivan tavalliset köyhät ihmiset äänestämään sitä, joka loukkaa kaikkia muita?

Jos minua on mietityttänyt se, mihin tämä levottomuus johtaa, en ole huoleni kanssa yksin. Kansakunnan muistissa on erittäin hyvin viimevuosisadan myllerrykset ja sitä edeltäneet levottomat ajat. Kaikki minun lukemani historia vahvistaa sitä huolta, että ihmiskunta ei ymmärrä menneisyyttään. Kaikki puheet rajojen aitaamisista, eri ihmisryhmien syyllistämisistä, viha ja katkeruus oman maan kansalaisia kohtaan. Niitä jotka uskaltavat olla eri mieltä. Julkiset puheet ja kirjoitukset siitä, että toisenmieliset viedään saunan taakse lopetettaviksi. Sellaiset puheet ovat käsittämättömiä.

Eräs soittaja kysyi minulta eilen, onko minulla mitään sinisiä ajatuksia tästä levottomasta ajasta? Vastasin, ettei ole. Olen yhtä ymmälläni maailman menosta. Vastasin myös, että yritän historiaa ja menneisyyttä lukemalla ja tutkimalla löytää vastauksia ihmisten käyttäytymiseen. Oma päätelmäni on, että ihmiskunta ajoittain haaveilee vahvoista johtajista. Tauti leviää kuin kulovalkea kaikkialle ja että me elämme juuri nyt sitä vaihetta.

Suomessa tutkijat ovat yhtä ymmällään menosta ja ihmettelevät, kun gallupit eivät pidä paikkaansa. Eihän ne pidä, koska se joka härskeimmin julistaa sanomaansa juuri vaalien alla, saa sanomansa lävitse. Sanoma voi olla valhetta, se toimii kun siinä on tunnetta mahdollisimman paljon mukana. Näin teki myös Amerikan trumpetti.

Heräsin aamuyöstä ja uni ei enää tullut, kun ajatuksiini hiipivät eiliset pohdiskeluni. Aamupäivän palaverin jälkeen olen aloittanut pohdiskelut siitä, millainen on tuleva Suomussalmen kunta? Mikäli tulevaisuuden kunta haluaa kuntalaiset keskiöön, on kuultava ensin kuntalaisia. Ensin on pohdittava, mihin kysymyksiin haetaan vastauksia.

Ehkäpä nyt on päivänokosten paikka. Sieltä voi löytyä sininen uni.

Avainsanat: sinisiäajatuksia, havukkaahonajattelija, historianopetukset, kuntalainenkeskiössä, päivänokoset

128 Vapaapäiviä ja nikkarointia kotona

Tiistai 5.10.2010 klo 22:15 - yrjöpoeka

 

 

Kaksi oikein mukavaa ja leppoisaa päivää on takana. Lopultakin olen saanut jonkinlaisen järjestyksen varastoon ja kalastusvälineisiin. Aikamoinen määrä roinaa meni suoraan roskiin ja poltettavaksi. Joka vuosi kesän jälkeen on sama homma, tavarat enemmän tai vähemmän levällään.

Kalastustakaan en ole unohtanut, vaan perhovälineillä olen opetellut seisovan veden kalastusta. Kohtuullisesti on homma toiminut ja soppakalat on taas jääkaapissa. Kalastus on mukavaa puuhaa ja siinä on aikaa miettiä syksyisen sinisiä asioita kaikessa rauhassa. Makkaraa paistellessa ja kahvia keitellessä sain muutaman puhelun ja niissä annettiin palautetta maakunnan asioista ja osa kirjoittelustani. Maakunnan tuottamat palvelut eivät tyydytä kaikkia ja erityisen hankalilta tuntuvat terveydenhuollon palvelut. Erityistä kitkeryyttä oli yhdelle soittajalle aiheuttanut Timo A Säkkisen lausuma tämän päivän Ylä-Kainuu lehdessä. Siinä Säkkinen toi esille sen, että ”palvelujen käyttäjät ovat suhteellisen tyytyväisiä” Säkkinen päätteli lisäksi vielä, ”Suurimmat ongelmat tuntuvat olevan niillä, jotka eivät palveluja tarvitse.” Olen soittajan kanssa samaa mieltä, että Säkkinen on täysin vieraantunut tavallisen maakunnan asukkaan arjesta. Suhteellisen tyytyväinen sanonta on melkein mitä vain ja hänen arviointinsa niistä jotka arvostelevat maakunnan toimia, on todella ihmeellinen. Olen syksyn mittaan kiertänyt Kainuun toreja ja saamani palaute on aina tullut niiltä, jotka ovat palveluja tarvinneet. Kaikki tarvitsevat terveydenhuollon palveluja ennepitkää. Sellaista palveluiden arvostelijaa, joka ei niitä tarvitse, en ole vielä tavannut. En ollenkaan ihmettele Puolangan ja Hyrynsalmen nihkeyttä hallintokokeilun jatkoon. Kaikkia asioita katsotaan vain ja ainoastaan hallinnon näkökulmasta. Hallinto ei osaa, eikä ymmärrä palvelua tarvitsevan näkökulmaa. Kaikissa tutkimuksissa kansalaiset rankkaavat terveydenhuollon palvelut ykköseksi ja ovat tarvittaessa valmiita maksamaan niistä hieman enemmän. Hallinto yrittää säästää ja riisuu koko ajan palveluja entistä kauemmaksi syrjäseutujen asukkailta. Säkkisen päättelyn mukaan minä en tarvitse palveluja ollenkaan, koska olen kritisoinut kokeilua alusta alkaen. Erinomaista päättelyä!

Palaute lisäsi sinisiä ajatuksia ja oli syytä lähteä lopuksi saunan lämmitykseen.

Huomenna vapaapäivät loppuvat ja aloitan loppuviikon mittaisen ajelun vaalipiirin alueella. Mukavaa syksyistä säätä on lupailtu, toivottavasti sateet pysyvät poissa. Toivomuslistan ykkösenä on kuitenkin hirvien poisto tiealueilta, pitkä pimeä tuo lisää uhkatekijöitä liikenteeseen.

Avainsanat: tavaroittenuudelleenjärjestely, sinisiäajatuksiakainuusta, lakikainuunhallintokokeilusta, susijosyntyessään, hallintosäästääitsensähengiltä, palvelutovathallintoavarten, hirveäthirvethirveinä