Satunnaiset kuvat

Kuningastaimen

Uusimmat

Blogin arkisto

025 Kunnossa kaiken ikää

Sunnuntai 21.2.2016 klo 16:45 - yrjöpoeka

Aloitellessani blogin pitämistä, minulla oli yksi vakava harrastus. Se oli kuntoilu kotipaikkani metsissä. Kesäisin pyörä oli allani ja alueen metsäautotiet tulivat tutuiksi. Hiihtäminen oli se itselle mieluisin liikkumisen muoto. Jäätyäni eläkkeelle jätin samalla myös tauolle yhteiskunnallisen vaikuttamisen. Keskityin kuntoiluun ja sitä sain tehdä talvet aivan yksin. Vain hiljaisuus seuranani.

Blogini päivitykset seurasivat myös liikettä. Ehkä joskus liikaakin. Elämänvaiheeni muuttui, kun muutimme syrjäkylältä kuntakeskukseen. Asuimme vaimoni kanssa kahden lasten lähdettyä maailmalle ja vaimollani oli oma yritys taajamassa. Pitkä välimatka, 60 kilometriä suuntaansa, kävi vaimolleni raskaaksi. Asuinpaikan muutos muutti myös omaa liikkumistani rajusti. Taajaman kadut kävivät hyvin pian tutuiksi.

Yhtäaikaa muuton kanssa elimistössäni tapahtui myös muutoksia. Olin usein huomannut, että kehoni ei enää toiminut kuten piti. Tutkimusten jälkeen minulle tuli kaksi todella hiljaista vuotta. Liikunta jäi minimiin ja lähinnä kävelyihin vaimoni kanssa. Viime talven aikaan lähdin liikkeelle uuden harrastuksen parissa. Taajamassamme on retkiluistelurata, joka talvisin avataan järvenrantaa myötäilevälle kevyen liikenteen väylälle.

Iceman.jpg
Tammikuussa oli pientä pakkasta

Luistelu omassa rauhassa omaan tahtiin sopi minulle. Talvi oli sääolosuhteiltaan todella vaikea ja rata oli usein lumen tukkima. Kaikesta huolimatta sain liikunnan tuoman hyvänolon tunteen takaisin. Myös elimistöni kesti rauhallisen kuntoilun. Tämän talven aikana olen saanut luistella huomattavasti paremmissa keleissä. Leuto talvi toi aluksi myös haittoja. Jäädyttäminen oli hankalaa ja ensimmäisen kerran pääsin luistelemaan jouluna.

Harrastuksilla on myös haittapuolensa. Olen huomannut tutkivani erilaisia sivustoja, joissa kaupataan uuden sukupolven retkiluistimia. Keveitä, hiilikuiturungolla. Näin se menee. Kunnon parantuessa myös välineiden kunto kiinnostaa entistä enemmän. Jokainen kuntoilija tunnistaa ilmiön. Perhokalastajana tiedän, ettei sitä viimeisintä välinettä ole vielä edes valmistettu.

Kuntoilua varten on myös polkupyöräni pystyssä harjoitusvastuksen päällä. Sitäkin pitää välillä polkaista ennen saunaan menoa. Hiki tulee lauteilla huomattavasti helpommin. Näillä eväillä kohti kevättä ja kesää.

Iceroad.jpg
Kieltomerkit eivät kosketa kävelijöitä ja koirankuljettajia. Valitettavasti.

Avainsanat: kunnossakaikenikää, sepelvaltimotauti, suomussalmenretkiluistelureitti

013 Pelastus

Lauantai 15.2.2014 klo 18:23

Kirjoitin aikaisemmin ihmisistä, jotka katsovat heillä olevan oikeus liikkua missä haluaa. Erityiseksi oikeudekseen nämä ihmiset katsovat liikkumisen hiihtoladuilla kaikilla muilla keinoin, vaan ei suksilla. Samoin heitä eivät kosketa rajoitukset, joita Suomussalmen kunta on asettanut retkiluistelureitille. Sinne on päästävä kävelemään, koska heillä on omasta mielestään siihen oikeus.

Lähdin luistelemaan eilen ennen puoltapäivää, koska olin odotellut, että paakkuuntunut lumi olisi poistettu siihen mennessä reitiltä. Kone ei ollut vielä ehtinyt sinne ja niinpä lähdin kokeilemaan, kuinka luistelu sujuu. Reitillä oli jo kuljettu polkupyörällä ja kävelemällä. Muutaman kymmenen metrin jälkeen pahin mahdollinen sitten tapahtui. Luistin tökkäsi kuin seinään ja seuraava muistikuva oli, että vartaloni kiertyi ja kaatuminen suuntautui selkä edellä kohti alustana olevaa jäätä.

Ilmat poistava isku munuaisten kohdalla ja pään paukahtava isku takaraivo edellä, sai keuhkot ja pään tyhjäksi ja sekaisin. Happea haukkoessani tiesin, että uusi tammikuussa hankkimani kypärä pelasti minut. Pussihousuisten rinteessä hyppivien nuorten suosima kypärä kesti ja pysyi todella hyvin päässä. Munuaisten huutaessa hoosiannaa kokoilin itseni horjuville jaloille. Silmissä näkyi oikeasti kipinöitä ja ryhdyin etsimään syytä kaatumiseeni.

Sillä kohdalla missä luistin tökkäsi, löytyi pikkusormen pään kokoinen murskejyvänen. Se oli kulkeutunut jäälle joko jalankulkijan kengissä, tai sitten pyöräilijän mukana. Luistimenterän sisäsyrjä koki kovia siinä kohtaamisessa. Hetken paikalla horjuttuani lähdin kuitenkin kokeilemaan, olenko luistelukunnossa. Varovaisesti liikkuen sain kilometrejä kertymään 21 ja totesin, että se sai nyt riittää.

Koko eilisen illan munuaisten kohta oli todella kipeä ja odotin mitä se aamulla. Aamulla olikin sitten aivan muut paikat kipeinä ja ovat sitä edelleen. Kaulan ja niskan lihakset ja jänteet ovat jäykkinä ja kipeinä rajun retkahduksen jäljiltä. Ylös noustessa on päästä pidettävä käsin kiinni. Tämän päivän ulkoilut on todella ulkoiltu minun osaltani. Hyvä kypärä pelasti paljon ja samoin kyynärsuojat. Nyt on harkittava, laitanko ylleni moottoripyöräilijän ja kelkkailijoiden käyttämän selkäpanssarin?

Tästä lähtien pysäytän jokaisen kulkijan, joka liikkuu luistelualueella ilman luistimia. Pidän mukanani kameran ja kuvaan heidät myös. Haluan kaikkien muidenkin tietävän, keillä on omasta mielestään oikeus kulkea luistelualueella kävellen, pyöräillen tai sitten moottorikelkalla. Kaiken lisäksi he aiheuttavat todellisen hengenvaaran luistelijoille. Kevyenliikenteen väylät ovat viimepäivinä saaneet murskekylvyn ja samoin tiestöllä on hiekoitusta käytetty runsaasti. Murske kulkeutuu todella helposti kengissä ja pyörän renkaissa ja telastoissa sinne, missä sitä ei missään nimessä saisi olla.

Koululaisten hiihtolomaviikot ovat nyt alkaneet ja luistelualueella on entistä enemmän liikkujia luistimilla. Nyt todella toivon sitä, ettei ajattelematon omaista oikeuksistaan kiinni pitävä aikuinen aiheuttaisi lasten lomille ikävää loppua. Hiekoitettuja kunnan hoitamia jalakulkuväyliä on kaikille aivan riittävästi. Retkiluistelualueita on vain tämä yksi.

Avainsanat: suomussalmenretkiluistelureitti, hiekkamurske, koululaistenhiihtolomaviikko, uvex

009 Minulla on oikeus

Maanantai 27.1.2014 klo 20:47 - yrjöpoeka

Olen kuullut ylläolevan lauseen viimevuosien aikana usein ja sitä on esiintynyt myös mielipidekirjoituksissa. Kaikista eniten sitä käytetään nimettömissä kommenteissa johonkin ulkoilujuttuun liittyen. Havaintoni olen tehnyt enimmäkseen kotipitäjässäni Suomussalmella, mutta uskoisin edelläolevan lauseen kuuluvan muidenkin alueiden ihmisten sanavarastoon.

Tämä lause kuuluu yleensä silloin, kun puhutaan liikunnasta. Talvisin se alkaa heti lumien tultua ja hoidettujen latujen myötä. On suuri joukko ihmisiä, jotka katsovat heillä olevan oikeus liikkua hiihtoladuilla kävelemällä. He katsovat veronmaksajina heillä olevan siihen oikeus. En aikaisemmin kiinnittänyt asiaan huomiota, koska asuin maaseudulla ja tein latuni itse hiihtämällä. Taajama-alueella se kiinnitti heti huomioni.

Tämä sama ilmiö on nyt siirtynyt myös Suomussalmen kunnan ylläpitämälle retkiluistelureitille. Retkiluistelureitti oli ensimmäisen kerran käytössä edellisenä talvena ja se rakennettiin rantaraitilla olevalle kevyen liikenteen väylälle. Valtatie-5 kulkee reitin sivussa ja sen reunalla kulkee koko pituudelta myös kevyenliikenteen väylä ja se on aina hyvässä kunnossa. Oletin juuri sen takia, ettei luistelualueelle tulisi liikkujia muutoin kuin luistimilla. Olettamukseni oli virheellinen.

Minulla on oikeus liikkua siellä missä haluan henkilöitä on tänä talvena ollut enemmän liikkeellä. Viikonlopun alla kävin lauantaina luistelemassa ja siellä oli kaikkea. Reittiä oli käytetty moottorikelkkailuun ja pehmyt jää oli rikkoontunut helposti. Törmäsin jaloissani olevilla luistimilla sellaiseen ja siitä tuli liukas lähtö makuuasentoon. Onneksi ei käynyt pahemmin. Samana päivänä reitillä oli polkupyöräilijöitä ja mopoilijoita. Kävelijät ovat tuttu näky ja koiran paskottajat samoin. En ymmärrä miksi liukkaalle jäälle tullaan muovisilla pulkilla, johon on sijoitettu pieni lapsi. Nämä pulkan vetäjät näyttävät olevan liikkeellä lastenlastensa kanssa. Turvallista se ei ole.

Tätä samaa oikeutta ajatellen tekee mieleni ehdottaa näille lukutaidottomille, että menkää paskottamaan koiranne Kiannon Kuohujen uima-altaaseen. Sekin on rakennettu verovaroilla ja teillä on oikeus liikkua siellä missä haluatte.

Luistelureitillä vauhti on helposti kova ja jää on kova elementti ja tekee kipeää kaatuessa. Talven parhaat hetket ovat edessä ja lasten määrä lisääntyy luistelureitillä. Reitti on kapea, mutta siinä on turvallista luistella ja ohittaa luistelevat vastaantulijat. Mikäli jäälle kulkeutuu hiekkaa ja muuta törkyä, se muuttuu hengenvaaralliseksi.

Odottaisin aikuisilta ihmisiltä vastuuntuntoa, etteivät he tulisi luistelureitille muutoin kuin luistimet jaloissa. Melkein kaikki havaitsemani kulkijat ovat aikuisia ihmisiä. Reitti on selkeästi merkitty ja sen varrella on kolmessa kohtaa selkeä opaste reitistä. Ohjeessa on selkeästi määritelty reitin käyttötarkoitus ja varoitettu muilla keinoin kulkemasta jäällä. Reitin yli kulkee kahdesta kohtaa moottorikelkkojen reitti. Siksi pidän, en väitä, pitkin reittiä ajelevia kelkkailijoita suoranaisina idiootteina. Vähän lumen aikaan telaston mukana reitille tulee aina muutakin kuin lunta.

Kunta on vastuussa reitistä ylläpitäjänä ja mikäli reitillä sattuu vakava loukkaantuminen, kunnan on mietittävä luistelualueen olemassaoloa vakavasti. Vetoan kaikkiin kanssakulkijoihin, jotta Suomussalmen kunnan monipuolinen liikuntaverkosto sisältäisi jatkossakin luistelureitin. Jokaisella meistä on oikeus ja velvollisuus huomioida eri liikunnanharrastajat ja antaa heille liikuntarauha.

Nautitaan valon lisääntymisestä ja harrastetaan liikkumista niille merkityillä reiteillä.

Avainsanat: suomussalmenretkiluistelureitti, uuslukutaidottomuus, liikuntarauha