Satunnaiset kuvat

Matti

Uusimmat

Blogin arkisto

197 Tilastot ja toiveet

Keskiviikko 19.9.2018 klo 14:09 - yrjöpoeka

Sipilän johdolla hallitus on ilakoinut Suomen työllisyysasteen noususta ja ulkomaan velanoton hidastumisesta. Prosenteilla on hyvä leikkiä ja vakuutella omat kannattajat. Ainakin Sipilän oman puolueen keskustan piirissä usko on vahva ja uho kova, kuinka Suomi on laitettu kuntoon. Sipilä kertoili eilen eduskunnassa uusia työpaikkoja syntyneen hallituksen toimien ansiosta yli satatuhatta.

Samaan aikaan työttömien määrä ei paljoakaan muutu. Laskentatavoissa on suuria eroja ja tilastot muuttuvat työttömän kohdalla heti jos hän käy tunninkin töissä haastatteluviikolla. Tilasto kertoo hänen olevan silloin työllistetty. Se mikä mietityttää on että työttömien määrä laskee tästä huolimatta hitaasti. Tästä ovat monet muutkin lausuneet ihmetyksensä julkisuuteen.

Lainaus alkaa: ” Työttömyysaste ei aina kuvaa parhaiten työttömyyden kehitystä. Työttömyysaste on työttömien prosenttiosuus samanikäisestä työvoimasta eli työttömistä ja työllisistä. Laskennallisesti tämä tarkoittaa, että työvoiman kasvaessa työttömyysaste voi laskea ilman, että työttömien määrä vähenee. Näin voi käydä varsinkin, jos työvoiman ulkopuolelta siirrytään työvoimaan. Suomalaisia työmarkkinoita voidaan kuvata selvästi kaksijakoisiksi: työttömät eivät pääse nauttimaan talouskasvun hedelmistä.” Lainaus päättyy. Lainaus on palkasaajien tutkimuslaitoksen julkaisusta.

Suomalaisten kovan työttömyyden ydin ovat keski-iän ylittäneet työttömät. Heidän mahdollisuutensa ovat olleet heikot aina 1990-luvun alusta saakka. Todennäköisesti tulemme näkemään heidät seuraavan laskukauden alussa edelleen työttöminä. Hallituksen toimesta heitä on tempputyöllistetty ja pakotettu istumaan erilaisissa työpajoissa vain sen takia, että heidät voidaan tilastoida työllistetyiksi. Työvoimaministeriö tehosti markkinoiden liikkuvuutta sillä, että jokaisen työttömän on pakko hakea työapaikkoja, vaikka he ovat sitä jo tehneet vuosikymmenet. Kaiken lisäksi ilman mitään toivoa oikeasta työpaikasta. Mutta uusia tilastoja nousee uskon vahvistukseksi.

Samaan aikaan haluamme maahamme kymmeniä tuhansia uusia työllisiä tekemään ns. ”likaisia töitä”. Hallituksen toimesta suomalaista työtöntä ja työllistä syytetään laiskuudesta ja työhaluttomuudesta. Suomalainen on aina tehnyt halukkaasti töitä, mikäli hänelle on maksettu työstä oikeata palkkaa. 9 euron päiväkorvaus ei sitä ole. Kun kotimaassa työntekijöitä moititaan laiskoiksi, niin samaan aikaan muualla Euroopassa suomalaisella työntekijällä on kova maine hyvänä työntekijänä. Nyt hallitus vielä haluaa lisätä mahdollisuuksia potkia työhaluton ja laiska nopeammin pihalle.

Uuden sukupolven yrityksen Varustelekan Valtteri Lindholm on kokenut, että mikäli työntekijä ei ole halukas tekemään töitä hänestä pääsee helpoimmin ja nopeammin rahalla eroon. Kahden kuukauden palkka käteen ja näkemiin, se on hänen mielestään selkeä resepti. Toimitusjohtajan mielestä työntekijöiden syyllistämien on turhaa. Hänen mielestään vika on useimmiten yrityksen työympäristössä. Helppo työympäristö saa työntekijästä tehon irti kertoo Lindholm. Hän myös kertoo Uuden Suomen haastattelussa mitä mieltä on hallituksen toimista.

Siihen ei tarvita mitään uusia lakeja.” Taidatkos sen paremmin sanoa!

Avainsanat: suomentyöllisyysaste, talouskasvunhedelmät, työttömyydenkovaydin, varusteleka, valtterilindholm, uusisuomi

234 Talouskasvu ahdistaa

Sunnuntai 10.12.2017 klo 12:17 - yrjöpoeka

Suomen talous on alkanut liikkua kasvun suuntaan ja on nyt noin 3 prosentin tasolla. Kasvu on vientivetoista kuten kuuluukin ja sen mukana niillä aloilla alkavat kuulua myös palkankorotusvaatimukset. Tämä on tietysti asiallista kunhan vaatimukset alussa ovat kohtuullisia. Kukaan ei vielä tiedä, kuinka kauan tämä kasvu kestää. Julkisilla aloilla ovat vaatimukset palkankorotuksista kiihtyneet ja puheet suurempina kuin vientialoilla. Kysyä sopii onko julkisella puolella malttia odottaa nähdäksemme mihin suuntaan talous kehittyy.

Kaikki tietävät sen, että kasvun lähtiessä liikkeelle siitä pääsevät nauttimaan ensin vientialat. Julkinen puoli pääsee kasvuun mukaan vasta myöhemmin. Tätä on ay-aktiivien vaikea myöntää. Vielä vaikeampaa se on oppositiossa oleville vasemmistopuolueille ja vihreille. Persuilla ei ole mitään mieltä, no toki maahanmuuton vastustaminen ja rajojen sulkeminen kuuluvat heidän vakiolauseisiinsa. Välikysymyskeskustelua hieman seuranneena täytyy sanoa, että nyt sapettaa puolueita, jotka olivat edellisessä hallituksessa mukana. Nyt oppositio väittää tuloerojen kasvavan ja Suomen suistuvan banaanivaltioiden rupusakkiin.

Vihreillä menee vielä heikommin. He ovat helisemässä uuden puheenjohtajan avauksista. Jostakin kumman syystä, olisiko gallupharha sokaissut, heillä on pyrkimys kuoria kermat oppositiopuolueiden edestä. Siitä on kuitenkin hallitukselle hyötyä. Hajanainen oppositio ei ole vaaraksi niukalla enemmistöllä seilaavalle hallitukselle. Vihreiden suusta ei ole kuulunut mitään muuta kuin entisen puheenjohatjan aloittama kimitys. Ville Niinistön jatkuva kimitys koulutuksen leikkauksista on jäänyt tiukasti päälle. Uusia avauksia ei löydy.

Vielä vaikeampaa on vihreille ja vasemmistoliitolle nähdä, kuinka Kainuun talouskasvu kiihtyy ja sen veturina on heidän kiroamansa kaivos Talvivaara. Kainuussa on jo selkeästi pulaa osaavasta työvoimasta. Aiemmin sen puute on ollut pelialalla ja siellä se myös jatkuu. Kainuu tunnetaan siitä, että täältä väkeä on muuttanut lamavuosina kiihtyvällä tahdilla suuriin keskuksiin. Kainuuta on jatkuvasti morkattu vasemmiston ja vihreiden toimesta. Heidän kärkiaiheenaan on ollut Talvivaaran alasajo.

Minä olen sitä puolustanut ja nähnyt sen merkityksen koko Kainuun aluetaloudelle. Vihreiden aktiivit ovat jatkuvasti jakaneet sosiaaliseen mediaan uutisia Talvivaaran vaikeuksista. Toivottavasti nämä samat aktiivit jakavat päivityksissään vaikkapa tätä uutista. Laman vuosina Kainuussa on ollut tilaa tyhjän huutajille ja tuomiopäivän pasuunoille. Vasemmiston meppi ja puolueen presidenttiehdokas Merja Kyllönen on myös vaatinut kaivosta suljettavaksi.

Kainuun talouskasvu on nyt maakuntien suurinta ja odotan sen nyt jatkuvan. Tämän kasvun myötä uskon myös paluumuuton maakuntaan muuttuvan positiiviseen suuntaan. Hieman maakuntaa tuntevana näen kasvun olevan alussa suurinta Kajaanissa ja Sotkamossa. Olen myös optimisti oman kuntani Suomussalmen osalta. Hossan kansallispuisto toi matkailuun liikettä. Toivottavasti liikettä syntyisi myös kunnan elinkeinopuolella muutoinkin. Siinä olen hieman pessimisti. Toivoisin uusia tuulia elinkeinotoimeen ja sen myötä kokonaan uusia ihmisiä sitä johtamaan.

Onhan se kyllä katkeraa. Suomen talous on lähtenyt kasvuun. Myös Kainuun maakunta ja Talvivaara sen veturina. Tämä varmasti ahdistaa oppositiota.

Eduskuntavaalit lähestyvät. Oppositio kuutamolla.

Avainsanat: suomitalouskasvunveturina, oppositiojatuloerojenkasvu, toukoaaltohukassa, talvivaarankaivoskainuunkasvunveturina, kainuuntalouskasvaanopeimmiten

035 Onko hyväuutinen hyväksi

Sunnuntai 12.2.2017 klo 13:52 - yrjöpoeka

Kainuussa on viimeaikoina ollut useita ilonaiheita. Yritysten tilaskannat ovat parantuneet ja monenlaista positiivista uutista ovat elämänuskoa parantaneet. Kainuun johtavat luottamushenkilöt ja virkamiehet kertovat hyvillä mielin alamaisilleen hyviä uutisia. Kaiken siis pitäis olla hyvin?

Ei valitettavasti ole. Tai oikeasti on. Hiljainen kansa lukee uutiset ja myhäilee tyytyväisenä. Uutiset kertovat, että usko Kainuun selviämiseen on säilynyt ja lähdemme eteenpäin uusin voimin. Sitten on tämä äänekkäiden ammattivalittajien kuoro, joiden mielestä tässä ei ole mitään hyvää. Jokaisessa hyvässä uutisessa on aivan väistämättä jotakin huonoa. Uutisen kuultuaan, ammattivalittajien ja itkijöiden joukko syöksyy googlettamaan.

Hyvin pian sieltä trollataan uutisia kymmenien vuosien takaa ja kerrotaan vahingoniloisina, että me oltiin oikeassa. Mikä tahansa kielteinen uutinen lähtee jakoon ja samanmieliset itkijät komppaavat sitä ja jakavat eteenpäin. Hyvänä esimerkkinä Terrafameen vähemmistöosakkaaksi tullut Trafigura. Ikivanhaa uutist ajaetaan innolla ja paukutetaan rintoja. Itkijöiden mielestä tämä osoittaa Terrafamen kaatuvan hyvin pikaisesti. Parhaimmat itkijät uskovat vasta nyt alkavan veronmaksajien kuppaamisen. Trafigura on saamassa tulevat malmit kaikenlisäksi liian halvalla.

Toisena erinomaisena esimerkkinä mainitsen Ärjänsaareen. Siitä ovat iloinneet kaikki. Valtio ostajana takaa jokamiehen nautintaoikeudet ja mahdollistaa saaren käytön virkistyksen ja matkailun käyttöön. Luontojärjestöt ovat myös iloinneet uutisesta ja järjen voitosta. Ostohintaa pidetään onnistuneena. Mutta, eikö tästäkin löytynyt itkijöille jotakin. Nyt kerrotaan Terrafameen liittyen, tässä olevan salaliiton. Eipä enää oikein tiedä, mikä on ihmisille hyväksi.

Sosiaalinen media on täynnä kaiken hyvän moittimista ja siitä iloitsevien ihmisten lannistamsta. Mikäli joku onnistuu jossakin, heti täyttyvät palstat vastaansanomisista. Mikäli joku politiikko uskaltaa sanoa, että tulipas hyvä onnistuminen, siitä se vasta meteli alkaa. Mikäli sattuu olemaan nainen, mennään henkilön ulkoiseen habitukseen ja siitä sitten riittääkin sanomista. Hyvänä Kainuulaisena esimerkkinä on europarlamentikko Merja Kyllönen. Sitten se vasta riemu repeää, jos joku ulkomaalainen nousee esille. Hyvänä esimerkkinä Miss Helsinki. Täysin suomalainen, mutta ihonväriltään erilainen.

Löytyykö näille itkijöille mitään sellaista, mihin he olisivat tyytyväisiä ja iloitsisivat siitä? Kyllä löytyy. Kaikki NHL-jääkiekkoilijat ovat ihannekansalaisia ja heidän järisyttäviä ansioitaan pidetään juuri sopivina. Suomalainen ympyränajaja formuloissa on aivan ehdotonta eliittiä. Vain siinä tapauksessa, että pysyy remmissä ja ansaitsee kymmeniä miljoonia kaudessa. Kovalaisen Heikki tipahti ulos ja sen se on saanut tuntea. Itkijöitä on häväisty, kun kuski ei ole ollut riittävän hyvä. Mutta Kimi. Hänen edessään langetaan loveen.

Itkijät herkästi valittavat yrittäjien kiertävän verojaan ulkomaille. Itkijöitä ei ollenkaan ihmetytä jääkiekkoilijoiden ja formulakuskien veronkierto. Päinvastoin. Verottajan koetaan saaneen näpeilleen. Summa summarum. Kohtuullisesti katsoen elämämme on tasapainossa. Myös valittajien ja itkijöiden elämä on tasapainoista. Yritysten onnistuminen tuottaa hyvinvointia itkijöille, mutta siitä valitetaan. Ammatiurheilijat kiertävät veronsa muualle ja siitä ei suomalainen hyödy. Itkijöiden mielestä se on kohtuullista.

Eli tasapaino vallitsee. Kaikki hyvin.

Avainsanat: talouskasvu, tilauskannatkasvussa, trolliuutiset, veronkierto, summasummarum