Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 073

Uusimmat

Blogin arkisto

011 Lampaita eduskunnassa

Keskiviikko 10.2.2021 klo 17:52 - yrjöpoeka

Oppositio ei pysty yhdessä tekemään välikysymystä EU:n elvytyspaketista. Kokoomus ei sitä voi omista syistään kaataa ja puolue on pysyvästi nöyrä Saksalle ja Ranskalle. Englannista ei tarvitse enää välittää. Persut tekevät välikysymyksen omista lähtökohdistaan ja he eivät edes halua kokoomusta mukaan. Kristilliset vielä käyvät, koska silloin ei ole vaaraa, että oppositio todella kaataisi hallituksen. Se voisi olla mahdollista jos hallituksen riveistä on väkeä maailmalla ja koko oppositio olisi yhdessä.

Persut haluavat tällä heiveröisellä välikysymyksellä itselleen vain maksimaalisen näkyvyyden. Sen persut saavat ilmaiseksi ja useimmat persu kansanedustajat lisää näkyvyyttä. Kunnallisvaalien alla persut ottavat kaikki keinot käyttöön ja tekevät sen siten, että kokoomus jää kokoajan keskustelun ulkopuolelle. Tällä tavalla toimien kokoomuslaiset saadaan näyttämään avuttomilta lampailta. Sitä he kyllä ovat olleetkin. Siitäkin huolimatta, että Orpo hankki lisää uskottavuutta ostamalla mustasankaiset jykevät silmälasit klyyvarinsa päälle. Itse sain ensimmäisillä kerroilla naurukohtauksen nähdessäni millä keinoin kokoomus aikoi lisätä johtajansa uskottavuutta.

Keskustan Kurvinen ottaa kierroksia persujen pöllytellessä haallituksen apupuoluetta keskustaa. Orpo on antanut kaiken tilan Mykkäselle, koska ei halua asettaa uskottavuuttaan enempää koetukselle. Seuratessani tänään mediaa persujen taktiikka toimii täydellisesti. Vaikkakin muutama toimittaja jo kertoo esityksessä olevan paljon huttua, se ei persuja haittaa. Pääasia on olla opposition ykkösenä julkisuudessa. Suuretkaan virheet eivät heilauta puolueen kannattajia, kun mestari Halla-aho väläyttää sarkastisen toteamuksen hallituksen pelkäämisestä. Kannattajat todella uskovat puolueensa tavoitteeseen hallituksen kaatamisesta kuntavaalien avulla.

Suomi aikoo pikaisesti saadea kansalaiset sähköautoilun ystäviksi. Vähän väliä kerrotaan kuinka nyt ollaan myyty tavattomasti uusia sähköautoja. Minä en tiedä mitä on tavaton määrä, mutta olen nähnyt kotikylälläni yhden Teslan. Sen omistaja asuu pääkaupungissa. Muita sähköautoja ei ole näkynyt. Uusia polttomoottorisia kylläkin, näistä osa on niinsanottuja hybridejä. Todellisuudessa kukaan ei ole muuttunut täydelliseksi sähkön kannattajaksi. Kaiken lisäksi uuden sähköauton hankinta on niin suuri investointi täällä periferiassa, että on oikeastaan pakko pysytellä tutussa ja turvallisessa polttomoottori autossa.

Tehokkaita latauspisteitä on vähän. Autojen testaajat kehuvat kilvan kuinka edulliseksi tulee auton lataaminen kotona. Todellisuudessa autoa joudutaan pitämään sähköverkossa kokoajan ja tästä hyötyvät eniten sähkön siirtoyhtiöt. Eli lopullisen hinnan sähköstä maksaa kuluttaja, siinä ei auta autoliikkeiden vakuuttelut.

Toinen asia sähkön käytön lisääntymisessä Euroopan sähköverkon kestävyys. Useat mediat kertoivat kuinka Euroopan sähköverkko oli tammikuun 8 päivä lähellä romahdusta. Romahtaminen on edessä, koska tuulienergialla ei pystytä tuottamaan jatkuvaa virtaa riittävästi. Ydinvoimaloita ajetaan alas ja uusien rakentaminen on useassa maassa täysin jäissä. Kysymys kuuluukin nyt, riittääkö Euroopan sähköverkon teho mikäli lyhyessä ajassa maanosaan hankitaan miljoonia uusia täyssähköautoja? En ole huomannut tammikuun 8 päivän jälkeen minkäänlaista pohdntaa aiheesta.

Olen todella huolestunut ainakin oman maani Suomen huoltovarmuudesta sähkön osalta. Entä jos nyt kovilla pakkasilla koko Euroopan sähköverkko kaatuu? Maanosan sähköverkot ovat niin linkittyneet, että jos kaatuminen alkaa, se kaataa myös Suomen verkot.

Itsekseni mietin, milloin joku kysyy eduskunnassa aiheesta? Tämä on mielestäni huomattavasti akuutimpi aihe kuin EU:n elvytysrahasto keskustelu.

Avainsanat: eunelvytysrahasto, välikysymys, uskottavapetteriorpo, euroopansähköverkontila, suomenhuoltovarmuus

046 Rahanjako ja huoltovarmuus

Keskiviikko 18.3.2020 klo 11:00 - yrjöpoeka

USA:ssa on kaikki suurta. Trump on esitellyt 1000 miljardin tukipakettia, jotta yhteiskunta ei suistuisi lamaan. Trumpilla on ketunhäntä kainalossa, koska häntä ei valita uudelle kaudelle jos työttömyys jysähtää 20%:n. Lisätukena uudelleen valinnalle tässä tukipaketissa on rahan jako kaikille työssäkäyville ja sen suuruus olisi 1000 dollaria. Jakamalla velkarahaa kansalaisille, hänen ei tarvitse laittaa omia rahoja peliin. Tämän kaltainen toiminta on mahdollista vain USA:ssa. Maata mainostetaan usein demokraattiseksi. Varmaan siellä uskotaan tähän ja annetaan Trumpin jatkaa sekoilua. Korona virus voi olla tästä erimieltä ja erityisesti sen tulevat vaikutukset. Voi olla, ettei 1000 miljardia riitä Trumpin uudelleen valintaan.

Seuratessani USA:n pyrkimyksiä, nousi väistämättä mieleeni pienen Suomen ponnistelut talouden pitämiseksi pystyssä. Liike-elämä ja yritykset ovat käsiojossa vaatimassa tukea, koska heillä ei ole enää asiakkaita. Valtiovalta tietysti uskoo tätä valitusta ja kertoo antavansa yrityksille helpotuksia ja luottoja. Sitä jäin pohtimaan, miksi pohditaan rahan jakoa yrityksille? Kotimaisen kulutuksen ylläpitämiseksi on olemassa toisenlainen keino. Tehdään kuten USA:ssa. Jaetaan työttömiksi jääneille kansalaisille rahaa, samoin kaikille pienituloisille. On satavarmaa, että juuri ne rahat siirtyisivät välittömästi kotimaiseen kulutukseen. Tämä pitäisi yritykset hengissä tämän koettelemuksen ylitse.

Kaikki tietysti sanovat, ettei tällainen voi olla mahdollista. Ei kukaan uskonut mahdollisuuteen, että tulee koronavirus joka sulkee yhteiskunnat. Laittaa kaikki maailman valtiot samaan kurimukseen. Kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sanonut. Suomi ja maailma ei ole entisensä viruksen jäljiltä. Kukaan ei tiedä mitä seuraavina kuukausina tapahtuu. Voiko maailma ajautua kaaokseen, joka sotana tunnetaan? Juuri tänään voin siihen uskoa. Usea maa on tilanteessa, jossa niiden huoltovarmuus on vaakalaudalla. Pulaa voi tulla elintarvikkeista ja erityisesti lääkkeistä. Suomi ilmoitti jo eilen, ettei maasta saa enää viedä esimerkiksi lääketarvikkeita.

Suomen huoltovarmuus on tällä hetkellä uutisten mukaan 80%, kun esimerkiksi Ruotsi on vajaan 50% huoltovarmuudessa. Tässä näkyy nyt se lapsenomainen usko, jota naapurissamme on harrastettu. Asevoimat ajettiin alas ja sitä varten tänään Ruotsi hamuaa Suomen asejoukkoja turvakseen. Tänään Ruotsi jo kyselee Suomelta apua huoltovarmuuden parantamiseksi. Tämä ei ole ainoa esimerkki ja tulemme hyvin pian näkemään useiden maiden kiistoja elintarvikkeista ja lääkkeistä. Öljystä ei tarvitse kiistellä, sitä on tänään tarjolla. Lentoliikenne on loppumassa ja useita lentofirmoja kaatuu konkurssiin. Kaikista tukipaketeista huolimatta

Koronan vaikutuksesta huoltovarmuus nousee elintärkeään rooliin. Kaikki ne maat, joissa maataloutta on ajettu alas, ovat nyt kiipelissä. Valtiot joutuvat pakon edessä palaamaan ajassa takaisin ja miettimään oman maan tuotannon palauttamista entiselleen. Maailma on elänyt viimeiset kymmenet vuodet tuottaen merkittäviä määriä elintarvikkeita kaikkialla siellä, missä tuotanto on kaikkein edullisinta. Samoin on tehty melkein kaikelle tuotannolle.

Koronalle kiitos, että oman huoltovarmuuden kunnian palautus on edessä kaikkialla. Suomi elää maaseudusta, pitää huomennakin paikkansas.

Avainsanat: usantukipaketti, 1000miljardia, suomenhuoltovarmuus, suomieläämaaseudusta