Satunnaiset kuvat

Herrat 47cm ja 50cm

Uusimmat

Blogin arkisto

002 YLE tuhosi urheilun

Sunnuntai 3.1.2016 klo 19:45 - yrjöpoeka

Takavuosina oli urheilun seuraaminen helppoa. Oli muutama tv-kanava ja niitten valikoimiin kuului erityisesti suomalaisten suosikit. Talviurheilu ja yleisurheilu. Lauantaisin oli mahdollisuus seurata Englannin-liigan matseja. Huolimatta kanavatarjonnan suppeudesta, urheiluhullu kansa sai sen mitä halusi.

Tänään tilanne on sitten toinen. Viisaammat ovat päättäneet, ettei suomalaisten tarvitse enää esittää uhoa mokomien ruumiin kulttuurin tarjontojen parissa. Laitettiin tarjonta näppärästi maksukanaville ja tilalle joutavanpäiväisiä sarjoja ja uusintoja uusintojen perään.

Tästä on tietysti seurannut kaksi erilaista ilmiötä. Ensimmäiseksi ei enää tarvitse seurata tuntikaupalla hiihtokisoja. Ei tarvitse seurata yleisurheilua. Toiseksi se kaikkein paras. Usea suomalainen on löytänyt runsaasti hyvää aikaa monelle muulle harrastukselle. Nykyaikaa vaivaa ainainen kiire ja nyt tällä tempulla sitä on yllättäen löytynyt. Kansalaisten hyvinvoinnin kannalta tämä on mielestäni erinomainen asia. Kirjojen lukeminen on itsellä lisääntynyt, omasta kunnosta on entistä helpompi pitää huolta. Parasta on kuitenkin se, että omalle elämänkumppanille on jäänyt enemmän aikaa. Yhteisille harrastuksille ja muulle yhdessäololle.

Ainoa urheilu jota Yle enää seuraa ja haluaa seurattavan on jääkiekko. Toisena lajina on kesäisin pesäpallo. Molemmat lajeja, joita kansan suuri enemmistö ei seuraa. Silti hehkutetaan esimerkiksi nyt nuorten MM-kisojen yhteydessä, kuinka yli (1) miljoonaa katsojaa on lähetyksellä ollut. Autuaasti unohtaen, että yli 4 miljoonaa katsojaa teki aivan muuta. Katsoi vaikka toiselta kanavalta ruokaohjelmia.

Yle sai mitä halusi, kun sen toiminta siirrettiin budjetti rahoitukseen. Nyt yhtiön ei tarvitse kerätä yksittäisiltä kansalaisilta lupamaksuja. Yhtiön ei tarvitse enää huolehtia juuri mistään, se voi lisätä johtajien määrää ja johtajien sihteerien määrää. Toimittajien määrää vähennetään. Ohjelmistojen laadusta ei enää tarvitse välittää.

Radion puolella yhtiö on sitten totaalisesti menettämässä loputkin kuulijansa. Alueelliset toimitukset ovat apinoineet erilaisia kaupallisia kanavia. Itseäni on eniten viime vuosina risonut toimittajien laadun heikkeneminen. Suomen kielen hallinta ja ääntäminen ovat kokeneet todellisen rappion. On vaikka minkälaista honottajaa ja vinkujaa. Henkeä haukotaan puhetulvan aikana niin äänekkäästi, että se vie kaiken huomion.

Minne ovat kadonneet ne Suomen kielen vaalijat? Minne on kadonnut toimittajien puhekoulutus? Minne on kadonnut sivistynyt kuulijoita arvostava toimittaja? Minne ovat kadonneet alueellisista radioista asiapitoiset lähetykset omalta alueelta?

Olen aina ollut radion suurkuluttaja, mutta en enää. Arkiaamuisin on suoranaista kärsimystä kuunnella YLEn Kainuunradion lähetyksiä. Ohjelma ja toimittajat ovat muuttuneet toistensa kanssa pikkutuhmille nauraviksi räkättirastaiksi.

Mielestäni joudumme maksamaan YLE-veron suoranaisesta paskasta.

Avainsanat: ylevero, urheilumaksukanaville, ylerappiolla, suomenkielenvaaliminen