Satunnaiset kuvat

Syvää..2

Uusimmat

Blogin arkisto

238 Suomi100 Impivaarassa

Torstai 14.12.2017 klo 11:00 - yrjöpoeka

Suomi100 juhlavuosi on päättymässä ja nyt on aika pohtia kuinka hyviä me oikein olemme? Oman arviomme mukaan meillä menee oikein hyvin ja meillä asuu onnellinen toisista välittävä kansakunta. Pientä murinaa kuuluu ajoittain meidän Impivaaralaisuudestamme. Koska nyt pohdin tätä päättyvää vuotta, tuosta Impivaaralaisuudesta on oikein hyvä aloittaa.

Vuoden päättyessä ovat alkaneet tulevien presidentinvaalien suuret tentit mediassa ja erityisesti tv-kanavilla. Ensimmäisen tentin perusteella voi jo arvioida, että meillä olisi hieman petrattavaa. Tasavallan päämieheksi tai -naiseksi pyrkivien joukossa eivät kaikki ole aivan kartalla. Suomen omien lakien ja muiden kanssa solmittujen sopimusten autuas unohtaminen eivät istu presidentin rooliin. Toisaalta kysymys voi kyllä olla suoranaisesta tyhmyydestä. Tähän kategoriaan istuvat Huhtasaari ja Väyrynen. Heille on Impivaaralaisuus täyttä totta.

Kokonaisuutena koko vaali-instituutio kärsii näiden vaalien aikana. Arvovalta jota presidentti käyttää, asettaa myös ehdokkaiden kyvyille omat vaatimuksensa. Kaiken lisäksi kuka tahansa voi kerätä nimiä taaksensa ja asettua kansanliikkeen ehdokkaaksi. 20000 nimeä on liian vähän. Minun mielestäni puolueet ovat paras ehdokkaiden asettamistaho. Siellä vuosien mittaan alkavat ehdokkaat löytyä kokemuksen karttuessa. Mikäli haluaa kansanliikkeen ehdokkaaksi, pitäisi nimien määrää nostaa vähntään 50000.

Kaiken kukkuraksi suuret puolueet eivät halunneet lähettää vahvoja nimiään häviämään tyhjänpäiväisesti Niinistölle. Sosiaalidemokraattien ehdokkaan kokema mahalasku viime vaaleissa opetti miehiä välttämään turhanaikaista tappiota. Nyt sosiaalidemokraatit saivat suostuttelun jälkeen naiset liikkeelle. Tällä ei ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta. Jokainen ehdokas pyrkii saamaan mahdollisimman hyvät gallup-tulokset ennen vaaleja. Kun yksi saa todella hyvät, alkavat mediat puhua epänormaalin suuresta ja epäterveestä gallup-suosiosta. Onko väärällä ehdokkaalla liian suuri suosio?

Impivaaralaisuudesta kertovat karua kieltään nämä tulokset. EUn perusoikeusviraston suorittama tutkimus eri EU-maissa nostaa maamme aivan eturiviin Impivaaralaisuuden osalta. Suomessa olemme kauhistelleet Romani-heimojen karua osaa itäisessä Euroopassa. Meidän mielestämme Euroopassa pitäisi ottaa oppia meidän integraatiostamme. Tavasta jolla olemme saaneet muulta tulleet sopeutumaan maahamme ja antamaan oman panoksensa maamme hyväksi. Euroopassa suoritettu tutkimus antaa kuvan, jossa meidän muita syrjivä asenteemme on aivan samankaltaista kuin Itä-Euroopan maissa.

Tutkimus on tehty pääkaupunkiseudulla. Oma arvioni on, että myös maaseutu osaa samankaltaiset tavat ja asenteet. EUsta eroava Englanti loistaa poikkeuksena ja on ehkä luonnollista, että se eroaa Impivaaralaisuudesta. Kaikesta huolimatta tutkimus antaa myös lohdullisen kuvan. Huolimatta syrjinnästä muualta tulleet luottavat silti meidän järjestelmäämme. Mikä myös on positiivista, he luottavat myös suomalaiseen poliisiin. Koska he luottavat meidän järjestelmäämme he ovat myös oppineet ilmoittamaan muita maita paremmin kohtaamastaan vihasta ja syrjinnästä viranomaisille.

Minun ja muiden suomalaisten lapset ja lastenlapset asuvat ja työskentelevät ulkomailla. Toivottavasti heidän ei tarvitse kokea samaa Impivaaralaisuutta.

Avainsanat: suomi100juhlavuosi, presidentinvaaliensuurettv-tentit, epänormaalinsuurigalluptulos, eunperusoikeusvirastofra

156 Kielenkäyttö Suomi100 vuotena

Keskiviikko 9.8.2017 klo 17:09 - yrjöpoeka

Olen aina ollut siinä uskossa, että Suomen Yleisradion toimittajat osaavat Suomen kielen ja käyttävät sitä erittäin huolitellusti. Näin oli aikoinaan, valitettavasti ei enää. Ennen TV-toimittajat puhuivat äänekkäästi hyvästä kielenkäytöstä ja samolla linjoilla olivat myös urheilutoimittajat. Radiota kuunnellessa kuuli toimittajilta erittäin puhdasta ja hallittua kielenkäyttöä. Alatyylisiä heittoja ei ennen edes ajateltu esitettävän radiossa ja televisiossa.

Kun tänään avaan radion ja oman maakuntaradion kanavan, vaivun saman tien epätoivoon. Siellä toimittajapari lukee muiden uutislähteiden toimittamia uutisia eri lehdistä ja niistä he sitten jaarittelevat kokopäivän. Väliin nauraa räkätetään ja kerrotaan muka vitsejä. Erityisesti muutamilla naistoimittajilla vilisevät puolituhmuudet jatkuvalla syötöllä. Muutaman sekunnin kuluttua joudun vaihtamaan eri asemille, koska en minä paskaa jaksa kuunnella. Kaiken lisäksi eduskunta on säätänyt lain, että tästä paskansyötöstä on jokaisen maksettava veroa.

Juuri tämän veroluonteisen maksun tultua voimaan kielenkäyttö ryöstäytyi täysin. Nielemistä, niiskuttelua, mutkuttelua ja niinkuttelua riittää. Radio- ja tv-toinittajien koulutus on ilmeiseti lopetettu ja jostakin räkälästä revitään sen hetkinen selvin toimittajan penkille. Jälki on sen mukaista. Kun sosiaalisessa mediassa aina silloin tällöin nousee keskustelu juuri tästä kielellisestä huonoudesta, radion esimies kuittaa sen lyhyesti: Tätä ihmiset haluavat kuunnella. Puhuu kyllä täyttä potaskaa.

Tänään lukiessani lehtien nettisivuja törmään jatkuvasti toimittajien käyttämään v-alkuiseen sanaan. Sitä käytetään huolettomasta, ilmeisesti vahvistamaan sanonnan kansanomaisuutta. Juuri tänään luin Iltalehden Mika Koskisen Näkökulma artikkelia. Kuin alleviivauksena aivan viimeiseen lauseeseen oli liitettävä V-alkuinen sana. Muutoin artikkeli oli täyttä asiaa.

Se minua tässä kielellisessä puolessa riepoo, että samat toimittajat ripittävät sosiaalisen median kirjoittajia huonosta Suomen kielestä. Toki siellä on sitäkin, mutta sitä suuremmalla syyllä toimittajien tulisi vaalia huolellista kielenkäyttöä. Esimerkkinä ja mallina vähemmän kouluja käyneille, kuten allekirjoittaneelle.

Suomi100 juhlavuoden aikana olisi syytä oikein alleviivata kielen huolellinen käyttö. Itsenäisyyden juhlavuoteen kuuluisi se, että jokainen julkisesti kirjoittava ja puhuva toimittaja, tai sitten muu esiintyjä, keskittyisi huolelliseen kieleen ja ääntämiseen. Suomen kieli on sen arvoinen. Toimitusten esimiesten kuuluisi valvoa huolellista artikulaatiota, kielen puhtautta ja potkia räävittömät alapäähuumoria viljelevät pellolle lannanluontiin.

Suomi100 ja Suomen kieli, siitä syntyy juhlamieli.

Avainsanat: suomenyleisradio, huolimatonkieliantaakuvanepäpätevistäihmisistä, kielikellokielenhuollontiedotuslehti, suomenkieli, suomi100juhlavuosi

127 Mitä minä sanoin

Sunnuntai 11.6.2017 klo 10:32 - yrjöpoeka

Viimevuoden aikana tein päätöksen erota perussuomalaiset puolueesta, koska Timo Soini ja puoluehallitus ei tehnyt mitään estääkseen”nuivistien” vallankaappauksen. Viimeisten eduskuntavaalien jälkeen alkoi olla selviö ainakin itselleni, että Soini oli jo kärsinyt tappion puolueen johtamisessa. Mitkään varoittelut eivät auttaneet. Uhoa oli välillä erilaisista harjaamisista, mutta kuten takinkääntäjille sopii, mitään ei tehty. Nyt voi Soinikin muistella mitä tuli tilattua viime eduskuntavaalien alla.

Kokoomus ja kepu huutelee nyt vähäsen, mutta lopulta tyytyvät jatkamaan. Halla-aholle se kyllä käy ja siihen on selkeä syy. Perussuomalaiset istuvat nyt viimeistä kertaa Suomen hallituksessa. Nyt on ainoa mahdollisuus toteuttaa niitä maahanmuuto fantasioita mitä nämä nuivat ajavat. Keskusta ja kokoomus ovat nyt hallituspolitiikkansa vankeja. Kokoomus on saamassa sotesta sen mitä on halunnut ja kepu maakuntauudistuksen.

Uudet vaalit lopettaisivat näiden hankkeiden parissa puuhastelun. Oppositiopuolueet eivät taatusti hyväksyisi noita hallituksen ajamia tavoitteita. On tietysti mahdollista pelata RKP ja kristillisten kortilla jatkoa, koska näille puolueille kaikki käy. Mikäli homma olisi minusta kiinni, sanoisin kokoomukselle, että hajoittakaa hallitus ja menkää uusiin vaaleihin. Uusien vaalien jälkeen perussuomalaiset olisivat takiaispuolue. Ja se nimenomaan olisi Suomelle ja myös kokoomukselle hyväksi. Uudet vaalit koituisivat minun käsitykseni mukaan erityisesti kokoomuksen hyväksi.

Perusuomalaiset puolueen vanha kaarti, SMP-läiset aktiivit olivat eilen järkyttyneitä. Tunnen heistä monia ja tämä demokraattinen vallankaappaus heittää heidät historian romukoppaan. Vanhat kaaderit ovat uskotelleet itselleen, että Timo Soinin ääntä kuunnellaan puolueessa ikuisesti. Eilisen jälkeen ei kuunnella ja häntä eivät nuivat ole muutoinkaan kuunnelleet. Toivottavasti järkyttyneet vanhat nyt uskovat todelliseksi sen vaaran, mistä puoluejohtoa on varoiteltu. Naivisti he ovat uskoneet mitä ovat halunneet. Todellisuus on nyt käsillä.

Toukokuun loppuun päättyi minun 30-vuotinen luottamusmiesurani kunta- ja maakuntapolitiikassa. Itselläni on aina ollut kalenteri valmiina pöydän reunalla ja olen joutunut rakentamaan siviili-elämäni luottamustehtävien hoidon mukaan. Nyt kalenteri näyttää viivaa ja se on uskomaton tunne. Kalenteriin on merkitty tälle vuodelle vielä neljä merkintää. Hossan kansallispuiston avajaiset kesäkuussa. Kalastusretki Lakselv-joelle heinä-elokuun taitteessa. Lokakuussa osallistun Suomussalmen kunnan 150-vuotis juhlallisuuksiin.

Neljäntenä merkintänä on yksi elämäni virstanpylväs marraskuulla. Silloin tulee täyteen 40-yhteistä vuotta avioliitossa Railini kanssa. Toivottavasti näemme silloin lapset ja lastenlapset yhteisessä juhlapöydässä. Elämä on välillä ottanut, mutta myös antanut hyvin paljon. Olen saanut elää hyvää elämää vaimoni rinnalla ja vaimoni tukemana. Nyt aikaani ei määrittele enää kalenteri ja muiden hyväksi tehtävä työ. Nyt on aikaa itselle ja erityisesti perheelleni ja lastenlapsille.

Kirjoittaminen jatkuu ja elämän ihmettely. Suomi100 on hyvä juhlavuosi!

Avainsanat: nuiviendemokraattinenvallankaappaus, timosoiniharjaamassa, ennenaikaiseteduskuntavaalit, hossankansallispuisto, kalenterinorja, juhlahääpäivä, suomi100juhlavuosi