Satunnaiset kuvat

Kuusinki 28.6.2012

Uusimmat

Blogin arkisto

025 Urheilujohto sekoaa ja tyhmistyy

Torstai 25.1.2018 klo 11:46 - yrjöpoeka

Näin se tekee, kun seuraa sekoilua olympia valintojen suhteen. Ensin sovitaan pelisäännöistä, kuinka joihinkin kisoihin valinnat tehdään. Sovitaan siitä, että mitkä kisat ovat tärkeitä valintoja silmälläpitäen. SM-kisat jätetään valintojen ulkopuolelle, ellei kysymyksessä ole Anne Kyllönen. Urheilijat valmistautuvat huolellisesti ja ovat kisojen jälkeen kohtuu varmoja siitä, kenellä on mahdollisuus tulla valituksi. Media tekee kaikkensa siinä välissä kirjoitellessaan ja haastatellessaan omia suosikkejaan.

Päävalmentaja tekee sitten omia tulkintojaan omien henkilökohtaisten valmennettaviensa kanssa. Tästä erinomaisen hyvänä esimerkkinä Reijo Jylhän suojatin Anne Kyllösen jokaviikkoinen mahdollisuus saada uusia ja uusia valintakisoja. Tätä touhua seuratessani ei oikein tiedä itkeäkö vai nauraa. Naurettavaksi tämä pelleily on mennyt jo aikoja sitten. Kyllönen on sellainen hermoheikko, että saatuaan menestystä takavuosina hän kuvitteli sen jatkuvan ikuisesti lisäämällä hermokerroksia. Valmentajan ohjeista välittämättä.

Ainoa varma kisoihin lähtijä näistä tulevan viikonvaihteen uuden mahdollisuuden saajista on Perttu Hyvärinen. Kaikki muut voi huoletta heittää unohduksen yöhön. Kyllösen pitäisi jo itse ymmärtää lopettaa tämä pelleily. Sitä hän ei tee, koska nyt oma valmentaja jakaa hänelle uusia mahdollisuuksia. Uskallan sanoa jo valmiiksi, että Kyllösen jäätyä 30 sijan paikkeille, Jylhä valitsee hänet kisoihin. Perusteluna valmentajan näkemä nousukunto. Näin hän on sitä jatkuvasti kommentoinut.

Urheilun tyhmistävää vaikutusta voisi muuttaa seuraavalla tavalla. Valintakisat kerrottaisiin julkisuuteen ja kerrottaisiin myös, mitkä kriteerit valinnoissa vaikuttavat. Pakollisiksi kisoiksi merkittäisiin aina omat SM-kisat. Vain selkeällä lääkärintodistuksella niistä voisi jäädä pois. Se joka olisi poissa SM-kisoista, joutuisi heti tervehdyttyään osallistumaan seuraaviin kansainvälisiin kisoihin. Siellä hänen tulisi sijoittua kolmen (3) parhaan joukkoon saadakseen mahdollisuuden valintaan. Nykyinen menettely, että pitää sijoittua 16 parhaan joukkoon, on todella syvältä.

Urheilija voi hävitä kärjelle 3-5 minuuttia tuolla sijoituksella. Enemmän huomiota pitäis asettaa sille, millainen ero ajassa on ollut kärkeen. Massalähdössä voi olla vaikka sijalla 30 ja ajassa eroa saattaa olla vain 10 sekuntia. Massalähtöjen valintoja pitäisi valinnoissa huomattavasti nostaa. Jokainen urheilija, joka pystyy hiihtämään pääjoukossa olisi vahvoilla. Lisäksi jokaiseen kisaan olisi aina valittava mukaan kokonaan uusia nuoria kykyjä. Nyt valinnoissa on painoa sillä, kuinka monissa kisoissa joku on jo ollut. Näin on tulevissa kisoissakin tehty ja nämä valitut jäävät sijoituksissaan 30 paikan huonommalle puolelle.

Valitsijaraatia tulisi uudistaa. Päävalmentajalla ei saisi olla yhtään omaa valmennettavaa. Hänellä ei olisi muuta kuin oman näkemyksen esitysoikeus. Valintaraadissa olisi mukana miesten ja naisten valmentajia. Kotiinvetämisen estäisi se, että valinnoissa tulisi olla aina yksimielisiä. Jokaisen valinnan jälkeen kaiken valittuja koskeva tiedon tulisi olla julkista. Valintojen perustelut sekä arviointi kilpailijan mahdollisuuksista onnistua kisoissa.

Koska kisoihin lähdetään muiden rahoilla, tulisi johtajien ”toppatakki” osastoa rajusti pienentää. Kisat ovat aina urheilijaa varten.

Avainsanat: pyeongchank, talvilajienolympialaiset, reijojylhä, annekyllönen, smhiihdot, toppatakkiosasto

014 Matin veto

Lauantai 13.1.2018 klo 18:19 - yrjöpoeka

Harvoin minä nautin SM-tason hiihdoista, mutta tämän päivän miesten vapaa 16.6 kilometriä oli sellainen. Kisassa oli usealla hiihtäjällä suuret paineet onnistumisen suhteen. Matti Heikkinen oli ainoa, jonka ei tarvinnut laittaa itseään kokonaan peliin. Omalla Vantaan hiihtoseuran seurakaverilla Anssi Pentsisellä sitä vastoin oli. Kaikille oli selvää, että on oltava mitaleilla, mikäli haluaa päästä seuraavien viikonvaihteiden mc-kisoihin.

Kisan alusta asti näki, että Heikkisen lisäksi vain kahdella muulla miehellä on mahdollisuuksia mitaleille, Perttu Hyvärisellä ja Anssi Pentsisellä. Heikkinen vain passaili ja kun olen hänen hiihtojaan seurannut jo vuosikausia, oli nähtävissä erikoinen ilmiö. Matti hiihti käsijarrupäällä ja seurasi kuinka seurakaveri Pentsinen pärjäsi. Olen melkein varma, että taktikka oli sovittu valmiiksi. Kun Pentsinen tekee todella kovan vedon toisella kierroksella, Matti hiihtelee kaukana kärjestä. Näin muille jää kuva Pentsisen ylivoimasta ja muut tyytyvät suosiolla osaansa.

Kolme kilometriä ennen maalia oli varmaa, että Pentsinen voittaa ja seuralla on mahdollisuus kaksoisvoittoon. Sen jälkeen jokainen hiihtoa seuraava näki, kuka oikeasti on hiihtäjä. Matti Heikkinen iski päälle loikan, josta hän on tunnettu. Hetkessä Heikkinen iski itsensä kakkossijalle ja seuralle varmistui kaksoisvoitto. Voiton saanut Pentsinen ei mekkaloinut voitollaan. Hänt tiesi mihin Heikinen oikeasti pystyi, samoin kaikki muutkin mukana olleet huippuhiihtäjät. Heikkinen ei maalissa ollut edes hengästynyt, samaan aikaan muut olivat reporankana pitkin tannerta.

Joku voi väittää vastaan, mutta tämä on oma arvioni ja se ei ole kaukana todellisuudesta. Matti Heikkinen auttoi oman seurakaverinsa voittoon, joka varmistaa voittajalle olympia paikan ja lipun mc-kisoihin. Matti Heikkinen olisi varmaan jäänyt vaikka neljänneksi, jos lisää seurakavereita olisi ollut tarjolla mitaleille. Toimittaja ja kommentaattori Sami Jauhojärvi olivat olevinaan yllättyneitä. Se oli niin mietoa, että pisti silmääni vielä enemmän. Hekin tiesivät keille kaikille mitalisijat olisivat olleet tärkeitä.

Anne Kyllönen ja Ville Nousiainen olivat sitä mieltä, että nyt menee hyvin. Ei mene, he ovat menneen talven lumia. Nousiaisesta ei koskaan tullut ja ei tule voittajaa. Kansallisissa kisoissa hän voi joskus saada hyvän tuloksen, muttei isoissa kisoissa. Siellä tarvitaan tappamisen meininkiä ja Nousiainen on kuin pehmoinen jauhopussi. Samaa vaiva on Anne Kyllösellä. Valmentajan vaihdos ei auta, kun ei usko ja luota valmentajan sanomisiin. Sellainen kuva on itselleni välittynyt ja pitänee paikkansa.

Päävalmentajan pitäisi nyt laittaa Etelä-Koreaan mitalimiesten lisäksi nuoria tulevaisuuden nimiä. Vaikka he eivät nyt tänään päässet mitaleille, heidän varassaan on tulevaisuus. Nuorten on päästävä mukaan ja sen mukana voi tulla yllätyksiä, joista me voimme saada sitä kansallista hurmosta.

Nyt kun Pentsinen on varmistanut paikan, voimme huomenna nähdä, kuinka Heikkinen hiihtää ilman käsijarrua. Uskon hänen pystyvän 1 – 2 minuutin eroon muihin nähden. Iltapäivän viimeinen kilometri kertoi minulle, kuka on maailmanluokan hiihtäjä. Hän on Matti Heikkinen. Strategi ja analyysin mestari.

Vantaan Hiihtoseura kiittää. Minä kumarran.

Avainsanat: vantaansmhiihdot, anssipentsinen, mattiheikkinen, olympiavalinnat, vantaanhiihtoseura, eteläkorea, pyeongchang2018