Satunnaiset kuvat

Taimen 50cm

Uusimmat

Blogin arkisto

133 Nyt on pakko, pakon pakon pakko

Maanantai 11.6.2018 klo 14:43 - yrjöpoeka

Suomen hallitus on toitottanut, että nyt on aivan pakko saada sote maaliin. Kaikenlaista selitystä on annettu lähtien siitä, että virkamiehet ovat tehneet niin paljon työtä tämän eteen. Näin tapahtui myös aiemmin Kun Paras-hanketta pukattiin pystyyn. Samoin kävi ERVA-ponnistelujen kanssa. Silloinkin johtavat politiikot kertoivat samaa. Eli on pakko. On tehty niin paljon työtä. Mikään tehty työ ei ole mennyt hukkaan, vaan on edetty kohti päämäärää. Se päämäärä on ollut julkisten palvelujen yksityistäminen ja suuri rahanjako.

Nyt poliittiset päättäjät ovat oikeassa, kun he kertovat, että nykyinen sote ei toimi. Ei todellakaan toimi enää. Yksityiset firmat ovat ostaneet johtavat virkamiehet maakuntien keskussairaaloista. Samoin on ostettu eri alojen huippuosaajat yksityisiin firmoihin. Minä voin itse allekirjoittaa tämän oikeaksi, kun olen käynyt julkisessa terveydenhuollossa Kainuussa. Parhaat kirurgit ja ortopedit saavat palkkaa aivan muualla. Paikallinen keskussairaala on täytetty ulkomaisilla ”puoskareilla”. Sanon näin, koska kieliongelma on täydellinen ja osaaminen sitä sun tätä.

Nyt polittisten päättäjien ja puoluepomojen puhuessa pakosta, voi jo sanoa että turhaa kaikki tämä kiire ja pakko. Ilmeisesti kokoomuksessa tämä on jo älytty, keskusta on hurmoksessa ja uskoo vain yhtä totuutta. Sitä joka syntyy autotallin hämärässä. Mitäpä kokoomus maakuntamallilla tekee, kun käytännössä kaikki on yksityistetty. Suuret firmat ovat ostaneet pienten kuntien terveysasemia. Joillakin paikkaunnilla on jopa tarjottu terveysasemia ostettavaksi. Kaikki tämä tapahtuu siinä uskossa, että kun suuri firma ostaa sen on pakko tuottaa palveluja. Uskollaan voi tulla autuaaksi.

Suuret firmat sijoittavat murusia näihin ostoihin, kun sitä vertaa koko miljardien jakopottiin. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja kun sanoo, että yksityinen firma toimii toisin kuin julkinen. Mikäli tämä pakko-sote onnistuu, palvelut loppuvat siellä missä se on kannattamatonta. Se ei ole karman laki, vaan suurten osakeyhtiöiden toimintaa. Vaikka sote-pakko ei tapahtuisi, yksityistäminen jatkuu entistä kovemmalla tahdilla. Suuri pallo on vyörytetty liikkeelle ja sitä ei voi enää pysäyttää. Politiikot luulevat ohjaavansa purtta, mutta sitä se ei ole ollut aikoihin.

Tästä voit tutustua siihen, missä tällä hetkellä jo mennään. Pääministerin ja hänen puolueensa pakko on lirahtanut jo housuun. Tulevia maakuntia ja niiden hallintoa on hirmuisella kiireellä laitettu pystyyn. Niiden terveyspalveluja on valmisteltu. Siinä valmistellessa on sitten huomattu näitä asioita valmistelevien virkamieten tulleen yllättäen palkatuiksi yksityisiin firmoihin. Suunnittelemaan tulevia terveyspalveluja. Koska meillä Suomessa ei ole korruptiota en sitä sellaiseksi voi nimittää.

Nämä virkamiehet vakuuttavat, etteivät he ole saaneet sellaisia salaisuuksia töissään, että ne haittaisivat töitä yksityisessä firmassa. Kaikki uskovat, tai ovat uskovinaan. Mehän olemmme tuiki rehellisiä ja meillä ei ole korruptiota. Tähän kun lisää poliittisten puolueiden suhmuroinnin, ei olekaan ihme, että nyt puhutaan sote-sopasta.

Oikeasti pitäisi puhua pelkästä rahanjaosta. Raha jaetaan valtion kirstusta. Se menee yksityisille firmoille. Voitelurahaa jaetaan suurille puolueille. Se ei ole korruptiota.

Tiedättehän, on pakko saada sote maaliin.

Avainsanat: sotesoppa, pakkosaadavalmiiksi, terveysjätitostavatosaajat, valtionkirstu, suurirahanjakorehtivirkamies

121 Paskaa serverissä

Lauantai 26.5.2018 klo 20:56 - yrjöpoeka

Olen aina ollut innokas seuraamaan ultramaratoneja ja muita ultrasuorituksia. Olen itse ollut mukana järjestämässä talvista seikkailua The Ruthless Rajaa ja siksi olen myös muista tapahtumista todella kiinnostunut. Olen aiempina vuosina seurannut Nuts Karhunkierrosta ja sen ultramatkaa 160 kilometrin juoksutapahtumaa toukokuun lopulla.

Tänään on päättynyt ultrajuoksutapahtuma ja parhaat ovat tulleet maaliin ennätysajoissa. Olen seurannut matkan edistymistä erilaisita videoklipeistä ja erityisesti olen luottanut järjestäjän Northern Ultra Trail Servisen klippeihin. Tänään lopetin sen ja kerron jatkossa myös kaikille muille, ettei niitä voi ollenkaan seurata. Kun klippi loppuu alkaa jokin outo video ja sitä ei saa loppumaan muutoin kuin sammuttamalla virrat laitteesta. Kolmatta kertaa en aio sitä kokeilla. Tiedän senverran nykymaailmasta, että jos jokin iskeytyy laitteelle niin, ettei sitä saa räjäyttämättä pois, meillä on ongelma.

Olen aiemminkin saanut tämänkaltaisen liikkeen takia ongelman koneelleni ja tämä ei naurata. Jos tämä kuuluu järjestäjien juttuihin, olisi syytä informoida seuraajia. Satuani koneeni uudelleen järjestykseen ja verkko on auki, mielessäni kytee epäluulo toimintaa kohtaan. Se mikä on varma on se, etten aio enää seurata yhtääm tämänkaltaista lähetystä. Voisin tiivistää tämän lyhyeeseen lauseeseen: Pitäkää tunkkinne!

Valtionvrainministeri Petteri Orpo sanoi tänän ääneen sen saman, jonka minä olen kertonut jo usein kuluneen vuoden aikana. Viikoittainen keskustelukerhomme Alvarin aamun porukka antanee minulle ansaitut aplodit. Olemme hienosti puhuneet ongelmista ja olen itsekijn näitä sanontoja käyttänyt. Suomeksi sanottuna Sipilän hallituksen tuulettimeen lensi aikuisen oikeasti paskaa. Olemme juuri tänään perimmäisten totuuksien äärellä. Nyt toteutuu se ennustukseni. Kesäkuussa hallitus kaatuu. Syksyllä ovat edessä vaalit. Eivät maakuntavaalit, vaan eduskuntavaalit.

Kavereilleni kerron, että ei se rintaa nosta olla oikeassa kun paska on tuulettimessa. Tämä Sipilän joukkojen teutarointi sote-sopan tiimoilta on ollut surullista seurattavaa. Tämä on ollut kepun sisäistä murhaa. Onneksi on ollut kaukonäköinen Väyrynen.

Kysymys kuuluu. Kuka on seuraava keskustan puheenjohtaja Sotkamon puoluekokouksen jälkeen?

Avainsanat: northernultratrailservise, nutskarhunkierros, ultratapahtuma.petteriorpo, sotesoppakaatuu, paavoväyrynen

120 Soppaa ja luuvaloa

Perjantai 25.5.2018 klo 15:08 - yrjöpoeka

Olen hyvin paljon keskustellut kavereitteni kanssa sote-sopasta. Minä taidan olla ainut, joka alusta asti on ollut sitä mieltä, että tämä keskustan ja kokoomuksen koplaus kokee mahalaskun. Sinisiä tämä ei koske ja siksi he katovat historian roskatynnyriin. Nyt ovat ministerit heränneet ja yrittävät auttaa omia kavereitaan vihreälle, hyvin palkatulle oksalle. Sampo Terho esimerkkinä. Tämäkin veitikka oli vielä ennen vaaleja sitä mieltä, että' poliittiset virkanimitykset ovat historiaa. Tottakai hän nyt sanoo, ettei kaveruus saa olla hyvän miehen tai naisen esteenä hillotolppaan.

Ainoastaan kepulaiset ja kokoomus ovat maakunta hankkeen takana näillä kaukaisilla kairoilla. Kannattaminen ei perustu tietoon, vaan sokeaan uskoon oman puolueen erinomaisuudesta. Maakuntien kannatus on kepulaisilla samankaltaisella uskon tasolla. Tietoa ei ole mutta uskoa sitä enemmän. Varmaan viimeisellä tuomiolla he saavat hyvityksen uskostaan. Aktiiviset keskustelijat ovat yksimielisiä siitä, että mikäli maakuntamalli toteutuu, voimme heittää hyvästit Kainuun maakunnalle. Isojen maakuntien sanellessa, hiirulaiset saavat vain hippusia.

Viimetalven tykkylumi tuhot ovat pikkuhiljaa tarkentumassa. Tuhansia hehtaareja nuoria metsiä on joko kokonaan tuhoutunut, tai sitten osittain. Virallinen taho patistaa ja uhkailee metsänomistajia pikaisiin töihin, etteivät metsien ötökät pääse terveisiin metsiin. Uhkailuja tehostetaan sillä, että mikäli ötököitä tulee niin metsän omistaja on maksumies. Tässä kohden törmään itse aina järjen äänen katoamiseen viranomaistahoilla.

Muutama vuosi sitten pitkin itärajaa kaatui myrskyssä tuhansia hehtaareja vanhaa ikimetsää. Hyvin paljon sitä on Suomen puolella ja mittaamaton määrä Venäjän puolella. Näihin metsätuhoihin ei saanut koskea, koska osa oli Natura alueilla ja osa niitä lähellä. Näitten ötököitten kynsiin joutuneitten tuhansien hehtaarien ötökkä armeijoista ei kukaan ollut huolestunut. Päinvastoin valistuneet puhuivat uhanalaisten ötökkä armeijoiden tarvitsevan leuoilleen rouskutettavaa. Miksi ne ovat siellä tarpeellisia ja sitä vastoin yksityisten metsissä suoranainen vitsaus? Kysyä tätä sopii.

Koska on oltava kolme pointtia, niin heitän kysymyksen kehiin mietittäväksi. Tunteeko kukaan reumasairauksia poteva säätilan muutosten vaikutuksia kehossaan? Juuri nyt ovat säätilat sahanneet pienistä yöpakkasista ja pohjoisen tuulista helteisiin ja etelän lämpöisiin henkäyksiin. Saapuvatko kolotukset ja luuvalo sahaamaan öisin jäseniä?

Mikä se on se luuvalo ja minne se menee päivisin? Kirjailija Veikko Huovisen esitti kirjoissaan tämänkaltaisia ajatuksia tulipasillista. Miksi luuvalo jyrsii vain öisin ja on päivisin piilossa?

Tässä olisi gradun aihe. Ei kuitenkaan Huhtasaarelle.

Avainsanat: sotesoppakaatumassa, maakuntavaalitsiirtyvät, sampoterho, hillotolppa, tykkylumivahingot, ötökkälaki

105 Oikeassa olemisen tuska

Sunnuntai 29.4.2018 klo 17:52 - yrjöpoeka

Olen aika usein kirjoittanut sotesopasta. Kirjoituksiani on luettu ja saamani tiedon mukaan jopa monistettu. Jättäessäni luottmustehtävät en jättänyt omakohtaista kirjoittamista eri aiheista. Sote ja maakunta kuuluvat jatkuvasti sellaiseen aihepiiriin, että siitä on kirjoitettava.

Viikonlopun aiheeksi tuli väkisin tämä sote. Sain todella änkyräisen soiton jossa minun toivottiin lopettavan aiheen kaluamisen. Viimevaaleissa valituksi tullut ja siitä maakunnalliseen luottamusasemaan noussut valtuutettu kertoi painavasti, että tässä on nyt tehty niin paljon työtä soten eteen, ettei sitä voi enää keskeyttää. Lisäksi kirjoitukseni vahingoittavat jo Kainuun mainetta. Minä luulin muutama viikko sitten, että olen vahingoksi vain omalle kotikunnalleni. Saas nähdä milloin saan kuulla olevani vahingoksi koko maalle.

Olen usein keskustellut tästä aiheesta ihmisten kanssa ja kertonut, että olen itse kokenut tämän jo useaan kertaan. Sotea on väännetty viimeiset kymmenet vuodet aina uuteen uskoon. Valmista ei ole tullut, mutta jokaisesta punnerruksesta on jäänyt soten kentälle elämään ponnistusten tuomia tuloksia. Kokemani perusteella tiedän, ettei virkakoneiston tekemä työ mene hukkaan. Se mikä menee aina hukkaan, on poliittisten puolueiden uskottavuus. Puolueet ovat vaalien aikana luvanneet tehdä soten valmiiksi useaan kertaan. Sen takia siitä on tullut jopa kiviriippa suurille puolueille.

Tänään tämä on nähtävissä Sipilän hallituksen ponnisteluissa sotekuvion loppuunsaattamiseksi. Jälleen kerran tämäkin minulle soittanut valtuutettu oli saanut kuulla, kuinka tämä sote on aivan välttämätön. Siksi minun ei pitäisi keikuttaa hallituksen tekemää hyvää työtä. Onneksi minä en vielä ole sellaisessa asemassa, että minun sanaani kuunneltaisiin. Kunnioittamani blogisti Saku ”uuninpankkopoika” Timonen on jo eri asia. Häntä seurataan valtakunnallisesti ja hänen kirjoituksensa ovat erittäin hyviä.

Uuninpankkopoika ja yrjöpoeka voivat kuitenkin tuoda kirjottamisellaan esille sen, ettei soten kaatuminen kaada maata turmioon. Ainoastaan puoluesatraappien kunnia on vaarassa. Samoin heidän asemansa omissa puolueissaan. Kannattajat voivat herätä ja nähdä, ettei keisarilla ollut edes vaatteita.

Sipilän hallituksen paniikki on nyt siinä tilassa, että kaikki keinot ovat käytössä. Opposition edustajille luvataan sitä sun tätä. Hallitus tietää jo, ettei sen heiveröinen selkäranka riitä soten varmistamiseksi. Saako kepu petettyä RKPn ja saamaan sen tuen äänestykseen näyttää olevan melkein valmista. Syytä onkin, kun tietää kuinka heppoisessa tilanteessa on Sampo Terho. En ole satavarma pysyykö hänen ryhmänsä kasassa.

Lupasin soittajalle jatkavani kirjoittamista ja siihen on hyvä syy. Se on Kainuun sote ja maakuntajahkaaminen. Kainuun uusi sairaala on todella kallis ja sen maksajina Kainuun kaikki kunnat. Lopuksi siitä jää jäljelle erinomainen terveysasema Kajaanin kaupunkilaisille. Tämä kallis episodi sylettää vielä tulevina vuosina niitä tahoja jotka valtaa Kainuussa pitävät. Otin aiheeseen kantaa maaliskuussa ja tässä on yksi esimerkki, ei kuitenkaan ainoa. Jos sote toteutuu sen kallis tikki Kainuulle. Se on uskomattoman kallis.

Piruttani. Tutkikaapa Kainuun väestöennustetta kymmenen vuotta eteenpäin. Vetäkää rinnallle Kainuun maakunnan tavoitteet. Sen jälkeen ei enää naurata.

Avainsanat: sotesoppa, uuninpankkopoika, yrjöpoeka,

027 Käänteistä sosialisointia

Perjantai 26.1.2018 klo 11:37 - yrjöpoeka

Sosialisoinniksi sanottiin ennen sitä, että sinun tavarasi muuttuvat yhteisiksi tavaroiksi ja tavaroiden käytöstä päättävät sitten muut. Viimeisten vuosien aikana meillä on ollut menossa käänteinen tilanne. Hallitukset ovat vaihtuneet, mutta sotea on pakotettu muottiin jos toiseenkin. Viimeisimmän ponnistelun tuloksena kuntien verovaroilla rakennetut ja maksetut terveydenhuollon kiinteät rakenteet ovat lipumassa yksityiseen omistukseen. Osan nämä yritykset kelpuuttavat ja osan jättävät lahoamaan kuntien kontolle. Mitäpä niillä kunnat tekevät, koska työvoima on siirtynyt yksityisiin firmoihin

Yksityiset firmat saavat ne kiitoksilla haltuunsa lupaamalla sitten hoitaa kunnan tarvitsemat palvelut. Kissa kiitoksilla elää ja kuntalaiset saavat entistä kauempana olevat palvelut. Esimerkiksi eri maakunnissa ovat yksityiset yhtiöt jakaneet reviirinsä joihin toinen kilpailija ei tule. Palvelun tuottaja voi sitten myydä osan kiinteistöistä pois ja keskittää palvelut yhteen. Tähän ei ole julkinen puoli koskaan pystynyt, vaikka haluja on ollut. Yksityisellä puolella ei estoja ole ja kassat vahvistuvat kun ilmaiseksi saatu myydään kalliilla hinnalla vaikkapa kunnalle takaisin.

Käänteinen sosialisointi jatkuu nyt kiivaana kaikkialla. Seurakunnat ovat nyt tämän saman atteen lumoissa. Jokainen toitottaa sitä, ettei enää ole varaa mihinkään. Siksi on aloitettu isojen yksikköjen kasaamiset. Kainuussa koko maakunnan kirkot halutaan yhteen. Sitä minä joskus olen kummastellut, että satavuotta sitten oli köyhyyttä ja monenlaista vaivaa. Silti rakennettiin kirkkoja ja muita rakennuksia seurakuntien käyttöön. Tänään sanotaan kaiken olevan niin kallista ja yksin ei voi enää jatkaa. Mitä voi parantaa jos useita köyhiä yhdistyy yhdeksi isoksi?

Paljonkin. Osa kirkoista mätänee paikoilleen. Osa jotenkin kitkuttelee. Kainuussa muutama kirkko voisi jatkaa. Kuhmo, Sotkamo, Suomussalmi ja Kajaani. Muut saisivat muuten vain harrastella omissa kodeissaan hengellisiä menoja. Suomeksi sanottuna palvelut paranee, kun ne keskitetään. Kajaanilaisten tarpeet nousisivat aivan uuteen kukoistukseen yhtymisen kautta. Miksi näin kävisi kysyy nyt moni? Kajaanilla on kirkko ja seurakuntalaiset. Muutamilla kunnilla on näiden lisäksi tuhansien hehtaarien maa- ja metsäomaisuudet. Paltamo, Puolanka ja Suomussalmi kärjessä. Yhtymisen kautta enemmistö päättäisi sitten, mitä niillä tehdään.

Kirkko seuraa näin aktiivisesti sitä yhteiskunnan mallia, joka on nyt muodissa. Sosialisoidaan meidän ylläpitämät omaisuudet muiden käyttöön. Mitään sananvaltaa siihen ei sitten enää olisi. Ennen tätä köyhien yhteenliittymistä nämä maa- ja metsäomaisuudet pitäisi muuttaa kuntien yhteismetsiksi. Suomussalmella olevat seurakunnan maat liitettäisiin kunnan alueella olevaan yhteismetsään. Metsistä vuosittain tulevat varat käytettäisiin kunnan asukkaiden hyvinvointiin. Hautausmaiden ylläpitoon. Ikäihmisten hengelliseen hyvinvointiin. Kunta olisi se jakava organisaatio.

Käänteinen sosialisointi ilmeisesti toteutuu hallituksen aktivointi mallissa. Otetaan kansalaisten työpanos ilmaiseksi yksityisten yritysten käyttöön. Ilmainen työvoima voi sitten hakea leipää Hurstin leipäjonoista. Kätevää tämänkaltainen toiminta. Eläkekassojen miljardit säästyvät, koska tulevaisuudessa ei ole enää ketään eläkkeeseen oikeutettua.

Milloin kuppi kääntyy nurin? Ihminen haluaa omansa takaisin.

Avainsanat: käänteinensosialisointi, useastaköyhästäyksirikas, sotesoppa, seurakunnatkriisissä, seurakuntiensuuretmaaomaisuudet

231 Oravanpyörä

Sunnuntai 3.12.2017 klo 16:11 - yrjöpoeka

Keskustelimme eilisen illan aikana ystävien kanssa hallituksen sekoilusta sotesopassa. Olen itse toiminut kunta- ja maakuntapolitiikassa niin kauan, että itselläni on jonkinlainen näkökulma aiheeseen. Lukematon on se tuntien määrä, jonka olen joutunut istumaan erilaisissa seminaareissa ja kokouksissa. Koko 2000-luvun alku on mennyt tähän päivään asti siihen, että virka- ja luottamushenkilöt istuvat kuin tatit kokouksissa ja suma seisoo.

Kaikesta hyvästä tahdosta huolöimatta luulen taas kerran sotesopan kiehuvan kuiviin. On ollut Paras-hanketta, on pohdittu todella vakavasti Erva-alueista. Erva oli omasta mielestäni hyvä hallintomalli ja alueet riittävän isot toimiakseen. Puolueiden eripura ja neljän vuoden välein tulevat eduskuntavaalit ovat aina kaataneet hyvät hankkeet. Eduskuntakaudesta on yli puolet istuttu ja nyt kansanedustajat valmistautuvat täyttä päätä seuraaviin vaaleihin.

Rivien välistä voi jo kuulla, että hallituksen kansanedustajat toivovat itsekin homman kuivahtavan. Vaalien jälkeen seuraava hallitus päättää taas kerran ratkaista soten. Kaikki aloitetaan taas uudelleen ja soten henkilöstö turhautuu entistä enemmän jatkuvaan istumiseen ja suunnitteluun. Ei ole mikään ihme, että suomalaisen soten hallinto maksaa maltaita. Kaikki työaika käytetään uusien kalvojen tekoon ja niitten toislle esittelyyn. Tämä on täydellinen oravanpyörä.

Kepu vaihtoi vastuuministeriä lennosta ja suuri Juha Rehula katosi näyttämöltä. Hän oli se, joka suu somasti supussa kertoi kansalaisille soten siunauksellisuudesta. Miehiä voi vielä arvostella, mutta naisten arvostelu on uskaliasta puuhaa. Ministeri Saarikosta on mielipide itselläni ja se ei ole mairitteleva. Keskusta laittoi kaatuvan sopan kannattelijaksi kokemattoman ministerin. Taktiikka oli keskustan miesten mieleinen. Kaiken voi vaalien alla sitten kätevästi kaataa kokemattoman naisen syyksi.

Ministerin palkka ja autoetu on niin mairitteleva, että aika monella ministerillä nykyisessä hallituksessa riittää, että saa ahterin hilattua audin takapenkille. Jostakin syystä naiset ovat keskustalla ja sinisillä aika reppanoita. Onko kukaan kuullut sosiaali- ja terveysministeri Mattilalta mitään järkevää kommenttia sotesta? Ei kukaan julkisuudessa. Mattila on muutamia puheita pitänyt ja niiden teksti on aina avustajien kynästä. Mitään omaa agendaa ei hänellä ole. Jokainen suomalainen odottaisi häneltä tuolla ministerin pallilla ainakin jotakin omaa mielipidettä.

Naiset ovat pääosissa sotessa tehtävästä työstä. Jostakin kumman syystä johtaviksi luottamushenkilöiksi nousee sitten sellaisia naisia, ettei heillä ole mitään järkevää sanottavaa. Tätä oravanpyrää ovat miehet keitelleet nyt vuosikymmeniä. Olisiko seuraavissa vaaleissa saatava ehdokkaiksi sellaisia naisia soten organisaatioista, joilla on selkeä näkökulma siihen millainen sotemalli meille sopii. Meillä on tehokkaita naisia, eriasia on sitten haluaako miehinen puolueiden organisaatio heitä vaivoikseen.

Etenkin kun naiset voisivat lopettaa tämän oravanpyörän. Kauhistus olisi se keskustan puoluesatraapeille.

Avainsanat: sotesoppakaatuu, sosiaalijaterveysministerimattila, perhejaperuspalveluministerisaarikko, juharehula, keskustanmiesvalta

101 Kuntien valinnanvapaus

Maanantai 8.5.2017 klo 13:23 - yrjöpoeka

Sote-sopasta on kirjoitettu paljon ja lisää tulee vielä useita vuosia eteenpäin. Kakkua, sitä tulevaa, ovat jakamassa yksityiset palvelujen tuottajat. Attendo, Terveystalo ja Mehiläinen ovat niistä tunnetuimpia. Yhteiskunnan harteille jäävät vain kaikkein heikoimmat alueet, tai sitten ne näivettyvät pois.

Suuret toimijat ovat nyt kartoittaneet alueita, missä niiden kannattaa toimia. Se tarkoittaa tietysti firmojen kielellä sitä, missä on väkeä eniten. Sipilän hallituksen suunnasta on viestitetty jatkuvasti, että palvelut säilyvät ja jopa paranevat. Kaiken lisäksi yksilöille on ilmestynyt kummajainen, valinnanvapaus. Tutkiessani näiden yksityisten firmojen ajatuksia palvelujen paraneminen muuttaa muotoaan. Palvelut paranevat näille firmoille.

He kartoittavat nyt alueet ja valitsevat parhaat. Pienemmille alueille (kunnille) jäävät tyhjät terveyskeskukset. Nämä kiinteistöt jäävät kuntien tappioiksi. Sote-ratkaisu väistämättä harventaa palveluverkkoa. Kunnat ovat mustasukkaisesti pitäneet terveyskeskukset pystyssä, koska ne ovat sisältäneet kunnille tärkeitä työpaikkoja. Kunnat käyvät nyt kulissien takana kilpailua siitä, kenen terveysasemat kelpaavat palvelujen tuottajille. Tässä kävi niin somasti, että palvelujen tuottajat tulevat saamaan puoli-ilmaiseksi kuntien terveysasemat.

Sote-soppa on julkisella puolella vielä siitä hankalassa asemassa, ettei se voi kilpailla yksityisten tahojen kanssa tässä vaiheessa. Julkisen puolen on odotettava lain hyväksyntää. Sipilän ja erityisesti kokoomuksen hellimä yksityinen puoli syö hitaat tässä kilpailussa. Tulemme näkemään useita pieniä kuntia järkyttäviä näytelmiä, kun maakunnallinen toimija ei voi ottaa väliin jääviä pieniä terveysasemia kontolleen.

Kainuussa hyvinä väliinputoavina esimerkkikuntina tulevat olemaan Hyrynsalmi – Ristijärvi ja Paltamo. Puolanka on sinänsä mielenkiintoinen kysymys. Attendo on siellä toiminut uusissa tiloissa, mutta jatkavatko toimintaa kun kannattavaa kakkua kunnolla jaetaan? Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää ilmaisee sen suoraan, että kaikki päätökset tehdään kannattavuuden mukaan. He ovat hyvin tietoisia siitä, ettei kaikilla olemassa olevilla paikoilla ole kannattavaa jatkaa palvelujen tuottamista.

Kainuun hallintokokeilun aikana ja vielä senkin jälkeen kunnat ovat patistaneet sote-yhtymää säästöihin ja kaikki myös tietävät mistä helpoiten säästöjä saadaan. Pienistä kannattamattomista palvelupaikoista, eli terveysasemista. Sitä ei ole uskallettu tehdä. Nyt sitä ongelmaa ei tule. Sote-ratkaisun tuloksena palveluja tarjotaan vain sellaisissa paikoissa missä se on kannattavaa. Yksityinen puoli tekee kipeät ratkaisut. Äänestäjien muisti on kolme kuukautta.

Meno on samansuuntaista kuin Neuvostoliiton romahduksen aikoihin. Yhdessä ainoassa yössä kansallisvarallisuus yksityistettiin ja omaisuudet siirtyivät heti kansainvälisille markkinoille ja veroparatiiseihin. Samoin käy nyt meillä. Kuntalaisten varoilla rakennetut laitokset siirtyvät veroparatiisiyhtiöiden taseisiin. Käytännössä ilmaiseksi. Vaihtoehtona kunnilla on se, ettei siihen tule mitään palvelua.

Kiitos tästä kuuluu kolmen koplalle. Sipilä, Soini ja Orpo. Kakun koristeena Juha Rehula. Suu somasti supussa. Se se on somaa nähtävää.

Avainsanat: attendo, terveystalo, mehiläinen, sotesoppa, juharehula, kolmenkopla, kansallisomaisuudenryöstö

059 Saako nauraa

Torstai 16.3.2017 klo 11:04 - yrjöpoeka

Huomasin eilen uutisvirrasta, että eräs housuunkakkija oli lähtenyt Hollantiin. Uutisoinnin mukaan matkalle oli lähdetty juhlamielellä. Hollannissa oli vaalit ja sieltä odotettiin paikallista jytkyä. Saas nähdä miten tänään uutisoidaan? Messeviä juhlia ei päästy pitämään ja siten näistä vaaleista ei tullut vetoapua.

Kyseinen mesoaja on ollut hurmoksessa trumpismista, samoin oli laita Hollannin veljespuolueen kohdalla. Taisi tulla todellinen jytky-trumppi omiin housuihin? Sama ilmiö on mielestäni tapahtumassa myös muualla Euroopassa. Kaikissa tulevissa vaaleissa ennustan äärioikeiston putoamista. Kyllä tavalliset ihmiset pitävät tätä Trumpin sekoilua todellisena rimanalituksena. Mutta silmiä avaavana. Mikäli Eurooppalaiset ääriliikkeet jaksavat trumppia vielä tovin ihannoida, niin sillä olisi tervehdyttävä vaikutus.

Kotimaassamme jatkuu ikuisuuskeskustelu sotesta. Olen ollut pessimisti asian suhteen ja nyt näyttää siltä, etten tule siinä pettymään. Hirmuisella kiireellä on puskettu asiaa eteenpäin. Ministeri Juha Rehulan soma suu ei enää ole jatkuvasti somasti supussa. Nyt olen useasti huomannut sen olevan aivan uudenlaisessa asennossa, mutrussa. Nyt alkavat aiheet loppua ja siksi suu pysyy kiinni. Paperinivaska on hänellä tutusti kädessä. Nyt hän pitää sitä häveliääsi sivummalla, eikä paukuta sillä pöytää.

Kokoomuksen valinannavapaudesta on tulossa kallislasku veronmaksajille. Aikanaan vaaleissa lasku lankeaa myös kaikille hallituspuolueille. Kunnilta on vaadittu lausuntoja pilvin pimein ja tosiasiassa kunnat eivät ole pystyneet vastaamaan vielä mihinkään lopulliseen yhtään mitään. Nyt ollaan hyvin lähellä sitä mahdollisuutta, että joudumme palaamaan alkuasetelmiin. Sipilä vielä vakuuttaa asioiden kulkevan vakaasti eteenpäin. Valitettavasti siihen eivät usko enää asiaa valmistelevat virkamiehetkään.

Onneksi tässä asiassa ei ole mitään uutta. Koko 2000-luku on puuhasteltu näitten sote-asioiden parissa. On tehty lukemattomia esityksiä. Virka- ja luottamusmiehet ovat istuneet ringissä kahvia juoden. Ministerit ovat vakuutelleet epätietoisia. Lopuksi hiljaisuudessa on kuopattu edellinen ja seuraavien vaalien voittajat aloittavat kaiken alusta.

Minusta meidän pitäisi patentoida tämä. Olemme keksineet ikiliikkujan.

Avainsanat: tynkkynen, trumpismi, sotesoppa, juharehula, ikiliikkuja

047 Sokeat valtuutetut

Tiistai 28.2.2017 klo 5:10 - yrjöpoeka

Tähän tulokseen voi tulla, kun lueskelee somepalstoilla viliseviä juttuja. Uudet innokkaat yrittäjäehdokkaat pitävät valtuustoa ja sen työskentelyä aivan turhanpäiväisenä. Osa heistä on valmis tarjoamaan ihan ilmaiseksi opastusta työntekemisestä ja pikaisista päättämisistä. Sipilän ohjaaman teatterin antama kuva siitä, millaiseksi hosumiseksi luottamusmiesten ja -naisten työskentely muuttuu, on varoittava esimerkki.

Yritystausta on arvostettava, mutta kun hoidetaan kunnan, maakunnan tai valtion asioita, silloin tarvitaan aivan toisenlaista otetta päätöksenteossa. Päätöksenteko vie aikaa ja niin pitääkin tehdä, koska nämä päätökset koskettavat kansalaisten rahapussia. Yhteisten varojen käytössä on oltava varovainen ja niiden on valmistelun on oltava huolellista. Eilisen päivän uutisessa kerrottiin hyvin paljon Sipilän teatterin kiireestä sote-ratkaisuissa.

Sotkeennuin eilen sosiaalisessa mediassa valtuuston työtapoihin liittyvään kirjoitteluun. Muutaman asiallisen kommentin jälkeen siihen tuli muutos. Jostakin kumman syystä siirryttiin minun tekemiini valintoihin. Ilmaisu tapahtui täydellisesti negaation kautta. Tämä on jokatapauksessa tuttua aikaisemmilta vuosilta. Olen aiemmin saanut itselleni vihamiehiä, kun normaaleissa luottamustehtävissä joku kokee hävinneensä ja tappio siirretään koskettamaan minua.

Luottamustehtävissä tapahtuvissa keskusteluissa olemme yksilöitä, mutta päätökset tehdään yhdessä. Näistä päätöksiä ei missään nimessä kannata ottaa henkilökohtaisesti, sen tiedän näiden vuosien kokemuksella jo sanoa. Mikäli näin tekee, se tietää vaikeuksia jatkossa. Yhdessä tehtävät päätökset vaativat kaikilta sopeutumista. Oma voimakaskin tahto, on vain yhden ihmisen tahto. Yhteisen tahdon löytäminen vaatii oppimista. Tämä oppiminen on sitä demokratiaa.

Voin näissä blogeissani käsitellä aiheita omista näkökulmistani ja tuoda asiat esille joskus räväkämmin. Samoin voin antaa niinsanotusti nuuskaa jopa yksittäiselle taholle. Kunnallisessa ja maakunnallisessa luottamustehtävässä en ole koskaan käyttänyt omaa esiintymiskykyäni muiden mollaamiseen. En yksittäisen henkilön alistamiseen. Jotkut ovat kyllä kokeneet avoimen esiintymiskykyni ja ulosantini heitä häiritsevinä. Luottamustehtävä vaatii hyvää esiintymiskykyä ja selkeätä ulosantia. Koen niitä itselläni olevan ja koen niistä olevan hyötyä kaikille yhteisössä.

Viimevuosina tämä kirjoitusharrastukseni on kasvanut poliittisille vastustajilleni punaiseksi vaatteeksi. Kukaan ei tunnusta lukevansa juttujani, mutta tuhansiin nousevat kävijämäärät päivittäin kertovat muuta. Samoin hyvin herkästi kerrotaan kirjoittamiseni olevan ongelman, koska usein käsittelen avoimesti mitä päivän aikaan on tapahtunut. Kirjoittamiseni ei ole ongelma yhteisöille joissa toimin. Kirjallisesta ulosannista on tehtävissäni aina hyötyä.

Kirjallinen ilmaisu tuo mukanaan asioiden pohtimisen. Ennenkuin voi julkaista mitään, on luettava tarkoin se mitä on tuottanut. On pohdittava kielellistä ilmaisua. On pohdittava asioiden oiketa esille tuontia. Pohtiminen tuo myös puhumiseen toisenlaista harkintaa. Oma arvioni on, että harkittua ja punnittua puhetta arvostetaan.

Eilisen perusteella voi kysyä, miksi pyrkiä valtuutetuksi? Napin painajaksi vailla omaa tahtoa. Sokeaksi ja virkamiesten ohjaamiksi nappuloiksi. Hmmmm...

Avainsanat: sipilänteatteri, sotesoppa, demokraattinenpäätöksenteko, kirjoitustaito