Satunnaiset kuvat

Inka

Uusimmat

Blogin arkisto

275 SUL puree rahoittajien kättä

Maanantai 16.12.2019 klo 10:44 - yrjöpoeka

Suomen tunnetuin urheilupyhättö Helsingin olympiastadion remontoitiin suurella rahalla. Viimeisimmän tiedon mukaan tähän kansallisaarteeseen upotettiin 261 miljoonaa euroa. Stadion on suojelukohde ja yksi pysyvä maamerkki Helsingissä. Siksi sitä oli remontoitava vaikka museoksi, mutta sen haluttiin olevan Suomen urheilijoiden paraatipaikka esitellä osaamistaan suurelle yleisölle. Yleisurheiluväki esitti suunnittelun aikana omia näkemyksiään ja vaatimuksiaan. Niitä kuunneltiin ja kaiken piti olla kunnossa. Mutta eipäs ollutkaan.

Suomen Urheiluliitto ilmoitti nyt, ettei olympiastadion ole automaattisesti paras kisapaikka suurille urheilutapahtumille. Juuri sama taho oli vaatimassa Olympiastadionin remonttia, jotta urheilijat pääsisivät edes kerran elämässään esiintymään siellä. Uskon kyllä vieläkin, että urheilijoilta ei liitto ole kysynyt mitään. On aivan varmaa, että jokainen suomalainen huippu urheilija haluaa esiintyä tässä pyhätössä. Kyllä Suomi – Ruotsin maaottelun tulee näkyä suurella stadionilla. Ei voi olla niin, että SUL on vaatimassa rahaa ja parannuksia kilpailupaikoille ja sitten kertoo, ettei me tullakkaan.

Onko sitten niin, että SUL ei edes usko omien urheilijoidensa vetovoimaan stadionin täyttämiseksi? Jos Antti Tuisku saa stadionin täyteen, saavat myös urheilijat. Kyllä myös suomalaiset penkkiurheilijat haluavat nähdä suuria kisoja juuri Olympia stadionilla. Sillä on historiallinen merkitys suomalaisille. Siksi sillä on valtava merkitys myös suomalaisille urheilijoille. On aivan eri asia esiintyä jossakin Janakkalan piirikunnallisissa kisoissa, kun vastapainoksi voi päästä kymmenien tuhansien silmien eteen Olympia stadionille. En ole yksin ajatuksissani, että Urheiluliiton johto ei elä tässä päivässä. On oltava automaattisesti niin, että suuret kisat on järjestettävä paraati paikalla.

SUL:n puheenjohtaja Sami Itani voi miettiä sitä, voiko hän enää jatkaa tehtävässään? Toivottavasti liiton sisällä syntyy aiheesta keskustelua, jotta selviää onko elääkö johto omassa kuplassaan. Pitäisin hyvänä sitä, että liiton sisällä joku uskaltaisi ärähtää kunnolla. Myös urheilijat voisivat kertoa oman mielipiteensä aiheesta. Stadionin remonttia ei ole tehty sitä varten, että kenttä suojataan aika ajoin, kun siellä musiikin ammattilaiset esiintyvät. Remontti on tehty urheiluväen ehdoilla. Mutta urheilijoitten sijasta, muusikot haluavat esiintyä, koska he arvostavat Olympiastadionia esiintymispaikkana.

Viron sisäministeri Mart Helme halusi solvata Suomen hallituksen ministereitä osaamattomuudesta. Hänen mielestään tämä johtui siitä, että nuoret suomalaiset ministerit ovat ehtineet olla jopa kaupan kassan työntekijöinä. Mart Helmen kannattaisi olla tarkkana, koska hän on elänyt Neuvosto-Virossa ja hänen ikäisensä on joutunut lipomaan valtaapitäviä. Nuoleskelu menneisyydessä on paljon pahempaa kuin kaupan kassana oleminen.

Onneksi tässä asiassa Sanna Marin osasi ilmaista sivistyneestyi ylpeytensä omasta menneisyydestään. Riippumatta puoluekannoistaan, myös muut kansanedustajat ovat puolustaneet ministereitään. Siitä huolimatta, että juuri nyt on eduskunnassa vääntöä, niin omia puolustetaan yhdessä.

Tätä minä arvostan. Toivottavasti sivistyneisyys näkyy myös välikysymys keskustelussa.

Avainsanat: suomenurheiluliitto, samiitani, olympiastadion, vironsisäministerimarthelme, sannamarin, anttituisku

176 SULn nilkit

Torstai 23.8.2018 klo 13:15 - yrjöpoeka

Saimme muutama viikko sitten seurata Eurooppalaista huippu-urheilua. Suomalaisia oli lähetetty hakemaan sielä kahmalokaupalla mitaleita. Urheilujohtajilla oli ennen kisoja selkeät suunnitelmat, ketkä mitaleita tuovat. No kisat menivät ja samat pomot vaikeina selittivät suomalaisten mahalaskua. Tavallinen penkkiurheilija tiesi jo ennen lähtöä, että on ihme jos joku saa mitalin. Se ihme olisi ollut se, että muut olisivat todella epäonnistuneet suorituksissaan. Sitä ihmettä ei tapahtunut, koska muilla mailla oli tavoitteena lähettää kaikkein parhaimmat urheilijat kisoihin.

Suomalaiset lähettivät turistiluokan matkalle. Parasta mitä he olisivat voineet tehdä, olisi ollut lähettää kisoihin tulevaisuuden nuoret kyvyt. Se ei sopinut, vaan pomot valitsivat parhaat ja sopuisimmat kaverinsa matkalle. Heille varattiin kahden viikon täysiylöspito veronmaksajien rahoilla. Tämä ei suinkaan ollut urheilijoiden vika. Toisaalta kyllä he olisivat voineet oikeasti miettiä, onko järkevää mennä huippujen sekaan toteamaan järkyttävä tasoero. Tällä on useisiin suomalaisiin urheilijoihin sellainen psykologinen vaikutus, etteivät he siitä enää toivu.

Koskaan ei ole SUL puhunut mitään sellaista, että mikäli et tuo mitalia, saat korvata matkasi itse. Nyt urheilujohto selittelee tasapuolisuuttaan para-urheilijoiden kohdalta. Para-urheilijoille on laitettu tulosvastuu. Jos ei tule mitalia, urheilija joutuu maksamaan 900 euron omavastuuosuuden. SULn urheilupomo Kemppainen selittelee sitä vammaisten kalliimmalla ylöspidolla. Tätä tapaa on hiljaisuudessa toteutettu koko 2000-luku. Minä pidän tällaista menettelyä täysin käsittämättömänä. Urheilijoiden tulee olla tasavertaisia silloin kun käsitellään veronmaksajien rahoja.

Vammaisurheilijat ovat niitä, jotka tuovat oikeasti kahmalokaupalla mitaleita. Näihin kisoihin valitaan todella parhaat urheilijat ja he yrittävät tosissaan tehdä parhaansa. Kun joku heistä hieman epäonnistuu SULn nilkit ilkeävät periä heiltä omavastuuta. Minä odotan nyt, että joku taho tekee tutkintapyynnön SULn omituisesta käytännöstä ja urheilijoiden eriarvoisesta kohtelusta. Ei ole ihme, että oli varaa lähettää terveitä harrastelijoita kahden viikon lomalle. Se onnistui näiden uskomattoman typerien SULn nilkkien tekemillä vammaisurheilijoiden ryöstöillä.

Nyt asian tultua julkiseksi olisi urheilua rahoittavan kulttuuriministerin selvitettävä asia juuriaan myöten. Aivan alkajaisiksi kaikki asiaan osalliset tahot on potkittava urheilujärjestöistä mahdollisimman kauaksi. Kari-Pekka Kyrö pidettiin melkeinpä maanpaossa, vaikka hän teki todellisuudessa hyvää työtä. Hän sai suomalaiset urheilijat tuomaan kahmalokaupalla mitaleita. Nykyiset pellet pitäisi laittaa hakemaan turvapaikkaa vaikkapa Afganistanista. Siellä he voisivat sitten miettiä, miten meni niinkuin omasta mielestä.

Minä en katsonut vammattomien kisoja, koska tiesin ne surkeiksi räpellyksiksi suomalaisten turistien osalta. Näitä para-kisoja katson, koska siellä kisaavat todelliset urheilijat. Suomalaiset kaikenlisäksi menestyvät, koska he ovat valmistautuneet hyvin.

Kirjoitin eilen rokotusvastaisuudesta. Juuri tänään uutisoidaan laajasti kuinka tuhkarokko leviää nyt Euroopassa. Koska ongelma on suuri ja Euroopan laajuinen, siinä on Suomen terveysviranomaisten oltava etulinjassa.

SULn nilkeille ja tuhkarokolle on laitettava stoppi. Suomi ei tarvitse näitä.

Avainsanat: suomenurheiluliitto, paraurheilijoillaomavastuu, kultturiministerisampoterho, tasapuolinenrahanjako, karipekkakyrö