Satunnaiset kuvat

Hartaushetki/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

046 Sotalapset

Tiistai 8.10.2013 klo 10:45 - yrjöpoeka

Olen lueskellut erittäin paljon viime aikoina sotahistoriaa ja niiden mukana nousi esille Suomen sotalapset Ruotsissa. Hakusanalla sotalapsi nousi esille paljon uutta. FM Mauri Junttilan tutkielma oli todella pysäyttävä ja moniulotteinen. Toisaalta lapset ovat saaneet turvaa, mutta lopuksi nousee esille ajatus hyväksikäytöstä. Jokaisella asialla on ollut hyvät ja huonot puolensa. Nyt voidaan sitä arvostella, silloin se on ollut todellisuutta. Se on ollut vaihtoehto ja se on otettu käyttöön.

Lukiessani näitä, nousi ajatuksissani sen soveltuvuus nykyaikaan. Voitaisiinko nykyajassa tarjota lapsille turvapaikkaa sodalta samalla tavoin? Voisiko Suomi tehdä saman kuin teki Ruotsi? Voisiko Suomi antaa turvapaikan sodanajaksi kymmenille tuhansille lapsille? Voisiko se olla mahdollista nykymaailmassa? Olisiko se inhimillistä? Sotalapset palautettiin suurelta osin ja samaa käytäntöä voisi ajatella myös nyt sotaa käyvien maitten osalta. Rauha tulee aina joskus, niin tuli myös meille.

Tiedän tällaisen ajatuksen saavan vastalausemyrskyn, koska nykyisessä ajattelussa perheitä pidetään erottamattomina. Perheitä pyritään koko ajan yhdistämään ja kotouttamaan suomalaisen yhteiskuntaan. Samalla me itsekkäästi ajattelemme lyövämme kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tarjoamme turvapaikan ja odotamme, että nämä sitten pesevät meidän likaiset paitamme. Eli haemme halpatyövoimaa ja samalla pesemme omaatuntoamme puhtaaksi.

Minusta meidän pitää ajatella myös sen maan tulevaisuutta, joiden pakolaisia otamme maahamme. Meidän tulee tarjota turvaa sodanajalta, ei pysyvää asuinpaikkaa. Samalla kun tarjoamme turvaa lapsille, samalla voimme kouluttaa heitä tulevaisuuden tekijöiksi omassa maassaan. Rauhan tultua jokainen maa tarvitsee kaikki voimat tulevaisuuden rakentamiseen.

Eurooppalainen halu auttaa ja saada samalla halpatyövoimaa, on uudenlaista siirtomaariistoa. Ennen siirtomaista vietiin raakaaineet. Nyt näistä maista viedään tulevaisuuden tekijät. Täällä heidän osansa on ns. paitojen peseminen.

Avainsanat: sotalapsi, siirtomaapolitiikka,