Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena..

Uusimmat

Blogin arkisto

223 Oliko ennen kaikki paremmin

Maanantai 22.10.2018 klo 10:38 - yrjöpoeka

Olen joutunut tätä pohtimaan useissa eri yhteyksissä. Eniten tämä kysymys on noussut esille ikääntyneiden kanssa keskustellessa. Ikä tuo varmasti entiset hyvät asiat mieleen ja sillä on oma vaikutuksensa asioita pohtiessa. Yksi yhteinen asia on ollut josta kaikki ovat yhtä mieltä. Se kysymys on julkinen terveydenhuolto. Nykyajan sanotaan tuoneen paljon hyvää, asialla on myös kääntöpuolensa.

Usea ikäiseni tai vanhempi sanoo suoraan, että nykyjärjestelmä ja sen muutokset terveydenhuollossa ovat huonontaneet palvelua rajusti. Menneinä vuosikymmeninä useimmat meistä aloittivat asiointinsa omasta terveyskeskuksesta. Siellä palvelivat pitkäaikaiset lääkärit. Heillä oli erittäin hyvä tuntemus potilaistaan ja he osasivat ja lähettivät potilaat jatkohoitoon erikoislääkäreille. Olen asiasta samaa mieltä, että silloin potilas sai kokonaisvaltaisen hoidon. Hoitojen jälkeen potilas sai vielä riittävästi jälkikontrollia, että varmasti niin potilas kuin lääkärikin tiesi missä mennään.

Usea miesystäväni on kertonut omasta tai omaistensa saamasta hoidosta viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kertomukset ovat yhteneviä. Potilas jää usein hyvin epätietoiseen tilaan alkuhoidon jälkeen. Alkuhoidolla potilaan tila saadaan yleensä rauhoittumaan, mutta itse asia joka on tuonut potilaan lääkäriin jää usein hoitamatta. Tämän voin itse allekirjoittaa viimeisen vuoden aikana kokemieni lääkärissäkäyntien jälkeen. Viimenen reissu tapahtui akuutissa vaiheessa ja viikon letkuissaolon jälkeen kotiuduin. Itse ongelma jonka takia olin joutunut lääkärien pakeilla ei kadonnut minnekkään. Luvatun jälkikontrollin sijasta yhteyttä otti hoitaja. Mitään jatkoa ei ollut luvassa ja joudun taas odottamaan, milloin ambulanssi vie ja kaikki alkaan jälleen alusta.

Nämä samat ongelmat ovat olleet myös kaikkien lähisukulaisten kokemia. Kukaan ei ota enää kokonaisvastuuta ihmisten hoidosta. Kriisin hetkellä saat hoitoa, mutta sen jälkeen saat tulla vaivasi kanssa toimeen, kunnes jälleen joudut akuutin hoidon tarpeeseen. Hyvään hoitoon kuuluisi se, että ensin annetaan ensiapua ja sen jälkeen keskitytään hoitamaan potilaan alkuperäinen vaiva loppuun. Tämä helpottaisi myös sairaaloiden ylikuormittunutta hoitohenkilökuntaa. Saman potilaan paluu uudelleen ja uudelleen saman vaivan jälkeen on kallista ja raskasta puuhaa. Kaikki uudistukset ovat huonontaneet ihmisten saamaa palvelua.

Nyt puuhataan suurta sote-uudistusta, jonka sanotaan ratkaisevan kaikki ongelmat. Minä en valitettavasti usko sellaiseen. Olen itse ollut pitkään erilaisissa luottamustehtävissä sote organisaatioissa. Sen mukana olen oppinut myös arvioimaan eri uudistuksia ja erityisesti niitä lupauksia. Konsultit suoltavat valtavasti erilaisia skenaarioita, kuinka nyt on tulossa lopullinen uudistus ja kansalaisilla on sen jälkeen kissanpäivät. Jokainen osauudistus on 2000-luvulla vain huonontanut tilannetta pitkien välimatkojen syrjäseuduilla. Kaiken sanotaan olevan kallista ja siksi potilaat joutuvat priorisoinnin kohteiksi.

Tulevaisuudessa sanotaan potilailla olevan valinnanvapaus. Ne joilla on varaa saavat varmasti valiata iästä riippumatta hyvää hoitoa yksityiseltä puolelta. Ne joilla ei ole varaa, jotuvat valitsemaan julkisen puolen. Siellä valinnanvapaus muuttuu lääkärin tekemäksi valinnaksi. Priorisointi ratkaisee puolestasi elämän ja kuoleman.

Itsellesi jää vain vapaus kitua ja kuolla.

Avainsanat: julkinenterveydenhuolto, soteuudistus, valinnanvapaus, priorisointi, kokonaisvastuu

166 Kuka autioittaa maaseudun

Maanantai 13.8.2018 klo 9:47 - yrjöpoeka

Hallitus haluaa maahamme uudenlaisen soten. Sen mallina pidetään Kainuun sotea ja sen kehutaan olevan todella hyvä. Valtaa Kainuussa pitää keskusta, puolue joka haluaa pitää koko maan asuttuna. Kainuussa tämä ajatus on toiminut niin, että kaikki palvelut ovat siirtymässä Kajaaniin. Sen kerrotaan tuovan mittaamattomia säästöjä ja parantavan palvelua. Kajaaniin ollaan rakentamassa vajaalla 200 miljoonalla uutta sairaalaa. Tämän sairaalan tarkoituksena on sitten juoksuttaa potilaat hyvin nopeasti takaisin ulko-ovelle ja oman kunnan terveyskeskusten vetoisille käytäville sairastamaan.

Kaikissa Kainuun kunnissa, poislukien Puolanka, on vähennetty terveyskeskusten vuodeosastopaikkoja. Siksipä makuupaikoiksi jotuvat nyt käytävät ja jotkin pimeät varastojen nurkat. Useita tuttaviani on joutunut tämän Kainuun soten palveluksien piiriin ja ne palvelut eivät ole olleet mairittelevia. Mikäli saat ambulanssi kyydin Kajaaniin viikonloppuna, on sata varmaa, että tulet pian takaisin. Seuraavaksi tilaat uudelleen ambulanssin ja kiertue alkaa uudelleen. Joissakin tapauksissa Suomussalmen potilas sitten joutuu vuodeosastoille, mutta koska keskussairaalassa ei ole tilaa, potilas pukataan jonkun Kainuulaisen terveysaseman käytävälle makoilemaan. Tilaa ei muualla ole, koska säästöjen nimissä niitä vuodeosastopaikkoja on vähennetty.

On todella helpoa sitten kehua, kuinka on säästöjä saatu aikaiseksi. Tällaisen kierroksen kokeneet tulevat hyvin pian siihen lopputulokseen, että on aivan sama kuolla kotonaan kitumalla. Usea on sanonut ja niin sanon minäkin kokemuksesta, että keskussairaalan palvelut ovat tuhoon tuomittuja. Eikä vähiten siitä syystä, että kohta kaikkialla on vain ulkomaisia lääkäreitä. Heidän kielitaitonsa on todella heikko ja väärinymmärryksiä tulee takuuvarmasti. Oma kokemukseni on, että olemme saaneet Kainuuseen puoskarointilaitoksen. Tavallista ikääntyvää vanhusta tämä ei enää palvele mitenkään. Monella ei ole varaa yksityiseen palveluun, joka kyllä toimii erinomaisesti. Tästä kertovat kaikki näiden palveluntuottajien käyttäjien kertomukset. Kainuun soten palveluja käyttävät joutuvat ensin jonotukseen ja sitten taas jonotukseen ja sitä rataa. Tätä rallia tuskaillessaan potilas yleensä menehtyy, ellei viimeisillä varoillaan lähde yksityiselle puolelle.

Toinen ihmettelyä ja harmaita hiuksia tuottava palvelu on taksien tuottamat palvelut. Taksiuudistuksen tuloksena takseja tulee kokoajan lisää. Tästä huolimatta taksin saaminen on onnenkauppaa. Erityisesti liikuntavammaislle tämä on tuottanut nyt ihan uudenlaisen tilanteen. Tuttavani tilasi taksin ajoissa, jotta pääsisi käymään hiustenleikkuulla. Taksia ei kuulunut ja ei ole vielä ilmestynyt tänäkään päivänä. Lopulta tuttavani joutui kutsumaan ystäväänsä avukseen, jotten tarvitse peruuttaa parturiaikaansa.

Näitä tapauksia on paljon lisää. Kukaan ei tunnu olevan vastuussa mistään. Kukaan ei pyytele anteeksi haitasta joka on nyt todellista arkipäivää. Ennen uudistusta tiesi taksin tulevan kohtuu varmasti, jos tilaus oli tehty ajallaan. Nyt nämäkin taksi ovat kadottaneet hyvän palvelunsa. Joku tietysti sanoo, ettei pitäisi yleistää. Kuitenkin nämä kertomukset saapumattomista takseista ovat nyt jokapäiväisiä.

Keskusta on ollut hallituksessa tekemässä näitä koskevia päätöksiä. Päätösten johdosta palvelut keskittyvät entistä kiihkeämmin ja palvelut kaikenlisäksi huonontuvat. Eipä ole ihme, että maaseutu autioituu. Ketä on kiittäminen?

Avainsanat: soteuudistus, kainuunmalli, kainuunuusisairaala, puoskarointilaitos, taksiuudistus, maaseudunautioittaja

065 On se kumma

Torstai 23.3.2017 klo 17:39 - yrjöpoeka

Sain eilen mahdollisuuden kuunnella ja samalla osallistua omalla pienellä panoksellani Kainuun muutosinfoon. Siinä käsiteltiin kattavasti sote- ja maakuntauudistuksen etenemistä. Tilaisuus oli mielestäni oikein hyvä ja sain itse kattavan paketin tämänhetkisestä tilanteesta. Samalla varmistui se huoli, että kuinka kaikessa oikein käy, kun niin paljon asioita on lainsäädäntötasolla avoinna.

Tiiviiden esittelypakettien jälkeen päästiin itse asiaan. Siirryttiin työpajavaiheeseen. Siinä vaiheessa osa väestä valui paikalta ulos. Ulosmenijät olivat valtuutettuja ja pyrkimässä sinne vielä uudelleen. Työpajoissa olivat aiheina 1)yhteiset palvelut, 2)sote, pelastustoimi ja varautuminen, 3)työvoima,yritys- ja maasetupalvelut, 4)maankäyttö, luonnonvarat, liikenne ja ympäristö, 5)strategia ja aluekehitys.

Olisin halunnut osallistua aivan kaikkiin, mutta ajanpuute pakotti tyytymään yhteen. Valitsin työryhmä 5)strategia ja aluekehitys. Aivan aluksi työryhmään osallistujille heitettiin kysymys, miten ja millä tavoin tällainen asia pitäisi kansalaisille esitellä? Olin sitä jo itse miettinyt alustuksia kuunnellessani. Näin kuinka ihmiset olivat suoraan sanoen pihalla valtavan tietotulvan keskellä. Esityksissä vilisi sanontoja, joita kansalaiset, eivätkä myöskään rivivaltuutetut kuule omassa arjessaan.

Toin omana mielipiteenäni esille sen, että jos halutaan tietää jokin tietty asia kansalaisilta, se on yksilöitävä. Kysymys on laadittava selkokieliseksi. Koko sote- ja maakuntauudistusta ei pidä survoa ihmisten silmille. He tukehtuvat tietoähkyyn. Olin juuri päivällä keskustellut muutaminen kyläläisten kanssa ja he sanoivat suoraan, että tämä osallistuminen kuuluu selkeästi kunnallisille luottamushenkilöille. Ihmiset olettavat kunnallisten luottamushenkilöiden olevan ajanhermolla tämän asian suhteen. Näin asia ei kuitenkaan ole.

Siinä keskustellessa tuli eräs kysymys muodossa, että on se kumma kun ei ihmisiä kiinnosta. Kyllä ihmisiä oikeasti kiinnostaa. He seuraavat tätä hässäkkää, se on juuri oikea nimitys, median kautta. Mutta kansalaiset myös auliisti myöntävät sen, ettei heillä ole osaamista tehdä päätöksiä. Vain silloin he ovat valmiita tulemaan mukaan, kun siellä on selkeästi esillä jonkin yksittäisen palvelun lakkaaminen tai yksittäisen palvelupisteen lakkauttaminen. Sen kaltaisiin asioihin he haluavat mahdollisuuden vaikuttaa.

Koska kansalaiset kokevat tämän olevan luottamusihmisten hommaa, he selkeästi sysäävät vastuun meille. Ymmärrän asian oikein hyvin. Olen itse ollut mukana maakunnallisessa sotessa ja maakuntavaltuustossa. Sen kautta itselleni on tulut tutuksi ison organisaation toimintatavat. Myös jonkinlainen ymmärrys siitä, mitä uudistus tuo tullessaan. Siksi on helppo puolustaa tavallisia kansalaisia, jos he kokevat tällaisen tilaisuuden olevan ”ammattilaisten” hommaa.

Valtuutettujen poissaoloa minä kyllä suuresti kummastelen. Samoin useiden poistumista kesken tilaisuuden. Kunnallisvaalit ovat ovella ja siksi olisi ollut edes silmänlumeeksi hyvä käväistä istumassa iltaa.

Tavallinen kansa istui kotona. Heille on kerrottu, ettei ole huolta. Kaikki jatkuu kuten ennenkin. He uskovat ja luottavat.

Se on kumma.

Avainsanat: kumma, soteuudistus, maakuntauudistus, tietoähky, muutosjohtaja, harrimattila

142 Hihna kireällä

Keskiviikko 2.11.2016 klo 20:20 - yrjöpoeka

Kirjoitettuani edellisen blogini, lähdin asioille kyläkeskukseen. Sain todella pikaista palautetta kirjoituksestani. Kaksi entistä äänestäjääni (oman ilmoituksensa mukaan) antoivat minulle huutia. Söin torilta ostetun lörtsyn kaikessa rauhassa ja annoin vuodatuksen tulla. Olin kuntapolitiikkona heidän mielestään aivan vääräntasoinen ihminen arvioimaan istuvia kansanedustajia. Heidät oli valittu ja minua ei. Se on vastaansanomaton argumentti.

Olen miettinyt sitä itsekin, että olisiko myös minulla ruskehtava neste noussut pipon alle samassa tilanteessa? Valittuna kansanedustajana. Miettiminen on jokatapauksessa hypoteettista. En ole ollut viime vaaleissa ehdokkaana, joten ei minun tarvitse pohtia nesteen nousuja.

Kulunut valtuustokausi on ollut minulle itselleni erittäin opettavainen. Olen voinut sivusta seurata valtakunnantason politiikkojen toilailuja. Erityisen tarkasti olen seurannut oman puolueeni edustajien tekemisiä. Se on täysin luonnollista. Eduskuntaryhmässä on suuri osa niitä, jotka tekevät edustajan työtään kuten kuuluu. Pieni osa on keskittynyt oman egon nostoon ja oman mielipiteen kuuluttamiseen. Ja tänään näyttää siltä, että valta on heillä.

En minä, eikä moni muukaan olisi halunnut kuulla kaikkea sitä, mitä ruskean nesteen loiskeet silmille ovat lyöneet. Nämä viimeiset ulostulot ovat melkoinen naula puolueen julkikuvaan. Sitä ei paranna oman vaalipiirin ministerin lausunto soten merkityksettömyydestä. Ministeri kertoi sunnuntaisuomalaisessa viikonloppuna, että perussuomalaisten tärkein asia on ulkomaalaislain tiukentaminen.

Miten minä ilkeän miettiä ministerin kutsumista kuntaani kertomaan kuinka sotessa mennään? Jos ministeriä ei kiinnosta Suomen historian suurin uudistus, silloin hän on aivan väärässä ministeriössä. Meitä Suomussalmella kiinnostaa nimenomaan kuinka sote laitetaan ruotuun? Taantuvissa maaseutukunnissa ei mekkaloida maahanmuuton vastustamisella. Täällä mekkaloidaan sillä, että varat eivät enää riitä lisääntyvien sote-menojen kattamiseen. Kaikki kuntaan muuttajat kukitetaan. Heitä me tarvitsemme.

Sanoin tänään torilla ja sanon vielä useasti jatkossakin, miten helvetissä minä voin pohtia tulevia kuntavaaleja tämmöisten avausten jälkeen? Miten minä voin vakuuttaa kenellekkään, että meidän puolueemme hoitaa homman? Ei se näiden puheiden jälkeen hoida. Eivätkä puheidensa mukaan edes aio hoitaa. Puolueemme jättää sote-asiat keskustan hoidettaviksi. Keskusta varmasti hoitaa asiat hyvin oman puolueensa kannalta. Valitettavasti se ei välttämättä palvele meidän puolueemme kannattajia parhaalla mahdollisella tavalla.

Suomeksi sanottuna kuntavaalit ovat todella kaatumassa perseelleen. Nyt on pakko käyttää raflaavaa kieltä, koska tilanne on kestämätön. Minulle nauretaan mikäli esitän, että kyllä ne meidän tytöt ja pojat ovat hoitaneet pestinsä mallikkaasti. Varmasti he tekevät parhaansa ja mahdollisimma hyvin. Valitettavasti heidän prioriteetinsa ovat aivan vääriä Suomussalmelaisten ja koko Pohjois-Suomen kannalta.

Kysyn vielä. Miten ja millä eväillä kukaan lähtee puolueen ehdokkaaksi seuraavissa kuntavaaleissa? Täällä kysymys vielä tarkennettuna: kuka ilkeää?

Avainsanat: jauhelihalörtsy, noustakusipäähän, soteuudistus, kuntauudistus, iljetä

123 Syylliseksi havaittu

Perjantai 30.9.2016 klo 17:45 - yrjöpoeka

Kaksi tulenpalavaa puhelua minun päivityksistäni sai puhelimen suorastaan savuamaan. Sain kuulla olevani tappion lietsoja ja jos kuntavaaleissa käy perussuomalaisille huonosti, niin se on minun kirjoitusteni syy. Näin kommetaattorit olivat asian arssinoineet. Sain molempien kanssa hiukan pohdittua kirjoitusteni tarkoitusta, mutta se oli täysin turhaa. Heillä oli aivan yhtä valmiit mielipiteet kuin minulla kirjoittaessani.

Kuntavaalit ja kunnanvaltuuston tuleva koko ovat myös puhuttaneet. Kirjoitukseni paikallislehdessä oli huomioitu ja sain siitä positiivista palautetta. Usea tuttavani on valmis heti pienentämään valtuuston kokoa. Aktiivisesti kunta- ja soteuudistusta seuraavat pohtivat nyt sitä, riittääkö mielenkiinto jatkossa kuntavaaleihin? Usealla on mielessä maakuntavaaleihin liittyvä pelko, että sinne pyrkivät kaikki aktiivisimmat kuntapolitiikot. Ajatuksenkulkuna heillä on, että kuntavaalit eivät innosta enää suurimman päätösvallan siirtyessä maakuntavaltuustolle.

Toinen pelon aihe ja huoli oli useimmilla se, että mikäli valtuuston kokoa pienennetään, pienet ryhmät tipahtavat valtuustosta kokonaan pois. Jäljelle jää vain yksi tai kaksi puoluetta. Samoin puhutti uudistusta seuraavien lautakuntien ja hallitusten kokoonpano. Sielläkin on pelkona se, että pienpuolueiden kynnys nousee liian korkealle. Tässä pidettiin todellisena pelkona sitä, että jatkossa hallituksessa on vain yhden puolueen edustajia.

Olen pyrkinyt näitä pelkoja poistamaan kertomalla, että sama suhde puolueiden koossa säilyy, vaikka valtuustoa pienennettäisiin. Samoin sillä, että jatkossa on hieman helpompaa saada lähes täysi lista useammallakin puolueella. Nyt täyden listan saa vain yksi puolue. Muiden puolueiden on ollut täysin mahdotonta saada täyttä listaa. Täysi lista antaa huomattavasti paremman tuloksen vaaleissa.

Syksy on nyt todella saapumassa. Viimeyön aikana satoi vettä vaakasuorassa ja tuuli riipi yön aikana suurimman osan puiden lehdistä. Vielä tänäänkin on ajoittain satanut ja nyt iltaa kohden tuuli on uudelleen yltynyt. Sääennuste lupaa tulevalle viikolle lopultakin kylmempiä öitä. Useina öinä lämpötila on pysytellyt +10 asteen tietämissä. Huomiseksi on luvattu tuulista ja vähäsateista päivää. Silloin on vuorossa pihan puhdistus lehtitulvasta ja kukkapenkit putsataan seuraavaa kesää varten.

Ihminen elää toivosta. Vaikka juuri nyt sataa ja tuulee ravakasti, samoin illat pimenevät ja on hyvin synkkää. Siitä huolimatta mieli elää jo seuraavassa kesässä. Se on ihmiselle hyväksi. Samalla tavoin kun murehdimme uutistulvaa ja sieltä esiin tulevia kauhunäkyjä, ne unohtuvat katsoessammme omia lapsiamme ja heidän lapsenlapsiaan. Samoin uusikevät ja sen odotus valavat uskoa huomiseen.

Siksi en jaksa huolestua, vaikka minut todettaisiin syylliseksi tuleviin tappioihin. Kaikissa tappioissa on uuden nousun siemen. Mutta vain siinä tapauksessa, että tappioista otetaan opiksi.

Olisiko tämän jutun pointti: perussyyllinen...

Avainsanat: kuntajasoteuudistus, kunnanvaltuustonkoko, tulevaisuudenusko

099 Saat mitä tilaat

Maanantai 9.11.2015 klo 11:37 - yrjöpoeka

Tämä lause sopii moneen tarkoitukseen. Sitä on viimeaikoina käytetty myös vastaiskuun tekijöitään kohtaan. Lause voi tulla todella tutuksi seuraavan vuoden aikana. Tällä tarkoitan oman puolueeni, Perussuomalaisten tilaa Kainuussa.

Ensi vuosi on todella tärkeä kaikille puolueille, koska seuraavana keväänä pidettävissä vaaleissa valitaan uudet kunnanvaltuutetut. Samoilla vaaleilla valitaan myös valtuutetut kokonaan uusiin suurvaltuustoihin. Niissä vaaleissa ratkaistaan tosiasiallisesti maakuntien valta. Hallituksen aikaansaama sopu viikonvaihteessa sinetöi tämän.

Samoin eilen sinetöitiin perussuomalaisten Kainuunpiirille kokonaan uusi puheenjohtaja ja uusi hallitus. Tässä kohden ei edes tarvitse ennustaa, että nyt saatiin tilattua todella maahanmuuttovastainen kokoonpano. Kainuun syrjäsillä perukoilla korpikuusien kätköissä, umpihankien keskellä pelätään jatkossa mummoja vaanivia raiskaajia. Jokaisessa erilaisessa ihmisessä nähdään kätkeytynyt ISIS-taistelija.

Yleinen kokous on valintansa tehnyt ja se on varmasti oikeassa valinnoissaan. Onko valinta virheellinen, jää historian tulkittavaksi. Itse kyllä näen näiden valintojen johtavan siihen, että puolue menettää loputkin naiskannattajat. Viimeisimmät mielipidetutkimukset osoittivat juuri naisten kaikkoavan puolueesta ja siirtyvän vasemmalle ja vihreisiin.

Vihamielinen suhtautuminen erilaisuuteen poistaa naiset erittäin tehokkaasti tukijoukoistamme. Vihamielinen suhtautuminen pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin ei saa kannatusta naiskannattajilta. Jokaisessa meissä on tervettä epäluuloa erilaisuutta kohtaan, mutta se ei saisi sumentaa normaalia maalaisjärkeä. Naiset ovat nähneet tämän pelonlietsonnan ylitse.

Kirjoitin alussa tulevan vuoden tärkeydestä. Se on sitä. Tulevaisuuden valtuustoissa valitaan päättäjiä, jotka ratkaisevat omien alueittensa ihmisten asioista. Erityisesti tarvitaan osaamista sosiaali- ja terveydenhuollon asioista, unohtamatta elinkeinoelämää ja aluekehitystä. Ehdokkaita ei pitäisi asettaa, eikä valita sen perusteella, kuinka he pelkäävät maahanmuuttajia. Kuinka he pelkäävät erilaisuutta. Mikäli näin tapahtuu, silloin saa mitä tilaa.

Olen aamunajan kuunnellut radiota ja sieltä tulevaa uutisointia. Tuhkaa ja tulikiveä tuntuu satavan päällemme jatkossa. Kainuu menettää kaiken. Uusisairaala-hanke on epävarma. Yöpäivystys lakkaa KAKSn mäeltä. Tämän lietsonnan keskellä on muistettava, että samoja pelkoja heräteltiin ihmisiin, kun terveyskeskuksista katosi yöpäivystys. Mikään ei ole mennyt huonompaan suuntaan.

Nyt pitäisi päinvastoin lähteä miettimään, mitä mahdollisuuksia uusi tilanne meille antaa. Tekniikan kehittyminen on muuttanut selkeästi jatkuvan päivystyksen tarvetta. Erittäin hyvin toimiva ensihoito on kaikille Kainuulaisille se kaikkein tärkein asia. Ensihoito on potilaan luona kaikista nopeimmin ja hoito voidaan aloittaa heti.

On siis satsattava mahdollisimman hyvään ensihoitovalmiuteen. Samoin on vaadittava tiestön nopeaa kuntoon saattamista. Seinien sijasta satsauksia elinkeinojen parantamiseen.

Ja se pelkojen lietsominen, se pitäisi lailla kieltää!

Avainsanat: saatmitätilaat, soteuudistus, itesehallintoalueet