Satunnaiset kuvat

Sininen hetki

Uusimmat

Blogin arkisto

073 Jos...

Perjantai 31.3.2017 klo 16:32 - yrjöpoeka

Jos sanaa käytetään usein puheessa ja kirjoituksissa. Löysin sen myös tästä laulusta. Olen usein törmännyt tämän sanan ylenmääräiseen käyttöön. Liika käyttö vie hyvin pian mielenkiinnon itse aiheesta ja jos-sana alkaa nousta pääosaan. Usein kuulee toistettavan tuota-tuota, tai sitten yksinkertaisesti venyvää ööö-liitettä.

Tänään tutustuin asiantuntijalausuntoihin, joita on värkkäilty useilta tahoilta liittyen tulevaan Suomi100 juhlavuoden kansallispuistoon Hossaan. Siellä törmäsin tällaiseen jossitteluun. Kuulin nuorempana usein vanhempien miesten suusta lauseen jos-sanasta. Lause on suorasukainen ja perinjuurin asian ytimeen osuva. Lause kuului: ”Jos tädillä olisi munat, se olisi setä.”

Suomen väkiluku on nyt noin 5,6 miljoonaa asukasta. Metsästäjien määrä on noin 300000 asekuntoista. Kyseessä on luontoon liittyvä aktiivi harrastus. Metsästys nousee yleensä julkisuuteen alkusyksyksystä. Ensin aloitetaan kyyhkyjahdilla, siitä jatketaan muun pienriistan pariin ja päätetään suurriistan metsästykseen. Hirvi pääosassa. Osansa saa myös petojen metsästys.

Nyt metsästyksen osuus ollaan nostamassa kokonaan uusiin ulottuvuuksiin Hossan kansallispuiston osalta. Kyseisessä jos-lausunnossa niputetaan sumeilematta myös mahdollisten tulevien kansallispuistojen kohtalo. Lukiessani lausuntoa, olin todella äimistynyt sen kirjallisesta annista. Erityisesti asiantuntijan roolista annettuna, se oli mielestäni todella jälkilypsyn makuinen. Jokainen voi lukea tästä kyseisen asiantuntijalausunnon.

Luontoarvot ovat tänään kaikkialla kovassa kurssissa ja kansallispuistojen kävijämäärät viimevuosilta kertovat siitä. Metsästäjien määrä on pieni verrattuna koko väestöön. Kansallispuistoilla on lisäksi selkeä status, jonka ansiosta sen löytävät erityisesti ulkomaalaiset. Heillä on selkeä kuva siitä, mikä kansallispuisto on. Kaikkialla muualla maailmassa näillä alueilla ei sallita mitään metsästystä.

Suomi on saanut poikkeuksen omaan kansalliseen lakiin perustuen. Laissa on turvattu entisen Oulun-läänin itäosien ja Lapinalueen paikalliselle väestölle vapaa metsästysoikeus valtion mailla. Laki on selkeä. Tätä oikeutta vastaan on jatkuvasti ollut hyökkäyksiä. Sitä on vaadittu joko poistettavaksi, tai sitten samoin oikeuksin kaikille. Nyt jälleen on nähtävissä samojen tahojen esiinmarssi.

Minä pystyn myös antamaan aivan samantasoisen asiantuntijalausunnon. Voisin käyttää jossittelua, mutta siihen en ala. Mikäli metsästys sallitaan tulevassa kansallispuistossa, kaikki alueelle jo rakennetut uudet majoitustilat ovat tyhjän päälle rakennettuja. Samoin kaikki vireillä olevat hankkeet voidaan haudata syvälle Öllöri-järven uumeniin. Suomussalmen kunta saa myös unohtaa kaikki luontomatkailuun ajatellut satsaukset Hossan alueella.

Puiston kävijämäärät läksivät jyrkkään nousuun välittömästi kansallispuisto ilmoituksen jälkeen. Ulkomaiset matkailijat eivät taatusti kulje sellaisessa kansallispuistossa, jossa paukkuvat aseet ja luonnoneläimet menettävät henkensä. Turistit etsivät erityisiä luontokohteita, jollainen Hossa on.

Haluammeko takaisin kuihtuvan retkeilyalueen, jossa ongitaan istutettuja kirjolohia? Vain rakennammeko vireän kasvavan Hossan, joka saa elantonsa matkailusta?

Minä sanon jälkimmäiselle, KYLLÄ!

Avainsanat: entäjos, suomussalmenrhyasiantuntijalausunto, metsästysharrastus, esityslaiksihossankansallispuistosta

029 Matin päivän tuisku

Keskiviikko 24.2.2010 klo 14:00 - yrjöpoeka

Aamu valkeni todella tuhruisena ja kova koillistuuli lennätti lumipölyä -15 asteen pakkasessa. Ennen vanhaan oli sanonta, että jos ”puu itkee ennen mattia, se tietää tuiskuja”.  14.2 sunnuntaina aurinko lämmitti puun kylkeä jo niin paljon, että vesipisara juoksi. Äitini on kertonut myös oman syntymäni ajasta sen, että silloin oli todella kova tuisku ja samasta syystä. Olen vuosien varrella ehtinyt tarkkailla luonnon kiertoa ja se pitää paikkansa. Toisaalta voi myös olla syynä se, että talven selkä alkaa taittua. Lämpötilan vaihtelut ovat pakkasjakson jälkeen suuria ja se tietää sateita automaattisesti. Aikoinaan ihmisten on pitänyt tarkkailla luontoa ja tehdä siitä’ itse johtopäätökset. Nyt odotellaan säätiedotusta ja sitten sitä morkataan jos ei satu kohdalleen. Teen itse ennusteita kotipiirissä pitkän tähtäimen sääennusteista ja myös lähipäivien säästä. Joskus sattuu nappiin johtuen juuri tuosta pitkäaikaisesta luonnon huomioimisesta ja enteiden muistamisesta. Sitten kun ei satu kohdalleen, sitä en jää muistelemaan, vaan otan säätilan säännöttömyyden opikseni.

Eilen oli pitkästä aikaa sellainen keli, että pääsin ulkoilemaan. Aurinko lämmitti jo oikein hyvin ja päivällä on pituutta. Illan aikana kävin mukana Suomussalmen riistanhoito yhdistyksen vuosikokouksessa. Paikalla oli todella runsaasti väkeä, huolimatta arki illasta ja pakkasesta. Paljon oli uutta mielenkiintoista asiaa ja ilta venähti hieman myöhäiseen. Tuttuja erämiehiä oli paikalla, mutta ajatuksenvaihtoon jäi todella vähän aikaa. Nyt kuuntelen radiosta keskustelu ohjelmaa, jossa pohditaan sitä, pitäisikö maksaa vihjepalkkioita salakaatojen ilmiannosta. Keskustelu osoittaa juuri sen, että muutoin olemme lainkuuliaisia, mutta petoviha sumentaa laillisuuden. En tiedä huomaavatko keskusteluun osallistuvat voimakasta asenteellisuuttaan? Lait on tehty kaikkien noudatettaviksi ja jos emme niitä noudata, olemme melkoisessa anarkiassa. Suurpetoihin liittyy todella voimakkaita mielipiteitä ja suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että jokainen on liikaa. Tulevaisuuden Kainuussa eletään hyvin pitkälle matkailun tuoman ansion varassa ja siihen kuuluu runsas luonnonlajisto, johon kuuluvat myös suurpedot. Eivät matkailijat tule sen takia, että voivat muistella menneitä suurpetoja täytettyinä metsästäjien olohuoneissa.

Talvivaaran uraani keskustelu on poikinut jo ensimmäisen luontoon ja sen puhtauteen liittyvän ilmiön. Viime vuosina Itä-Suomessa on keräilty metsäsieniä runsaasti ja sen varaan on rakentunut osa matkailun tulevaisuutta. Italialainen yrittäjä on peruuttanut kaikki ensikesään liittyvät kaavailut Kainuun osalta ja vain sen takia, että alueen maaperästä jalostetaan uraania. Euroopassa uraanikaivosten läsnäolo luonnossa tunnustetaan riskiksi, meillä tämä näyttää olevan vain ilmoitusasia. Puhtaitten sienien myynti Italiaan ja Japaniin on sitten unohdettava, tilalle saamme vielä puhtaamman rahasammon, uraanin.

Avainsanat: vuotuinenajantieto, enteet, uskomukset, säätilanmuutokset, suomussalmenrhy, petokeskustelu, matsutake, puhdastauraania