Satunnaiset kuvat

Isojen säyneiden narraaja

Uusimmat

Blogin arkisto

264 Itsenäisyyspäivän muistelua

Torstai 6.12.2018 klo 18:05 - yrjöpoeka

Tein muutamia vuosikymmeniä töitä rajavartiolaitoksen palveluksessa. Ensimmäiset kaksi vuosikymmentä olivat rankkaa puurtamista. Ei ollut normaaleja työaikoja. Oli vain säännöllisen epäsäännöllinen työaika. Elettiin aikaa jolloin haitat korvattiin ns. toimirahalla. Sillä mitättömällä korvauksella sain sitten tehdä työni enimmäkseen viikonloppuisin ja talvisin, todellakin, yöaikaan. Työni oli liikkua jalkaisin tai suksilla pitkin itärajan reunaa. Istuksia välillä tärkeissä tähystys- ja kuulostustehtävissä todella synkissä korpimaisemissa. Kaikilla keleillä. Sateesta hirmupakkasiin.

Kuvitelkaa itsenne hiihtelemässä pilkkopimeässä ja muistelemassa millä kohdin mahtoi olla lumisessa metsässä kuivaa puuta. Kaikistellen sellaista ei löytynyt, mutta aina jonkinlaiset kituliaat tulet saatiin. Siinä keiteltiin kahvia useita pannullisia ja syötiin terveellistä ruisleipää. Makkaraa ei silloin alkuaikoina vielä ollut. Siankylkeä löytyi toisinaan sekaan pantavaksi. Unen puutteesta tokkuraisena aamuyöllä lähdettiin jatkamaan hiihtämistä. Lopulta päivän mittaan päästiin vartioaseman lämpöön. Yhteismajoituksessa yritettiin nukkua ja toisinaan siitä ei tullut mitään, kun vapaalla olevat miehet pelasivat tuppea.

Vuodet kuluivat ja usein juuri itsenäisyyspäivänä jouduimme miettimään sen merkitystä. Itärajalla oleessani en edes muista kahdelta ensimmäiseltä vuosikymmeneltä aikaa, jolloin olisin ollut vapaalla töistä. Työpisteeni oli silloin Pirttivaaran vartioasemalla ja siellä oli suuri joukko huippu-urheilijoita. Tavalliset tallaajat joutuivat siitä syystä aina viikonlopuksi talvella töihin. Vartiasemalla palvelivat silloin maamme parhaat ampumahiihtäjät. Välillä oli koko SM-kultajoukkue samalla vartiolla. Keulakuvana oli Raimo Seppänen. Lisäksi joukossa oli kaksi huippuampujaa, Aarne Elomaa ja Antero Lauronen.

Ei siis ihme, että itsenäisyyspäivänä jouduin työtehtävien pariin. Kevät talven jokainen viikonloppu oli jossakin kisa ja urheilijat menossa. Kyllä me perustyöntekijät haavelimme normaalista työajasta. Sellaisesta jossa maksettaisiin sunnuntailisät ja yötyölisät. Sekä ylityöt. Aikansa sitä kesti. Jokatapauksessa meillä oli aikaa miettiä itsenäisyyspäivän merkitystä. Sen merkitystä rajavartiolaitoksen tehtäville. Sen merkitystä kaikille suomalaisille. Sen merkitystä itselle. Jokaisella meistä oli elossa runsaasti sodan kokeneita sukulaisia. He kaikki arvostivat rajavartiolaitoksen työtä.

Kaikista eniten arvostivat läheiset naapurimme. Pirttivaara oli kokenut kovia partisaanien iskuissa. Rajan kirot olivat heille erittäin tuttuja. Silti heillä ei ollut aikomusta lähteä minnekään kotoaan. Rajavartioasema oli heille turvasatama. Olimme lähitalojen ihmisten kanssa jatkuvasti yhteydessä ja tiesimme mikä on milloinkin tilanne. Samoin kyläläiset tiesivät ja tunsivat vartion väen. Heille itsenäisyyspäivän tunnelma oli toinen. Tietäessään vartion väen valvovan, kovia kokeneet ihmiset pystyivät elämään normaalia elämää. Kävimme usein itsenäisyyspäivänä Pirtti-Lyytin luona. Hän oli saanut partisaanien tulituksessa 7 luodin osumaa ja jäi henkiin. Mies kuoli hänen syliinsä.

Pirttivaarassa opin näiden ihmisten tuella arvostamaan enemmän maamme itsenäisyyttä. Opin arvostamaan omaa työtäni toisten turvana ja olemaan ylpeä siitä työstä. Maailma on paljon muuttunut. Yksi asia on ja pysyy. Rajavartiosto valvoo vieläkin itsenäisen Suomen rajoja.

Aamulla nostin lipun salkoon ja muistin samalla Pirtti-Lyytin puheita. Kaikkien menetysten jälkeenkin hän jaksoi olla kiitollinen itsenäiselle Suomelle.

IMG_20181206_141054.jpg
Suomussalmen sankarihautausmaa 6.12.2018

Avainsanat: suomenitsenäisyyspäivä, suomenlippu, rajavartiosto, ampumahiihtäjäraimoseppänen, rajaseudunasukkaat, pirttivaara, partisaanienuhrit, pirttilyyti

076 Itsenäisyys mukanamme

Perjantai 5.12.2014 klo 19:15 - yrjöpoeka

Huomenna tasavallassa on hyvin paljon perinteisiä tapahtumia. On virallisia lipunnostoja ja nostan itsekin lipun salkoon kotonani. On erilaisia itsenäisyystapahtumia melkein jokaisessa kunnassa. On itsenäisyyspäivän paraatia. Tasavallan tärkein juhla on presidentin juhlavastaanotto. Sitä vakautuu katsomaan melkoinen joukko kansasta. Aion itsekin katsoa sen alusta loppuun. Parasta tämän vuotisessa itsenäisyyspäivän viikonlopussa on lastenlasteni vierailu mummolassa. Ilona ja Aliisa tuovat nuoruuden ja ilon itsenäisyyspäivän perinteeseen.

Nuorimmainen tytöistä totesi minulle tänään saunanlämmityksestä puhuttaessa, että ukin on se lämmitettävä. Tämä johtui Aliisan mukaan siitä, että hän tuntee olonsa likaiseksi. Tuon parempaa syytä saunalle ei voi olla. Lämmitin saunan ja likaisuus on poispyyhitty. Naurussa on ollut ukilla ja mummolla pitämistä.

Viimeisten kahden viikon aikana kansamme on vääntänyt vahvasti mielipidettä jokaisessa torpassa sateenkaarta vastaan ja sen puolesta. Toista mieltä olevat on toivoteltu vähän sinne ja tänne. Suuntia ei voi kirjoittaa sivistynyt ihminen julkisuuteen, vaan ne ovat jokaisen itse tulkittava. Kaikesta metelistä huolimatta ja juuri siksi, on erinomainen asia huomata yksi tärkeä seikka. Itsenäisessä ja vapaassa maassa voi jokainen ilmaista omalla vastuullaan omat mielipiteensä. Tulikivenkatkuisten julistusten keskellä olen kaivannut vain yhtä asiaa. Soisin ihmisten arvostavan sivistyneemmin ja arvostaen, toisten oikeutta olla erimieltä.

Viikon aikana on julkisuuteen saatettu monenmoisia uhkakuvia. On erottu joukolla kirkosta. Osoitettu kirkon suuntaan mieltä siitä, että eduskunta äänesti sateenkaarilaista. Osa on vakuuttanut Jumalan tuomion olevan ovella sateenkaarilain hyväksymisen takia. Vastapuoli sitä vasten on kertonut, kuinka pimeitä ja ahdasmielisiä toista mieltä olevat on. Pahimman metelin aikana facebookissa tuntui siltä, että mihin sivistyneet ja koulutetut ihmiset ovat kadonneet?

Lopuksi eduskunta päätti tänään Fenno-voimasta. Samanlaiselta vastakkain asettelulta näyttää tilanne tältäkin osin. Syytökset puolesta ja vastaan lähtevät hanakasti nettiavaruuteen. Itsenäinen Suomi on siirtynyt vastakkain asettelun aikaan. Ollaan puolesta tai vastaan. Toivotaan, ettei kirkosta erota Fenno-voiman takia?

Kaikesta tästä huolimatta elämme erittäin turvallisessa Suomessa. Voimme ottaa kantaa puolesta ja vastaan, pelkäämättä turvallisuutemme puolesta. Voimme erota ja liittyä kirkkoon ja muihin instituutioihin oman mielemme mukaan.

Suomi on edelleen hyvä paikka asua ja elää!

Toivotan kaikille lukijoilleni Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Avainsanat: suomenitsenäisyyspäivä, sateenkaarentuollapuolen, fennovoimaa, eroakirkosta