Satunnaiset kuvat

Kädestä pitäen/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

267 Tulppa on irti

Lauantai 8.12.2018 klo 21:13

Nyt ei ole kyse mopon tulpista. Nyt on puhe siitä, että lopultakin on vuotavan veneen tulppa irtoamassa. Olen kahden vuoden aikana usein kirjoittanut ennusteita siitä, millaiseen tulokseen päädytään tulevissa eduskuntavaaleissa. Olen kertonut nykyisten hallituspuoluieden joutuvan lopultakin totuuden eteen ja maksumiehiksi. Minulle on usein avoimesti naurettu straappien taholta. Olen huomannut nämä laskevat pohjavireet erityisesti Kainuulaisesta poliittisesta kentästä. Ne ovat näkyneet myös kaikkialla muualla. Kainuussa niihin ei ole uskottu ja ei uskota vielä nytkään. Eikä huomenna.

Täällä odotellaan keskustan nousua ahdingosta ja rakennellaan uutta uljasta maakuntaa. Maakuntaa, jolta loppuvat asukkaat ja varat kaiken ylläpitoon. Tänään sain lueskella kuinka Iltalehti on teettänyt Taloustutkimuksella kyselyn, jossa luodattiin isänmaallisuutta. Keskusta sai siinä pohjanoteerauksen ja se tukee niitä omia arvioitani puolueen tilasta. Puolueen satraapit ovat kiihdyttäneet ponnistuksiaan ja heidän lakeijansa maakunnissa kertovat kaiken olevan valmiina maakuntien mullistukselle. Sille mullistukselle, joka sinetöisi kepulaisten vallan maakunnissa. Mullistus todella tapahtuu ja sen mukana mullistuu keskustan kannatus. Se tapahtuu siksi, että unohdettiin isänmaallisuus ja sitä tukeva köyhä kansa.Kansa jota he sanovat edustavansa.

Lehden arviointi siitä, että kokoomus ja vihreät ovat parhaat menestyjät on mielestäni harhaa. Kokoomus ja tutkijat eivät ollenkaan ota huomioon Liike Nyt joukkuetta. Olen varma siitä ja muidenkin tulisi olla, että juuri he lyövät luun kurkkuun kokoomukselta. Ilmankos Petteri Orpo jo hätääntyneenä kertoo muille puolueille, että eiköstä me jatketa entiseen malliin sopuisasti. Hänen mukaansa nyt ei saisi toisia puolueita kurmottaa, eikä etenkään kokoomusta. Sipilä on tehnyt samansuuntaisia aloitteita. Hän puhuu tietysti ”kansan” nimissä. Valitettavasti se kansa tulee nämä molemmat kurmottamaan. Kotiin.

Olen arvioinut SDPN pääsevän valtaan vain siinä tapauksessa, että Antti Rinne pidetään hiljaisena vaaleihin asti. Sinä aikana puolueen ääntä tulisi käyttää Timo Harakan. Harakalla on kokemusta televisio toimittajana siitä, mihin ei saa kompastua suorissa lähetyksissä. Pelkään Rinteen menettävän vielä käsikirjoituksen ja antavan muille mahdollisuuden lyödä. Mitä vähemmän Rinne puhuu, sitä varmemmin puolue menestyy.

Tämä näkyy juuri nyt selkeimmin vihreiden kohdalla. Edellisen puheenjohtajan kompastellessa ja taputellessa pyllyjä kannatus laski. Uusi/vanha puheenjohta ei julkisesti ja näkyvästi taputtele ketään ja kas, kannatus nousee. Nyt ei vihreiden enää tarvitse edes puhua mitään ja siitä huolimatta gallupit tykkäävät. Valitettavasti siinäkin on suuri harha, jota eivät tutkijat ja puolue edes huomaa. Saati että uskoisivat. Demareitten ja vihreiden varjossa on luurannut vasemmisto.

Heillä on ydinkannatusalueillaan juuri nyt hyvät ehdokkaat omille äänestäjilleen. Sellaiset joita voivat myös muiden puolueiden kannattajat äänestää. Li Andersonin pitäisi nopeasti antaa tilaa Merja Kyllöselle. Kyllönen löisi muiden puolueiden satraapit ulkokehälle. Hän on puhe retoriikaltaan todellinen virtuoosi. Nyt olisi kaikilla puolueilla tilausta todellisille puhenaisille.

Eipä siis ihme, että hallituspuolueiden johtajia kylmää. Se on hyväksi unohdetulle kansalle.

Avainsanat: taloustutkimus, iltalehdenkyselyisänmaallisuudesta, liikenyt, vasemmistoliitto, merjakyllönen, varbaalinenihme

170 Yrittämistä ja omavaraisuutta

Torstai 16.8.2018 klo 12:17

Yrittäjäksi aikovien tulisi tutkia tarkoin ennen yrityksen perustamista sen kannattavuus. Yritäppä kertoa pankinjohtajalle, että kun minä niin haluaisin yrittää vaikka ei se oikein kannatakkaan. Pankinjohtaja kyllä kertoisi, että se kyllä sopii, kun teet sen omilla rahoillasi. Moni innokas yrittäjän alku on pettynyt pankkien nuivaan suhtautumiseen. Pankin näkökulma on realistinen voiton maksimointi omistajilleen. Ei kenenkään haaveiden täyttäminen.

Entinen OPn johtaja Reijo Karhinen on vetänyt maatalouden kannattavuutta tutkivaa työryhmää. Tutkimuksesta saatu tulos on hänelle ja keskustalle helmenkirkas. Maatalouden yrittäjille on pikaisesti saatava 500 miljoonaa euroa lisätuloa. Tämä summa on tulosta siitä, että maatalouden kannattavuus on heikentynyt nopeasti viimeisinä vuosina. Samaan aikaan on perustettu lisää suuria yksiköitä myös Kainuussa, vaikka kannattavuus laskee. Karhisen lopputulema on, että valtion on budjetista tuettava maatalousyrittäjiä.

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n viimeisen ennsuteen mukaan maatalouden yrittäjätulo on yhteensä 500 miljoonaa euroa. Yrittäjätulo on laskenut kahtena viime vuotena erityisesti energian ja lannoitteiden hintojen nousun takia. Energiassa suurin hintojen nousu on sähkönsiirrossa, joka rassaa meitä kaikkia. Valtion ilmeisesti kannatti myydä Kemiran lannoitetuotanto norjalaiselle YARAlle. Yhtiö on panostanut Suomeen ja hakee nyt tietysti maksamalleen rahalle korkoa, myymällä Suomen maaperästä kaivamansa lannoitteet hyvällä hinnalla suomalaisille viljelijöille.

Kannattavuuden lasku ja yhtäaikaa suuria useiden miljoonien arvoiset satsaukset uusiin maatiloihin, eivät mielestäni kerro onnistuneesta yrittämisestä. Pidän maatalouden omavaraisuutta äärimmäisen tärkeänä. Erityisesti nyt, kun maailma on jälleen murroksessa. Omavaraisuus ei kuitenkaan saisi olla sitä, että maanviljelijöille maksettaisiin maksamistamme veroista lisää. Yrittämisen tulisi olla aina kannattavaa. Valtion kannattaisi paremminkin miettiä sitä, miten maatalous saisi tuotteistaan paremman hinnan, ilman että ns. välikädet kourisivat viljelijän taskuja.

1900-luvun alussa aloitettiin maassamme laajamittainen maanviljelysseurojen perustaminen. Suomi oli kokenut useita nälänhädän jaksoja 1800-luvun loppupuolella. Vielä 1918 ja 1923 koettiin erityisesti maaseutu Suomessa ankaria katovuosia. Maanviljelysseurojen tärkein tehtävä oli saada viljelijät koulutettua uusiin viljelysmuotoihin. Päätavoitteena maaseudun omavaraisuuden nostaminen. Siihen asti erityisesti Itäinen- ja Pohjoinen -Suomi haki lehmien ruoan suoniityiltä ja kaskesi maata rukiille ja nauriille. Kainuussa oli vielä 1920 luvulla yksi tärkeimpiä seurojen tehtäviä organisoida jäkälän nosto alueillaan. Jäkälää käytettiin ihmisten ja karjan lisäravinteena.

Omavaraisuus alkoi nousta, kun viljelijät alkoivat kuivata soita ja kunnostaa niille viljapeltoja. Yhtäaikaa opeteltiin lannoittamisen merkitys viljasadon kasvulle. Omavaraisuus saavutettiin ennen vuosisadan loppua. Seurauksena peltojen paketointi ja voin myynti Ruotsiin, jota sitten suomalaiset kävivät hakemassa linja-autolasteittain Haaparannalta.

Yrittäminen on mielenkiintoista. Tuote on niin kallista, että se myydään ulkomaalaislle.

Ne myyvät sen sitten takaisin suomalaislle kuluttajille.

Avainsanat: yrityksenkannattavuus, maataloudentukeminen, reijokarhinen, pellervontaloustutkimus, kemira, yarasuomi, maataloudenomavaraisuus

065 Hieman linkkejä maailman menosta

Perjantai 30.4.2010 klo 13:21 - yrjöpoeka

Perussuomalaisten kannatuksen kasvua ei nyt enää pysäytä mikään ja lisää tarkemmin Taloustutkimuksen koko raportista.

Lisäksi löytyvät jo valitut ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta tästä. Ensimmäisen kerran saadaan koko maahan täydet listat ja se lupaa erittäin hyvää tuleviin vaaleihin. Ei ihme, että muut puolueet alkavat kosiskella äänestäjiä, keinolla millä tahansa. Äänestäjät kyllä näkevät tällaisen kosiskelun lävitse, vaalilupauksia viljelevät joutuvat joka toinen päivä muuttelemaan omia kertomuksiaan. Heinäluoma yhtenä parhaana esimerkkinä, tarkoitin kyllä mutta en nyt kuitenkaan!

Tänään vielä käväisen Kuusamossa asioilla ja sitten vietän iltaa yhdessä vaimoni kanssa. Jokohan olisi aika avata grillikausi..?

Jatkoa..

Grillikausi avattiin ja heti sen jälkeen alkoi oikein kunnon vesisade. Sauna on lämpiämässä ja grilliherkut painavat sisuksissa. Radiosta tulee todella hyvää vapun vastaanotto ohjelmaa hyvän musiikin kera. Ilona on luvannut tulla huomenna mummon ja ukin kaveriksi koko perheen voimin. Lisäksi sairaalareissusta toipuva poikani tulee myös. Mukavaa yhdessäoloa on tiedossa!

Toivotan kaikille lukijoilleni ja kannustajilleni oikein hyvää ja ravitsevaa vappua!

Huomenna Kajaanin Raatihuoneen torilla tavataan!

Avainsanat: perussuomalaistenkannatusnousee, taloustutkimus, äänestäjienkosiskelua, heinäluoma, grillikaudenavaus