Satunnaiset kuvat

Titti

Uusimmat

Blogin arkisto

056 Suomussalmen ruokapuisto

Tiistai 19.4.2016 klo 13:01 - yrjöpoeka

Muistellessani menneitä aikoja vuosituhannen taitteilta, jään kaipaamaan sitä intoa, millä ruokapuisto aikoinaan perustettiin. Siihen aikaan Kainuun maakunnassa suuret kunnat perustivat omia liiketoiminnan keskittymiä. Kajaani keskittyi teknologia teollisuuteen, Sotkamo liikunnan teollistamiseen ja Kuhmo keskittyi puuteollisuuteen. Suomussalmen elinkeinotoimessa ja kunnan johdossa tunnettiin vetoa elintarviketeollisuuteen. Miten nämä keskittymät nyt voivat?

Kajaani, Sotkamo ja Kuhmo jatkavat vahvasti valitsemillaan linjoilla. Kajaanissa ammattikorkeakoulu on vahva veturi erityisesti peliteollisuuden kehittämisessä. Kajaanissa on myös voimakkaita kansainvälisen tason teknologia yrityksiä, jotka vahvistavat maakuntakeskuksen asemaa. Sotkamo Kainuun Amerikkana, Vuokatteineen, on erittäin näkyvä liikuntateollistamisen alalla. Vahva urheiluosaaminen on myös vetänyt Suomen parhaat hiihtourheilijat paikalliseen urheiluseuraan.

Kuhmo on rakentanut omasta puuteollisuuden keskittymästä vahvan osaajan. Osaamisen vahvistuessa Kuhmo Oyn aluelle on kasvanut kokonainen teollisuuden ala. Energian tuottamisesta uudenlaiseen puun käyttöön. Kuhmossa kehitetty CLT- levy on nousemassa merkittävään osaan tulevaisuuden puutalorakentamisessa. Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta Kuhmo ei ole kärsinyt teollisen osaamisen puutteesta. Päin vastoin.

Kuinka menee Suomussalmen elintarviketeollisuudella? Todella huonosti. Vaikka erilaisilla mittareilla voitaisiin osoittaa kunnassa olevan keskimääräistä enemmän elintarvikeyrityksiä, sitä se ei ole käytännössä. Välillä tyhjillään olleisiin Ruokapuiston tiloihin muutti lopulta paikkakunnalla muualla toiminut makeistehdas. Sekin sinnittelee uuden omistajan käsissä. Muissa tiloissa käistellään kalaa ja lihaa. Määrät ovat niin pieniä, ettei niistä synny vahvaa osaamisen keskusta. Toki paikkakunnalla on myös suuri luonnontuotealan osaaja Kiantama Oy. Toimialana luonnonmarjojen jatkojalostaminen.

Olen ajoittain nostanut aiheen esille toimiessani luottamustehtävissä kunnan eri elimissä. Tulta se ei ole sytyttänyt. Mielikuvaksi on jäänyt alistunut olkien kohauttelu. Mitäpä se hyvejää. Lukiessani uutisia Sodankylän tekemistä päätöksistä ruokahuollon osalta, heräsin pohtimaan taas kerran ruokapuiston tilannetta. Sodankylässä oli tehty pitkäaikainen suunnitelma lähituotannon säilyttämiseksi alueella.

Kunnan oma keskuskeittiö uudistettiin lähiruoan lisäämisen ehdoilla. Rakennettiin erillinen tuotantotekniikka, jotta lähiruoan vastaanottaminen suoraan tuottajilta oli mahdollista. Lainaus: ”Olemme ottaneet käyttöön vanhat ruoanvalmistusmenetelmät ja yhdistäneet niihin uuden teknologian. Näin lähiruoan käytöstä tulee yhtä kustannustehokasta kuin puolivalmisteiden käytöstä.” Tämä lause herätti minun ajatukseni, miksi meillä ei ruokapuistossa ole sellaista yksikköä, joka kehittelisi alueen omista tuotteista uudenlaisia valmisteita?

Vastaukseksi ei nyt riitä, että määrät ovat niin pieniä! Nyt tarvitaan uudenlaista ajattelua puiston uudelleen kehittämiseksi. Haastan kunnan elinkeinotoimen ja paikkakunnan alan yritykset, kunnan luottamusjohdon saman pöydän ääreen. Tavoitteena lähiruokatuotannon kehittäminen ja teollinen valmistaminen.

Kunnan slogan sanoo: Tahdosta tekoihin!

Avainsanat: suomussalmenruokapuisto, kiantama, tahdostatekoihin